Gönderen Konu: swr nin dinlemedeki önemini biliyormusunuz  (Okunma sayısı 271 defa)

Çevrimdışı TA1CH

swr nin dinlemedeki önemini biliyormusunuz
« : 17 Kasım 2013, 11:43:59 »
swr denince akla  hemen  vericinin cıkışına geri dönen  antenin atamadığı  rf geliyor   ama aslında bu swr işi alış hassasiyetimizide
bırakın hassaiyeti alışın tümünü etkiliyor nasılmı  pratik ile anlatmaya calışayım   teleskopik anten ile  vhf anten yapıyorum malum ölcüyü 1 santim gecince alışında düştüğünü gözledim   . hf dede şöyle oluyor  bol bantlı bir kedi bıyığı antenim var arada bir anten tuner var  40metrede  calışan anteni tun ediyorum sonra aynı tun ile  28 mhzde  dinleme yapıyorum bırakın hassasiyeti tık sesyok sonra  alıcıda istasyonlar gelenedek 28 mhzde  manuel olarak tun ediyorum  mandala basıyorum cıkışta tune olmuş  selamlar .

Çevrimdışı TA6A

Ynt: swr nin dinlemedeki önemini biliyormusunuz
« Yanıtla #1 : 17 Kasım 2013, 19:23:58 »
Açık dipol ve vertikal antenlerde SWR 5 bile olsa alışta birşey fark edemezsiniz, aynı şekilde dinlemeye devam eder. Tek band ve özellikle kapalı dipol veya gamma mach'li antenlerde ise anten o frekansa akort edildiğinden dolayı band dışında alış hassasiyeti önemli ölçüde düşer, frekans çok yukarıda veya aşağıda ise alış tamamen kaybolabilirde.
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #2 : 17 Kasım 2013, 20:45:37 »
Ben ise tam tersini biliyorum. Örnegin VHF yagi de kapalı 300 om vibrator daha geniş frekans aralıgında sahipti. Açık olanı ise dar bant oldugu için tercih edilmiyordu. Zamanın TV antenleri için bu böyle idi.

Çevrimdışı TB6BOZ

« Yanıtla #3 : 18 Kasım 2013, 14:48:10 »
Merhaba arkadaşlar konu açılmış iken bizimde tecrübe ettiğimiz anten denemesini anlatayım yozgat rolesinde alıcı verici 2 adet anten kullanmaktayız çeşitli denemeler yaptık ve swr nin bozuk olduğu antenin iyi duymadığını defalarca gördük bilgilerinize sunarım 73.