Gönderen Konu: Muayyen bobinlerin hangi frekansta çalıştığını nasıl bulurum  (Okunma sayısı 270 defa)

Çevrimdışı TA3ALL

Merhaba arkadaşlar

Elimde çeşitli boyda ve ebatta muayyen bobinler var ama bunların hangi frekansta çalıştığını bilmiyorum,
üzerindeki yazan kodları internette aratınca birşey bulamadım, elimdeki muayyen bobinlerin hangi
frekansta çalıştığını nasıl bulabilirim, bunun için yapılmış bir devre veya ölçü aleti varmıdır?

73..

Çevrimdışı TA8A

Ynt: Muayyen bobinlerin hangi frekansta çalıştığını nasıl bulurum
« Yanıtla #1 : 01 Ağustos 2014, 11:45:07 »
Alpaslan Bey,

Eğer bobinlerde kondansatör de bağlı ise yani bir rezonans devresi haline gelmiş ise dipmetre denen ölçü aletleri ile bu devrenin çalıştığı frekansı bulabilirsiniz. Eğer kondansatör yok ise bir bobin ölçer ile değerini ölçebilirsiniz.

İyi çalışmalar diliyorum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA7BB

« Yanıtla #2 : 01 Ağustos 2014, 16:09:56 »
merhaba.
rengindende hangi frekans bölgesinde çalıştıgı anlaşılabilir.
73
de ta7bb

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #3 : 01 Ağustos 2014, 17:39:02 »
Endüktanse metre ( Bobin ölçer) ile sekonderi ve primeri ölçeceksiniz. Değeri az çıkan primer, çok çıkan sekonder oluyor.
Sekonder 0-3 mikro henriler civarında 10-200 Mhz ler,
3-10 mikro henrilerde ise, 3-10 Mhz ler,
20-300 mik. hen. ler arasında ise 3-Mhz- 300Khz   arasında çalışmaktadır.

Ancak genellikle bunlar özel yapılıyor, her cihaz için mühendisler, o cihaza özgü dizayn ediyorlar.
Ellerindeki fazlalıklarıda piyasaya, defolu gibi, sürüyorlar.
Eyer muayyenin iç yapısı yeniden sarmaya uygunsa, mevcut yapısını bozup kendi projenize uygun yeniden sarıyorsunuz.

Mesela bizler, çok zor bulunsada özel yapılmış neosid veya taklidi olan ve yeniden sarmaya uygunları alıp HF cihaza uygun sarıp çalıştırıyoruz..

Örnek: HF 40 ve 20m ler için sekonder 12 turda 3,2 Mikro henri, primer ise 1,75 turda 0,4 mik henri oldumu bu muayyen 20 ve 40m lere uygundur.

Ancak HF ve VHF ye uygun muayyen, bir diyot, transistör, direnç, kondansatör gibi kolayca bulunamıyor. Eğer elinizde HF ye uygun, sarılabilir yapıda varsa oldukça kıymetli bir malzemeniz var demektir. Kolay gelsin. 73.

Çevrimdışı TA4IFG

Diyot mixerin iki yanındaki trafolar hangi hesaba göre oluyor acaba.Bitx adlı bir şemada 20mt için yapılmış.Ben 40 mt de çalıştırmak istiyorum.Ama malesef elimde ft37-43 toroit yok.acaba ne yapabilirim?

Çevrimdışı TA3ALS

Ekonomik lamba (beyaz ampul) hurdalarından çıkaracağınız küçük toroidleri kullanın. Birbirine hafifçe burulmuş üçlü bobin teli(triflar) 8 tur sarın.Bu bobinler geniş bantlı oluyor.Kritik değiller.Bahsettiğim çekirdekler bu frekanslarda çok iyi çalışıyor.Ben 40m için bitx yapmıştım.Antenim yok ama kısaltılmış antenle denememde Bursadan istanbul ve denizli ile görüştüm.İyi çalışıyor, takıldığınız yer olursa yardımcı olurum.

Çevrimdışı TA4IFG

Acil cevabınız için teşekkür ederim Ali bey.Acaba toroidlerin uH. si veye tel kalınlıkları fark vediyormu?
Birde bütün bantlarda aynı sargıları kullanmak yeterli olurmu?

Çevrimdışı TA3ALS

0.4 mm civarında bobin teli. Çok ince olmasın, kaybı artar,kalın olursa da toroide sığmaz. Triflar 8 tur yeterlidir. 7 veya 6 tur sararsanız da çalışacaktır. ama 8 tur iyidir. Mixer bobinleri rezonans devresinde bulunmadığı için kritik değildir. Sorun etmenize gerek yok. Bakın yapısı aynı olan SBL-1 tipi hazır mixer 0.5 - 500 MHz arasında sıkıntısızca çalışabiliyor.