Gönderen Konu: Kulaklık mikrofon.  (Okunma sayısı 287 defa)

Çevrimdışı TA2VO

Kulaklık mikrofon.
« : 27 Eylül 2014, 14:04:17 »
Merhabalar,

HF de kulaklık-mikrofon  kullanan arkadaşlar deneyimlerini paylaşabilirlermi acaba? Marka model vs. 73

Osman
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: Kulaklık mikrofon.
« Yanıtla #1 : 27 Eylül 2014, 18:13:51 »
Osman Bey Merhaba,

2001 yılından buyana  HEIL alayım alayım der dururum  her bişeyi alırım bir onu alamam nedense .
Ancak 2002 yılın HEIL mikrofon elemanları satılırdı HC4 ve HC5 (o dönemde satılırdı şimdilerde raflarda yok)
Bende tuttum ne olacak mic. elemanını alır  PC headsetine adapte ederim dediydim. Monte  Ettimde ama görüntüsü pekte hoş olmadı Fosforlu marker kalemleri bilirsiniz onun dış kapçığını kullanmıştım  mikrofonun ağzımıza yakınlaşması için eğilip bükülen malzemesinide  sert bir koaxil den yapmıştım. ICOM 746 ve 756 serilerinde kullandım taaa ki 2004 yılında şalteri indirene kadar.

Yıl 2013 Şalteri geri açtığımda yine ihtiyaç hasıl oldu  Taaa  Alamanya fuarlarından almadan geri gelip yine geçmişteki getirttiğim mic. elemanlarına gözüm takıldı son 2 aydır SSB Yarışmalarda HC 4 elemanını kullanıyorum.

HC-4 ve HC-5  dinamik mic. elemanlarıdır  IC 756 ya  0,1 mf  seri kondansatör girerek bağlamıştım zaten HEIL de aynen böyle söylüyor.

Haziran ayında  Alamanya fuarında sırp bir amatöre neyi önerirsin i sorduğumuzda  YAMAHA önermişti  (Yıllardır HEIL almayan ben ) sipariş ettim USA den geldi ama çalıştırmak ne mümkün olmadı olduramadım.  Sonra ucundaki  kapatisif kapsül mic. elemanını çıkartıp  HC4 elemanını taktım  ö şekliyle kullanabiliyorum.

Sonradan anladımki  YAMAHA içeriğindeki mic elemanı kapsül mic  ve  +8 Volt besleme istermiş  Ama geçmiş olsun orjinalitesini bozdum.

Şimdi Yukarıdaki uzunnn uzunnnn hikayemin ardından şunları önerebilirim;
== HEIL headset'den vazgeçmeyin (alırsanız HF marka modelinize göre  ara adaptörünüzü de almayı unutmayınız)
== Şayet tıs tıs fazla bağırıp çağırmadan SSB de tak tak PW ibresini sona vurdurayım derseniz lambalı mic.preanf. ve profes. stüdyo mic.  + pedal (maliyetide öyle çok çok olmuyor sadece piyasayı koklamanız yeterli)

Yaşadıklarım bunlar   Sağlıcakla

https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #2 : 27 Eylül 2014, 18:54:37 »
Pek çok amatör telsiz cihazında, mikrofon fiş bağlantılarından bir tanesi +8V veren uç olarak ayrılmıştır. Bu voltaj bazı mikrofonların içindeki minyatür preamfileri beslemek için kullanılır. Ya da kondansatör mikrofonları beslemek içindir.

Cihazınızın mikrofon fişinde böyle bir voltaj mevcut ise, piyasada satılmakta olan hemen hemen tüm mikrofonlu bilgisayar kulaklıklarını telsiz cihazınıza takabilirsiniz. Kulaklığın ucundaki fişi çıkarıp, cihazınızın mikrofon girişine uygun bir fiş alarak kulaklığınızı buna mikrofon bağlantı şemasına bakarak uygun bir şekilde lehimlemeniz yeterlidir. Dinleme uçlarına ayrı bir jak fiş bağlanacak ve bu jak cihazın kulaklık ucuna gidecek. Sizin bu bağlantıları şemaya bakarak çıkaracak ve lehimleme yoluyla monte edecek teknik bilgi ve beceriniz olduğunu biliyorum.

Bağlantı şemasını kağıt üzerine çizerek, bir ucunda cihazın mikrofon yuvasına uygun fiş, diğer ucunda ucuz kulaklığınızı takmaya uygun dişi jak fişler bulunan bir adaptör kablosu da yapabilirsiniz. Böylece kulaklığınızın fişlerini kesmeniz de gerekmez. Hatta ayak pedalı takmak için de bir adet dişi jak bağlayabilirsiniz. Bendeniz kendim yapmak için vakit bulamadığımdan, şu kablolu adaptörü ebaydan hazır olarak satın aldım ve FT-857 de başarı ile kullanıyorum:

http://www.ebay.com/itm/W2ENY-Premium-Headset-fits-Modular-Yaesu-450-817-857-897-/351072107514?pt=US_Radio_Comm_Microphones&hash=item51bd873bfa

Her mikrofonlu kulaklık bir şekilde iş görecektir. Ancak en iyisini istiyorsanız tabii ki Heil'dir.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA6P

« Yanıtla #3 : 28 Eylül 2014, 16:33:23 »
Apartmanda yaşayan herkesin bildiği gibi belli saatlerden sonra cihazlarımızı
açmak komşulara rahatsızlık vereceği düşüncesi ile problem oluşturmaktadır.Kaldıki aynı ev içerisinde yaşayan bireyler bize melodi gibi gelen  bazı seslerden hoşlanmamaktadır.
İşte bu durumların çözümünde kulaklık mikrofonlar iyi bir çözümdür düşüncesindeyim.Ayrıca dinlemeler daha sağlıklı olabilmektedir.Rahatlıkla birçok amatör arkadaşımın böyle bir sistemi yapabileceğini düşünüyorum.Kulaklık mikrofon tertibatını yapacak arkadaşların öncelikle cihazlarında kullanılan mikrofona uygun  elemeanı barındıran kulaklık tipini tercih etmeleri gerekir.
Bilindiği üzere bazı cihazlar 600 ohm civarı  dinamik kapsülle,bazıları ise kondenser mikrofonla çalışırlar.
Hatırlamadığım bir tarihte edindiğim  heil in pro setini uzun süreden bu yana kullanmaktayım.Bendeki bu setde dinamik mikrofon kullanılmakta.Ayrıca PTT iç
in el  ve ayak switchleri de mevcut.Yaesu cihazlar için kullanılan fişleri ile  almıştım daha sonra kenwood cihazlar için fiş tertibatını kendim yaptım.
İcom cihazlarda  kondenser mikrofon gerektiği için bu sitede bir amatör arkadaşımızdan  aldığım helikopterlerde kullanılan david and clarke marka  mikrofonlu kulaklığa  kondenser mikrofon takarak
başarıyla kullandım.sadece  başa biraz sıkı oturduğu için uzun süreli kullanımlarda rahatsız edebiliyor.Performansı tatmin edici.Heil  kulaklık mikrofonlarda kulaklıklara bağlı olan kalın jack direk cihazın phones
kısmına giriyor.Mikroofon ucu ise 3.5mm jacka bağlı.Cihazın mikrofon girişine bağlanan kısmın ucunda iki adet  dişi jack bağlı .Bunlardan kalın olana PTT switch bağlanırken 3.5 mm olana ise mikrofon bağlanmakta.
Malzemelerin büyük bir bölümünü bulmak mümkün.Yapmaya çalışacak arkadaşlar için paylaşmak istedim.Tüm amatör arkadaşlara selam ve saygılarımla.

TA6P
           Ali Zümrüt
            SAMSUN

Çevrimdışı TA6P

« Yanıtla #4 : 28 Eylül 2014, 16:37:14 »
Heil pro ile beraber aldığım sarı renkli  fiş sistemine   benzer biçimde kırmızı renkli kenwood için ve mavi renkli icom cihazlar için tarafımdan yapılmıştır.

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #5 : 28 Eylül 2014, 19:16:59 »
Ali bey, cihazlarınız çok güzel. İyi günlerde kullanın. Bu konudaki görüşlerinize katılmakla birlikte, eğer uygun devre değişiklikleri yapılırsa, her cihaza her tür mikrofonun takılabileceğini düşünüyorum.

Nitekim Yaesu FT-817 ve FT-857 lerin hem dinamik mikrofon içeren mikrofonları, hem de kondansatör mikrofon içeren el mikrofonları vardır.

MD-100A8X masa mikrofonu ve stok mikrofonları olan MH-31A8J el mikrofonu dinamik mikrofon kapsülü içermektedir. DTMF tuşlu olan MH-59A8J mikrofon ise kondansatör kapsül içermektedir. (Uzaktan kumandalı mikrofon diye bilinir) Her iki tip mikrofon da aynı cihazda başarı ile çalışmaktadır.

İşin sırrı şudur:

Kondansatör mikrofonlar içindeki FET devrenin çalışması için belli bir voltaja ihtiyaç duyarlar. Bu voltajı telsiz cihazının mikrofon bağlantı uçlarından alıp, bir direnç vasıtası ile kondansatör kapsülün + bacağına vermek gerekir. Sonra da bu uçtan cihaza giden bağlantı kablosuna bir kondansatör takarak bu DC gerilimi tekrardan süzmeniz gerekir, çünkü bu gerilim direkt preamfiye giderse sorun çıkarabilir.

