Gönderen Konu: YARIŞMA (CONTEST) ORGANİSAZYONLARI HAKKINDA !!!  (Okunma sayısı 254 defa)

Çevrimdışı TA5FW

YARIŞMA (CONTEST) ORGANİSAZYONLARI HAKKINDA !!!
« : 01 Ocak 2009, 15:38:22 »
Merhaba Değerli Radyo Amatörleri,

Adana' da projelere birlikte imza attığım arkadaşım ve adaşım, diğer operasyon üyesi arkadaşlarımla beraber bir anma proje planlıyoruz.
Projemizde özel çağrı işaretiyleriyle 2 istasyon DX çalışacaklar.
Diğer yandan ise TA kapsamlı (gelecek tavsiyelere göre WW olabilir) bir yarışmada düzenlemek istiyoruz.

Böyle bir çalışma için tecrübeli abilerimizden ve arkadaşlarımızdan fikir almak isteriz. Sevgili Can, özel çağrı işaretleri hakkında bir konu başlığı açmış ve oraya bir cevap gelmiş Atilla beyden. Fakat bu tip bir proje içinde değerli tavsiyelerinizi bekliyorum.

Şimdiden teşekkür ederim.

Korhan BÜKEN
73's de TA5FW

Çevrimdışı TA3GO

Ynt: YARIŞMA (CONTEST) ORGANİSAZYONLARI HAKKINDA !!!
« Yanıtla #1 : 01 Ocak 2009, 21:51:03 »
Korhan Bey merhaba,
"Diğer yandan ise TA kapsamlı (gelecek tavsiyelere göre WW olabilir) bir yarışmada düzenlemek istiyoruz."
Özür dileyerek soruyorum, tam anlayamadım, TA nın katılacağı WW gibi bir yarışmayı
tertipleyip hazırlamak mı istiyorsunuz yoksa WW (CQ WW veya CQ WPX )
gibi bir yarışmaya bu kurulan DX istasyonları aracılığı ile iştirak etmek mi istiyorsunuz?
İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA5FW

« Yanıtla #2 : 02 Ocak 2009, 00:47:21 »
Merhaba Can bey,

Bizim 2 ayrı düşüncemiz var.

1- 2 ayrı özel çağrı işareti alarak DX istasyonu olarak çalışmak.
2- Ayrı olarak bir yarışma organize etmek istiyoruz. Tecrübemiz olmadığından iş yükünü düşünemediğimiz için TA içinde kalmayı düşünüyoruz. Ama konu hakkında tecrübelilerden detaylı bilgi alır, işin yapılanmasını görebilirsek ve aklımıza yatarsa dünya genelinde bir çalışma düşünülebiliriz diyoruz.

Ama yaptığım araştırma ve incelemeler sonucu bu işin bir online yazılım olmadan 2 3 kişilik bir ekiple dünya çapında yapmanın pek mantıklı olmayacağını kanısındayım. Yapacağımız çalışmaya talep ne olur ? Bilemeyiz. Az olur diye yola çıkıpta doluya tutulmak sonra binlerce log ile uğraşmak var.

Korhan BÜKEN
73's de TA5FW

Çevrimdışı TA1HZ

« Yanıtla #3 : 02 Ocak 2009, 14:11:06 »
Korhan Hocam,
Mutlu bir yeni yıl dileğiyle selamlar. Son 2 yıldır yoğun olarak TC çalışmaları yapan ve özellikle HF bandlarda TA/TB çağrı işaretli arkadaşlarıda log a dahil etmeye çalışan bir grubun üyesi olarak bugüne dek edindiğimiz izlenimi size aktarmak isterim. Marmara Bölgesi-Istanbul ağırlıklı olarak yaptığımız çalışmalarda dipol / inverted V antenlerimizin fırsat verdiği ve açık bulduğumuz her bandda çalıştık. TA/TB istasyonu olarak yaklaşık 35 kadar çağrı işareti ile QSOmuz oldu. Bunların [b]%95i [/b] 7.092de. Diğer bandlarda çok nadiren TA istasyonu duyduk. Yanılıyorsam arkadaşlar lütfen düzeltsin DX çalışan istasyon sayımız ne yazık ki iki elin parmaklarının sayısını zor aşıyor. Her hangi bir organizasyon yaparken lütfen bunuda dikkate alın. 73ler.
de TA1HZ
Tevfik Aydın KAZANCIOĞLU
TA1HZ
Konum KN41MC

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #4 : 02 Ocak 2009, 22:52:11 »
Korhan Bey tekrar merhaba,
Öncelikle planladığınız 2 ayrı aktivite için,

- DX İstasyonu
- Yarışma tertipleme

sizi kutlarım ve başarılar dilerim. Her iki organizasyonda da
elimden gelen desteği vermeye çalışırım (İhtiyacınız olursa).

Bu işi çok çok iyi bilen amatör abilerim var illaki, tahmin ediyorum onlarda
fikirlerini paylaşırlar. Ben sadece aklıma gelen birkaç konuyu paylaşmak istedim.
DX ve Yarışma kısmı çok sevdiğim hobimizin ilgimi en çok çeken kısmı...

DX istasyonu kurma ile ilgili dikkat edilecek en önemli konu,
sanırım çalışma öncesi çağrı işaretinin bültenlerde yayımlanması
ve ilgilenecek dünya amatörlerine duyurulmasıdır. Sağolsun Atila Bey'in (TA1DX) verdiği konu ile ilgili
bilgiler çok önemli, bu konuda iyice yol aldırır bizlere. Onun dışındaki istasyonun fiili
olarak çalışır hale getirilmesi kalıyor onuda zaten sizler tecrübeli amatörler olarak biliyorsunuz.
İlk aktivite diğerine nazaran daha kolay görünüyor.

Yarışma tertipleme işini düşündüğümde,
sizin, Tevfik Abi'nin (TA1HZ) kaygılarını paylaşıyorum.

Ulusal bir yarışma düzenlense,
Havada çok az TA/TB/TC olacağından
örneğin 24 saatlik bir yarışmada, 24 saat havada bağırıp çağırma neticesinde
logda 9-10 kayıt varsa bu iş ne komiteye nede katılımcılara en ufak bir keyif vermez.
Kısa süreli bir ulusal yarışma olabilir, TA ların en çok havada olduğu gün ve
saatler tespit edilip örneğin o saatlere denk gelecek toplamda 6 saatlik bir yarışma düşünülebilir.
tek band / çok band - QRP / düşük güç / yüksek güç gibi kategori koyulmayabilir çünkü
katılımcı çok fazla olmayacağından her katılımcı bir kategorinin birincisi olur.
neticede herkes birinci olur. :)
Bir çok TA nın işlettiği amatör radyo istasyonunun en yüksek performansı 40M bandına göre ayarlı
olacağını tahmin ediyorum. Yarışma sadece mono band 40M olabilir.

Uluslararası bir yarışma tertipleme işi düşünüldüğünde,
Yine havada bolca TA/TB/TC olması gerekiyor, çünkü katıldığımız uluslararası yarışmalarda
"herkes herkesle çalışabilir" kuralı varsa Örneğin LZ DX CONTEST;
Hem LZ larla hemde dünya amatörleriyle çalışmalısınız.
Her LZ istasyonu ile görüşme 10 puan iken Avrupa'da herhangibir istasyon ile QSO 3 puan sayılıyor.
Ama bu kural geçerli değil ise, Örneğin SP DX CONTEST;
Sadece SP larla qso yapmalısınız. Katıldığımız 24 saatlik SP DX CONTEST'te toplam 500 qso yapmıştık
logumuzda kayıtlı 400 ayrı çağrı işareti (SP) vardı.
Bu uygulanırsa,Tüm dünya amatörleri sadece 30-40 kişi ile görüşmeye çalışacak. ve tahmin ediyorum bu
işte çok zor olacaktır.
Uluslararası bir yarışmada DX katılımcılar (TA dışındaki herkes) diğer tüm katılımcılarla qso
yapabilecek ancak TA ile yapılan QSO nun çarpan değeri diğerlerinin çok üstünde olacak gibi bir kural
düşünülebilir ve çeşitlendirilebilir.
Yine aklıma gelen, sizinde bahsettiğiniz;
Logların kabul edilmesi, çapraz kontrolü, puan hesaplanması bunlar gönüllüler tarafından yapılabilir
veya bu iş için yazılmış programlar aracılığı ile olabilir.
Duyuruların yapılacağı, sonuçların açıklanacağı bir web sayfası düzenlenebilir.
Yarışma neticesinde sertifika, olacaksa plaket vs gibi
ödüllerin sponsorlarının bulunması bunların düzgün bir şekilde hak edenlere ulaştırılması gibi konular.

Başta söylediğim gibi aklıma gelen birkaç konuyu hazır böyle bir başlık
açılmışken yazmak istedim. En iyisini üstadlar bilir.

TA nın adını duyuracak, kendi komitemizin düzenlediği, katılımı yüksek sıkı bir yarışma düzenlenirse bu
işten hem çok gurur duyarım hemde keyifle katılırım.
İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA5FW

« Yanıtla #5 : 05 Ocak 2009, 23:25:45 »
Merhaba Tevfik ve Can Bey,

Tecrübelerinizi paylaştığınız için öncelikle çok teşekkür ederim.
Tevfik beyin tespitine üzülerek katılıyorum. HF Bandlarında TA ve TB istasyonları ne yazık ki pek aktif değiller.
Eve hayat şartlarını düşününce insanları suçlamak yada eleştirmek ne kadar doğru olur ? Ama diğer yandan bu hobiye zaman ayıran sizleri, Trabzon gurubunu, işleri yoğun pek çok amatörü düşününcede demek istenince zaman ayırmak mümkün olabiliyoru demeden de duramıyorum.

Son 2 3 sınavı yakından takip ettim. Pek çok B sınıfı sınava girerek A sınıfı oldular. son 3 sınavda TA da benim izlediğim sınavlarda yaklaşık 100 den fazla kişi A sınıfı oldu. Bunların %10 havada olsa 10 kişi eder. Bana ben hergün 7092MHz dinlememe rağmen 10 adet yeni çağrı işareti duymadım. Eee demek ki A sınıfı olanlar neden sınava girdilerde sınıf yükselttiler ? Neyse...

Can bey,
Düşünceleriniz çok hoş, elbette yardımınıza ihtiyacımız olacak. Fikirlerinizi paylaşarak yardımcı olmaya başladınız bile. :)
SP DX Contest örneğiniz çok hoşuma gitti. Bunu biraz daha renklendirerek kullanabiliriz. Hem az sayıdaki aktif TA amatörüne aktif anlar yaşatabiliriz, hem ülkemizi uluslararası arenada tanıtma imkanı buluruz.
(Aklıma gelen bir teknik TA istasyonları 10 puan, TB QRP istasyonlar 15 puan, diğer istasyonlar 3 puan )  :)

Düşüncelerimize destek verdiğiniz ve değerli düşüncelerinize renk kattığınız için teşekkür ederim. Bu konu hakkında çalışmalar başlamıştır.
Görüş ve tavsiyelerinizi bekliyoruz. Bizde en iyisine ulaşıp hazır oluncaya kadar hazırlık yapacağız ve araştıracağız.
Korhan BÜKEN
73's de TA5FW

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #6 : 06 Ocak 2009, 20:15:20 »
........
(Aklıma gelen bir teknik TA istasyonları 10 puan, TB QRP istasyonlar 15 puan, diğer istasyonlar 3 puan )  :)
.......

Sevgili Korhan,

Tüm düşüncelerine katılıyor ve gönülden destekliyorum , ancak yukarıda alıntısını yaptığım satır hariç !

Havaya çıkan kaç tane TB istasyonu söyleyebilirsin ki  QRP cihazla (5W max.) çalışan? Benim son zamanlarda 40mt'de duyduklarımın %90'ı 100W çalışıyorlar.

Puanlama konusunda TA-TB-TC istasyonları diğerlerinden biraz daha yüksek olmakla birlikte , her bir bölge yada il çarpan olarak hesaplanabilir.

Yarışma konusunda genellikle SSB modu üzerinde duruluyor. Ancak Türkiye'deki pek çok amatör arkadaşımızın lisan sorunu nedeniyle uluslararası görüşme ve yarışma ortamından kaçındıklarını düşünüyorum.

Bu nedenle lisan sorununu minimuma indirecek olan digital modlar (RTTY , BPSK31 , SSTV vb.) alternatif olarak düşünülebilir.

NOT: EPC PSK Club PSK63 QSO Party yarışmasında aldığım Türkiye birinciliğine sevinemiyorum. Çünkü benden başka TA'dan  katılımcı yoktu :(

73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA5FW

« Yanıtla #7 : 06 Ocak 2009, 21:11:40 »
Merhaba Mustafa Abi,
Aslında size hak vermemek mümkün değil. TB istasyonlarına HF de cevap vermeye bile aslında çekiniyorum.
Madde 25. Eğitim ve heveslendirme amaçlı 7000 - 7100MHz ile 28-29.7 MHz QRP el yapımı cihazla B sınıfıları çalışabilir deniyor.
Ama ne yazık ki dediğinizde haklısınız, arkadaşlar hep fabrikasyon cihazlarla ve 100 W çıkıyorlar.
Bunun böyle olmadığına inanarak o satırları yazmıştım ama ne yazık ki dediğiniz gibi.

Lisan sorununa değinmişsiniz, ama aslında isteyene sorun değil. Bir yarışmada amaç en kısa zamanda en çok istasyonla QSO yapmak.
Bu yüzden kısa bir hazır metini ezberlemek yada önünde hazır tutmak yeterlidir diye düşünüyorum. Diğer yandan bunuda yapmaya üşenenler yada yinede İngilizce konuşmaktan utanan ve sıkılanlar illaki olacaktır. Bu konuda da haksız sayılmazsınız.

Diğer yandan tavsiye ettiğiniz dijital mod çalışmalarınıda acaba kaç kişi yapabilir ki ? Aktif olarak kaç kişi bilgiysar kullanabiliyor yada bilgisayarına bu tip bir yazılımı kurarak ve gerekli bağlantıları hazırlayarak bu çalışmayı yapacak hazırlıkları tamamlayabilir ki ? Echolink yazılımını bile bilgisayarlarına kurup, gerekli ayarları yapabilen kaç kişi vardı ki ? Halen Echolink kurmak ve ayarlarını yapabilmek için eskilerin yardımı ve desteği gerekiyor ki, biz ilk başlayanların hazırladığı sayfalar dolusu Türkçe kaynak olmasına rağmen.
Yine belli başlı kişiler. Evir çevir elimizde hep kısıtlı bir sayı ve bir grup radyo amatör kalıyor.

Neyse bir şekilde bu işi yapmamız ve bir yerden başlamamız gerektiğini düşünüyorum. Bir yerden başlamalıyız ki, önce bir kaç kişinin, daha sonra 100 lerce kişinin bir daha ki sefere 200 300 kişinin dikkatini ve ilgisini çekebiliriz diye düşünüyorum.

Lisan konusunda arkadaşlarıma şunu söylemek istiyorum. Q kodlarını ve diğer kısaltmaları iyi biliyorsanız, birazda kendinize hazır kelimeler ve cümleler hazırlarsanız. Kendinize güvenerek utanıp, sıkılmadan konuşmaya başlarsanız bu işi başarırsınız. Belki telafusunuz yanlış yada biraz komik olabilir ama bu sizi durdurmasın ! Önemli olan yabancı bir istasyonla QSO yapabilmektir. Bunu zar, zor yapan kişi olarak sizinle alay eden kişi yada kişilerden daha medeni ve cesur kişi siz olacaksınız.

Netice olarak SSB mic çalışmasında lisan sorunu, Diji modlarda ise PC kullanımı sorunu önümüzde engel. Bunu bir şekilde aşacağız yada elimidekilerle bir yerden başlayacağız.
Korhan BÜKEN
73's de TA5FW

Çevrimdışı TA1HZ

SSB Contest için kısa bilgi
« Yanıtla #8 : 07 Ocak 2009, 10:33:57 »
SSB CONTEST İÇİN KISA BİLGİ

CQ CQ CONTEST ( ya da ilgili contestin özel sözü, örneğin CQ UBA ) TA1HZ calling CQ CONTEST
Karşı taraf cevap verdiğinde conteste gore
1.   DL1ABC 59 001
2.   DL1ABC 59 20 ( Zone )
3.   DL1ABC 59 40 ( Yaş )
4.   DL1ABC 59 89 ( Amatörlüğe başlama yılı )
Karşı taraf size ya 59 001 dan başlayan bir numara ya da zone/yaş/yıl/ bölge kodu ile cevap verecektir. Logu uygun tutup ardından hesaplamayı yapıp ilgili contest sorumlusuna yolladığınızda sizinde çağrı işaretiniz kayıtlara geçer.
http://www.sk3bg.se/contest/c2009jan.htm#JAN  linkinde önümüzdeki günlerde yapılacak contestler hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
73ler
de TA1HZ
Tevfik Aydın KAZANCIOĞLU
TA1HZ
Konum KN41MC

Çevrimdışı TA5FW

« Yanıtla #9 : 07 Ocak 2009, 14:16:46 »
Merhaba

Tevfik bey bu kısa bilgiler faydalı olacak. Bu bilgileri vermeye devam edersek ve normal yurt içi QSO larda bunların denemesini yaparsak pek çok kişi bu şekilde QSO yapabilir hale gelebilir.

