merhabalar.
flowet pot anten benim ilk antenimdi.
dediğiniz gibi 27 mertre rg58 ile kullanıyorudum wouxun el cihazımda. sorun yoktu..
sizin sorununuz hem swr olabilir hemde kablo kayıbı...
eğer imkan varsa önce;
1 ) swr metre ile hem antenin dibiden kısa kablo ile. hemde 25 metre ( ne kadar ise) kabloyu çekip düz şekilde telsiz ile anten ablosu arasına baglayarak ölçüm yapınız.
burada swr de değişiklikler göreceksiniz.
bunun
** anten swr niz yüksek olsa bile 25 metre rg58 kablodan sonra swr niz 1.1 - 1.3 arası çıkacaktır. NEDENİ > rg 58 kablonun kayıbının çok ama çok yuksek olmasından kaynaklı.
KABACA siz 5 wat gönderiyorsunuz antene gidene kadar 3 watt yolda kayboluyor antene 2 watt ulaşıyor. swr niz sebebiyle 2 watın 0.5 watı geri dönüyor fakat telsize geri gelene kadar 0 wat olarak geliyor ve swr göstermiyor dyebilirm...
gerçekten kabaca bir anlatım oldu farkındayım :)
** anten dibinden 1 metre kablo ve swr metre ile ölçüm yaptıgınızda antenin swr si 1.7 ise 1.7 gösterecektir.
doğru deger 1.7 dir.. ( 1.7 degeri temsili olarak yazılmıştır. )
2) imkan varsa sinyal metreli bir cihaz alıp aynı şekilde bir catıdan kısa kablo ile baglayarak ölçüp kaç çubuk yada db sinyal aldıgınızı not edin.
birde el cihazının antenini baglayarak not edin.
bu sonuçlar eşliğinde rg58 gibi çok kötü iletimleri olan kabloları kullanmamanız gerekliliği ortaya çıkacaktır.
örnek olarak bu tabloya f,kir edinmek açısından göz atınız..
100 metrede farklı kabloların db cinsinden kayıp oranları