Gönderen Konu: Bant genişliği nedir  (Okunma sayısı 280 defa)

Çevrimdışı TA1CH

Bant genişliği nedir
« : 07 Mayıs 2014, 20:48:29 »
 telsiz   sistemlerinde  resim veya  ses yollama işlerinde bahsi gecen hepimizin cok iyi bildiği fakat benim  tam olarak bilemediğim bant genişliği konusunu merak ediyorum nedir bu bant genişliği  data transferindeki bant genişliğinden söz etmiyorum  zira  onuda acıklarsanız büsbütün benim anlayamayacağım yerlere gidecek sadece  ses veya görüntü  transferindeki  bant genişliği nedir  teşekkürler . 73

Çevrimdışı TA4ACV

Ynt: Bant genişliği nedir
« Yanıtla #1 : 07 Mayıs 2014, 21:14:36 »
Mesut abim soruna birkaç birşey söyleyeyim.

Benim diğer konuda Bahsettiğim genişlik kullandığın cihazla alakalı.

SSB de ortalama genişlik 3 KHZ dir.

Bunu filtrelerle oynayarak mekanik yada dijital 1.5 Khz ile 6+Khz e değiştirebilirsin.

Mesela

Senin Cihazın SSB Genişliği 3KHZ olsun.

7140 khz de çağrı yapıyorsun.

bende 7139 dadinlemedeyim. ama sürekli bir cııltı vızıltı sesler geliyor. çünkü sen 1Khz yukarıdasın.

Senin cihazın 7138.50 ile 7141.50 Khz arasında SSB modülasyon gönderiyor.
o yüzden bu aralıktaki diğer çağrı yapacak olanların baska frekansa geçmesi gerekiyor.

ama sen genişliği 1.9 a düşürürsen biraz daha rahatlar ortalık.

ha tuttun 6 KHZ yaptın ESSB çalışıyorsun. off miss gibi bir modülasyon. tertemiz bir ses var.

bu sefer de 7137 - 7143 Khz arasını komple işgal etmiş oluyorsun.

SSB de durum bu.

Zaten el cihazımızda kullandığımız FM de aynı değilmi

145.500 de Frekans Modülasyon ( FM ) Çağrı yapıyorsun ama

aslında 145.487,50 ile 145.512,50 Khz arasında komple çağrı yapıyorsun. yani genişlik 25KHZ.

Cihazı NARROW ( DAR ) ayarlarsan (PMR LER GİBİ ) bu sefer 145.493,75 ile 145.506,25 Khz arasında  12.5Khz genişlikle yayın yapıyorsun.

AM ( Amplitude Modülasyon ) da bu genişlik 9 yada 11 KHZ gibi oluyor.

Mesela FM Radyo ların genişliği 100KHZ

yani 102.700 de yayın yapan bir radyo aslında 102.650 ile 102.750 arasında yayın yapıyor.

Bu genişlik ne kadar artarsa kalite ( Aktarılan Veri Miktarı o kadar artar.

Başka bir Örnek ise WIFI ( 2.4GHZ )

wifi 1.kanal     2.412 Ghz dir.     2. kanal
Altı  2.401    Üstü   2.423Ghz  yani yaklaşık 20MHz ( = 20,000Khz) lik bir genişlik.

Bu da veri aktarımını maksimum seviyeye taşıyor.

Umarım açıklayıcı olmuşumdur. biraz fazla karıştı gibi ama idare et artık :)

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #2 : 07 Mayıs 2014, 21:20:13 »
 ilgilendiğin için teşekkür ederim acaba başka  fikri olan veya ekleyeceği olan varmı .73

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #3 : 07 Mayıs 2014, 21:37:06 »
Yukarıda yazdığım

Cihazı NARROW ( DAR ) ayarlarsan (PMR LER GİBİ ) bu sefer 145.493,75 ile 145.506,25 Khz arasında  12.5Khz genişlikle yayın yapıyorsun.

kısmında PMR 8 kanal olanlardan bahsediyorum.  16 Kanal olan PMR ler 6.25 Khz genişlikle 446.000 ile 446.100 arasını 8 yerine 16 ya bölüyor.

Not: GMRS ler PMR değildir. 22 kanal olur ve TR de kullanılması yasak frekanslarda çalışır.

Eklemek istedim. :)

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #4 : 07 Mayıs 2014, 21:48:47 »
  Çağatay ben bu işi  bilmiyorum ama bana sanki söylediğin gibi olmuyormuş gibi geliyor .:) 
 Neden mi ,    uzun mesafede sesi  iletmek  için bir taşıyıcı frekansa ihtiyacımız var . atıyoruz ( işimiz bu zaten ) 7092  frekansı ürettik üzerine  sesimizi  atıyoruz 2khz  yukledik bu işleme  module etmek  deniyor sanıyorum  .
şimdi burada sıkıntı şurda cıkıyor  taşıyıcı  frekansın üzerine sesi ceşitli yollarla  modüle ettiğimizde  7092  yanında 2khz lik sesi taşıyor diye
taşıyıcı frekansında herhengi bir kayma olduğunu veya senin deyiminde yanlara doğru bir sarkma eğiliminde olduğu konusunda  pek  emin değilim sanki  senin alıcın 7091 i almak için ayarlandığından yanında 2 khz taşıyan 7092 frekansından değil işte seninde bildiğin alıcı nın iyi filtre edilmeyişinden veya vericinin cıkardığı harmoniklerden dolayı etkilenecektir diye düşünüyorum   yoksa taşıdığı  2khz lik ses frekansın üzerinde bir  değişme yapmayacaktır ve ses yüzünden sarkma yapması  kısmını tam emin olamadım  taşınan ses  frekansa etki etmez 7092 ve yanında 2 khz lik ses sinyali modüle şeklinde beraberinde  taşınır  yani  7092 +  veya _2 khz  olmaz galiba 
öyle olsaydı  senin tanımınla  sesi kalın olan birinin  telsizde bant genişliği farklı  ince olanın bant genişliği farklı   dolayısı ile sarkmalarıda farklı olacaktı :  ee bant genişliği ne oldu  peki  ortalıkta yok acıklayamadık gene     .73

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #5 : 07 Mayıs 2014, 22:37:27 »
Mesut abi bu olay çok karışmaya müsait.

Ses frekansları 20Hz ile 20.000Hz arasını karıştırma konuya bu çok ayrı bir durum.

aslında bağlantı var ama bu şekilde değil.

Veriyi ( Sesi ) belirli bir kalıba sokuyoruz.  01100100101 gibi düşün. dijitale dönüştürüyoruz.

sonra bu kalıbı kullanılmak istenen MODE ile SSB RTTY FM AM vs... gönderiyoruz.
karşı taraf alıyor bu veriyi sonra açıyor bakalım ne varmış içinde bu verinin diye. Ses olarak gösteriyor bize.

Gelelim şu aradaki bağlantıya ses frekansları ile.

insan sesi ( vokali ) yada VOICE FREQUENCY ( VF ) 300 Hertz ile 3400KHz arasındadır ortalama.

burada 3.1 KHZ lik bir alan var. Telsizin mikrofonun a konustugumuz zaman telsiz sesmizi analiz edip sadece bu frekans aralığındaki sesi alıp paketleyip gönderiyor. aslında SSB nin ortalama 2.5 -3 Khz olması buradan kaynaklı.

Ama insan sesi 100Hz de üretiyor 8000 Hz de. işte bu frekansları duydugumuz zaman kalite artıyor. detay artıyor.

Dur ben sana bi iki tane ses kaydı yapıp koyayım buraya farkı sen anla

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #6 : 07 Mayıs 2014, 22:44:12 »
Erorr erorr erorr dııııt dııııt :)

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #7 : 07 Mayıs 2014, 22:49:15 »
geliyor abi az kaldı kayıtları bitirip filtrelemeyi yapıp link vericem.

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #8 : 07 Mayıs 2014, 23:02:14 »
Çağatay bey  "Veriyi ( Sesi ) belirli bir kalıba sokuyoruz.  01100100101 gibi düşün. dijitale dönüştürüyoruz."  bu cümle ile sanırım sadece dijital modlardan bahsediyorsunuz. Normalde   ssb , fm vs. modülasyon da anologdur bildiğiniz gibi , am de taşıyıcı dalganın genliğini değiştirerek ,FM de ise frekansını değiştirerek modüle edilir.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #9 : 07 Mayıs 2014, 23:03:45 »
ses frekansı ile ilgili biraz tecrüben vardır cağatay zahmet etme mutlaka güzel olacaktır benim anlamak istediğim bant genişliği işinin modulle  ve demodule işi  nasıl ooluyor bu bant genişliği nerde genişliyor nerde daralıyor nasıl oluyor onu bir anlamak istiyorum .
taşıyıcı frekans  taşıdığı sesi  kendi frekansı ile beraber taşırken  taşıyıcı bundan nasıl etkilenir  olay  bu pratik uygulamalara karşı bir  olumsuzluk yok herhalde düz mayk ile power mikrofon bir olmaz orada bir sıkıntı yok ekoleizerde ok  ama telsiz sistemleri bu işi nasıl yapıyor işte burda  anlamaya calışıyorum .73

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #10 : 07 Mayıs 2014, 23:06:19 »

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #11 : 07 Mayıs 2014, 23:06:32 »
Ahmet bey sorumun başında sayısal bilgiye girmeyeleim diye uyarmıştım  cünkü bu konuda malesef cok mühendisle pardon katolok mühendisiyle konuştum fakat tam bişey bilen yok  .ben zaten bilmiyorum  yada bana bilmeyenler denk geldi :)

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #12 : 07 Mayıs 2014, 23:11:06 »
Nevzat bey ben biraz AD/DA mantığıyla düşündüğüm için yazdım.

