Gönderen Konu: QSL kullanmayan ecnebi amatörler ...  (Okunma sayısı 104 defa)

Çevrimdışı TA3EP

QSL kullanmayan ecnebi amatörler ...
« : 07 Kasım 2013, 22:53:03 »
Bir amatörle QSO yaparken hemen onun qrz.com sayfasındaki bilgilerine bakarım. Hatta mümkünse QSO yapmadan önce bakar, o bilgilere göre QSO ya girerim.

Qrz.com sayfasında, o amatörün hangi yollarla QSL alış verişi yaptığı bilgisi vardır. "Detail" yazan tuşa tıklarsınız ve sayfanın alt kısımlarında amatör kişinin hangi QSL leri tercih ettiğini görürsünüz.

-QSL by Mail? (Normal posta yoluyla QSL kartı kullanıyor mu?) Cevap yes veya no.
-QSL by eQSL? (Elektronik QSL kullanıyor mu?) Cevap yes veya no.
-Uses LOTW? (ARRL cemiyetinin LoTW sistemini kullanıyor mu?) Cevap yes veya no.

Şimdi, bir amatörün hangi yollarla QSL alışverişi yaptığı beni ilgilendirmez. İster normal kartlardan kullanır, isterse de sosyetik elektronik kartlardan kullanır. Hepsine saygı duyarım. Yöntem bana uyarsa QSL değiş tokuşu yaparım, uymazsa yapmam. Ancak, bazen öyle amatör kişilerle karşılaşıyorum ki, bu soruların hepsine "no" demiş. Yani hiç bir şekilde QSL göndermek ve almak istemiyor.

Kendi kendime diyorum ki, olabilir, adam hobiyi pasife almıştır, veya sadece el telsizi ile lokal takılıyordur falan. Ama bunların bazıları açıkça HF de CQ DX çekiyor! Hemen şimdi rastladığım bir örnek, RA6AMO, 7110 KHz de CQ DX çekiyor. Üstelik oldukça güzel QSO lar yapıyor. Ben de önce onunla bir konuşayım dedim ama QSL bilgilerini görünce vaz geçtim. O kişi benim için meyva vermeyen bir ağaç gibi.

Böyle amatörler çok, şu anda o kişiye rastladığım için onu örnek verdim. Bir amatörden herhangi bir şekilde QSL alamayacaksam niye nefesimi tüketeyim ki? Kendi nefesimden vazgeçtim, antenden uzaya saçılacak elektronlara bile yazık olacak yahu...

Sonra kendi kendime dedim ki, belki bu amatörlerin hedeflediği başka bir amaçları vardır, belki ben işi anlayamamışımdır. Tecrübeli ağabeylerimize bir sorayım, belki bilen vardır, bu nasıl iştir dedim. Bu amatörler ne yapıyor, anten veya cihaz mı test ediyor, QSO yapıp nefes mi açıyor, sadece konuşup rahatlamak mı istiyorlar, nedir? Hiç bir QSL yöntemi kullanmaksızın amatörlük olur mu? Ya da bizim bilmediğimiz (ve qrz.com un da bilmediği) başka QSL yöntemleri mi var?

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: QSL kullanmayan ecnebi amatörler ...
« Yanıtla #1 : 07 Kasım 2013, 23:09:33 »
Bir örnek daha... Şu anda 7197 de EA3JE çağrı yapıyor. O da tüm QSL seçeneklerine "no" demiş. Bu adam İspanya'da oturuyor ve kuvvetli takozu, yagi beam HF anteni ile ABD, Japonya, Avustralya QSO ları yapıyor. Belli ki usta ve tecrübeli bir amatör. Ama hiç QSL değiş tokuşu yapmak istemiyor...

Sebebini ben anlamıyorum, siz anlayabiliyor musunuz?

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: QSL kullanmayan ecnebi amatörler ...
« Yanıtla #2 : 07 Kasım 2013, 23:24:29 »
Qso kartları koyacak. Dolapta yer bulamayan  koli koli kart bulunan amatör ler tanıyorum  qso kart alıp vermekte bir süre sonra. Bırakılıyor galiba. Keşke. Bendede 3.   5 tane olsa 73 demekle olurmu acaba