Gönderen Konu: DX Code Of Conduct (DX Davranış Kuralları)  (Okunma sayısı 814 defa)

Çevrimdışı TA3EP

DX Code Of Conduct (DX Davranış Kuralları)
« : 07 Mayıs 2013, 10:28:13 »
Bundan 10 sene kadar önce bazı ecnebi radyo amatörleri DX QSO lar sırasında uyulması gereken "AHLAKİ KURALLARI" tespit etmeye başlamışlar. Sonunda ortaya bu kurallar dizisi çıkmış.

Bu kuralların çoğu amatör telsiz yasa ve yönetmeliklerinde net bir şekilde yazılı değil. Ancak ahlaki açıdan telsiz konuşması esnasında uyulması gereken kurallar. Uyulmaz ise kaos, bunalım ve sıkıntı oluyor. Uyulur ise her şey güllük gülistanlık oluyor...

http://dx-code.org/index.html

Kuralların Türkçeye tercümesi şöyle:

1-Telsizde çağrı yapmadan önce dinleyeceğim, dinleyeceğim, tekrar dinleyeceğim.

2-Sadece karşı istasyonu çok iyi duyup anladığım zaman çağrı yapacağım.

3-Çağrı yapmadan önce DX istasyonun çağrı işaretinden emin olacağım.

4-Çağrı yapan hiç bir DX istasyonun sinyalini bozmayacağım.

5-Çağrı yapmadan önce muhatabım DX istasyonun konuşmasını bitirmesini bekleyeceğim.

6-Her zaman çağrı işaretimi tam ve eksiksiz olarak söyleyeceğim.

7-Çağrı yaptıktan sonra makul bir süre dinlemede kalacağım. Asla durmaksızın çağrı yapmayacağım.

8-Muhatabım olan istasyon başka bir çağrı işareti söylediğinde susacağım.

9-Muhatabım olan istasyon benimkine benzemeyen başka bir çağrı işareti söylediğinde susacağım.

10-Muhatabım olan istasyon benim bulunduğum yerden başka bir coğrafyada bulunan başka bir istasyon istediğinde susacağım.

11-Muhatabım olan istasyon benim işaretimi söylediği zaman, eğer çağrımı yanlış algılamadı ise, gereksiz yere kendi çağrı işaretimi söylemeyeceğim.

12-Benimle konuşma yapan bir istasyona teşekkür edeceğim.

13-Yeni başlayan amatörlere saygılı olacağım ve onların da saygısını kazanmak için çalışacağım.

Nasıl, güzel kurallar değil mi?

Bendeniz de bir süredir bu kurallara uymayı kabul etmiş bulunuyorum. Bu durumu herkese bildirmek için de qrz.com siteme "DX CODE OF CONDUCT" simgesini yerleştirdim. Tıklayınca yukarıda verdiğim siteye yönlendirme yapıyor. Tabii bu iş sadece siteye resim koymakla olmuyor, Aynı zamanda gerçek hayatta da uymak lazım. Özellikle pile-up'lar  sırasında herkes kurallara uyarsa çok güzel bir ortam oluşuyor ve pile-up kısa süre içinde normal QSO lara dönüşüyor.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2KW

Ynt: DX Code Of Conduct (DX Davranış Kuralları)
« Yanıtla #1 : 07 Mayıs 2013, 10:50:07 »
selam.

paylaşım için teşekkürler,

eve gerçekten güzel kurallar koymuşlar, inşallah bizlerde bu kurallara uygun davranabiliriz.

73
TC Yalova TEKNO Merkez. CH 27.915 USB

Çevrimdışı TA3ALP

« Yanıtla #2 : 07 Mayıs 2013, 12:55:10 »
Askerliğe ilk başladığımızda imzalatan sözleşmeyi hatırlattı bana....
Temeli Adalet Olan Devletimiz Varola....
emre.alpaslan@adalet.gov.tr                        GSM : 0536 4832110     

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #3 : 07 Mayıs 2013, 13:42:38 »
Emre bey merhaba. Herkesin düşüncesine saygılıyım. Bir heves ile paylaştım, sizde zorunlu bir disiplinmiş gibi bir sıkıntılı durum algılaması yarattı isem özür dilerim. Zaten bu kurallara uymak mecburi değil. İstemeyen uymaz, hatta okumaz bile. Ama müsaadenizle ben uymaya devam edeceğim.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #4 : 07 Mayıs 2013, 17:02:26 »
Bu kurallarla ilgili çok örnek yaşadım ama bir tanesini anlatayım:

1 mayıs 2013 akşamı 20m de bir pile up duydum, dinledim baktım bir BAE istasyonu, A61K. Bir süre dinledikten sonra ben de pile-up'a balıklama daldım. Duyduğum istasyonların çoğu kule üstünde beam anteni olan, takozla kilowatt seviyesinde çıkış yapan istasyonlar. Bende ise balkonda mütevazi uzun tel ve Kenwood TS-480 SAT ın mütevazi 100W çıkışı. Sesimi duyduğundan bile emin değilim. A61K tecrübeli ve akıllı bir amatörmüş. Tüm dünyayı sıraya koydu. Önce Amerika kıtasını alacağım dedi. Bu sözlerden sonra tüm Avrupa sustu ve dinlemeye çekildi. Ortam inanılmazdı, ben dahil bir kişi bile A61K nın QSO larını bozmadı. Sonra Japon ve Avustralya istasyonlarını kabul etti. Tüm dünya yine sustu ve dinledi. Ve sonra... O inanılmaz an... TA sen gel dinliyorum dedi. "Selam aleykum" ile başlayan ve "Şükran Cezire" ile biten güzel bir QSO oldu. Ben onları nasıl dinleyip sıramı bekledi isem, tüm dünya da ben konuşurken üzerime "laga luga" etmeyip beni bekledi.

İşte "code of conduct" un en güzel uygulandığı anlardan birisi...

Sonucu ise bu mesajın altındaki resimde
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #5 : 07 Mayıs 2013, 17:13:08 »
olması gerekenler sıralanmış güzel örneklerin  TA da  artmasını diliyorum cok güzel paylaşım teşekkürler .

Çevrimdışı TA4CS

« Yanıtla #6 : 07 Mayıs 2013, 18:32:43 »
Güzel bilgiler  için teşekkürler Aydından 73.
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #7 : 11 Mayıs 2013, 12:22:01 »
Dün akşam da bu kurallara UYULMAMASINI ve bunun sonuçlarını yaşadım. Aslında bu kötü sonuçları TÜM DÜNYA hep birlikte yaşadı...

TSİ saat 19.00 suları... Yine gediklisi olduğum 20m bandında, 14.267 de müthiş bir pile-up duydum. Bir süre dinlemede kaldım, tüm dünya bir gemiden çıkış yapan "maritime mobil" bir amatör istasyonun peşinde. İstasyon çağrı kodu "OJ0H/Maritime Mobil" veya daha kısa hali ile "OJ0H/MM". İnternette kısa bir araştırma yaptım. Finlandiya kökenli bir turistik gezi gemisi bu. Hani eskiden TV de "aşk gemisi" diye bir dizi vardı, onun gibi bir şey. Aşağıya fotoğrafını koydum, güvertedeki antenlere bakınız...
http://www.qrz.com/db/OJ0H

Henüz hiç gemi ile QSO'm yoktu. Ben de pile-upa daldım. Operatör bilgili ve akıllı idi, hızlı çalışıyordu. Bir süre geçti. Tam takozlu kule antenli istasyonlar bitiyor ve sıra benim gibi garibanlara geliyor iken... Birden frekansta çok kuvvetli iki istasyon belirdi ve bilmediğim bir dilden haberleşmeye başladılar. Pile-up birden dağıldı. İtalyan amatörler İngilizce "Beyefendiler bu frekans kullanımda, lütfen başka bir frekansa gidiniz" diye birkaç defa uyarıda bulundular ama nafile. "Beyefendiler" gelip frekansa çöreklendiler.

Bir süre tüm bandı taradım ve gemiyi aradım. Bir daha rastlayamadım. Bir gemi QSO m böylece engellenmişti. Bu işi yapan "beyefendiler" kimdir bilmiyorum. Neden böyle yaptıklarını da bilmiyorum. Çünkü dillerini bilmiyorum. Belki sadece tiranlık yapıp sadist duygularını tatmin ettiler. Belki eline hasbelkader birer istasyon geçirmiş cahil cühela takımıydılar. Belki de siyasi bir eylem yapıyorlardı...  Bilmiyorum. Bildiğim tek şey, dünyadaki amatör telsizcilerin yarısı bunların "kulağını çınlattı." Bu kadar "kulağı çınlayan" birisi olmak hiç de hoş bir durum olmasa gerek...

Amatör telsiz haberleşme dünyası engin bir deniz gibi. Bir mesajı olan, gider bir "özel olay çağrı işareti" alır, İngilizce gibi her amatör tarafından az çok bilinen bir dili kullanarak tüm dünyaya boş bir frekanstan çağrı yapar. Bir de qrz.com dan falan bir yerden bir internet sitesi açar, derdini güzel bir dille herkesin anlayacağı biçimde anlatır. Eğer işi düzgün ve kuralına uygun olarak yaparsa, tüm dünya onun başında kuyruğa girer. "Kulağı çınlayacağına" istasyonunun hoparlörleri QSO larla, iyi dilekler ileten amatörlerin sesleri ile çınlar.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #8 : 11 Mayıs 2013, 13:40:29 »
Elinize sağlık güzel bir yazı olmuş. Çok dert etmeyin başka bir zaman aynısı olmasada bir başka MM yakalarsınız. Maalesef her toplumda bu şekilde zerrecikler var.

Sağlıcakla
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA2HM

TA Callbook kaydı

Murat Asal
    ANKARA
  • OM/YL
  • HAYATI NEREDEN SEVERSENİZ, ORADAN YAKALARSINIZ.
« Yanıtla #9 : 15 Mayıs 2013, 17:37:16 »
Ahmet bey gerçekten çok güzel bir fırsat yakalamışsınız, ama hüsranla sonuçlanmış, üzüldüm. Maalesefki bu gibi qso.ların ne kadar kıymetli olduğunu anlayamayacak ülkemizde de kulakları sürekli çınlayan bu kıymetli beyfendilerden mevcut. Genel çağrı frekanslarına çöreklenip, satın aldım diyenini mi dersiniz, konuşmalar üzerine mandal yapmalar mı dersiniz.

Bu beyfendilerin amatör radyocu olduklarını göreceğim günü özlemle bekliyorum. :(

73. de TA5IW
EX TA9AS
Cep.Tel.: 0532 156 44 33
E-Posta & Facebook : ta5iw@hotmail.com
Sen ne kadar anlatırsan anlat herşey karşındakinin seni anladığı kadardır. Hz.Mevlana

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #10 : 20 Mayıs 2013, 00:24:00 »
Güzel örneklere devam...
Ama bu sefer bir de nazar boncuğu geliyor...
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA0G

« Yanıtla #11 : 09 Temmuz 2014, 16:22:10 »

BİZZZ BU TÜR KURALLARI, KİMSEDEN ÖĞRENECEK DEĞİLİZZZZZ.

BİZ ECDADIMIZDAN ALDIĞIMIZ BİLGİ VE TECRÜBE İLE DAHA İYİSİNİ BİLİRİZZZZ

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #12 : 17 Temmuz 2014, 13:09:49 »
Ahmet Mete Bey merhaba,
çeviriniz için teşekkür ederim. Bende bu kuralları çevirip yayımlamayı planlıyordum ancak
sizin daha önceden yaptığınızı dün fark ettim.

10 yıllık amatör radyo geçmişimin 8 yılı HF yarışmaları ile ve son 2 yılı HF bandlarında DXCC kovalama ile geçti / geçiyor.
Dolayısı ile;

Bana göre bu kurallara uymamak suretiyle oluşan nahoş durumları tetikleyen
2 tip radyo amatörü var;

1. Hata yapan radyo amatörleri.
2. Bencil, kural tanımaz, hedefine ulaşmak için başkasının hakkını çiğnemekten geri durmayan radyo amatörleri.

1. ye örnek;
DX çalışan nadir istasyonun gönderme frekansına gelir gelmez o istasyona ulaşmaya çalışmak üzere heyecanla TX yapmak
Hiç dinlemeden mandala basmak olası bir görüşmeyi engelleyebilir.
Nadir DX istasyonu split çalışıyor olabilir (en çok karşılaştığım durum bu) ve gönderme frekansında mandala basmak dinleyen binlerce amatöre ızdırap olabilir.

2. ye örnek;
Nadir DX istasyon operatörü, çağrı işaretinde 3 olan radyo amatörlerini kabul ederken ısrarla farklı bölge numaralı çağrı işaretini bağırmak.
Çok nadir bir DX istasyonu havada iken, ona yakın bir frekansta dinleyenlere ağır QRM sebebi ile QSY isteklerini kabul etmemek, gurur yaparak, watt artırarak ve hatta Mikrofon kompressörünü  çatlatıp patlatıncaya kadar açarak QSY kabul etmediği gibi daha da fazla zarara sebep olmak (FT5ZM DXpeditioununda başıma geldi maalesef, son şansımdı ve cihazı kapatıp yurt dışına gidecektim, maalesef bu çok nadir prefix uçtu gitti..)
Nadir dx istasyonu bir istasyon ile görüşürken, görüşmenin bitmesine yakın (henüz bitmeden) (QRZ çağrısı gelmeden) arada, mandal boşluğunda, bir çırpıda son ekinin son 2 harfini söylemek.

1. Durumda, o anda havada olan diğer amatörlerden tepki alan amatör, sorry, QSY, vb diyerek ya dinlemeye geçer ya frekans değiştirir vs
2. Durumda ise ya size 9+40 gelen kural tanımaz amatör uyarılarınızı duymamazlıktan gelir, ya istenmeyen davranışına abartılı olarak devam eder yada fırça atar.

Umarım zaman ile daha çok radyo amatörü bu kuralları benimser ve uygulamaya başlar,
Temelinde %100 nezaket olan bu kurallar ile amatör radyo daha keyifli hale gelecektir.

İyi günler.

73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #13 : 17 Temmuz 2014, 22:09:24 »
Can bey merhaba.

Konuya olan ilginiz için bir amatör olarak ben de size çok teşekkür ederim.

Yazdıklarınıza tamamen katılıyorum. Aktif QSO lu amatörlük geçmişim henüz çok kısa olsa da, uluslararası amatör camiasında ben hep şunu gördüm: Hata yapan amatörler her zaman kibarca uyarılıyor. İstemeden hata yapan amatörler genelde bu uyarıya karşı %99 pardon diyerek doğru davranış biçimine geçiyorlar. Ancak bir de saygı bilmez kural tanımaz insanlar var ki, bunlara davul zurna çalınsa bile kafi gelmiyor. Yukarıdaki mesajımda örnek verdiğim, gemi ile QSO ları engelleyen istasyon gibi... Allahtan böyle kişiler az, yoksa hep birlikte cihazlarımızı kapatıp skype'de çet yapmaya çalışırdık...

Umarım ülkemizde de hem aktif olarak DX QSO yapmaya çalışan ve hem de bu tarz nezaket kurallarına uyan amatörler giderek çoğalır, yaptığımız hobiyi hep birlikte daha iyiye daha güzele doğru götürmüş oluruz.

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND