Gönderen Konu: İMAL EDİLEN HERHANGİ BİR ANTENİN KALDIRACAĞI EN FAZLA WATT HAKKINDA...  (Okunma sayısı 526 defa)

Çevrimdışı TA3GO

Merhaba,
herhangi bir band için imal attiğimiz antenin en fazla kaç watt a kadar dayanabileceğini nasıl anlayabiliriz?
örneğin 20/15/10 metreler için bir multi band moxon anten projemiz var.
2.5 mm çoklu telli kablo kullanıyoruz, bağlantı noktasında şok balunu olacak. bu anten kaç watt a dayanır?
kullanlan telin kalınlığı, balun, yükseklik, koaksiyelin türü, koaksiyelin uzunluğu vs...
Sorumdanda anlaşılacağı üzere teknik bilgim kısıtlı...
Konuyla ilgilenecek olanlara şimdiden teşekkür ederim.
iyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA1DX

Merhaba Can Bey,

Antene güç uyguladığımız noktadan RF akımı maksimum geçmeye başlar. (konnektörün bağlantı noktasında akım en yüksek, antenin uç kısmında gerilim en yüksektir) Bu RF akımı, uygulanan güce ve Anten empedansına bağlıdır:
( ohm kanununu uygularsak)

P (uygulanan güç) = Anten akımının karesi x Anten Empedansı

uygulanan güç ve anten empedansını bildiğimize göre:

Anten akımı = Karekök (Uygulanan güç / Anten empedansı)

100 watlık  çıkış gücü, 50 ohmluk bir antenin uygulama noktasında ( konnektörde) yaklaşık 1,5  (Karekök 2=1,41) Amper akım akıtır.  Yüksek frekansta Skin effect dediğimiz akımın iletkenin yüzeyinde sıkışması  nedeniyle bu akımın iki katını alalım, yani 3 Amper. Sizin iletkenleriniz 3 amper akımı taşıyacak kesitte olursa 100 watta sıkıntı yaşamazsınız, ( geçen akım anten telinizi ısıtacaktır, anten teliniz bu akıma dayanamazsa sigorta teli gibi " atacaktır ".) (Eğer RG 58 kablo kullanıyorsanız, bunun iç iletkeninin kesiti 0,50 mm2 dir ve 10 MHz de 1 KW kaldırır. 1 MHz de ise 3 KW http://www.therfc.com/powerrat.htm )

Antenimizi 0,50 mm2 kesitindeki bir kablodan çektiğimizi düşünelim. Bu kablo (açık havada) 12 Ampere dayanabilir
( http://www.petkab.com.tr/resimler/katalog/kablolarinakimyuk.pdf ) Emniyet açısından  bunu (yarıya düşürelim) 6 Amper kabul edersek, yukarıdaki formülde görüleceği şekilde, antenimiz yaklaşık 1,5 KW a dayanabilir. (Niçin RG 58 1 Kw da anten 1,5 Kw derseniz, koaksiyel iletkeni, dışındaki örgü nedeniyle soğuyamaz.)

Yukarıdaki hesap tamamen teorik. Diğer etkileri de göz önüne alırsak:

1- Tel Anten için rüzgar-buz ve kuş yükü, ince teller için risktir. 0,50 mm2 tel yaklaşık 10 Kg yük taşıyabilir (Bakırın kopma gerilmesi 210 N/mm2). Windom anten için 42 metre gerdiğiniz zaman iletken ağırlığı 2 Kg, buna balun + koaksiyel kablo + izolatörlerin ağırlığını da eklerseniz rüzgara gerek kalmaz, ilk karganın konması, antenin kopması için yeterlidir..

2- Bant genişliği  = Anten teli inceldikçe bant genişliği azalır.
3- Frekansa bağlı olarak Skin effect yani akımın yüzeye sıkışması.

Anten teli için sonuç olarak 1,5 mm2 den ince tel kullanmayınız, bu kesit 1,5 - 2 KW güçte problemsiz çalışır.

Gelelim Balun iletkenine.. Yukarıdaki kesit hesabını, kendi yapacağınız balunun tellerine de uygularsanız, kesit olarak aynı sonuçları elde edersiniz, ancak dikkat edilmesi gereken, teli anten olarak çektiğinizde, havada çok rahat SOĞUR, ama balunda iletkenleri bir araya SIKIŞTIRIYORSUNUZ, yani ısınma çok olacaktır. 100 Watt için Kullanacağınız MONO iletkenin çapı 1,13 ( 1 mm2 ye takabül eder) veya 1,36 mm (1,5 mm2), daha yüksek güçler için ise minimum 1,78 mm (2,5 mm2) ya da 2,20 mm (4 mm2) olmalıdır. Balunda, emaye iletken kullanıyorsanız, emaye, sıcaklığa yani aşırı güce dayanıklıdır, ama PVC izoleli tel kullanıyorsanız, ısınma neticesinde PVC nin eriyerek iletkenler arasında kısa devreye neden olabileceğini (dolayısıyla bozulan SWR = yanan çıkış katı) unutmayınız. Ayrıca RF akım nedeniyle ferit nüve de ısınacaktır. (fuko akımı)

Bana, bilgilerimi tazeleme fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Yukarıdaki  görüşler, tamamen benim kafamda oluşup kağıda dökülmüştür. Bu konuda türkçe kaynak bulamadığım için bu şekilde mantık yürüttüm. Eğer bu konuda farklı görüş çıkarsa, ben de faydalanabilirim.

Görüşmek üzere, 73!
Atila, TA1DX
www.ta1dx.com

Çevrimdışı TA3GO

Yüksel Bey merhaba,
ilginize teşekkür ederim.

Atila Bey merhaba,
gerçekten çok değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Tahmin ediyorumki,
bir çok radyo amatörünün işine yarayacak bilgiler bunlar.
Tekrar görüşmek üzere.
İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA2FE

Atilla Selam,

Vallahi yarısını unutmuşum. Bilgileir tazelemek iyi oldu aklına fikrine sağlık.
Teşekkürler.
Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA7IV

Bu arada,izolasyon malzemesinin yüksek frekansta ısınarak/eriyerek sorun çıkarabileceğine balun kısmında değinilmişse de,daha çok nüve üzerinde oluşacak foucault akımlarının etkisine dikkat çekilmiş.Konnektörlerin içerisindeki ya da antenin muhtelif noktalarındaki izolatörlerin eriyerek ya da ark yaparak sorun çıkarabileceği sanırım yazının uzunluğu yüzünden unutulmuş.Ben daha çok anten sistemindeki izolatörlerden kaynaklanan arızalara şahit oldum.Anten sistemlerinin ( transmisyon hattı ve konnektörler dahil ) alçak empedanslı noktaları iletkenlerin omik dirençlerinden ( skin effect dahil ) kaynaklanan problemler çıkarabilirken,yüksek empedanslı noktaları da izolatörlerin aşırı gerilim ve sonucunda termik ( elektrostatik ısınma ) yönünden problem çıkarabiliyorlar.Bu güne dek aşırı akımdan eriyen bir anten iletkeniyle karşılaşmadım ama aşırı gerilim yüzünden eriyen ya da delinen izolatörlerle çok karşılaştım.Bu durumda bir antenin ne kadar güce dayanabileceği konusunu incelerken sanırım oluşabilecek RF gerilimlerin izolatörler üzerindeki etkisini de öncelikle göz önünde bulundurmak gerekiyor..
Bir başka pratik noktaya da dikkat çekmek isterim...Tüm elektrik ve elektronik devrelerde olması gerektiği gibi,anten sistemlerinde de bağlantıların yüksek frekans prensiplerine uygun "kusursuz" yapılması gerekiyor..Bağlantı noktalarının lehimlenerek mekanik ve elektriksel anlamda sağlamlaştırılması gerekiyor.Farklı cinsten metallerin ( Fe,Al ve Cu ve başkaları gibi ) birbirleriyle bağlantısından kaçınmak gerekiyor..Bağlanmaları kaçınılmaz ise özel önlemler almak gerekiyor..Bunlara uyulmazsa antene uygulanabilecek gücün sınırları düşüyor..Interferans ve güç kaybı gibi sorunlar ortaya çıkıyor..Bir anten sistemindeki paslı bir vida bile intermodulasyona/interferansa sebep olabiliyor..Sonuçta,bir anten sistemine uygulanabilecek gücü -ya da o sisteme güç uygulanıp uygulanamayacağını- anten sisteminin genel yapısı ve bu yapının içinde yer alan bir çok faktör belirliyor.
TA7IV,Mehmet Mete



Çevrimdışı TA1DX

Merhaba Mehmet Bey,

Haklısınız,  Yazdığınız bilgiler çok doğru, Yazınızı okuyunca farkettim. Ben sadece HF bandı ve legal güç düşündüğüm için izolatörleri atlamışım.   Konuyu daha geniş düşünmekte tabiki fayda var. Teşekkürler katkınız için..

Görüşmek üzere, 73!

Çevrimdışı TA1ED


 arkadaşların tespitlerine de bir ilavede ben yapmak istiyorum,
 
 orjinal antenlerin manuellerinden gördüğüm kadarıyla kullanılan modülasyon çeşidininde max çalışma gücüne etkisi var
örneğin FRİTZEL FD 4 anten de antenin kullanılabileceği güç CW için 150watt,için 300W  maximum güç belirtilmiş. birde balunlar konusunda aynı orantıda balunlar olmasına rağmen akım ve gerilim diye iki tür balun çeşidi var bunun açıklaması nasıl oluyor acaba ? selam ve saygılarımla
TA1ED
METİN KORKMAZ
TEKİRDAĞ

 
TA1ED
  METİN KORKMAZ -TEKİRDAĞ

Çevrimdışı TA1ED


 cümle eksik olmuş, CW için 150watt,SSB için 300watt
   
TA1ED
TA1ED
  METİN KORKMAZ -TEKİRDAĞ

Çevrimdışı TA1LC

Metin merhaba,  akım balunu:  ve gerilim balunu:  73' bol DX

Çevrimdışı TA1DX

Merhaba Metin Bey,

Cihazımız, SSB de, sizin modülasyon seviyenize göre 0 ila 70-80 watt aralığında çıkış yapmaktadır. SSB de 100 watt gücü anlık bile göremezsiniz. Oysaki  CW, RTTY, SSTV, PSK gibi modlarda, cihazımız 1 dakikaya yakın tam güç ile (örneğimizde 100 watt) TX yapmaktadır. Yani Balunun soğumasına fırsat kalmıyor.

Selamlar,Atila