Mesela PC ye ses kaydı yaparken Analogu Dijitale dönüştürüyoruz.
sonra bu kaydı çalarken Dijitali analoga.

Tabi banta kayıt yaparsak Ses olarak kaydolmuyor. Farklı bir manyetik veri oluyor.

Bu şekilde yaklaşmıştım.

Mesut abi ses kaydında genişliği arttırınca aradaki farkı duydun mu?

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #13 : 07 Mayıs 2014, 23:13:09 »
evet cok fark var arada  .

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #14 : 07 Mayıs 2014, 23:15:17 »
işte 300 ile 3400 arası olanı biz SSB de gönderiyoruz.

genişlik 6 ya çıkınca daha bir güzel oluyor. vs vs :)

gece gece gaza getirdin abi. :)))

ben izninle 5 dk sonra QRT oluyorum.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #15 : 07 Mayıs 2014, 23:16:36 »
ustalardan bu konuda yorum gelecektir mutlaka beklemedeyiz 73 iyi geceler

Çevrimdışı TA3OM

« Yanıtla #16 : 08 Mayıs 2014, 13:07:17 »
Mesut abi selam, burada bu konuların ders gibi işlenmesi çok iyi olur fakat saatlerce yazıp tartışmak lazım.
Ben size az önce internetten bulduğum bir dökümanın linkini gönderiyorum, 5dk inceledim sizde sakin bir ortamda okursanız sorularınıza bir çok cevap bulacaksınız.
Konuyu daha rahat anlamanız için taşıyıcı frekansı fazla düşünmemenizi öneririm, umarım yardımcı olur. 73
http://www.cs.sakarya.edu.tr/sites/ziyae/file/GenlikveAciModulasyonu.pdf

Band genişliği modüle edilecek bilgiye göre 1KHz den yüzlerce MHz'e kadar çok değişken olabilir. Mesela pal tv yayını band genişliği VHF'de 7MHz,  UHF'de  8MHz dir.
Yada klasik wifi sinyalinde kanal başı 22MHz dir.

PAL bant genişliği

WIFI bant genişliği

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #17 : 08 Mayıs 2014, 17:08:02 »
Mustafa bey  8mhz band genişliğine sahip bir bilgiyi 470mhzden yollarken        frekansı 474   mhz ve  466mhz arasında tamamını kapatan bir frekans  eğirisiylemi okurum frekans  metrede ve skopta  yani verici aynı anda 466 ve 474 e kadar olan her frekansta  duyulur  tabi bilginin tamamını tüm frekansı alabilen  uygun bir alıcı ile  anlaşılır hale gelecek tir ama bu frekans genişliğinin tamamını işkalmi eder  anlamı cıkıyor   .  yani bant genişliği yolladığınız bilginin frekans genişliğine göretaşıyıcı frekansı  + _    bloke etmesine mi denir      .73

Çevrimdışı TA3OM

« Yanıtla #18 : 08 Mayıs 2014, 18:18:40 »
Mesut abi,
"yani bant genişliği yolladığınız bilginin frekans genişliğine göretaşıyıcı frekansı  + _    bloke etmesine mi denir " demişsin;

Genlik AM modülasyonu yada çift yand band DSB modülasyonu için aynen dediğin gibi oluyor. Bu modülasyon türlerinde rf bant genişliği modüle edilecek bilgi işaretinin 2 katı olur. Örneğin 5KHz lik bir bilgi işaretini AM olarak modüle edersek 10KHz bir bant genişliği kullanmamız gerekir. SSB tek yan bant modülasyonunda de ise yan bantlardan birisi bastırılmıştır.

FM frekans modülasyonunda ise bant genişliğini bu şekilde hesaplayamayız, bant genişliği hem frekans sapmasına hemde bilgi işaretinin max frekansına göre değişir. Carson kuralı diye bir şey devreye girer, Carson kuralı derki FM bant genişliği= maksimum frekans sapması ve bilgi işareti frekansının toplamının 2 katıdır. Yani;

Max frekans sapması (deviation) 5KHz bilgi işareti frekansı 3KHz olan bir telsizimiz var, formüle göre  bant genişliği BW=2.(5+3) Buna göre 16 KHz olur.

Gördüğün gibi, bant genişliği modülasyon şekline göre farklı şekillerde hesaplanıyor. Abi bu konular çok uzun en iyisi okumak veya arkadaşlarla bir araya gelince tartışmak çok daha bilgilendirici olur. İnşallah yazdıklarımın bir faydası olur, konu yüzünden eve 1 saat geç gideceğim. Benden bu kadar, saygılar.

73

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #19 : 08 Mayıs 2014, 18:36:59 »
Bu konuda kesin ifadelerle anlattığınıza göre sizin dediğiniz doğrudur ben cok bilmiyorum . teşekkürler anlatımınız için  ben hep taşıyıcı frekans ın taşıdığı bilginin genişliği ile merkez frekansın bir etkileşimi olmadığını sanıyordum  yani artı eksi bir işkal olduğunu bilmiyordum . 73