Gönderen Konu: 2m Sporodic-E Açılışı Gerçekleşti!  (Okunma sayısı 231 defa)

Çevrimdışı TA7OM

2m Sporodic-E Açılışı Gerçekleşti!
« : 24 Mayıs 2010, 09:40:08 »
                              144 Mhz DE SPORODIC-E AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİ

Bugün 23 Mayıs 2010, son yılların en kuvvetli ES açılışı 144 Mhz de bugün gerçekleşti. Aprupa ve Asya  Amatörleri 144 Mhz de eşi ve benzerine az rastlanır bu açılışın 6 saat süresince keyfini çıkartılar. Yer yer 3600 km ye varan Sporodic -E açılışı o kadar kuvvetli idiki  TA1 bölgesinden TA9 bölgesine kadar tüm bölgeleri kapsayacak kadar geniş bir alandan amatörler 144-146 Mhz arasında , Avrupanın ortalarına ve batılarına kadar QSO lar yapma fırsatı yakaladılar. MUF seviyesi 230 Mhz e kadar çıktığı anlar meydanageldi.

Tüm karadenizde bulunan APRS Digi ve Mobil istasyonların Avrupanın çeşitli ülkelerinde bulunan DIGI ler tarafından aktarılması, El telsizleri ile 145.500 Mhz de Avrupanın ortaları ile QSO lar yapılması ile  144.250-144.350 Mhz (USB) arasında boş yer bulmanın bile zaman zaman mümkün olmadığı anların meydana geldiği görüldü.

TRAC Trabzon Şubesi TA7KA ekibi olarak Şubede bulunduğumuz anlarda 144.300 USB frekansında sürekli açık bulundurduğumuz cihazımızdan GMT 12:30 sularında zayıf şekilde başlayan çağrılar üzerine başladığımız QSO trafiği giderek artmaya başladı. Yoğun çağrıların geldiği frekanstan 144.290 Mhz'e inerek QSO larımıza devam ettik. Birçok Avrupa ülkesi ile 201 QSO yaparak Sporodic-E nin batıya kayması nedeni ile bitirdik. Trabzon'dan TA7Q Bülent'in SP istasyonu ile 145.500 den El telsizi yaptığı QSO Sporodic-E nin ne kadar şiddetli olduğunu anlatmaya yetmektedir. Trabzon'dan TA7KA(op:TA7OM-TA7CM), TA7Q, TA7X ve DX Spotlara düşen; TB2NII/8, TA1E/M, TA1BX,TA2ZAF,TA2AD,TA2EY,TA2SN,TA3BS, istasyonlarının çalıştığı görüldü. Bu az rastlanır olayda az sayıda TA istasyonları ile QSO yapabilmek için batılı istasyonlar adeta birbirleri ile yarıştılar.

Bu tür olayların yakalayabilmek için özellikle gün içerisinde sabah saatlerinde (Lokal 9-10) ve Akşam saatlerinde(16-19) yagi antenlerinizi yatay bozisyona getirerek takip etmeniz gerekmektedir.

Gönül isterdi çok daha fazla TA Amatörü hava da olsaydı!.. Bol QSO lar.

TA7OM.
------------------------------------
73s
TA7OM
Hüdaverdi GÜNEŞ
www.ta7om.com
https://www.youtube.com/user/TA7OM

Çevrimdışı TA2AD

Ynt: 2m Sporodic-E Açılışı Gerçekleşti!
« Yanıtla #1 : 24 Mayıs 2010, 12:18:12 »
Mükemmel bir açılıştı , 21 sene önceki açılışta görüştüğüm çoğu istasyona bu kadar yılın ardından tekrar raslamak ayrı bir nostalji idi :)
Allah bu modern log programlarını yazanlardan razı olsun .
Bu arada avrupalılar için bulunmaz nimettik gerçekten tarihte ilk kez bu kadar cok TA bölgesi bir açılımda havada idi pazar gününe raslamasıda ayrı bir şans idi,
Söylemeden geçmek olmaz aynı zamanlarda 50 Mhz  ve 28 Mhz dede kıyametler kopuyordu,
inşallah daha çok tekrarlarını yaşarızda daha çok TA istasyonunu havada görürüz ..
73 de ta2ad ,    A. Şua TORTU
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA4A

« Yanıtla #2 : 24 Mayıs 2010, 12:44:42 »
Bende ilk defa dün ES açılımına şahit oldum. Hiç aklıma gelmezdi 2 W. ve moxon anten ile QSO lar yapacağım ama olacakmış demekki çok heyecanlıydı son anlarda cihazın bataryası bitti Frekans göstergelerinin feri düştü ama hala QSO yapıyordum. Çok heyecanlıydı. Bu arada gene dün üst bandlar çok aktifti 24 ve 28 mhz. 28 Mhz.den Soyer bey ile QSO yaptım aramızda 380 Km. kuş uçumu mesafe var ama bir ara 1B1AB 9+10 gelmeye başladı Akşamın ilerliyen saatlerine kadar QSO lar yaptı Avrupa ile bende dinledim. yaklaışık 5 saat sürdü bu olay. Tarihi bir gündü bende 23.05.2010 :)
Mehmet Raşid ÖĞÜNÇ
116 SD 019 - 116 VE 101 - 116 MU 055 - 116 FT 002
QTH: Isparta - KM57GS
0 505 586 7116
Yaesu FTDX101D - Hermes-Lite2 - M0PLK Deltaloop
Online Log : http://www.hrdlog.net/ViewLogbook.aspx?user=TA4A

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #3 : 24 Mayıs 2010, 20:10:05 »
Merhaba Raşid,

Duygularını çok iyi anlayabiliyorum.

Sayende 1996 yılında ilk defa yaptığım Sporadic-E  145.500 FM görüşmemi ve o zamanki heyecanımı hatırladım.

NOT: Tarih ve Saat'e dikkat!!!

73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #4 : 24 Mayıs 2010, 22:26:01 »
bende evin içinde el cihazıyla dinlemedeydim, aselsan 4011 i taramaya almıştım baktım birden yabancı sesler geliyo, 145.550 MHz frekansındaydı. Önce biri echolink çalıştırıyo herhalde dedim, çünkü el cihazına bile gelen sinyal harikaydı. Sonra işin gerçeğini öğrendim ama şehir içinde alçak biyerde olmam ve antenimin iyi olmaması dolayısıyla benim için biraz kısa sürdü bu olay.

Çevrimdışı TA4BU

« Yanıtla #5 : 25 Mayıs 2010, 10:30:47 »
              Evet Arkadaşlar  bende echolinkte  link çalıştırıyorum 145.350mhz de TA7LB-L üzerinden SP4CE  polonya istasyonu ile  ufak bir qso  gercekleştirdim.zaman zaman  EA ve arap istasyonlarının  konuşmalarına  şahit oldum.Bu günlerde  böyle görüşmeler  yapılacagını sanıyorum.Bu vesile ile tüm arkadaşlara  bol qso lar

TA4BU
Mesut Pargan
Muğla Trac Temsilcisi
  73s

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #6 : 25 Mayıs 2010, 11:20:23 »
Bende ilk defa dün ES açılımına şahit oldum. Hiç aklıma gelmezdi 2 W. ve moxon anten ile QSO lar yapacağım ama olacakmış demekki çok heyecanlıydı son anlarda cihazın bataryası bitti Frekans göstergelerinin feri düştü ama hala QSO yapıyordum. Çok heyecanlıydı. Bu arada gene dün üst bandlar çok aktifti 24 ve 28 mhz. 28 Mhz.den Soyer bey ile QSO yaptım aramızda 380 Km. kuş uçumu mesafe var ama bir ara 1B1AB 9+10 gelmeye başladı Akşamın ilerliyen saatlerine kadar QSO lar yaptı Avrupa ile bende dinledim. yaklaışık 5 saat sürdü bu olay. Tarihi bir gündü bende 23.05.2010 :)

Raşit ilk açılımın hayırlı olsun,
Artık  8-10 eleman bir yatay VHF yagi koyarsın çatıya , şu FT-857 nin VHF ine yol verde garibin pası silinsin :)

73 de ta2ad     A. Şua TORTU      Zonguldak
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL