Gönderen Konu: PLL sentezleyici VFO sinyalinde titreme..  (Okunma sayısı 666 defa)

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: PLL sentezleyici VFO sinyalinde titreme..
« Yanıtla #20 : 06 Haziran 2013, 23:00:40 »
Çok değerli arkadaşlarım,

Bu sentezleyicinin pek çok çeşitli versiyonlarını yaparken  bu devrelerden kaynaklanan çok çeşitli aksaklıkları çözüp, özellikle bu devrenin her tipinin düzgün çalışmasını sağladım.
((Aslında aksaklık devreden değil, bizim malzemelerin ucuz ve tabiki düşük kalitede olmasından kaynaklanıyor.
Ama bu düşük kalitelerde olmasa bizler 1. sınıf malzemeye fiyat olarak ulaşamayız ve bunlarıda yapamayız. Yinede yaşasın düşük kalite ve ucuz malzeme diyorum. Mesela muayyen 1,5TL; muayyen 20TL))

Dolayısiyle bu sentezleyiciyi yapan arkadaşlarımın karşılaştıkları aksaklıkları bana yazmalarını isterim. Mutlaka çözüm bulunur. Çalışmaması için bir sebep yok.
Fantazi yapıyor derken, varikap bu devrenin en önemli parçası. Piyasada pekde bulunmuyor, hani acaba mevcut malzemelerden faydalı birşey olabilirmi? Diye çabalıyorum.

Tabii sentezleyici ile iş bitmiyor. RX-TX devrelerinide organize etmek gerekiyor.

Hepinize 73...

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #21 : 07 Haziran 2013, 09:14:59 »
Hulusi usta  denemediğin birşey kalmadı  hala kilitlemiyorsa birde şunu dene  bu kesin kilitler  73

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #22 : 07 Haziran 2013, 13:35:28 »
Çalışmalarınızda led'leri de deneyebilirsiniz. onların da kapasitif değerleri var. yanlış hatırlamıyorsam en büyük kapasitansa sahip olan kırmızı 5mm olanlar idi.

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #23 : 10 Haziran 2013, 20:00:21 »
Arkadaşlar,
pek çok transistör, diyot denedim. Sadece rus malı bir diyot ( 220V 'u doğrultup, 1,2V şarjlı pili şarj eden devrenin diyotuydu) varikap gibi çalışıp kilitliyor.
Diğerleri kapasite göstersede kilitlemiyor.
Biz yinede varikaplardan vaz geçmiyelim. Ve yaşasın VARİKAP diyelim.
Masut o kilit benim uğurum olsun, o olduğu sürece kilit çalışacaktır eminim. Herkese 73....

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #24 : 10 Haziran 2013, 20:08:26 »
Bence de kesin kitler, ama pll değil. garibin kapısını.
Kolay gelsin.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #25 : 10 Haziran 2013, 22:48:59 »
Hulusi usta bende Şükrü hocanın plaketleri dizmeye başladım  bakalım kilit banada lazım olacakmı :)

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #26 : 11 Haziran 2013, 01:37:16 »
Merhaba Hüseyin Bey,
Mesut şakayı seviyor. Şükrü beyden bir sentezleyici kartı alıp dizmeye başladı. Bu kuvvetli akıntıya dayanamadı, Forty1 den vazgeçip sentezleyici akıntısına kapıldı. Bakalım ilk seferde kilitleyebilecekmi? Kilitleyemezse bende ona bir kilit göndereceğim.

Türkiyenin yeni keşfettiği PLL hakikaten VCO sisteminde bir çığır. Ben çok tuttum. Dahada geliştiririz inşaallah. Herkese 73...

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #27 : 16 Haziran 2013, 05:01:34 »
Arkadaşlar,
Çalıştıramadığım 80m sentezleyici osilatörünün macerasının sonunun hikayesi aşağıdadır:

Şu anda sabaha karşı saat 04.18  ve 80m pll kartını çalıştırdım. Hatta hiç denemediğim BF245 ile çalışıyor.Hatam ki bu gerçekten affedilmez, MC12080  10'a bölücünün 4 no'lu bacağına 820 ohm direnç bağlamayı unutmuşum. Bu direnç yoksa entegre çalışmıyor.
Dolayısıyla benim frekansmetrem 40MHz üstünü göremediğinden, sinyal ise 63Mhz olduğu için cihazı çalışmıyor sandım. Şu anda 10'a bölünen sinyal, enkoderle 6200-6500 KHz ler arası değişiyor. Yani cihaz kilitlendi. Yani Mesut kardeşimde bana yeni bir kilit gönderme masrafındanda kurtulmuş oldu.