Bir sorum olacak. Yapılan contest ler log kayıtlarını netten girilmesini sağlamak için yada bizim elle girerek değerlendirme yapabileceğimiz bir yazılım var mı? Yoksa bu konuda bir çalışma yapmayı düşünüyorum.
Korhan BÜKEN
73's de TA5FW

Çevrimdışı TA1AVI

TA Callbook kaydı

Veli İhsan Serin
    İSTANBUL
  • Etkinlikçi
  • OM/YL
  • *
  • iyiye karşı iyi, kötüye karşı adaletli ol.
« Yanıtla #10 : 07 Ocak 2009, 15:34:12 »
Bu sitede online olarak gönderiliyor, programın/servisin kullanım şartlarını bilmiyorum ama, WA7BNM cağrı kodlu bir amatör yazmış.

http://www.b4h.net/cabforms/

http://www.hornucopia.com/contestcal/

Cabrillo Formatını Anlatan Web Sayfası
http://www.kkn.net/~trey/cabrillo/

Contest Loglarını Kontrol etmek için yazılımlar;
http://mysite.verizon.net/dmascaro1/cabrillo.htm
http://ha1ah.freeweb.hu/ (güzel yazmış ama 400euro )

contestler hakkında bir deneyimim yok ama, veri girişi, log ve puanların kontrol edilmesi gibi konularda, bana düşen görev olursa yardıma hazırım.
« Son Düzenleme: 07 Ocak 2009, 18:00:02 Gönderen: TB1CI »
de TA1AVI, name is VELİ İHSAN SERİN, QTH:KN41MB, 73 de TA1AVI SK
-----------------------------------------------------------------
Eski Çağrı İşareti: TB8CIA, TB1CI

Çevrimdışı TA1HZ

« Yanıtla #11 : 07 Ocak 2009, 19:08:55 »
Değerli Arkadaşlar,
Contestler konusunda daha fazla tecrübesi olan ve contestlere yönelik log programı kullanmakta olanlar lütfen katkıda bulunsunlar. Zira katıldığım contestlerin%90ında sadece ve sadece bayrak dalgalandırma, %10 unda da nadir çıkan dxcc avında olduğum için benim şu an kullanmakta olduğum Winlog ( http://www.winlog32.co.uk/ ) log programı benim için yeterli oluyor. Çoğunlukla puan-skor hesaplamasını kenarda bir A4 sayfa üzerinde elde yapmam ve logdan cabrillo olarak export etmem yeterli olmakta. 15-150 QSO için bunu rahmetli babaannemde yapabilirdi belki ama TC4X çalışmasında olduğu gibi CQ WW CW ya da SSB de 2300+ QSO nun hesaplaması için yeminli mali müşavir tutmak gerekebilir valla. O nedenle conteste ciddi sarılacak arkadaşların sağlam bir Contest log programı edinmeleri gerekmekte. Elde tutulan loglar artık pek çok contestte tarihe karışmakta, sadece CABRILLO formatında log kabul ediliyor.
İşin sadece zevki için katılanların yapabileceği bir diğer işlem ise CHECKLOG olarak logu göndermek. Hem conteste katılmış oluyorsunuz hemde çok stresse girmemiş!!! Bu da bir yöntem.
Winlog'u (bana göre ) kullanımı kolay olduğu için ve Cabrillo da e-maile hazır dosya export edebildiği için öneririm. Ayrıca önemli bir ayrıntı: Program FREE, bizim amatör camianın sevdiği tarzda bedava....
Biz TCSWAT olarak kısmetse bu ayın sonunda yapılacak iki contesttede havada olmaya çalışacağız. bkz TC2SLH ve TC2ALH .Duyuşmak dileğiyle.
73ler
de TA1HZ
Tevfik Aydın KAZANCIOĞLU
TA1HZ
Konum KN41MC

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #12 : 08 Ocak 2009, 00:55:54 »
Tekrar merhaba,
yarışmalarda kullanılabilecek log programı örneği için AAlog programının yarışma modülü
olan aatest i öneriyorum.
Aşağıdaki linkte ilgili programın indirme / kurulum / kullanımı ile ilgili
açıklamalarımın olduğu linki veriyorum;

http://www.telsizciler.org/bitlik/index.php/topic,5699.0.html

Ayrıca,
Yarışmalarda QSO ların nasıl olduğunu göstermesi açısından çok önceleri Youtube sitesine
eklediğim RDXC yarışmasında çekilip daha sonra işlediğimiz görüntüleri http://hamradiotube.com
(TB1CI Teşekkürler) sitesine ekledim
ilgili link;
http://hamradiotube.com/Vidiscript/play/QSO/TC3EC_RUSSIAN_DX_CONTEST_08

(aslına bakarsanız bende uzun zamandır izlememiştim,
en azından şuan için kulaklıksız bir yarışma düşünemiyorum.
zamanla öğreniyoruz ve kendimizi geliştiriyoruz.)

Daha sonra SP DX CONTEST görüntülerimizide yine buraya ekliycem.
İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR