Gönderen Konu: 3 Kw Dummy Load  (Okunma sayısı 991 defa)

Çevrimdışı TA7R

Ynt: 3 Kw Dummy Load
« Yanıtla #20 : 26 Ocak 2014, 12:41:00 »
Araştırınca enteresan şeylerle karşılaşılabiliyor. Türkiyeden bir firma 4w dan -5000w a, 1 ohm dan 100 ohm a kadar direnç ürettiklerini istenirse Non-İnductive direnç de üretidiğini , kör yük panalorı yapıldığını yazmışlar .
http://www.isintekrezistans.com/direnc_imalati.asp

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #21 : 26 Ocak 2014, 13:06:50 »
kullanmak istediğiniz  aday yağlardan eşit  miktarlarda  mikro dalgada bir ısıtın bakalım hangisi önce kaynayacak  .73

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #22 : 26 Ocak 2014, 15:39:18 »
Merhabalar,

Elimdeki dirençler 50 Ohm 100 Watt yada en azından ben öyle biliyorum İsrailli bir satıcıdan almıştım. Yaklaşık 20 mm. çapında 130 mm. boyunda. Üzerinde "US RESISTOR 50 OHM" yazıyor. Bu tür dirençleri ne kadar soğutabilirseniz o kadar yüksek güce dayanabiliyorlar . MFJ nin yada Cantenna'ın dirençleri de normalde 50-100 Wattlık dirençler,yağın içinde oldukları  için yüksek güce dayanabiliyorlar.

3 KW lık bir verici yapıyorsanız her hangi bir yüke bağlamanızı önermem empedansından emin olmalısınız. Devrenizin farklı empedanslarda çalışabileceğineden eminseniz 25-30 adet 100 watt lık akkor flamanlı ampulü seri bağlayıp kısa süreli denemeler yapabilirsiniz belki, ancak riski ve sorumluluğu size aittir.Biz bu yöntemi iş yerinde kullanıyoruz ancak devremiz çok farklı empedanslarda çalışabiliyor.  İyi çalışmalar dilerim. 73.
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #23 : 26 Ocak 2014, 15:44:09 »
Sanırım bir özel Dummy load türü daha var.
Frekans duyarlı lambalı dummy load
Ben yaptım oldu  31 mayıs 2012    Lambalı145 MHz kökryük dummy load
http://www.geocities.ws/husnu66tr/lambali-kor-yuk.htm
Özetle, devre bir verici çıkış katı. Normalde çıkış empedansı 50 ohm kadar olur. Buraya ilave edilen lambaların omajı veya empedansı 50 ohm olmayabilir. Bu durum ayarlı yüksek voltajlı trimmer kondasatörler kullanılarak lamba empedansına ayarlama yapılır. Ancak bu tip bir dummy load ancak ayarlı bulunduğu frekansta çalışır. Ben bu tip devreleri  Aselsan 4822 lerin çıkışlarının sağlam olup olmadıklarını test amacıyla halen kullanmaktayım. Yüksek watlı devreler için piyasada alan aydınlatmalarında kullanılan lambaları mevcut. Elektrik malzemesi satan bayiilerde bulunabilir.    sağlıcakla   
73!  Hüsnü Köktürk     husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #24 : 26 Ocak 2014, 16:10:17 »
@TA2VO Osman bey , 2000-2500 watt Linear Amp. yaptım GU84-b tetrode tub kullandım .İnput devresini 20x1k 5 watt dirençlerden (kondansatör bobin vs. de var) 50 ohm olarak yapmıştım. Çıkışın 50 ohmdan farklı olması neden olabilir ? Sanırım bunu tx testi yapmadan da anlayamayız. Benim çıkışa 50 ohm dummy-load bağlayıp test etmekten başka çarem yok diye düşünüyorum.
https://plus.google.com/photos/117856735435513669104/albums/5971679760821060593?banner=pwa

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #25 : 26 Ocak 2014, 17:18:59 »
Nevzat Bey ve diger merakli arkadaslar,

cok kolay hatta sudan ucuz.
ilk once orta boy tursu kavonozu aliyorsunuz,
Plastikde olabilir.
kapagina so-239 soket monte ediyorsunuz orta uc ve sasesine 4-6 mm2 lik kavanoz boyunda yani dibe varacak sekilde telleri yanlardan inecek sekilde form veriyorsunuz.
sonra icine su dolduruyorsunuz. SO-239 a varsa MFJ 259-B veya 269 yani anten analizoru bagliyorsunuz.
Olcume baslayin Rs in 50 ohm gorunceye ve SWR 1:1 oluncaya kadar suyun icine tuz koymaya ve karistirmaya devam ediyoruz.
iste size canavar gibi bir Dummy Load
Gule gule kullanin.
BIZZAT  cqww dx cw contest de Bulgar radya amatorleri tarafindan ACOM 2000 A ozel durumda calistirmak icin kullanilmistir.

selam ve sevgilerimle.
yasar gocet
TA3D

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #26 : 26 Ocak 2014, 21:00:36 »
Yaşar abi her zamanki gibi imdada yetiştiniz çok teşekkürler.  4-6 mm2  yi pek anlayamadım 4mm veya 6mm çapında bakır tel mi olacak bunlar.

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #27 : 26 Ocak 2014, 21:06:17 »
Evet anladım . Arkadaşlar Yaşar abinin bahsettiği sistemi tanıtan web sayfası :
http://www.qsl.net/k5lxp/projects/SaltLoad/SaltLoad.html

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #28 : 26 Ocak 2014, 21:21:25 »
Ahmet Bey tekrar merhaba,

Malesef lambalı cihazlar konusunda bilgi sahibi değilim. Bu konuda başta TA3D yaşar ağabey olmak üzere çok bilgili arkadaşlar var onlar yardımcı olabilirler diye düşünüyorum. Bu arada uyarmadan geçemeyeceğim bir nokta var bağlantı kablolarınız çok uzun bunları minimuma indirmeniz çalışma stabilitesi açısından fayda sağlıyacaktır .Bunun dışında yardımcı olabileceğim bir şey varsa elimden geleni yaparım. Kolay gelsin, İyi çalışmalar dilerim. 73.
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #29 : 26 Ocak 2014, 21:30:04 »
Osman bey çok teşekkür ederim, Linear yapımında elektronik aksamdan daha zor olanı kutu dizaynı ve kutu montajı , 2 defa ana trafo değiştirmek zorunda kalınca trafo boyutu büyümesinden dolayı orta bölme tadilatı sonucu küçük trafolar ancak oraya sığabildi , düşük akım ac beslemeler uzun kablo olanlar .

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #30 : 27 Ocak 2014, 02:03:29 »
Değerli arkadaşlar
Yaşar Göcet Bey şahsen benim hiç duymadığım  bu kavanoz dummy load yöntemini buraya getirdi. Bu yöntem bazan su ısıtma işlerinde zaman zaman halk arasında kullanılır. Tehlikeli olur tabii ama 220 volt iki terminal aracılığı ile yani iki metal plaket ile suya daldırılır. Suya tuz ilave edilmez. Gaye suyun ısıtılmasıdır. Biraz bekleyince su ısınır.
Dervremize gelince suya tuz ilave ederek 50 ohm sağlıyoruz. Acaba, sadece 50 ohm sağlamak maksadımıza kafi gelebilirmi?
Ortada 3000 Watt güç var. Gaye bu 3000 Watın tamamen absorbe edilip yok ediverilmesi meselesidir. Eğer biz bu 3000 watı tamamen yok edemiyosak enerji cihaz içinde kalacak ve çıkış katı aşırıı sıdan ve ilaveten voltaj yükselmesinden zarara uğrayacaktır. TA2VO bey  arkadaşımız bu güç konusuna ve kısa süreli ihtiyatlı test kullanımına değinmiş, tavsiyelerine uymakta fayda var. Ayrıca dummy load işleminin lamba ve transistor işlemi ile fazla bir alakası yok. Lambaları tanımasak bile bizi ilgilendiren çıkışta yok ediverilmesi gereken bir enerji olduğudur.
 Demek istediğim bu küçük kavanoz 3000 watı yok edebilecek bir kabiliyete sahipmi?. Bu ince sarkıtılmış iki tel 3000 watlık bir boşalmayı sağlayabilirmi? Aksihalde çıkışların zarara uğraması söz konusu
sağlıcakla   Hüsnü Köktürk     husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA8E

« Yanıtla #31 : 28 Ocak 2014, 12:02:22 »
Değerli arkadaşlarım,
Lütfen bir şahsı muhterem bana içine tuz,buz vs. vs konulan dummy load ile Hüsnü beyin verdiği devrenin nasıl çalıştığını izah edebilir mi?   Benim için çalışıp çalışmadığı değil nasıl çalıştığı önemli. Başka işte kullanacaz 73's DE TA8E

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #32 : 28 Ocak 2014, 17:56:18 »
Değerli Şevket Çetin Bey    Hüsnü Köktürk yazıyor
 Bobinli Dummu Loadİlginizden memnunum, esasen siz genç beyinler konuya eğilmeli ve  olayın matemetiğini çıkarmalısınız. Benimkisi bir uğraş neticesi  bulduğum, fakat bundan dolayı pişmanlık da duymadığım bir olay. Olayı aydınlatmada sizler benden kat kat ilerisiniz, ancak gülüp geçmeden olaya eğilmeniz gerekmekte.
  Bu konu ile daha önceleri siz ve bir arkadaşım daha ilgilenmişti. Arkadaş demişti ki, bobin nasıl olur da dummy olur, bobin sinyali  havaya iletir!!.
Cevap: Çok çok doğru, ama ortada bobin var fakat anten yoksa? Enerji bobin üstünde kalacak. Bobin ince ise  tel eriyecek. İşte biz kalın telli bobin kullanıp anteni de ortadan kaldırarak  enerjiyi kalın telli bobin üzerine bindiriyoruz. Elbette kalın da olsa boıbini vantilator ile soğutmamız gerekecek.
A-- Power ve swr metre kullanarak enerjiyi emniyetli bir şekilde vericiden bobine aktarıyoruz.
      Artık verici çıkışı emniyettedir. Çünki sinyal dışarı boşalmaktadır. Bir aksilik halinde    varyabl kondansatör devreye girerek verici boşalmasının SWR sini ayarlar.
B-- L1 L2 bobini  kuplajlıdır. Bu kuplaj ve varyabl verici enerjisini bobinler üzerinde toplamaya yöneliktir. Isı bobinin sarılı olduğu bakır yuvaya iletilir. Ayrıca suğutucu gerekli
Sizler olayı benden daha iyi kavrarsınız bunda şüphem yok

73!     Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #33 : 28 Ocak 2014, 19:19:47 »
Bence bobinli bir devreyi verici çıkışına bağlarsanız ya rezonansa gelip osilasyon yapar ya da kendine doğru gelen rf  i olduğu gibi geriye çevirerek lambayı yakar .

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #34 : 28 Ocak 2014, 21:55:10 »
Buna benzer bir durum hatırlıyorum, nüve olarak bildiğiniz inşaat demiri vardı.  foucault akımları nedeni ile müthiş ısınarak gücü harcıyordu .

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #35 : 28 Ocak 2014, 22:34:44 »
Yaşar Gocet Bey in
kavanoz Dummy Load
Bu devre de esasen çok doğal ve mantıklı bir devre. Devreyi anlayabilmek için önce Dummy load denilen aracın görevini iyice anlamak gerek. Kanatımca birisi bir verici üzerinde çalışma ve iyileştirme yapacaktır. Verici anteni çıkışa bağlıysa,  bunu diğer dinlemede olan istasyonlarda duyacak, ama sadece anlamsız mandallar, ....kimsin denecek, icabında cevap yok.. Bu durumda çıkıştan anten kaldırılır, ama çıkış kesilemez, çıkış devameder. İşte bu çıkış kör yük denen bir nevi sinyal toplama kablarına gönderilir. Bu kab direnç olabilir, bir elektrik ampulü olabilir.... Yaşar beyin su kovası olabilir.....
Sinyal direnç üstüne bindirilmişse ısıya dönüşecektir, ampul üzerine bindirilmişse ısı ve ışığa dönüşür.
Enerji su kabına bindirilecekse, gaye yine enerjinin ısıya dönüştürülmesidir. Verici çıkışının  iki ucu  elektrot anlamına gelen iki tel ile suya salınır. Ama su saf ise enerji suya karışamaz. Suyun iletkenliğini sağlamak amacıyla kab içerisine biraz tuz atılır. Anten enerjisi bu tuzlu su içerisinde kısa devre olup harcanırken haliyle su ısınacaktır. 
Dummy loadlarda enerji harcanması bir hesap ve kitap işidir. Harcama verici çıkış gücü kadar olacaktır. Ne az ne de fazla. Verici çıkış omajı ile dummy load alıca emisyonu veya absorbe omaj yönünden uyumlu olacak. Bu nedenle ki kavanoza tuz ancak 50 ohm direnç olacak miktar atılacaktır.     Sağlıcakla

73!            Hüsnü Köktürk   husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #36 : 29 Ocak 2014, 08:28:14 »
Değerli Arkadaşlarım,

Bu tip Dummy load' kullandık. ama şaşkınlık içinde sadece bir iki kelimelik diyalog yaşadım yapan ve uygulayan kişi ile,
en kısa zamanda yapıp güç ve diğer konular hakkında bilgi vereceğim.
Web sayfalarında onlarca konu ile ilgili yayın bulabilirsiniz.
Saygılarımla.
Yasar GOCET

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #37 : 29 Ocak 2014, 09:27:56 »
Nasıl bir dummy  kullnırsanız kullanın  mutlaka  etrafına bir miktar rf yayacağını  düşünüyorum  tabii dışı tamamen  ekranlanmış olanlar daha az yayacaktır  bobin ile dummy olurmu  olur  yeterki sizin cıkış empedansınıza uygun olsun  empedansı ne ile  sağlar sanız sağlayın kendi kendine osilasyona gecip geri rf yollamaz zaten yolanan bir rf varsa  empedansınız tutmamış demektir  .telsiz cıkışında ne takılı olduğu ile ilgilenmez  empedansı tutsun  ona yeter ister dummy takın ister anten takın telsiz için  sizin nekadar uzakla görüştüğünüzün hic bir kıymeti yoktur  o cıkış katını yakmamaya calışır  siz  cıkışına taş direnc bağladığınızda içinde taşmı var  diye düşünüyorsunuz  oda bir tür bobin . ayrıca bu dumyy ile ne kadar uzun sureli bir test yapacaksınız  zaten ne yaparsanız yapın ucuza mall edeceğiniz dummyde  cok fazla ısınacak ve kısa süreli kullanacaksınız yerine  bulun  boş bir frekans verin cağrı işaretinizi yapın testinizi seri üretim bir fabrikanız yoksa kimse itiraz etmeyecektir bilakis ben bu tür cağrılardan hem memnun oluyor hemde  merakla takip ediyorum .hayırlı calışmalar .73

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #38 : 29 Ocak 2014, 10:58:12 »
Konuyu ilgi ile takip ediyorum. Güç olarak biraz düşük ama delab'da 250watt 50 ohm  rf sonlandırma direnci var. 2nci el komponent ama band aralığı çok geniş ve kalitelidir. Fiyatıda 25-30 tl civarı. Altınkayadan alüminyum kutuya monte ettim kutunun üzerinde Amd işlemcilerin fanlı alüminyum soğutucularıda tam birebir ölçü olarak uyuyor. Isı iletici gres silikonu kutu ile soğutucu arasına sürüp vidalandımı geriye 12 voltluk fanı rf ile tetikleme devresi kalıyor. Ekranlı olmuş oluyor ve 250 watt'a kadar küçük çaplı testler için tavsiye ederim. 
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #39 : 29 Ocak 2014, 13:52:56 »
Arkadaşlar , Dummy-Load ları  Non-inductive resistor  lerden yapıyorlar özellikle . Direncin taşı olmaz zaten taş içerdeki tel sargının soğucusu ve muhafazası... Taş diye tabir edilen dirençler de tel sargı direnç olduklarından Dummy-Load yapımında kullanılmıyor. Ben fikrimde israrlıyım eğer çıkıştaki bobin veya tel sargı herhangi bir şey isterse direnç olsun es kaza çıkış katıyla rezonansa gelirse osilasyonn yapar yani rf atar . rezonans olmadığı durumda ise rf karşı 50 ohmun çok üstünde (avo metrede 50 ohm ölçülse dahi çünki avometerede DC ile ölçüyorsunuz) belki 5k ohm direnç göstererek rf fi çıkş katı ile kendi arasında hapseder , sonuç çıkış katı kesinlikle yanar.