Gönderen Konu: 3 Kw Dummy Load  (Okunma sayısı 1017 defa)

Çevrimdışı TA2N

Ynt: 3 Kw Dummy Load
« Yanıtla #40 : 01 Şubat 2014, 20:51:54 »
TRAFO YAĞINI  RUTUBLENMEMİŞ VE HİÇ KULLANILMAMIŞ OLANINDAN KULLANIN. KULLANILMIŞ TRAFO YAĞI SON DERECE TEHLİKELİ VE        K A N S A R O J E N      LÜTFEN DİKKATLİ OLUN.
SELAMLAR

Çevrimdışı TA3EC

Ynt: 3 Kw Dummy Load
« Yanıtla #41 : 02 Şubat 2014, 11:56:26 »
MFJ 1155800
50OHM 50W NON-INDUCTIVE RESISTOR
sadece 3 usd.
kare sayılarla (3-4-5 gibi) seri-parelel bağlantı ile istediğiniz güce ulaşabilirsiniz.

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: 3 Kw Dummy Load
« Yanıtla #42 : 03 Şubat 2014, 01:52:56 »
TA7R  değerli Ahmet Nevzat Bey'e kardeşime
Konuyla ilgili epeyi yazmış olduğumdan yeni bir yazı daha yazmak istememiştim ama son yazınızı görünce  bir iki cümle söylemem icap etti diye düşündüm.
Öncelikle cihaz çıkışlarının korunmasındaki endişelerinizi takdırle karşılıyorum. 3000 Watt muhtemelen lambalardan çıkıyor olmalı. Lamba bulmanın zorlukları düşünülürse eldeki lambaları sağlıklı kullanmanın önemi artıyor.
En kolay ve güvenli dummy iyi soğutulması şartıyla karbon cinsi dirençlerdir. Bunların dezavantajı yüksek güçlerde çok hacım kablamaları, yağ  ve benzeri ilave soğutma yardımcı materyal istemeleridir.
Yaşar Gocet Beyin sunmuş olduğu sıvı dummy load'dan benim endişem yüksek güçte sıvının kaynaması ve etrafa su atması olacaktır.
Sizin osilasyon endişenize sahsım olarak fazla sıcak bakmıyorum. Osilasyon lamba veya transistor gibi aktif bir elemanın terminalleri arasında aşırı geri beslmeden hasıl olur.  verici anten çıkışından sonra artık ortalıkta aktif bir eleman kalmamıştır. Yeni bir osilasyon üreyemez. Kaldı ki benim anlatmak istediğim bobin dummy load üzerinde saten vericiden gelen osilasyon var, Ve biz bu osilasyonu ısıya dönüştürmek gayesindeyiz. Bir parazit osilasyon düşünüyorsanız , o dışarda hasıl olmaz içerde ürer ve o da çıkış kapısından çıkmak ister. İçerde bir parazit osilasyon ürese  dahi ortalıkta iki osilasyon görülmez. Parazit osilasyon başlamışsa ana osilasyon ortadan kalkmış demektir.
Peki içerde bir parazit osilasyon üremişse lamba zarar görürmü? dersek, bu parazit osilasyon yüksek güçlü ve empedansı da anten çıkış empedansına uygun değilse o zaman lambaları tehdit eder. Ancak lambalar transistörler gibi saniyede bozulmazlar. Rahatsız olan lamba kızarmaya başlar, operatör bir kızarıklık sezince derhal akımı kesmelidir.
Bir verici çalışıp osilasyon üretmekte iken, ve bu osilasyonu soketten dışarı atıyorken, artık bu çıkış noktasından içeriye bir başka osilasyon girmesi düşünülemez. Harici bir osilasyon ancak verici kapalı  ve alıcı açıkiken girebilir.
Benim sunmuş olduğum bobin dummy load teori değildir. 500  watlık bir verici üzerinde en az iki aylık kör yük çalışmam olmuştur ve lambalarım nokta kadar zarar görmedi. Lambalar ancak maksimum güçte çalıştırıldıkları zaman çok yıpranıyorlar.
sağlıcakla       73!    Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TA8E

Ynt: 3 Kw Dummy Load
« Yanıtla #43 : 03 Şubat 2014, 12:22:06 »
Değerli Büyüğüm Hüsnü Ağbi,
Anlamak babından bir soru soracağım. Herhangi bir frekansta ( frekans sabit örn:7.00 MHZ) endüktif reaktansı 50 Ohm olan bobbin (XL=2*pi*F*L) çıkış gücü 100 W olan verici çıkışına bağlanırsa kaç Watt harcar? veya SWR ne olur?

Kapasitif reaktansı 50 Ohm olan bir kondansatör ne kadar güç harcar ve SWR ne olur?

73's DE TA8E

Çevrimdışı TA7R

Ynt: 3 Kw Dummy Load
« Yanıtla #44 : 03 Şubat 2014, 19:56:50 »
Hüsnü bey , tel sargı direnç  veya bobin pasif eleman ,kendi başına osilasyon yapmaz tabi ama ben "osilasyon" dan dışarı rf atarı kast etmiştim aslında bu bile yanlış düşününce ... bobinden veya bobinden imal bir dirençten " RF sinyali söz konusu olduğu zaman" üzerinde yazan direnç değerini elde etmek mümkün olmasa gerek , ya aşırı bir direnç gösterecek ya da kısa devre ...

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: 3 Kw Dummy Load
« Yanıtla #45 : 03 Şubat 2014, 20:17:29 »
 Haklısınız  acaba bu dumyler frekansa göre farklı  direnc  mi gösteriyorlar benim elime gecenleri ölcünce hepsi ohm metrede  50 ohm veriyorlar ama bunun asıl bir ölcüm şekli vardı bir köprü kurup bir kısma 50 ohm bağlayıp diğer kısmı dumy yada antene bağlayıp aradaki ibreyi sıfıra  getirmeye calışıyorduk ama tam hatırlamıyorum  bilen hatırlayan birisi mutlaka vardır  . bişey köprüsü  deniyordu ama ne . 73

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: 3 Kw Dummy Load
« Yanıtla #46 : 04 Şubat 2014, 01:19:08 »
Değerli Ahmet Nevzat Bey
Sizin son yazınızı tam anlayamamakla beraber, bu konuda aynı fikirlere ulaştığımız kanaatindeyim.  Öncelikle gayemiz sizin değerli çıkış lambalarını Korumak. TA1CH Mesut Öz kardeşimizinde sıklıkla belirttiği om meselesini burada sizinde anladığınız şekilde bir de ben ifade edeyim.
Biliyoruz ki genelde antenler 50 ohm empedenslıdır. Vericiden çıkan sinyaller önce 50 ohm sanal merdivenine ayak basıp oradan havaya uçuyorlar. Eğer havaya uçmayacak iseler 50  ohm merdiveninden aşağıya toprağa gitmeleri gerekecek. Yani kör yükler 50 ohm dirençli sinyal boşaltma elemanları oluyorlar. Taşıdıkları yük nispetine görede  ısınma eseri gösteriyorlar.
Artık bir tesadüf müdür nedir, 50 ohmluk karbon direnç , köryük için tıpatıp empedans ve omaj uygunluğu gösteriyor.  Verici çıkışını 50 ohm ile kısa devre yapmış olsak direnç ısınmasından başka bir garip olay göremiyoruz.
Ancak bobinlere gelince ohm meselesi darmaduman. Kollektör bobini veya anot bobini kaç ohm olabilir. Bir FM verici çıkış bobini sadece 4 tur, ohm metreye baksak yarım ohm bile göstermez. Ama 50 ohmluk antene uyumlu. Benim bahsettiğim tel veya bobin dummy de  en  fazla 30 turluk veya frekansa göre daha az turlu, direnç değeri olmayan bobin tipleri. Bu bobinlere birde kondansatör ayarı ilave ediyoruz. İşte sanal bir 50 ohm.

Kör yük için elektrik ocağı kullananlara gelince, bunları kullananların 50 ohm tutturduk iddiaları yok. Ama görmüşler ki işe yarıyor.
Verici çıkışı ölçmek için  çıkışa lamba bağladığım olur, 24 voltluk lambalar her zaman  verici  çıkışına daha iyi uyum göstermişlerdir.
Bazıları FM verici yapmak isterler ve osilator arkasına akortsuz bir buffer katı koyarlar.
Yani kollektor ile + kutup arasına bobin yerine direnç koyarlar. Direnç 100---330 ohm arası olacaktır. Bobin konsaydı  0.0001ohm olacaktı.
Sağlıcakla    73!   Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: 3 Kw Dummy Load
« Yanıtla #47 : 04 Şubat 2014, 09:57:25 »
Mehmet  şevket çetin bey  ben 1 yıl önce sanıyorum  , biz bu telsizleri kullanıyoruz bazen kendi yaptığımız telsizlerle bile  konuşuyoruz acaba bu işin  blok şema olarak değilde  besleme ucundan giren elektrik kablosundan itibaren işin elektron iletimide ve mikrofondan giren ses titreşimlerinin  nasıl bu besleme gerilimine  bindirilip   işte osilatör yapıyoruz üzerine trafo veya  am modulasyon yok frekans modulasyon ile felan tarzı bilmeden binlerce kelime kullanarak bilmediğimiz bir işi anlatmamız gibi yıllarca yaptığımızdan farklı nasıl oluyorda oluyor diye  sormuş ve beraber bulalım diye bir başlık acmıştım .Sağolsun Simavi  Can bey ben takar kullanırım  bu senin dediklerin muhendislik işi demişti bende sonradan soruyu kaldırmıştım lakin bakıyorumda  konular hem yazarlar mühendislerden aşağıya bende dahil olmak üzere kalmıyoruz  hemde soru soranlar sizde dahil olmak üzere karşıdakini mühendis yerine koyuyorsunuz  bakın biz anteni nasıl 50 ohm yaparızın peşindeyken şimdi cıkış empedansı 50 ohm olan telsizin bu cıkış empedansı 50 ohm nerden geliyora kadar geldi, dayandı acıkcası  ben kollektördeki bobinden 50 ohm olduğunu pek sanmıyorum  aslında kac ohm olduğuda biraz  şüpeli  bir amatör mühendis olarak  şunu diyeceğim bir bobin  yanında  bir ayarlı kondansatör  birinin değerini sabit tutup diğerini  değiştirip  empedansı uydurmaya calışıyoruz ve bizim mühendislik burada bitiyor  bu arada herbirimiz ben zira öyle empedans ve rezonans hakkında konferans verecek bilgiye sahibiz ama  kac gün anlatsam gerceği anlatamam  sadece tarif ederiz ne olduğunu yine anlatamayız .sağlıcakla  73

Çevrimdışı TA8E

Ynt: 3 Kw Dummy Load
« Yanıtla #48 : 04 Şubat 2014, 12:37:29 »
Değerli Arkadaşlarım;
Benim sorum gayet açık. Empedansı 50 Ohm olan bir bobbin veya Kondansatör, çıkış empedansı 50 ohm olan verici çıkışına bir SWR metre ile bağlanırsa ne görürüz?

Eğer bunların parallel veya seri veya hem parallel hem seri kombinasyonu 50 Ohm ise ne görürüz?

Eğer çıkış empedansı yük empedansına eşitse maksimum güç aktarcağımıza gore bu durumda aktaracağımız güç ne olur?

Eğer bu soruların cevabını veremez isek Tuza Buza Ütüye ısıtıcıya devam ederiz. 73's. DE TA8E

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: 3 Kw Dummy Load
« Yanıtla #49 : 04 Şubat 2014, 23:52:11 »
Benim sorum gayet açık. Empedansı 50 Ohm olan bir bobbin veya Kondansatör, çıkış empedansı 50 ohm olan verici çıkışına bir SWR metre ile bağlanırsa ne görürüz?   
 rezonansa geldiği için swr metrede swr düşük cıkar  yaptığınız devre fiziksel buyu ile anten gibi etrafına yayın yapar .Eğer bunların parallel veya seri veya hem parallel hem seri kombinasyonu 50 Ohm ise ne görürüz?

Eğer çıkış empedansı yük empedansına eşitse maksimum güç aktarcağımıza gore bu durumda aktaracağımız güç ne olur?

 atrafa yayılır fakat yaptığınız  anten fiziki buyu cok kucük olduğundan   yayılım az olur etrafa rf  ve ısı yayar .
bu arada kondansatör  tek başına bir empedans oluşturrur noktasında pek emin değilim  malum anten devreleri  LCR devresi olarak adlandırılır. bu arada cıkış katının empedansı  kulalnılan cıkış transistörünün  veya hibritin  icindeki transistörün empedansı kac ohm ise önüne koyduğunuz filtrelerde dahil olmak üzere antene kadar antende dahil aynı empedansı tutturmaya calışırsınız empedansı belirleyen
cıkış transistörünüz dür .hadi bakalım doğrusunu siz yazın bizde öğrenelim  soruyu sorarken cevabı bildiğiniz den eminim  sağlıkcakla  73

Çevrimdışı TA4HQ

Ynt: 3 Kw Dummy Load
« Yanıtla #50 : 05 Şubat 2014, 00:01:38 »
Mehmet Şevket Hocam  Bugün öğleden beri sorunuzun cevabını bulmak için ugraştım  bildiğim konular olan akım ve güç olmak üzere bi çok konuyu tekrar tekrar okuyarak yazdığım yazıları da defalarca silerek  en sonunda soruya verilecek cevabı buldum diye umuyorum yanlışda olabilir. yanlışlarım varsa dogrusunu bilenlerin  düzeltmesi dileği ile başlıyayım cevaba




her değişik Frekans için  Kapasitif reaktansı 50 ohm a karşılık gelen farklı kondansatör kullanmamız gerek
her değişik Frekans için  Endüktif reaktansı 50ohm a karşı gelen farklı bobin kullanmamız gerek

bu sonuçla bobin ve kondansatörle kör yük yapmamız mümkün olmuyor diye düşünüyorum. yapacağımız şey anten tüner dediğimiz ekipman oluyor.

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: 3 Kw Dummy Load
« Yanıtla #51 : 05 Şubat 2014, 01:36:10 »
Selamlar Kenan Bayram Bey
Yazınızı okudum. Memnunda oldum. Ne kadar doğru teşhis koymuşsunuz. Her frekans için  ayrı bir  bobin ve ayrı bir kondansatör.  Çok çok doğru.  Hüsnü Köktürk olarak yukarı satırlarda verdiğim bobinli veya, bir ikinci tür lambalı kör yükler tüm bandlarda çalışabilen kör yükler  değildirler. Bunlar frekans bağımlısı kör yüklerdir. Tekbir frekans veya biraz çevresinde çalışabilirler.  CB frekansının kör yükü ayrı 7 MHz nin kör yükü ayrıdır. Varyabl frekansla ayarlandığında bir miktar frekans kayması yapabilirler. 
Teknik arkadaşlar gücenmesinler 3- 5 satırlık yazı ile birçok  incelik elbette ifade edilemiyor.
Bir kollektor bobini 50 ohm mudur?  Bir cümle ile anlatırsak  50 ohmdur.  Ama işi ciddiye alır satırları çoğaltırsak çıkış katı akortlarıyla, 50 ohm dediğimiz empedans, bobin ve kondansatör zincirleriyle  100 ohm a da ulaşır, istenirse 10 0hm a bile düşer. Bu noktaya yük olarak bağlanacak  flamanlı bir ampül, vericinin gücünü bile gösterir.
Ucu şaseye bağlı 15 cm lik bir tel tek başına   belki bir anlam ifade etmez. Ama o teli bir  verici çıkış bobinine bir iki turluk kuplaj yapsanız, telin bitim noktasında hayli yüksek bir empedans görebiliriz. Bu empdans tek bir rakamla ifade edilirse elbet hata olur. Telin ucundaki  empedans elbette tank bobininin empedansının etkisinde olacaktır.

Kıymetli teknik arkadaşlar, 
(şahsım adıma söylüyorum)
 bazı şeyler söyleyerek konu açıp birşeyler öğrenmeye çalışıyoruz.
Ne bilgiçliğimiz var, ne teknik diplomamız, ne de bir  bilgiçlik  iddiası. Bilgiçlik taslamayı  da ayrıca şiddetle kınarım. Sadece   Amatörlüğe hevesli birileriyiz. Gayemiz uzman kadrolardan,  uzman olmasa da arkadaşlarımızın tecrübelerinden istifade etmek. birşeyler kapabilmek. Forum sahifelerini canlı tutmak, arkadaşlarla tanışma fırsatı yakalamak, Buralarda sürçülisan olabilir kanaatindeyim, Nihayet buraları amatör forum sahifeleri gibi bir yerler. Fizik kitabı değil.
sağlıcakla    73!   Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TA8E

Ynt: 3 Kw Dummy Load
« Yanıtla #52 : 06 Şubat 2014, 00:03:34 »
Değerli arkadaşlarım ve değerli büyüğüm Hüsnü ağbi;
Elbette bu forumun amacı bilgi paylaşmak tecrübelerden faydalanmaktır. Eğer yazdıklarımızda surçü lisan olabileceğini düşünüyorsak neden yazıyoruz o kelimeleri. ? Demek ki bilinçli olarak yazıyoruz..
Bende yazdıklarımı ve sorduklarımı bilinçli olarak soruyorum. Bu soruların cevabını benim bilmem veya bilmemem önemli değil BİZİM bilmemiz önemli. Gerekiyorsa Fizik kitabına gerekiyorsa Matematik kitabına da bakacağız. Efendim burası forum burada çok teknik konuşamayız ee o zaman ne konuşacağız ne yazacağız? Efendim biz elektrik mühendis değiliz evet bende değilim olsam ne olur?

Lafı eveleyip gevelemeyin kardeşim. Bana ne tel 5 cm mi, ucuna lambamı bağladınız ütümü? Soru gayet açık bir daha yazıyorum. Reaktans ı 50 Ohm olan bir bobin ( F=sabit) aynı frekansta çıkış yapan ve empedansı 50 Ohm olan bir vericiye SWR metre ile bağlanırsa ne kadar güç aktarılır?  SWR metre ne gösterir?  Eğer kapasitif reaktansı 50 Ohm olan bir kondansatör bağlanırsa ne kadar güç aktarılır ve SWR ne olur?

Eğer bu sorularımın cevabını burada bulamayacaksam nerede bulacağım? Keklik sevenler forumuna mı gideyim? Yok gitmek yok. En iyisi Lambalı ve Transistörlü  çıkışları  sevenler derneği kurayım…

Az kaldı unutuyordum geçen gün bir deney yaptım harika çalışıyor. 1 litre suya 10 gr Tuz atarsanız empedans 45 Ohm oluyor. 5 gr Karabiber eklerseniz 48 Ohm eğer 3 gr Antep biberi eklersen 52 Ohm Urfa isotu eklersen tam 50 Ohm. İnanmadınız değil mi? Neden? Allahın Hintlisine inanıyorsunuz da bana neden inanmıyorsunuz?  Hem BEN YAPTIM OLDU !!! 73’s DE TA8E

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: 3 Kw Dummy Load
« Yanıtla #53 : 06 Şubat 2014, 13:05:47 »
arkadaşı 3kw lineer yaptığına pişman ettik  valla .73

Çevrimdışı TA8E

Ynt: 3 Kw Dummy Load
« Yanıtla #54 : 06 Şubat 2014, 13:37:15 »
Baştan pişman olmak sonunda olmaktan daha iyidir. Pişman olacağınıza cevabı düşünün ve yazın.. Yok anten olur yok darma duman olur. Yok Amerikalılar kocaman dummy load yapmış gerek yokmuş. Langir lingir..
73's DE TA8E

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: 3 Kw Dummy Load
« Yanıtla #55 : 06 Şubat 2014, 16:16:49 »
Bilal amca bu konuya yazdığım  tüm cevapları silmenizi rica ediyorum  zira  konu  icerisindeki bazı terimleri anlamakta zorluk çekiyorum ve  anlamadığım konudada daha fazla yorum yapmamak için  bu konudan ayrılıyorum  işi ustalarına bırakıyorum . hayatımda hic langir  lingir diye devre elemanıda duymadım  demekki  ben bu konuda yetersizim  söz ustaların  yanlış bilgilendirmelerimden dolayıda  özür dilerim bu anlattıklarım  25 yıllık telsiz kurcaklama sonucu öğrendiğimi sandığım sacmalıklar  işte üzerine yaşlılığıda koy buyrun ta1ch   73  sağlıcakla

Çevrimdışı TA8E

Ynt: 3 Kw Dummy Load
« Yanıtla #56 : 11 Şubat 2014, 15:14:08 »
Değerli arkadaşlarım,
Evdeyim bir telefon: Hocam gene ortalığı karıştırmışsın !! Ne olmuş? Tangur tungur !! Baktım bizim arkadaşlar Bitlik e girmişler okumuşlar, yazın cevabı dedim. Kem küm eve gideyim bir düşüneyim kitaplara bakayım. Langir lingir..Demek insanlar girip bakıyor okuyor yazmaya gelince Fıss. Cevabı bulmak için birlikte çalışalım.

DENEY 1: 2 adet 30X30 saç levhayı 1cm aralayalım. Basitçe bir kondansatör yaptık. Simdi bu levhalara bir kablo bağlayıp 220 V 50 Hz şebekeye bağlayalım. Şebeke bizim vericimiz olsun tek fark 7Mhz yerine 50 Hz. Bu durumda şebekeden çekilen güç nedir? ‘’ SIFIR’’. Denemesi bedava bu durumda şebekeden güç çekiliyor olsaydı elektrik saati fıldır fıldır dönmeliydi!! Efendim pikofardı küccük. Büyütelim 10mtX 10 mt plakalardan yapalım. Tak fişe ne oldu? Araya cam koyalım kapasite 10 kat arttı ee saat noldu? Efendim saat dönüyor amma çok yavaş biz göremeyiz. Bekleyelim…Bekle.
Şimdi farz edelim ki elimizdeki kondansatörün reaktansı 50Hz de 1 Ohm olsun. Eğer klasik P= E^2/R formülünü kullanırsak P=48400/1 Watt. Yaklaşık 48KW. Bu durumda sayaç dönmeyi bırak göbek atar ya.. Bekleyelim. Burada bir problem var.. Formül yanlış.. Formül doğru yandan geldi.. Yok Vertikal..

DENEY 2: Elimizde 4W ve 500W iki trafomuz var. Sekonder voltajı ne olursa olsun kullanmayacağız boşta.  İkisini de fişe taktık. Unutmayın primer reaktansları farklıdır. Sayaca bakıyoruz 500W hızlı mı döndürüyor? Efendim yavaş döner göremeyiz kocaman saat.. Ya varda biz mi takmadık. Elimizdeki bu.. Harcanan güç ‘’SIFIR’’.

DENEY 3: Deney 1 deki kapasitörün bir ucuna bağladığımız kabloyu 100 tur sarıp bağlayalım.  Bobin ve kondansatör seri. Ne oldu? Saat dönüyor mu? Bizimki elektronik saat !! Dönmez.. Rezonansa geldi..  Gelmedi..Yandan geldi..Horizantal anten oldu..  Harcanan güç ‘’SIFIR’’.

DENEY 4: Deney 3 deki sisteme seri bir lamba bağlayalım.. Lamba yanar.. Yanmaz. Yanar ama az yanar. .. Saate bak. Döner, dönmez. Ya biz telsizciyiz kardeşim. TEDAŞ' çımıyız. 50 Hz de olanlar 7 Mhz de geçerli değildir. Geçerlidir geçmez..
Lamba yanar amma lambayı direk olarak fişe taktığımızdan daha az yanar. İlginç. Bunun olabilmesi şu demektir. Eğer lambamızın direnci 1 Ohm ise L ve C nin varlığında 50 Ohm gibi olmalıdır. Gerçektende empedans uydurma işlemi önce herhangi bir direnci L veya C ile önce istediğimiz direnç değerine çevirmekten geçer.

Gelelim bizim meselemize. Meşhur P=V.I formülü doğrudur ama eksiktir. Doğrusu P=V.Icos a. a akım ile gerilim arasındaki açıdır. Hep söylerlerdi de anlayamazdım. Akım gerilimden 90 derce önde geride vs. Her iki durumda da Cos 90=0 dır. Dolayısı ile çarpım her zaman sıfır olur. Özetlersek: Gerçek direnç güç harcar buna mukabil sanal kısımda bulunan XL, XC ise güç harcamazlar. Bu konu için Handbook’a bakabilirsiniz. Direnç üzerindeki akım ve gerilim arasındaki açı 0 derecedir dolayısı ile Cos0=1, P=V.I olur. Efendim ben yaptım bobinli kondansatörlü rezonans a getiriyorum her frekansta kullanılıyor… Evet, mümkün, unutmayalım güç ancak gerçek direnç üzerinde harcanır. Durum bu ise nerede bu direnç?  Direnç genelde bobinin Ohmik direnci ve diğer kaçak dirençlerin toplamı. Ama en fazla bobinin iç direncinden kaynaklanan direnç. Olsun ne olur. İşin ilginci bu direnç değeri de sabit değildir ve frekansa göre değişir. Özellikle yüksek frekanslarda akımın yüzeyden gitmesi nedeni ile bobinlerin gümüş kaplanmasının sebebi bu yüzdendir.  Kaplayalım olur mu? Efendim öyle olsaydı bu uyanık TEDAŞ çılar pasif/aktif hesabı yapmazlardı. Pasif işi tamda burada ortaya çıkan problemin ifadesidir. TEDAŞ çılar diyorki: Kardeşim senin yükün orijinalde şu Ohm ama sen benim sistemime fazladan XL ekliyorsun ve ben sana aynı gücü verebilmem için sistemin voltajını artırmam lazım ama ben bunu yapamam sana da ceza keserim.

Gelelim 3KW Dummy Load meselesine. Amerikalı durumu çözmüş. 50 Ohm non-endüktif direnç. Efendim 3KW istedik bende var 100 W ne olacak. Vallahi maceraya girip bobin kondansatör yapıp onu ayarlayana kadar geçen süre kadar kesikli kesikli gücü 100 W lık dirence uygularım.  Yanana kadar! hiç olmazsa yandığında haberimiz olur veya 100W dirençleri seri daha sonra paralel bağlar 200W veya daha yüksek güce çıkarırım. Yağa koyar soğuturum fan koyarım vs vs. Ama maceraya girmem.. Hiç olmazsa direnç yanana kadar vericim 50 Ohm görür. 

Tuz, buz işine gelince; gene mesele gerçek direnç te biter. Tüm iyonik çözeltilerin iletkenlikleri dolayısı ile de dirençleri çeşitli parametrelere bağlıdır örneğin iyon mobiliteleri, yoğunluk, iyon değerlikleri vs.vs. Ben bu maceraya da girmem ama deneyecek arkadaşlarıma kolay gelsin...

Değerli arkadaşlarım yukarıda bahsettiğim olaylar ideal reaktanslar için geçerlidir. Gerçek hayatta akım gerilim arasındaki açı hiçbir zaman 90 derece olmaz. Skypeden sıkı bir  elektrik mühendisi olan  Dayım a sordum.. Gerçek hayatta kaç derece olur dedim  88  dedi hadi daha kötüsü olsun 75 derece. Merak edenler  cos  lerine bakabilirler..   Ha bu arada elektrik saati nasıl çalışır bilmiyorum. Pasif ölçen saati daha çok merak ediyorum. Bilgi verirseniz çok memnun olurum.. Yukarıda yazdıklarım bir radyo amatörünün gözünden kendi çapımda hiciv ekleyerek sanal (imaginary) dünyaya bir bakıştır. Eksikler hatalar vardır olmalıdır. Amacımız kimseyi küstürmek, kaçırmak değildir. Hepinizi kucakladım 73’s..DE TA8E.