Onur bey,
Öncelikle Mutlu beyle %100 hemfikir olduğumu söylemeliyim.
Ayrıca girişi kesmek için kullanacağınız besleme kaynağı üzerindeki her bir yarı iletken (Tristör - Transistör - Diyot vb) üzerinden geçecek akıma bağlı olarak bir gerilim düşümü ve bunu ısı olarak harcayacağı için bir güç kaybı oluşturacaktır.
Cihazınızın besleme girişinin (güç kaynağının çıkışının) kısadevre edilmesi ile herhangi bir anahtar vasıtasıyla enerjinin kesilmesi arasında bir fark olmayacağından dolayı cihazınız bir zarar görmeyecektir.
Dikkat etmeniz gereken bir başka husus ise , 13.8V regüleli bir gerilim elde etmek için kullanılacak transformatör voltajının genellikle 17-18V AC değerlerinde olması gerektiği , bu AC voltajın doğrultma ve filtreleme sonrası regüle kısmına gelen voltajın 18 x 1.41 = 25.38 V DC civarı olacağı , amatör telsiz cihazlarının genel yüksek voltaj dayanma sınırının ise 16V DC max. olduğudur.
Mutlu bey' inde vurguladığı gibi , bir röle kontağının pozisyon değiştirme süresi hiç bir şart altında bir tristör kadar kısa olamaz. Ayrıca kontak üzerinden geçecek olan yüksek akım nedeniyle kontakların ısınması , ark yaparak yapışık kalması gibi riskler de söz konusu.
Benim önerim de crowbar devresi kullanman yönünde olacaktır.
Eğer transistörün aşırı yük altında hasarlanıp kısadevre olmasını önlemeyi düşünürsen , seçeceğin transistörlerin toplam max. kollektör akımının, çekeceğin akımın en az 2 katı tercihen 3 katı olması.
Ben yaklaşık 15 yıldır 2 adet 2N6277 (2 x 50A) ile oluşturulmuş bir regüle devresi kullanıyorum.