Gönderen Konu: T2FD Anten  (Okunma sayısı 396 defa)

Çevrimdışı TA4A

T2FD Anten
« : 28 Mart 2009, 16:20:31 »
T2FD Anten tipini araştırmalarım  sonucunda HF' de çok sessiz QRM almayan bir anten tipi olarak gördüm. Özellikler 40 M. ve altında qrm çok fazla. Bir kaç sorum olucaktı http://www.korpi.biz/t2fd.pdf Adresindeki anteni bir süredir inceliyorum. Antende Kullanılan 680 OHM (Karbon direnç sanırım) Direnç'in Dayanabileceği Güç arttıkça 20 Mhz. üstünde SWR Yükseliyor bunun sebebi nedir ? PDF dosyasındaki şemada SWR Durumu gösterilmiş 50 W. ve 200 W. lık dirençlerle testler yapılmış 200 W. lık dirençte 20 Mhz. üstünde SWR giderek yükseliyor. Gerçi 50 W. lık direnç ile SSB de 100 W. çıkış yapmak sorun yaratmıyormuş ama daha üstü için dirençin sağlığı için zararlı. Peki kullanlacak olan 200 W. lık direnç ile SSB' de kaç W. a kadar dayanabilir bu direnç ?

73' ler
Mehmet Raşid ÖĞÜNÇ
116 SD 019 - 116 VE 101 - 116 MU 055 - 116 FT 002
QTH: Isparta - KM57GS
0 505 586 7116
Yaesu FTDX101D - Hermes-Lite2 - M0PLK Deltaloop
Online Log : http://www.hrdlog.net/ViewLogbook.aspx?user=TA4A

Çevrimdışı TA8EO

Ynt: T2FD Anten
« Yanıtla #1 : 28 Mart 2009, 18:04:02 »
Merhabalar bu tip kapalı devre bir antende ben yaptım fakat karbon direnc bulamadığım icin proje şu an yarım kaldı taş direnc baglamak sureti ile denemelerde bulundum dinleme güzel ama karbon direnç bulmak çok zor bilginize su an yurt dışında gelecek olan bir haber bekliyorum bence önce direnci bulun ondan sonra anteni yapmaya başlayın saygılarımla kolay gele.

Çevrimdışı TA8A

Ynt: T2FD Anten
« Yanıtla #2 : 28 Mart 2009, 18:35:53 »
1- 200 W lık dirençle SWR grafiğinin değişmesi çıkış gücü ile değil, kullanılan direncin özelliği ile ilgilidir diye düşünüyorum.
2- Bu tip antenlerde kullanılacak direncin,çıkış gücünün üçte bir kadar olmasının yeteceği yönünde bilgiler var. Yani 50W lık direnç ile 150 W çıkış yapabilirsiniz.
3- Taş dirençlerde krom nikel tel kullanılıyor ve bobin şeklinde sarılıyor. Bu sebeple taş dirençler RF için uygun değildir.
4- Bu tip antenlerle ilgili dökümanlara barker&williams antenna diye googel'dan aratarak ulaşabilirsiniz. Farklı boylarda olanları da var.
5- ICOM'un  AH-710 tipi anteni de bu tür bir antendir.
6- Denemelerim sonucu bu anteni dipol ile kıyasladığımda çevre gürültüsünün dörtte bire kadar düştüğünü gördüm.

İyi çalışmalar

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1AYG

Ynt: T2FD Anten
« Yanıtla #3 : 31 Mayıs 2012, 18:15:04 »
Öncelikle herkese selamlar,

Bu konu baya uzun bir süre sessiz kalmış. Bu anten ile ilgili sormak istediği bir şey var..


Direnç olarak 50 watt aleminyum direnç kullanılması uygun olurmu acaba. 73

Çevrimdışı TA8A

Ynt: T2FD Anten
« Yanıtla #4 : 01 Haziran 2012, 08:39:03 »
Murat Bey,

Son ay içerisinde dirençlerin RF ile ilişkisine birazx daha yoğun bakıyordum. Toroid testlerinde biraz daha RF ile ilişkisi olmayan dirençler bulmak için çabaladım. Bir çok direnci network analyzer ile ölçtüm. Hiç ummadığım dirençler 1 GHz. e kadar sıkıntı olmadan çalışabiliyor. Ama çok ümit bağladığım dirençler daha 40-50 MHz. de su koyveriyor. Sonuçta eğer direncin hangi maddeden ve nasıl yapıldığını doğrudan bilemiyorsak sonuca varmak zor oluyor. Size tavsiyem, yakınınızda anten analyzer ya da network analyzer olan bir arkadaşa bu direnci ölçtürmeniz. Böylece kesin sonuca ulaşacağınızı düşünüyorum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: T2FD Anten
« Yanıtla #5 : 01 Haziran 2012, 08:57:13 »
Taş dirençlerin içinde tel olduğunu bilmiyordum, hatta ilk qrp denemelerimde antene kör yük olarak taş direnç bağlamıştım. İyi ki cihazlarda sorun olmadı. Bilgilendirme için çok teşekkür ederim.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1AYG

Ynt: T2FD Anten
« Yanıtla #6 : 01 Haziran 2012, 09:33:56 »
Bilal bey; Bilgilendirme için teşekkür ederim.

Yapılacak en mantıklı iş dediğiniz gibi dirençleri ölçerek test etmek olacak sanırım..73.

Çevrimdışı TA2AD

Ynt: T2FD Anten
« Yanıtla #7 : 01 Haziran 2012, 11:01:26 »
Örnek konfigürasyon fotosudur .
Direnç 250 Watts .
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL