Kıymetli Arkadaşlar,
Son IMEI numarası uygulaması başladıktan sonra cep telefonları kanuni oldu. Firmalar ithal ettikleri cihazların listesini BTK'ya veriyorlar. O da bir liste oluşturuyor. Bu listede olmayan IMEI numaralı telefon bir müddet sonra kesiliyor. Bireysel olarak gelen cihazlar da işlemleri yapıldıktan sonra kayıtlı hale geliyor. En azından elindeki telefonun çalışması, onun resmi yollardan yurda girdiğinin göstergesi oluyor. Bu işle ilgili resmi kurumlar bunu bildikleri için tek olan cep telefonuna pek karışmıyorlar. Arada çeşitli sebeplerle kaçanlar olsa da kağıt üzerinde sistem böyle görünüyor.
Ama bizim taşıdığımız cihaz zaten baştan sabıkalı! Adı telsiz! Ben bu sabıkalı telsiz imajından korkuyorum. Bir hikaye anlatayım. 1989 dan beri üzerimde telsiz taşıyorum ve doğuyu, batıyı, kuzeyi, güneyi geziyorum. Kontrollerde soruyorlar, amatör telsizcilik belgemi gösteriyorum olay halloluyordu. Yanımda amatör bir abimle (TA1U) Elazığ'dan uçağa biniyoruz. Çantamda FT-51 var. X-Ray'den cihazı gören polis çantayı açmamı istedi. Ben de açtım ve telsizi çıkardım. Belgesini sordu, her zamanki alışkanlıkla Amatör Telsizcilik Belgemi çıkardım ve gösterdim. Polis FT-51 i aldı, seri numarasını buldu ve bu numarayı benim verdiğim belgede aramaya başladı. Bulamayınca bana söylediği tek cümle şu oldu. "Beyefendi bana bu cihazın seri numarasının olduğu bir belge gösterir misiniz?" Her ihtimale karşı ruhsat fotokopisini de taşıdığımdam çıkardım ruhsatı gösterdim. Cihazın seri numarasını ruhsattan kontrol etti ve teşekkür etti. Bununla bitti mi hayır? Yanımda bulunan profesyonel ICOM cihazın seri numarasını ruhsattan bulamayınca anında etrafımız sarıldı, bizi bir köşeye aldılar ve bu cihazın belgesini de istiyoruz dediler. İşyerimi aradım, faturasını fakslattım seri numarasını kontrol ettiler ve abluka kaldırıldı.
O günden sonra eski cihazlarımı elimden çıkardım. Bir ay önce aldığım ICOM IC-2725 in ise fatura fotokopisi altına yapıştırımış vaziyette duruyor.
Bu taşıdığımız cihazın adı telsiz olmasa iş çok kolay. Ama bir ümidim var. PMR telsizler biraz daha yaygınlaşırsa milletin telsize gözü alışır ve belki biz de aradan sıyırırız.
Keyf için, hobi için yaptığım bir işin benim başımı ağrıtması en son isteyeceğim şeydir.
73
Bilal Ekmekci, TA8A