Gönderen Konu: Amatörlüğün adı bile geçmeden satılan cihazlar  (Okunma sayısı 475 defa)

Çevrimdışı TA2VV

bu web sayfası normal midir?
bu konuda birşeyler yapılır mı?

http://www.teknolojisitem.com/index.php?target=categories&category_id=251

73's de TA2VV

Dr.Özgür YAZICI

Çevrimdışı TA8A

Ynt: Amatörlüğün adı bile geçmeden satılan cihazlar
« Yanıtla #1 : 05 Ocak 2009, 09:25:24 »
Özgür Bey,

BTK'ya bildirdiğinizde gereğini yapıyorlar.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TB2CCC

« Yanıtla #2 : 05 Ocak 2009, 13:07:42 »

Bu ve buna benzer siteleri hiçbir kanundan,yaptırımdan haberleri yok veya öyle görünüyorlar.Kesinlikle kanunlara aykırı bir girişimdir.

Dışarıdan (Çin,Hon-Kong v.s.) çeşitli yollarla getirdikleri bu tip malzemeleri % de alarak 2. ellere aktarıyorlar.

İlgili kişiler girişimde bulunurlar ise kesinlikle yaptırım gelir.
"I know what is to be young
But you don’t know what is to be old! !"
      Stay with love.....(Sevgi ile kalın) ©

NOT:Çağrı işareti içermeyen MSN listesine ekleme taleplerinde, MSN adres bilgisi PM yada mail ile bildirilmeyenler reddedilecektir.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #3 : 05 Ocak 2009, 13:54:02 »
İlgili kişiye lüzum yok, herhangi bir amatörün iki satır dilekçe yazması kafidir.

73, Bilal, TA8A

Çevrimdışı TA3CP

« Yanıtla #4 : 05 Ocak 2009, 15:51:50 »
Bahse konu satışlar elbette ilgili kanunların kapsamında olduğunu sanmıyorum. Gene de satıcı ile temasa geçmekte fayda var.
Benim bir başka konuda bilgiye ihtiyacım var veya bunu şu şekilde de aktarabilirim: bir konuya daha dikkati çekmek istiyorum.
Piyasada scanner satın almak istediğinizde yolunuz eski DGM den geçebilir :) Şu an bu makamın adını tam olarak bilmediğim için eski adı ile yazmak istedim.
Fakat spektrum analizörlerin bir çoğunda FM Wide FM AM SSB gibi demodüle yetenekleri olanlar var. Ve bunların frekans aralıkları ortalama 1000$ ı gözden cıkarttıgınızda 2.7 Ghz e kadar çıkabiliyor. Hal böyle oluncada sadece alıcı görevi gören çok küçük el cihazların yasak olduğu bir ortamda kimseye hesap vermeden gayet yetenekli bir spektrum analizör alarak aynı iş için kullanabilmek mümkün oluyor.
Gelelim soruma:
bu tür ölçüm ve analiz cihazı olarak satılan cihazlarda yasal durum nedir? Hatta TSE teknik servislerin bir çoğuna bunu mecbur bile tutuyor. Hal böyle olunca da kurumun bir tanesinin mecbur ettiği bir cihaz bir başka kurum için lisansa tabi bir cihazı bünyesinde barındıran bir cihaz olmuyor mu?
Reklam olmayacağı düşüncesi ile iki cihazı örnek olarak vermek istiyorum. Umarım bu bilgiler herkes tarafından biliniyordur da yasa dışı cihaz edinme peşinde olanlara bir ışıkda ben yakmamış olurum :)
Örnek cihazlar
PROTEK 7830 harici antenle test ettiğimde tüm bantlarda gayet başarılı dinleme ve scan yeteneğine sahip olarak gördüm.
PROTEK 5270 henüz test etme şansım olmadı.

Verilecek cevaplara ve fikirlere şimdiden teşekkür ederim.
TA3CP Haluk, 73

Çevrimdışı TA5FW

« Yanıtla #5 : 05 Ocak 2009, 15:59:41 »
Ben bugün müşteri hizmetlerine yazdım.
Yaesular legal cihazlar ve amatörlere faturalı olarak satıyoruz diyorlar.
Ama diğer Chang Chunglar kaçak geliyor ve öyle satılıyor.

Gelen açıklama aşağıdaki gibidir.
"Belirttiğiniz ürünler Radyo Amatörlerinin fiyat açısından uygun gördükleri
ürünler olduğu için talep üzerine tedarik edilerek satılmaktadır resmi olarak
ithalatı henüz yapılamamaktadır üretici firma ve T.K Kurumu ile bu konuda görüşmeler sürmektedir.
Resmi ithalatı yapılamadığı için ürün sınırlı olarak Yurt dışı menşeili getirtilmektedir.
Eğer amatör lisansına sahipseniz birçok amatör bu cihazları kullanmakta ve hiç bir sıkıntı yaşamamaktadır."

Korhan BÜKEN
73's de TA5FW

Çevrimdışı TA1AVI

TA Callbook kaydı

Veli İhsan Serin
    İSTANBUL
  • Etkinlikçi
  • OM/YL
  • *
  • iyiye karşı iyi, kötüye karşı adaletli ol.
« Yanıtla #6 : 05 Ocak 2009, 17:09:07 »
Merhabalar,

ben olayın farklı bir yönünü aydınlatmak istiyorum,

Alışveriş yapmayı düşündüğünüz sitede nelere dikkat etmelisiniz?

1. sitenin SSL sertifikası var mı?
eklediğim resimler en çok kullanılan sertifikalar, başkada olabilir ama mutlaka üzerine tıkladığınızda o sertifika sunucusunun bir adresine gitmeli ve sertifikanın sahibi olan web sitesinin tam adresi, firmanın ünvanı, sertifikanın geçerlilik tarihi olmalı.

2. Firmanın kurumsal bilgileri ve iletişim bilgileri sitede açık bir şekilde yazıyormu?
Firmanın Ünvanı, ticaret sicil numarası, adresi, yetkili kişi ismi gibi bilgiler mutlaka bulunmalı.

3. Ziyaret ettiğiniz alanadı sahibi ile sitede açıklanan ünvan aynımıdır?
alan adının teknik, idari veya ödeme sorumluları farklı kişi yada firmalar olabilir ama, güvenli bir alışveriş sitesinde mutlaka alanadı sahibi aynı olması gerekir.
de TA1AVI, name is VELİ İHSAN SERİN, QTH:KN41MB, 73 de TA1AVI SK
-----------------------------------------------------------------
Eski Çağrı İşareti: TB8CIA, TB1CI

Çevrimdışı TA1HZ

« Yanıtla #7 : 05 Ocak 2009, 19:08:07 »
Her hangi bir art niyet gütmeden bir soruda benden:
Bahsi geçen şirket ya da bir başkası "biz hurdadan topladığımız ve orjinal kutusu ayarında kutu içinde sunduğumuz bu cihazları sadece çağrı işareti olanlara devretmekteyiz." şeklinde bir ilan verseler bu ilan hukuki olur mu? Biraz samimi olalım bence.
73ler de TA1HZ
Tevfik Aydın KAZANCIOĞLU
TA1HZ
Konum KN41MC

Çevrimdışı TB2CCC

« Yanıtla #8 : 05 Ocak 2009, 19:12:32 »

Desenize aynı ip üzerinde çoooookkk cambaz var.  :-)   
"I know what is to be young
But you don’t know what is to be old! !"
      Stay with love.....(Sevgi ile kalın) ©

NOT:Çağrı işareti içermeyen MSN listesine ekleme taleplerinde, MSN adres bilgisi PM yada mail ile bildirilmeyenler reddedilecektir.

Çevrimdışı TA1AVI

TA Callbook kaydı

Veli İhsan Serin
    İSTANBUL
  • Etkinlikçi
  • OM/YL
  • *
« Yanıtla #9 : 05 Ocak 2009, 19:41:03 »
hukuki olmaz ama, genel kaidelere, adaba ve iyi niyet esasına uygun olur heralde :)

...
Kanun koyucunun en büyük ideali “İDEAL HUKUKA” ulaşmaktır. Kanunlarını ona uygun yapmaktır. Eğer yaptığı kanun ideal hukuka aykırıysa onu değiştirmektir. İdeal hukuka aykırı olduğunu bile bile kanunu insanlara dayatmak, özgür toplumlarda hukukun üstünlüğü ilkesini ve adalet duygusunu zedeler.
...
Av. Musa Ülkü'nün Konuşmasından Alıntı.

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #10 : 05 Ocak 2009, 21:41:55 »
Merhaba,

"resmi olarak ithalatı henüz yapılamamaktadır"

On numara bir cevap gerçektende :)

bu cümlenin devamı şu şekilde olabilirmiş

"...ama gayri resmi olarak satışı yapılabilmektedir."
:)

İyi günler.

73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA5FW

« Yanıtla #11 : 05 Ocak 2009, 23:19:04 »
Tevfik bey,
Yasal mı ? Sorusuna bende bir soruyla cevap vereyim.
Kime göre, hangi yasaya göre ?

Biz radyo amatörlerinin bağlı olduğumuz kanun ve yönetmeliklere göre diyeceksiniz elbette.
Bir yazmaya başlarsam bu mesele acayip su götürecek ve bu sular yüzünden siteyi sel basacak.

Kamu dairelerinin depolarında duran yeni cihazları bile hurdaya ayırttan ve sıfır cihazları, pilleri, antenleri acımadan hurdaya atan zihniyet varsa, bunları iyi niyetle hurdadan alarak ve toplayarak kullanan amatör zihniyet bence sütten çıkma ak kaşık kadar temizdir.

Ama diğer yandan bu hurdalıklar üzerinden önce depolarını, sonrada keselerini dolduran bir takım arkasında vekil amcaları olanlar bu hurdalık konusunuda gelir kapısı yapmışlardır. Sıfır cihazlar, labratuar ekipmanları, güç kaynakları, kaviteler, antenler ve pek çok ekipmanı depolayıp kazık rakama satanlarda katran kadar kara ve kirlidirler.

Ak kaşık amatörün kanuni hakkıdır hurdadan cihaz alıp onarmak ve kullanmak. Ama standartlar dairesinden geçirerek.
Bu iş sadece Ankara da yapıldığından, ekonomisi zaten zayıf olan amatöre zordur. Birde kargoda giden cihazların kayıp olması durumu işi olunca işin o kısmı hep havada kalmıştır. Ama amatörler cefakar ve vedakar olarak cihazlarını toplumun ihtiyacı olduğu anda toplum yararına sunarak kullanmış ve kullandırmıştır. (Yetkili diğer op' lara )

Ama iş bu kişilerin cihaz edinmesine gelince deveye hendek atlatmak değil. 90 derecelik duvar tırmandırmak istenmektedir.
Biraz düşünmek lazım. Amatör 1.000 dolarlık cihazı kendi ülkesinde 2.500 - 3.000 dolara alacak, tüccar gibi güvenlik sertifikası alacak, afet olursa bu cihazları alacak, tozun, pasın, kirin, suyun ortasında kullanacak. Zaman gelecek çalınacak, kırılacak yada arızalanacak.
Ama bu amatör kişi verdiği vergileriyle alınan ve devletinin satın aldığı ama kullanmaktan vazgeçerek hurdaya attığı cihazı alıp, onarıp kullanamayacak.

İngiliz Mahkemelerinde yazılı kanunlar çok azdır. Davalar emsal alınarak görülür. Zamanımızda da Türk hakimleride insiyatif kullanabilecek kadar ileri görüşlü ve kanunlara hakimdir. İnanıyorum ki, bu durumu bir hakime soracak olsak, oda benim gibi kamu yararına hizmet verene yasal ama emtia olarak alıp ticaretini yapanada yasa dışı diyecektir.

Ama bu söz konusu sitede pek çok yanlış yapılmaktadır. Can beyin dikkatimizi çektiği gibi sağlam bir site olup olmadığı bile belli değildir.
Korhan BÜKEN
73's de TA5FW

Çevrimdışı TB1BTJ

« Yanıtla #12 : 05 Ocak 2009, 23:55:17 »
Her hangi bir art niyet gütmeden bir soruda benden:
Bahsi geçen şirket ya da bir başkası "biz hurdadan topladığımız ve orjinal kutusu ayarında kutu içinde sunduğumuz bu cihazları sadece çağrı işareti olanlara devretmekteyiz." şeklinde bir ilan verseler bu ilan hukuki olur mu? Biraz samimi olalım bence.
73ler de TA1HZ

sn. tevfik bey,kısa bir cümle aktaracağım.

“İçinizde kim günahsızsa, ilk taşı O atsın!”
bu cümle de bir semavi dinin kutsal kitabından alıntıdır.  duruma en uygun anlatı budur.devletimiz bu kabil cihazların gümrüğünü fonlarını ruhsat ücretlerini sıfırlasa hurda dan cihaz temini ve yaygın kullanımı sağlansa bu gibi gereksiz siteler ve ilanlar ortadan otomatikman kalkar.her şey ekonomiktir.ülkemizde amatörlük yapmak için kalben amatör ve fakat cüzdanen profesyonel olmak gereklidir :)) hadi biraz da hayal kuralım aselsan gibi bir kuruluşu var bu ülkenin senede 1000 tane amatör cihaz yapsa olmazmı

saygılarımla 73. TB1CTJ OP.jan acemoglu
TB1BTJ
OP.JAN ACEMOĞLU
LOC.KN41LB

Çevrimdışı TA7MKS

« Yanıtla #13 : 06 Ocak 2009, 12:07:19 »
herkese selamlar
aselsan deyince; ben kayseride aselsana bazı ihtiyaçlarımız için gittim ve hiçte hoş olmayan ve gülmeyen yüzle karşılaştım, amatöre cihaz yapmak bi tarafa ellerindekini satmak bile istemiyorlar, bunu sebebi belkide biz amatörleriz ama hepşimizde aynı değilizya.
73

Çevrimdışı TA1AVI

TA Callbook kaydı

Veli İhsan Serin
    İSTANBUL
  • Etkinlikçi
  • OM/YL
  • *
« Yanıtla #14 : 06 Ocak 2009, 18:12:18 »
sitenin şartname alt başlığında Kanuni Yükümlülükler hatırlatılmış, Belkide firmanın hedef kitlesinde devlet kurumlarına satış yapmak var :)