Gönderen Konu: Jop anten ile çatı anteni arasında fark sorunu ?  (Okunma sayısı 218 defa)

Çevrimdışı TA3HF

Selamlar;

Wouxun ile 1-1 aynı olan Midland c790 el telsizi kullanıyorum.
Rakımı biraz yüksekte kalan evimin çatısından el telsizi ve kendi orjinal jop anteni ile Edremit merkezden İzmir Karaburun rölesini açabilmekteyim. 1 Mt. lik ara kablo ile yaptığım antenlerden birini bağladığımda yine açılıyor ve qso yapabiliyorum. Lakin 11-25 ve 30 mt.lik kablolar ile denediğimde röleye giriş yapamıyorum. Kısaca kablo boyu ortalama 1 mt yi geçtiğinde sanki cihaz çıkış yapamıyor. Antenlerin swr lerini daha önce ölçmüş ve sorun olmadığını görmüştüm. (1:1.2 ile 1:1.6 arasında)
Denediğim antenler ise (link olarak verdim);
1- http://vk2zoi.com/articles/dual-band-high-gain-flower-pot/
2- http://antrak.org.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=1470:2m-70cm-dual-band-portatif-koaksiyel-kablo-anten&catid=80:mayis-2010-&Itemid=92
3- http://www.telsizciler.org/index.php/topic,22098.0.html

Bu arada kablolar eski olduğundan oksitlenme ihtimaline karşı üst ve alttan 1 cm kestim ve oksitlenme de görmedim. Birçok amatör ağabeylerim yine kabloların eski olmasından veya olası kırılmalardan dolayı kopuk olmasa bile ohm kaybı ihtimalinden bahsetmişti. Bende yeni 25 mt. kablo alarak tekrar denedim. Fakat sonuç değişmedi.

Şimdi cihazın çıkışında bir sorun olduğunu düşünsem (4-5 w çıkış yerine 1 w çıkması gibi) arada dağ ve tepelerin olduğu ve yine kuş uçumu 130 km. lik mesafeye jop anteni ile ulaşabilmem zor görünüyor. Çıkışında sorun yoksa çatı anteni ile daha iyi sonuç almam gerekirken neden sorun yaşıyor olabilirim.

Benim bu durumda el telsizimi çatı antenine bağladığımda neden çok ciddi kayıp yaşadığım yönünde fikri ve bilgisi olanlardan yardım bekliyorum. Cihazda yapmam gereken farklı bir kontrol yada bir modifikasyon önerir misiniz?

Saygılar;

Murat

Çevrimdışı TA6AUG

Ynt: Jop anten ile çatı anteni arasında fark sorunu ?
« Yanıtla #1 : 24 Ocak 2014, 14:04:41 »
murat bey
kullandığınız kablo rg58 ise sinyalin bir kısmı kabloda kayboluyordur.
rg 213 kullanmanızı öneririrm.
hatta imkanınız varsa helyax kablo kullanmanızı tavsiye ederim.
sizin sıkıntınızın kablodaki kayıplardan olduğu aşikar.
saygılar
uğur gür
ta6aug@hotmail.com
tel:0 537 840 90 19
ÇORUM

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #2 : 24 Ocak 2014, 14:28:44 »
merhabalar.

flowet pot anten benim ilk antenimdi.
dediğiniz gibi 27 mertre rg58 ile kullanıyorudum wouxun el cihazımda. sorun yoktu..

sizin sorununuz hem swr olabilir hemde kablo kayıbı...

eğer imkan varsa önce;

1 ) swr metre ile hem antenin dibiden kısa kablo ile. hemde 25 metre ( ne kadar ise) kabloyu çekip düz şekilde telsiz ile anten ablosu arasına baglayarak ölçüm yapınız.

burada swr de değişiklikler göreceksiniz.
bunun

**   anten swr niz yüksek olsa bile 25 metre rg58 kablodan sonra swr niz 1.1 - 1.3 arası çıkacaktır. NEDENİ > rg 58 kablonun kayıbının çok ama çok yuksek olmasından kaynaklı.
KABACA   siz 5 wat gönderiyorsunuz antene gidene kadar 3 watt yolda kayboluyor antene 2 watt ulaşıyor. swr niz sebebiyle 2 watın 0.5 watı geri dönüyor fakat telsize geri gelene kadar 0 wat olarak geliyor ve swr göstermiyor dyebilirm...
gerçekten kabaca bir anlatım oldu farkındayım :)

** anten dibinden 1 metre kablo ve swr metre ile ölçüm yaptıgınızda antenin swr si 1.7 ise 1.7 gösterecektir.

doğru deger 1.7 dir.. ( 1.7 degeri temsili olarak yazılmıştır. )

2) imkan varsa sinyal metreli bir cihaz alıp aynı şekilde bir catıdan kısa kablo ile baglayarak ölçüp kaç çubuk yada db  sinyal aldıgınızı not edin.
birde el cihazının antenini baglayarak not edin.

bu sonuçlar eşliğinde rg58 gibi çok kötü iletimleri olan kabloları kullanmamanız gerekliliği ortaya çıkacaktır.

örnek olarak bu tabloya f,kir edinmek açısından göz atınız..

100 metrede farklı kabloların db cinsinden kayıp oranları

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #3 : 24 Ocak 2014, 19:11:16 »
Dinlemeniz nasıl  rölede konuşmaları nasıl duyuyorsunuz catıdan duymanız ile arasında fark varmı .73

Çevrimdışı TA3HF

« Yanıtla #4 : 25 Ocak 2014, 03:16:00 »
Selamlar;

Cevaplar için teşekkürler.

Durum 1: (Balıkesir Rölesi -VHF-)
Çatı antenine geçtiğimde Balıkesir rölesini 1 w (low konumda dahi) açıyorum. Kuyruk sesi gelsede modülasyon gelmiyor. Jop anteni ile 5w (high konumda) dahi çıksam açamıyorum ve duymuyorum.
Yerini bilmediğim için mesafe ölçümü veremiyorum ama röleye mesafem kuş uçumu 70 km civarındadır.

Durum 2: (İzmir-Karaburun -UHF-)
Kuş uçumu 130 km uzaktaki Karaburun rölesi için lokal istasyon gibi dinlemem var. El telsizi kendi jop anteni ile röleyi açıyorum. Anten denemesi sırasında yaptığım qso da aldığım raporda iyi idi. Lakin çatı antenine geçtiğimde açamıyorum ama dinlemem de azda olsa hissedilen bir modülasyon artışı var ki kendi anteni ile olan dinleme de çok çok iyi.

Aklınıza gelebilecek tüm ihtimalleri değerlendirmek isterim.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #5 : 25 Ocak 2014, 09:51:58 »
Murat Bey,

VHF'de RG58 olmaz. UHF'de ise RG58 HİÇ olmaz. Kablonuzu RG213 yapmalısınız. Ayrıca VHF ve UHF'de konnektörler de önemli hale geliyor.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #6 : 25 Ocak 2014, 10:18:23 »
Frekans yükselince N-Connector' ler kullanılıyor. Bu tip konnektörler gigahertz frekanslarda bile etkin olarak çalışmakta imiş. 112 de çalıştığım yıllarda, bir VHF röle ayar tutmayınca, teknik ekip o rölenin tüm konnektörlerini N tipi konnektör ile değiştirmişti. O zaman rölenin anten ayarı tutmuştu.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #7 : 25 Ocak 2014, 11:22:53 »
Ahmet bey bende acaba cihaza takılan konnektör sıkıntılımı olabilir diye düşünür ken Bilal amca rg 58 olmaz 213 kullanmalı diye uyarıda bulunmuş 40 dolarlık  kibrit kutusuna  213 bağlayınca cok kullanışsız olacağı aşikar aslında cihazları yerinde kullanmak en iyisi el cihazını elde  sabit cihazı sabitte ama ozamanda işin  zevki kacıyor neyi kurcaklayacağız  malum amatör herşeyi bir birine bağlar  takii dumanın rengi siyah cıkanadek  .  bir altın kural var  ne yapıyorsak yapalım hangi  ekipmanla calışıyorsak calışalım eğer sonuc alamadıysak  sakin olarak tekrar baştan  kuralım bazen cok ufak bir hata yapıyoruz sonra sayfalarca cözüm arıyor  bulamıyoruz  birde bakıyorsun ekranlama telinden sac teli kadar bir tel konnektörü kısa devre etmiş  .73

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #8 : 25 Ocak 2014, 11:27:53 »
"Amatör herşeyi bir birine bağlar  takii dumanın rengi siyah çıkana dek" 

Haklısınız, benim de böyle bir çok tecrübem olmuştur :) Her şeyi baştan sona elden geçirmek gerek. 73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3HF

« Yanıtla #9 : 26 Ocak 2014, 00:15:11 »
Selamlar;

Sorunumun anten, kablo ve konnektör olamayacağını düşünüyordum, çünkü bunları defalarca gözden geçirmiştim. Hatta en son kablomu da yenilediğimi belirtmiştim.
Bugün bir başka cihaz ile bir deneme yapma şansım oldu. Bir başka Wouxun el telsizini mevcut antenime bağladığımda duyamadığım Balıkesir rölesini bu diğer telsiz çok iyi duyuyor, benim telsizimi (Midland c790) bağladığımda ise duymuyorum sadece kuyruk sesinin sonu geliyor ki oda s 1 civarında ...
Çatıya çıktığımda sanırım Karaburun rölesi kapalı idi (18:00 civarı)... QSO yapan duymadım ve açamadım.

Benim telsizin VHF dinlemesinde problem olduğu bu durumda kesin gibi ... UHF de de göndermede problem olabilir (mi?) ...
Geçtiğimiz günlerde İzmir'de idim. UHF röle üzerinden birçok QSO yapmam gerekti ve bir sorun görmemiştim. Yarın fırsatım olursa UHF yi de her iki telsiz ile denemek istiyorum. UHF de harici anteni 1 mt den uzun kablo ile taktığımda çıkış yapamaması gibi bir durumun VHF duyma zayıflığı ile bağlantısı olabilir mi?

Şimdi VHF neden zayıf olabilir nasıl düzeltebilirim yada tamir için bir servise mi göndermem gerekir. Yazılım ile bu problemi çözebilirmiyim?
Bir sitede bir ara görmüştüm şuan hatırlamıyorum ama modülasyon için bir trimer ayarından bahsediliyordu. Bana faydası olabilir mi?

Teşekkürler;

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #10 : 26 Ocak 2014, 13:14:30 »
 Murat başlarda telsizim jop anten ile calışıyor  anten ile sonuc alamıyorum demiştin şimdide  telsiz bozuk diyorsun  dert nedir anlayamadım üniversite sonurları gibi  şaşırtma soru sorma sınıfta kalırız  ne bozuk varsa koybir kutuya yolla tamir edip yollayayım geriye  .birtelsiz bir kablo bir anten ne sorun olacak  biri bozuk işte  .73

Çevrimdışı TA3HF

« Yanıtla #11 : 26 Ocak 2014, 15:04:16 »
Selamlar;

Mesut bey inanın durum aynen böyle. Bir abartma yada yanıltma durumu söz konusu değil. Bu duruma şahit olan amatör arkadaşım da mevcuttur.
Çok ilginç ki jop anten ile İzmir rölesini açarken Balıkesir rölesini açamıyor ve duymuyorum. Çatı antenine bağladığımda ise İzmir rölesini açamıyorum ama duymaya devam ediyorum. Balıkesir rölesini ise 1 w gibi güçle açabilirken s 1 seviyesinde duyabiliyorum. Duyduğum ise sadece kuyruk sesinin son kısmı ve qso lar sırasında modülasyon yok. Yani sinyal sql i açıyor ama ses kesinlikle anlaşılmıyor.

Gerekirse video ve ses kaydı bile yapabilirim. 3 ayrı anten, biri yeni olmak üzere 4 ayrı kabloyu tüm kombinasyonları ile denedim.

Bu arada yansıma vs. olası aklıma gelen, amatör ağabeylerimin önerdiği birçok alternatifleri düşündüğümü ve denediğimi de belirtmek isterim.

Diğer bir telsizle denemem yukarıda belirttiğim gibi Balıkesir rölesini mevcut anten sisteminde çok iyi duymakta.
Şuana kadar İzmir rölesini halen deneyemedim ilk fırsatta denememi yapıp sonucu paylaşacağım. Diğer telsiz ile benim telsizin dinlemesindeki farkı görünce cihazda sorun olduğu ortaya çıkıyor gibi.

Ben işin içinden çıkamadım. Cihazda olabilecek sorunu da mantığım pek kabul etmiyor. UHF ve VHF için ayrı bir alıcı verici devre katı olmadığını düşündüğümden geriye filtre katı kaldı gibi ve eğer öyle ise de tamiri sanırım benim boyumu aşacak. Ama son yaptığım deneme ile cihazda bir tuhaflık olduğu kesin. Sonuç : Jop anten ile açtığı röleyi (uhf) çatı anteni ile açmıyor, çatı anteni ile açtığı röleyi (vhf) jop anten ile açmıyor.

Telsizi gerekiyorsa tamiri için elbette gönderebilirim lakin konuyu burada açmamın en önemli nedenlerinden biri beyin fırtınası estirebilmek. Mevcut bilgilerime bir artı ilave edebilmek. Böyle bir durumda birçok deneme yapmış olmama rağmen çözüm bulamamam ve beni ikna edecek bir yanıt arayışımdan kaynaklanmaktadır. Cihazda olabilecek sorun içinde "şu noktada şu var buda buna sebep oluyor şu şekilde düzeltilebilir" gibi yanıt arıyorum. Yani sorunun sebebini ve çözümünü mümkün ise öğrenmek istiyorum.

Saygılar;

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #12 : 26 Ocak 2014, 18:15:41 »
burada röleler biri vhf biri uhf sanırım..

propagasyon şartlarının olumlu ve/veya olumsuz oldugu ana denk gelmiş olabilirsiniz.

şartlar iyiyse 5 watt ile 300 km bile konusabilirsiniz.

sanırım sorun sizin anteninizin verimi ile alakalı..

uhf yi cop antenle açıyorum çatıyla acamıyorum demişssiniz. demekki uhf de verim yok anteninzde...

swr 1.1 olması verimin harika olması anlamına gelmez...

dediğim gibi kablonun uzun olmasından dolayı swr niz düşük çıkıyor ama antende verim yok...

fabrikasyon antenlerde bile bu sorun olabiliyor. mesela x-50 antende uhf harika çalışıyor fakat vhf den antenin öngördüğü kağıt üzerinde yazan verimi alamıyorsunuz swr anten dibinde 1.1 olsa bile.

cihazınızda bir sorun yok büyük ihtimalle..

en doğru sonucu sinyal metresi olan bir telsizle ve swr metre ile antenin dibinden ve kablonuzun cekili oldugu hattın ucundan ölçerek denemenizdir.

SWR demek herşey değildir.

flower pot antende verim sıkıntısı oluyor. biri tutarken digeri tutmuyor. ben 3 adet yaptım flower pot dan. tecrübelerime dayanarak konusuyorum.

RG-58 konusunda söyle bir basit örnek vereyim;

mesela 1000 tl para verip Diamond X-700 anten aldınız vhf 9 dbi , uhf 13 dbi

fakat buna ragmen 50 metre RG 58 kablo kullandınız.

uhf de 33dbi /100 metre  kaybı olan bir kablodur RG 58

30 metrede 11 dbi kayıp demek.

13dbi - 11 dbi =  2dbi

yani 1000 tl verip aldıgınız piyasadaki en harika vertikal anten oldu size 2 dbi

el cihazınızın anteni 2.15 dbi ( 0dbd ) kazanca sahip..

sonuc ne?

el cihazının anten kazancı  büyüktür x-700 anten kazancı
2.15 dbi > 2.00 dbi

yani milyarlarca lira çöp oldu.

işte bunu engellemek sadece transmission hattını, kablonuzu güçlendirmekle mümkün olacaktır.

Bu arada 5 watt gücünüzün 30 metre RG-58 kablodaki kaybı neredeyse 4-4.5 watt olur geriye kalır 0.5 watt antene giden

BU SADECE ÖRNEKLEME AMAÇLI VERİLMİŞTİR. VERİLERİ DOĞRULUĞU KESİN DEĞİLDİR.