Bundan 10 sene kadar önce bazı ecnebi radyo amatörleri DX QSO lar sırasında uyulması gereken "AHLAKİ KURALLARI" tespit etmeye başlamışlar. Sonunda ortaya bu kurallar dizisi çıkmış.
Bu kuralların çoğu amatör telsiz yasa ve yönetmeliklerinde net bir şekilde yazılı değil. Ancak ahlaki açıdan telsiz konuşması esnasında uyulması gereken kurallar. Uyulmaz ise kaos, bunalım ve sıkıntı oluyor. Uyulur ise her şey güllük gülistanlık oluyor...
http://dx-code.org/index.htmlKuralların Türkçeye tercümesi şöyle:
1-Telsizde çağrı yapmadan önce dinleyeceğim, dinleyeceğim, tekrar dinleyeceğim.
2-Sadece karşı istasyonu çok iyi duyup anladığım zaman çağrı yapacağım.
3-Çağrı yapmadan önce DX istasyonun çağrı işaretinden emin olacağım.
4-Çağrı yapan hiç bir DX istasyonun sinyalini bozmayacağım.
5-Çağrı yapmadan önce muhatabım DX istasyonun konuşmasını bitirmesini bekleyeceğim.
6-Her zaman çağrı işaretimi tam ve eksiksiz olarak söyleyeceğim.
7-Çağrı yaptıktan sonra makul bir süre dinlemede kalacağım. Asla durmaksızın çağrı yapmayacağım.
8-Muhatabım olan istasyon başka bir çağrı işareti söylediğinde susacağım.
9-Muhatabım olan istasyon benimkine benzemeyen başka bir çağrı işareti söylediğinde susacağım.
10-Muhatabım olan istasyon benim bulunduğum yerden başka bir coğrafyada bulunan başka bir istasyon istediğinde susacağım.
11-Muhatabım olan istasyon benim işaretimi söylediği zaman, eğer çağrımı yanlış algılamadı ise, gereksiz yere kendi çağrı işaretimi söylemeyeceğim.
12-Benimle konuşma yapan bir istasyona teşekkür edeceğim.
13-Yeni başlayan amatörlere saygılı olacağım ve onların da saygısını kazanmak için çalışacağım.
Nasıl, güzel kurallar değil mi?
Bendeniz de bir süredir bu kurallara uymayı kabul etmiş bulunuyorum. Bu durumu herkese bildirmek için de qrz.com siteme "DX CODE OF CONDUCT" simgesini yerleştirdim. Tıklayınca yukarıda verdiğim siteye yönlendirme yapıyor. Tabii bu iş sadece siteye resim koymakla olmuyor, Aynı zamanda gerçek hayatta da uymak lazım. Özellikle pile-up'lar sırasında herkes kurallara uyarsa çok güzel bir ortam oluşuyor ve pile-up kısa süre içinde normal QSO lara dönüşüyor.