Gönderen Konu: 4:1 Balun testleri  (Okunma sayısı 1092 defa)

Çevrimdışı TA1PB

Ynt: 4:1 Balun testleri
« Yanıtla #20 : 16 Nisan 2012, 19:25:05 »
Bilal hocam haddim olmayarak İnternette rastlamış olduğum bir uygulama örneğini paylaşmak istedim....Saygılarımla.....
.......TA1PB.......
 M.MURAT ÖZBİL
EDİRNE  (KN31FQ)

Çevrimdışı TA8E

« Yanıtla #21 : 19 Nisan 2012, 14:20:36 »
Bilal Ağbinin yazış tarzından bir deneme ile sonucu aktardığını düşünüyorum. Evet doğrudur bu durumu kök L/C formülüde söyler. Şöyleki , hat telleri burulursa kapasite değeri artar ve oran küçülür dolayısı ile Z azalır.Burulma biktarı artıkca kapasitede artar dolayısı ile Z düşer tabiiki bunun terside doğrudur yani teller arasındaki mesafe artarsa empedans yükselir. Kalın sağlıcakla 73's DE TA8E

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #22 : 19 Nisan 2012, 15:11:53 »
Şevket hocam,

Deneme yapmadım, epeyce okudum. Okuduklarımı bir deneme yapan kişinin yazdıkları ile karşılaştırdım, size cevabı yazdım. Durum bundan ibarettir.

Ayrıca sizin yazdıklarınızdan, burulma sebebiyle hat empedansının artmasının, artan kapasite sebebiyle olduğunu da öğrenmiş oldum. Teşekkür ederim.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #23 : 19 Nisan 2012, 15:23:07 »
Murat Özbil amca,

20 m. delta loop uygulamasına baktım. Burada 4:1 balun yerine 75 ohm çeyrek dalga hat kullanarak empedans uygunlaştırılması yapılmış. Bazı loop'larda bu yöntemi kullanıyorlar. Benim bu yöntemi tercih etmememdeki sebep, anteni katlarında kullanamamamdır. Eğer bu 20m delta loop 4:1 balun ile yapılsaydı, 20 metreyle beraber, 10 metrede de kullanılabilirdi.

Eğer bu delta loop resmini aldığınız yazıda var ise empedans uygunlaştırma hattının özelliğini de bilebilirsek iyi olur. Resimde hattın uzunluğu verilmiş her 30 cm de bir tur yaptırılması söylenmiş. Ama kullanılan telin kalınlığı ve izolasyon malzemesini de bilsek çok daha iyi olacaktır. Bakarsınız bazı arkadaşlar bu anteni hemen yaparlar. Loop örneğiniz için teşekkür ederim.

Sağlıcakla kalınız.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA4SO

« Yanıtla #24 : 22 Nisan 2012, 12:00:21 »
Haddim olmayarak başından beri ilgiyle izlediğim konuya bende katılayım, değerli Murat Bey'in resmini koyduğu uygulama sanırım buradaki http://www.qsl.net/kq6xa/antenna/ ve sayfada güzel uygulamalar mevcut.

Saygılar, 73...
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #25 : 30 Nisan 2012, 14:48:53 »
Kıymetli Arkadaşlar,

MFJ yapımı, 4:1 balunu test ettim. Sonuç aşağıdadır.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA8A

Balun 4:1 Jerry Sevick Comtek marka
« Yanıtla #26 : 26 Mayıs 2012, 16:24:25 »
Kıymetli Arkadaşlar,

Elime Orijinal kilowatlık 4:1 balun geçti. Hemen fotoğrafladım ve Network Analyzer ile ölçtüm. Resimler ve sonuçlar aşağıdadır. Sarım hattının empedansını tutturmak için tellerin üzerlerine geçirilmiş teflon borulara dikkat!

73

Bilal Ekmekci, TA8A
« Son Düzenleme: 26 Mayıs 2012, 16:28:38 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA8A

Ynt: Balun 4:1MFJ marka ölçümü
« Yanıtla #27 : 26 Mayıs 2012, 16:26:30 »
Kıymetli arkadaşlar,

Karşılaştırma için 4:1 MFJ marka bir balunun ölçüm sonucunu aşağıda bulabilirsiniz. (Dikkat pembe çizginin kademesi 10 ohm dur)

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #28 : 30 Mayıs 2012, 11:00:08 »
Kıymetli Arkadaşlar,

Hatırlarsınız balunları yaparken sardığımız tellerin hat olarak empedansının önemli olduğunu görmüştük. Bu amaçla yan yana tellerin yani iki telli hatların empedansları ne oluyor diye hesap yapıyorduk. Bunun için kullandığım online hesaplama sayfasına http://www.amanogawa.com/archive/TwoWire/TwoWire-2.html adresinden ulaşabilirsiniz. Bilgisayarınızda Java yüklü olmalıdır.

Bu defa da kalktım 1.5 mm iki teli yan yana bantladım ve network analyzer ile ölçtüm. Ortalama 40 ohm civarı birşey çıktı. Sonra da arasına 1.2 mm misina ekledim ve ölçtüm. 108 ohm civarı oldu.  Sonra misinayı çıkardık ve ölçtüm. Son ölçümde bir şey değişmedi. O sebeple iki ölçüm sonucunu aşağıya aktarıyorum. 

Yaptım ettim diyorum, telleri bantlayan, sonra arasına misina ekleyen, sonra misinayı çıkaran TB8BMB Mustafa Bozkurt'a da teşekkürü unutmamak lazım.

İyi çalışmalar diliyorum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #29 : 12 Nisan 2013, 20:38:55 »
Bilal abi bu tür  değerli  konulara   nasıl  kolayca ulaşabiliriz  bitlikte kolay olarak   soru sormadan önce  cevap bulmanın tekniği nedir . püf noktası varmı . 73

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #30 : 12 Nisan 2013, 21:35:29 »
Mesut Amca,

Ana sayfada sağ üstte bulunan ara düğmesinin yanındaki kutucuğa mesela QRP yazarız Ara tuşuna basarız. BİTLİK hemen size içinde QRP geçen mesajları bulur getirir. Ben aradım 230 mesaj buldu. "forty tb5x" diye aradım 7 mesaj getirdi. Bu aramayı ana sayfada değil de bölümlerin içinde iken yaparsanız, aramayı yalnız o bölümde yapar.

İyi aramalar,

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #31 : 12 Nisan 2013, 21:40:37 »
Bölüm içerisinde sadece bölümde aradığını bilmiyordum. Önemli bir püf noktası teşekkürler  73