Şimdi sıra RX-TX katını yapmaya geldi. Buradaki muayyenler Neosid katoloğuna göre ;
10,7 MHz lik muayyenin 12 sarım sekonderini söküp yerine 24 sarım saracağız. 1 3/4 turluk primer yerinede 5 tur saracağız. Bunun kod numarası ise Neosid 5016
Bu şekilde muayyen 3,5Mhz frekansına rezonansa gelecek ve bu sinyali geçirecek.

Şimdi PLL devreyi birkaç gün test edeceğim.

**********Bu arada Tekirdağ, Teknik elektronik TA1ED; METİN KORKMAZ arkadaşıma yaptığı karşılıksız katkı için çok çok teşekkür ederim. Almanya HAM RADYO fuarında iyi eğlenceler dilerim.*********

73, 73, 73...........

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #28 : 16 Haziran 2013, 06:29:04 »
Bu qrp işide bir hastalık. Biliyorsunuz malzemeden malzemeye bile pll değişik tepki gösteriyor. 2SK 937 orjinali diyorsun küçücük fete 7 tl verip alıyorsun oda çalıştırmıyor.
Bende tx kısmına geçtim uğraş uğraş birde baktıkki çinden ebay kaynaklı getirttiğim 2SC 1971 çıkış transistörleri sahte çıktı. Şansıma Bergama'da doğru dürüst malzemecide yok. Birde bu transistörün sağlamını bulmak sıkıntı. Sağolsun TA8EO Bülent kardeşimin elinde orjinal fazla varmış dün hemen kargo yaptı. Artık pazartesiyi malzemenin gelmesini bekliyorum.

Neyse bende bu virüsü birkaç kişiye bulaştırdım. Yakında onlarıda forumda bir sorum var kısmında tırmalarken bulabilirsiniz. Eee keser sap meselesi kendiside bir zamanlar askeri projede kullanmak için yaptığımız devrenin kartlarını eritmeye çalıştığı meslek lisesine misafir gittiğimde bana radyo amatörlüğü virüsünü bulaştırmıştı:) Hastalık olmasa adam gecenin pardon sabahın 4 ünde bu işle, bende pazar tatilimi sabahın 5 inde kalkarak bu işle uğraşırmıydık.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #29 : 16 Haziran 2013, 11:10:52 »
Onur sahte 1971 bana yollarmısın  elime hic sahte transistör gecmedi bu gune dek merak ediyorum nasıl bir şey .bir bende inceleyeyeim  iyi çalışmalar . (mng kargo silivri şubesi mesut öz   yaz gelir bana )

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #30 : 16 Haziran 2013, 13:01:12 »
Mesut, bendede sahte 2SK937 var Çin den getirtmiştim. Adama bir fırça attım, ertesigün paramı hesabıma geri yatırmış.

BENDE onları göndereyim sen bir sahte transistör sergisi aç bizde bahaneyle sergiyi ziyarete geliriz!!!!!!!!!!.......

Onur Bey,  1971 bulduğunuza sevindim. Onu takınca asıl mücadele başlıyor, hadi hayırlısı. Başarılar. İnşallah ilk çalıştırmada çalışır....

73...

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #31 : 18 Haziran 2013, 22:37:57 »
usta sahte pll de var sergide 

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #32 : 18 Haziran 2013, 22:52:13 »
ben yapamadım usta yarın sana yollayayım  bizim pll bir el atıver   birazda dds kucaklayayım beni oyalar sen bunu halledenedek  sonra dds i yollarım .  değil kilitleme  daha pll bile calıştıramadım .

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #33 : 19 Haziran 2013, 01:10:17 »
Hazır devre iyi hoşta, heyecanlı olmuyor.
Yaptığın devre illaki çalışmayacak, uykuların kaçacak, manyaklaştıracak. Sonra birde bakacaksın çalışmış. Yani adrenalin. Sonunda başarı
ve müthiş bir mutluluk. Ya hiç çalışmazsa, yok illaki çalışır başka yol yok...Tabiki anlayana. 73...

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #34 : 19 Haziran 2013, 01:16:16 »
Mesut ben yarın sarı toroide 13 tur sarıp endüktansını ölçeyim, çıkan değeri sana bildireceğim. o değerde, yani 13 veya daha fazla turda o endüktansı elde etmelisin. Daha az turda mesela 5 turda elde ettiğin endüktans aynı bile olsa çalışmaz. Yani önemli olan sarım sayısı+ endüktans değeri. Bu değeri havalı sarsan bile çalışır. Hatta belki daha verimli olur diye düşünüyorum. Denemek lazım. Yarını bekle şimdi yorgunum. 73....