Gönderen Konu: HANGİ TUNER?  (Okunma sayısı 580 defa)

Çevrimdışı TA2MES

Ynt: HANGİ TUNER?
« Yanıtla #20 : 21 Mart 2014, 12:52:35 »
Bende birşey danışmak istiyorum

T match tuner bağlı iken cihaz AM modunda ve mandala basılı durumda swr metre forward konumunda iken çıkışı maksimum görene kadar kapasite ve bobinle oynuyorum,en güçlü çıkışı gördüğüm yer aslında en mükemmel ayar olmuyor,şöyleki metreyi swr konumuna aldığımda gücün yanında swr nin de bazen yüksek olabildiği durumlarla karşılaşıyorum bu kez swr konumunda iken swr nin düşeceği ama çıkışın asgari düşeceği orta noktayı bulmaya çalışıyorum,öyle bir an geliyorki alabileceğim maksimum güç ve asgari "swr" pozisyonunu yakalıyorum bu işlem ne derece doğrudur.

ikinci sorum acaba swr metreyi direk olarak önce "swr" konumuna alıp anten tuner ile swr yi düşürmeye çalışarak ayar yapmak ne derece uygundur.
Saygılarımla.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #21 : 21 Mart 2014, 13:57:22 »
Erhan Bey,

SWR metreniz var ise mutlaka SWR yi minimum yapacak şekilde ayarlamalısınız.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA4F

« Yanıtla #22 : 21 Mart 2014, 15:52:46 »
Merhaba
Empedans uygunlaştırma devrelerinde Yük , giriş empedansından büyük ise yük tarafından baktığımızda ilk eleman paralel kondansatör yada bobin, sonra seri eleman (ilk eleman kondansatör ise) bobin yada (ilk eleman bobin ise) seri kondansatör gelir. Eğer yük giriş empedansından küçükse yükten bakıldığında ilk eleman seri bobin yada kondansatör , ikinci eleman paralel (ilk eleman bobin ise)  kondansatör yada (ilk eleman kondansatör ise) bobin dir.
Otomatik tuner cihazlarında ilk rf enerjisi verildiğinde empedans ölcümü yapılıp yükün sistem empedansından aşşağıdamı yukarıdamı olduğuna bakılır, empedansın durumuna göre yukarıdaki satırda anlattığım durumlardan biri röleler aracılığı ile gercekleştirilir. ( Yüke seri bağlanmış endüktansın girişine yada cıkışına kapasite gurupları eklenir.)
Hepimizin karşılaştığı loading coil ile beslenmiş antenlerdede durum farklı değildir ceyrek dalga uzunluğundan kısa kesilmiş antenlerin empedansları 50 ohm dan küçük olacağından seri bobinle hatta uygunlaştırılmaları yapılmaktadır.       

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #23 : 22 Mart 2014, 19:08:15 »
Anten tunerler   balunlar  her turlü empedans dengeleyiciler hic bir zaman  kullanılan frekansa tam  ölcüleri ile kendi başına swrsi düşük olan
tek bant  antenin yerini tutmaz ama malesef imkansızlıklar bu tur  aldatmaca malzemeleri kullanmak zorunda bırakıyor bizleri. 73

Çevrimdışı TA2BN

« Yanıtla #24 : 05 Mayıs 2016, 21:13:52 »
Tam cevap yazacak idim Mehmet kardeşimiz delikli pertinakslardan karkas icat etmiş,( bende tam ; seneler evvel muhtelif cam şişeler bulup, yağlı ip sarar ve yakarak kesip bu şişe dibini karkas olarak kullandığımı ve bunların üzerine emaye bobin telden tank bobinlerini sardığımı  söyleyecek iken.) 73 de TA2BN REBI OKE