Selamlar Kenan Bayram Bey
Yazınızı okudum. Memnunda oldum. Ne kadar doğru teşhis koymuşsunuz. Her frekans için ayrı bir bobin ve ayrı bir kondansatör. Çok çok doğru. Hüsnü Köktürk olarak yukarı satırlarda verdiğim bobinli veya, bir ikinci tür lambalı kör yükler tüm bandlarda çalışabilen kör yükler değildirler. Bunlar frekans bağımlısı kör yüklerdir. Tekbir frekans veya biraz çevresinde çalışabilirler. CB frekansının kör yükü ayrı 7 MHz nin kör yükü ayrıdır. Varyabl frekansla ayarlandığında bir miktar frekans kayması yapabilirler.
Teknik arkadaşlar gücenmesinler 3- 5 satırlık yazı ile birçok incelik elbette ifade edilemiyor.
Bir kollektor bobini 50 ohm mudur? Bir cümle ile anlatırsak 50 ohmdur. Ama işi ciddiye alır satırları çoğaltırsak çıkış katı akortlarıyla, 50 ohm dediğimiz empedans, bobin ve kondansatör zincirleriyle 100 ohm a da ulaşır, istenirse 10 0hm a bile düşer. Bu noktaya yük olarak bağlanacak flamanlı bir ampül, vericinin gücünü bile gösterir.
Ucu şaseye bağlı 15 cm lik bir tel tek başına belki bir anlam ifade etmez. Ama o teli bir verici çıkış bobinine bir iki turluk kuplaj yapsanız, telin bitim noktasında hayli yüksek bir empedans görebiliriz. Bu empdans tek bir rakamla ifade edilirse elbet hata olur. Telin ucundaki empedans elbette tank bobininin empedansının etkisinde olacaktır.
Kıymetli teknik arkadaşlar,
(şahsım adıma söylüyorum)
bazı şeyler söyleyerek konu açıp birşeyler öğrenmeye çalışıyoruz.
Ne bilgiçliğimiz var, ne teknik diplomamız, ne de bir bilgiçlik iddiası. Bilgiçlik taslamayı da ayrıca şiddetle kınarım. Sadece Amatörlüğe hevesli birileriyiz. Gayemiz uzman kadrolardan, uzman olmasa da arkadaşlarımızın tecrübelerinden istifade etmek. birşeyler kapabilmek. Forum sahifelerini canlı tutmak, arkadaşlarla tanışma fırsatı yakalamak, Buralarda sürçülisan olabilir kanaatindeyim, Nihayet buraları amatör forum sahifeleri gibi bir yerler. Fizik kitabı değil.
sağlıcakla 73! Hüsnü Köktürk