Dinamik mikrofonlar ise, aynen bir dinamo gibi, ses sinyalleri geldikçe, kendileri elektrik üretir. Dışarıdan elektrik istemezler. Tam tersi, yanlışlıkla voltaj bağlanırsa içlerindeki bobin yanabilir. Bu nedenle onları kondansatör mikrofon kullanan bir cihaza takarken: Ya kondansatör mikrofona gelen + gerilim besleme bacağını sökmeniz, veya araya bir minik kondansatör takarak gerilimi izole etmeniz gerekir.

Uygun devre eklentileri yaparak her iki tip mikrofon da biribirlerinin yerine takılabilir. Sorun çıkarabilecek tek konu empedans farklılığıdır. Çoğu profesyonel telsizde bu sorun olmaz, olanlar da uygun devreler ile veya empedans trafoları ile çözümlenebilir.
« Son Düzenleme: 28 Eylül 2014, 19:18:25 Gönderen: TA3EP »
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA6P

« Yanıtla #6 : 28 Eylül 2014, 20:36:36 »
Saygıdeğer amatör  arkadaşım  Ahmet bey,
Ekipmanlarımla ilgili güzel temennileriniz için çok teşekkür ederim.Mikrofonların çalışma prensipleri ile açıklayıcı bilgileriniz için yine size teşekkürlerimi sunarım.Sayenizde  sahip olduğum bu konudaki bilgilerimi tazelemiş oldum.Mikrofonlarla ilgili açıklamalarda mümkün mertebe basite indirgeyerek açıklama yaptım.Amacım arkadaşların yapabileceği hataların önüne geçmekti.Malumunuz üzere en ufak hatada cihazların mikrofon girişlerindeki  +8V zarar görebilir.Sizinde söylediğiniz gibi her iki mikrofon tipide cihazlarımızda kullanılabilinir.Bu söylediğinizi uzun zaman önce yapmış ve masa mikrofonlarını kaldırdım başlığı altında  bu sitede arkadaşlara sunmuştum.(http://www.telsizciler.org/index.php/topic,18667.0.html)
  Bu vesile ile size ve bölgenizdeki tüm amatör arkadaşlara selam ve saygılarımı sunarım.

TA6P
       Ali Zümrüt
       SAMSUN

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #7 : 28 Eylül 2014, 21:32:16 »
Ali bey, yazdıklarınızdan ve üslubunuzdan anladığım kadarı ile gerçek bir amatör ve değerli bir insansınız. Pek çok insan yazdıklarımı kendisine saldırı gibi görüp kızardı, doğrudan polemik yapmaya girişirdi, böyle örnekleri defalarca yaşadım. Siz ise, yazdıklarımı olgun bir şekilde karşılayıp, "8V zarar görebilir" ifadesi ile tüm camiaya yararlı bir bilgi vermeye çalıştınız. Amatörlük budur. Sağolun varolun. Verdiğiniz linki ilgi ile okudum, sanırım ben tereciye tere satmışım :) Saygı ile önünüzde eğiliyorum, inşallah karşılıklı görüşüp tanışmak da nasip olur. 73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA6P

« Yanıtla #8 : 28 Eylül 2014, 21:39:22 »
Ahmet bey kardeşim merhaba,
Nezaketiniz ve yararlı bilgilerinizi paylaştığınız için asıl ben teşekkür ederim.Sizin gibi değerli dost ve arkadaşlarla yüzyüze konuşabilmek bana da  çok büyük bir keyif verir.Üstadım tekrar selam ve saygılarımı sunarım.

TA6P
           Ali Zümrüt
             SAMSUN

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #9 : 29 Eylül 2014, 13:50:50 »
Beyler hepinize merhaba,

Verdiğiniz değerli bilgiler için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Bu arada ilgilenmedim sanılmasın yazılanların hepsini günü gününe okudum ama cevap için bilgilerin toplanmasını bekledim. Benim için çok faydalı oldu epey yararlandım . Tekrar hepinize teşekkürler. 73 .

Osman
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA1AST

« Yanıtla #10 : 02 Ekim 2014, 13:58:56 »
İşinizi görecekse eğer elimde sıfır 3 adet shure SM2 mevcuttur.Mikrofon kapsülü dinamiktir.Yurtdışı fiyatına verebilirim..

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #11 : 02 Ekim 2014, 16:25:39 »
Orhun Bey Selamlar,

Biraz pahalıdır ama güzel malzeme . :)
Selamlar
Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul