Gönderen Konu: REGÜLE DEVRESİNE YÜKSEK VOLTAJ KORUMA DEVRESİ  (Okunma sayısı 259 defa)

Çevrimdışı TA8AT

REGÜLE DEVRESİNE YÜKSEK VOLTAJ KORUMA DEVRESİ
« : 07 Mart 2010, 18:17:31 »
Arkadaşlar regüleli adaptörlerde çıkış transistörünün(2N 3055) kısa devre olması durumunda trafonun çıkışında 16-18volt gibi voltajın çıkışa aynen yansımaması için TRİSTÖRLÜ yüksek voltaj koruma devresine ihtiyacım var elinde devre şeması olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.
73...


Onur UYANIK
TA8AT
onur44100@hotmail.com
05066617146
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA3ATA

Ynt: REGÜLE DEVRESİNE YÜKSEK VOLTAJ KORUMA DEVRESİ
« Yanıtla #1 : 07 Mart 2010, 18:31:27 »
TA4C..UĞUR BEY'DE MUTLAKA "İLACI" VARDIR..73
***UNUTMA...!!   
SANA IŞIK TUTANA ARKANI DÖNERSEN; GÖRECEĞİN TEK ŞEY KENDİ KARANLIĞINDIR..***

TA3ATA.M.TURGAY
Best Regards
(Ex..TB3JJ)
ta3ata@hotmail.com

Çevrimdışı TA8AT

Ynt: REGÜLE DEVRESİNE YÜKSEK VOLTAJ KORUMA DEVRESİ
« Yanıtla #2 : 07 Mart 2010, 18:40:21 »
Teşekkürler Turgay bey iletişime geçiyorum.73..
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TB2CCC

Ynt: REGÜLE DEVRESİNE YÜKSEK VOLTAJ KORUMA DEVRESİ
« Yanıtla #3 : 07 Mart 2010, 18:48:42 »

               Aşağıdaki şeme bir fikir verebilir.Sevgi ile kalın. 73

"I know what is to be young
But you don’t know what is to be old! !"
      Stay with love.....(Sevgi ile kalın) ©

NOT:Çağrı işareti içermeyen MSN listesine ekleme taleplerinde, MSN adres bilgisi PM yada mail ile bildirilmeyenler reddedilecektir.

Çevrimdışı TA2M

Ynt: REGÜLE DEVRESİNE YÜKSEK VOLTAJ KORUMA DEVRESİ
« Yanıtla #4 : 07 Mart 2010, 19:11:20 »
Bu şemadaki koruma sistemi oldukça güvenli görünüyor.
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA2M

Ynt: REGÜLE DEVRESİNE YÜKSEK VOLTAJ KORUMA DEVRESİ
« Yanıtla #5 : 07 Mart 2010, 19:34:29 »
Aşağıdaki devrede de alternatif bir koruma metodu kullanılmış. Bu devrede aşırı voltaj durumunda Tristör iletime geçerek güç kaynağı çıkışını kısa devre ediyor ve devredeki 20A (F2) sigortanın atması ile çıkış kesiliyor.
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA1MD

Ynt: REGÜLE DEVRESİNE YÜKSEK VOLTAJ KORUMA DEVRESİ
« Yanıtla #6 : 07 Mart 2010, 19:39:38 »
Birçok kişi sevmesede ben, crowbar devrelerinin işe yarar olduklarını düşünüyorum. hem yapması çok basit hemde hızlı çalışırlar.
Linkte buna örnek bir devre var. linkteki figure 5 te gözüken devre, denemedim ancak sorunsuz gözüküyor. maksimum gerilimi zener diyot gerilimini değiştirerek ayarlayabilirsiniz.

http://sound.westhost.com/project77.htm

Çevrimdışı TA8AT

Ynt: REGÜLE DEVRESİNE YÜKSEK VOLTAJ KORUMA DEVRESİ
« Yanıtla #7 : 07 Mart 2010, 21:29:23 »
Fikret bey,Mustafa bey,Mutlu bey ilginiz için çok teşekkür ederim.Sorduğum soruya yarım saat içinde 5 adet cevap gelmesi foruma olan ilgiyi ve radyo amatörleri arasındaki dayanışmayı gösterir.Buradan forum yöneticilerinede teşekkür ederim. Mustafa bey gönderdiğiniz şemadan tristörlü koruma devresi kullandığım devreye değişiklikler yaparak uygulanabilir ama aklıma takılan çıkıştaki voltaj 16 volt olunca(transistörün arızalanması ile) zener iletişime geçerek tristörü tetikleyip oda çıkışı kısa devre etmesi çıkışa bağlanan cihaza zarar verebilir.Bu açıdan tristör devreye girince sigortayı attırması yerine çıkış voltajını kesecek şekilde bağlanması bence daha mantıklı olacaktır ama onuda o şekilde bağlamak için bir röleyi sürerek kesmesi gerekecektir.Rölede kullanınca bu sefer kontaklarından aşırı akım çekileceğinden eriyecektir. Acaba bu tristörlü koruma devresini çıkışa bağlayarak yüksek voltaj durumunda akımı hemen gecikme olmadan kesebilecek bağlantıyı nasıl yaparız veya buna benzer bir devre uydurulabilirmi?    73..
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1MD

Ynt: REGÜLE DEVRESİNE YÜKSEK VOLTAJ KORUMA DEVRESİ
« Yanıtla #8 : 07 Mart 2010, 22:22:48 »
Öncelikle yüksek güvenlikli bir devre istiyorsanız devrede röle gibi mekanik elemanlar kullanılmaması gerekir. Herhangi bir gerilim yükselmesi durumunda tristör ve zener gibi yarı iletken malzemeler mikrosaniye hatta nanosaniye hızlarında devreye girebilirken ortalama bir rölede bu süre 20-50 milisaniyedir. Kullandığınız cihazın içinde de girişte kapasitörler olduğunu göz önünde bulundurursak bunlarda toplanacak yükle birlikte cihazınızın yüksek gerilime maruz kalma süresi kat kat artacaktır.

Diğer yandan çıkışı kısa devre etmenin cihaza -çok özel bir tasarım yoksa- zarar vereceğini sanmıyorum. Eğer cihazdan geriye akım çekileceğinden şüpheleniyorsanız güç kaynağının çıkışına bir diyot bağlayarak güç kaynağının dışarıya bir etkisi olmadan kendi kendine sigortasını attırarak kendini güvenli bir şekilde devreden çıkarmasını sağlayabilirsiniz.

Son olarak, eğer çıkışı sürekli olarak triyak üzerinden geçirirseniz çıkış transistörlerinin yanında birde triyak'ı soğutmanız gerekir ayrıca burda da bir miktar gerilim düşüşü yaşıyabilirsiniz. Yani benim fikrim, eğer güç kaynağının kontrol kısımlarını ellemeden sadece çıkışına takılacak bir devre istiyorsanız çıkışı kısa devre ederek sigortayı attıran crowbar devreleri en güzel çözümdür. Karar sizindir.
Çalışmalarınızda başarılarınızın devamını dilerim.
73, Mutlu

Çevrimdışı TA2M

Ynt: REGÜLE DEVRESİNE YÜKSEK VOLTAJ KORUMA DEVRESİ
« Yanıtla #9 : 08 Mart 2010, 19:14:43 »
Onur bey,

Öncelikle Mutlu beyle %100 hemfikir olduğumu söylemeliyim.

Ayrıca girişi kesmek için kullanacağınız besleme kaynağı üzerindeki her bir yarı iletken (Tristör - Transistör - Diyot vb) üzerinden geçecek akıma bağlı olarak bir gerilim düşümü ve bunu ısı olarak harcayacağı için bir güç kaybı oluşturacaktır.

Cihazınızın besleme girişinin (güç kaynağının çıkışının) kısadevre edilmesi ile herhangi bir anahtar vasıtasıyla enerjinin kesilmesi arasında bir fark olmayacağından dolayı cihazınız bir zarar görmeyecektir.

Dikkat etmeniz gereken bir başka husus ise , 13.8V regüleli bir gerilim elde etmek için kullanılacak transformatör voltajının genellikle 17-18V AC değerlerinde olması gerektiği , bu AC voltajın doğrultma ve filtreleme sonrası regüle kısmına gelen voltajın 18 x 1.41 = 25.38 V DC civarı olacağı , amatör telsiz cihazlarının genel yüksek voltaj dayanma sınırının ise 16V DC max.  olduğudur.

Mutlu bey' inde vurguladığı gibi , bir röle kontağının pozisyon değiştirme süresi hiç bir şart altında bir tristör kadar kısa olamaz. Ayrıca kontak üzerinden geçecek olan yüksek akım nedeniyle kontakların ısınması , ark yaparak yapışık kalması gibi riskler de söz konusu.

Benim önerim de crowbar devresi kullanman yönünde olacaktır.
Eğer transistörün aşırı yük altında hasarlanıp kısadevre olmasını önlemeyi düşünürsen , seçeceğin transistörlerin toplam max. kollektör akımının, çekeceğin akımın en az 2 katı tercihen 3 katı olması.

Ben yaklaşık 15 yıldır 2 adet 2N6277 (2 x 50A) ile oluşturulmuş bir regüle devresi kullanıyorum.
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: REGÜLE DEVRESİNE YÜKSEK VOLTAJ KORUMA DEVRESİ
« Yanıtla #10 : 08 Mart 2010, 19:52:45 »
Aslında  90 lı yıllarda TRAC bültenlerinde yayınlanan bir devre vardı onu bulamadım
Ama aşağıdaki devre ile benzeşdi . denenebilir.




Kolay gelsin.
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA8AT

Ynt: REGÜLE DEVRESİNE YÜKSEK VOLTAJ KORUMA DEVRESİ
« Yanıtla #11 : 08 Mart 2010, 21:09:58 »
Arkadaşlar verdiğiniz bilgi için hepinize teşekkür ederim.Crowbar en mantıklısı gibi görünüyor onu yapabilirim,bu konuda çıkış akımını hemen kesebilen  başka bir devre veya bağlantı şekli var ise paylaşırsanız sevinirim.73..
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA2FE

Ynt: REGÜLE DEVRESİNE YÜKSEK VOLTAJ KORUMA DEVRESİ
« Yanıtla #12 : 08 Mart 2010, 23:46:57 »
Selamlar,

Benim yöntem biraz daha kaba ben varistör koyuyorum .
Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul