Gönderen Konu: Fuel Cell ile ilgili enteresan bir site  (Okunma sayısı 226 defa)

Çevrimdışı TA8A


Çevrimdışı TA9J

Ynt: Fuel Cell ile ilgili enteresan bir site
« Yanıtla #1 : 09 Ocak 2009, 17:08:48 »
Bilal Bey

Bilgi için teşekkürler. Yakıt pilleri ile ilgileniyorum. Buradan bir tane temin edeceğim.

Yakıt pillerinin genel çalışma prensibi kısaca: Suyu doğru akım ile elektroliz ettiğimizde hidrojen ve oksijen gazlarını elde ediyoruz. Harcadığınız elektrik akımı ile elde edeceğiniz gaz miktarları doğru orantılıdır.  Uygun bir düzenek içinde hidrojen ve oksijeni reaksiyona soktuğunuzda ( daha doğrusu hidrojeni yaktığınızda) elektrik akımı elde edebilirsiniz.  Oksijeni havadan temin ederken hidrojen için uygun bir kaynak bulmanız gerekiyor.   Sonuç olarak bu tür pillere bir taraftan hidrojen ve oksijen verirken elektik enerjisi elde edilir.

Ben yakıt pilleri konusunu dünyanın en önemli teknoloji kuruluşunda çalışan ve de amatör olan birine söylediğimde neredeyse beni azarlamıştı. Umarım siz beni azarlamazsınız.

Çevrimdışı TA1O

Ynt: Fuel Cell ile ilgili enteresan bir site
« Yanıtla #2 : 10 Ocak 2009, 00:23:50 »
Tubitak'ın düzenlemiş olduğu Hidromobil 07 ( Hidrojen arabaları yarışı ) yarışına Gaziantep üniversitesi olarak HİDROFISTIK isimli aracımızla katıldık. Aracımızda NEXA 24v 1.2 kw yakıt pili kullandık. Yakıt olarakta %99 saflıkta hidrojen gazı kullandık.

Ankarada yapılan bu yarışta. ANOK kupasında 3.'lük derecesi aldık.

Yakıt pilleri hakkında 2 yıldır çalışıyoruz. Bu konuda bilgi paylaşımı yapmak isteyen arkadaşlarla görüşebiliriz.

www.gantep-hidrofistik.org

73 TA10
ssertakan@hotmail.com

Çevrimdışı TA3FB

Ynt: Fuel Cell ile ilgili enteresan bir site
« Yanıtla #3 : 10 Ocak 2009, 00:33:03 »
Merak ettiğim konu hidrojen gazı aşırı yanıcı ve patlayıcı değil mi? Kısacası kullanımı sorun teşkil edebilir diye düşünüyorum. Serhat bey araçta kullanmışsınız. LPG li araçlar zaman zaman sorun yaratabiliyor. Açıklık getirirseniz sevinirim.
Kolay gelsin.
Barış
TA3FB
Barış Tuncel
P.K 18, 17100 Çanakkale

Çevrimdışı TA1O

Ynt: Fuel Cell ile ilgili enteresan bir site
« Yanıtla #4 : 10 Ocak 2009, 01:38:46 »

Barış bey dediğiniz doğru.
 
Günümüzde hidrojen teknolojisinin en büyük sorunu depolanması konusundadır. Hidrojen gaz olarak depolandığı zaman çok yüksek hacimli depolar gerektiriyor veya hacmi düşürürsek basınç çok artıyor bu nedenle gaz olarak depolamak tehlike oluşturuyor. ( Araçlarda bu yöndemin kullanılması imkansız )

Sıvı olarak depolamak içinde çok düşük sıcaklıklar gerekiyor -253 celcuis gibi buda pek mümkün görülmüyor.

Gelelim bizim kullanmış olduğumuz depolama yöntemine;
Biz aracımızda hidrojeni katı olarak depoluyoruz. Sistemi basitçe açıklamak gerekirse ;
Metal-Hybride (İçinde bazı metallerin olduğu tanklar)ı kullanıyoruz, (bu tankların maliyetleri çok yüksek).
Hastaneler veyaLlaboratuvarlar için satılan hidrojeni sanayi tüpleri şeklinde alıp 14 bar basınçta bu metal-hybrid tanklara basıyoruz.

Tankın içinde bulunan metaller hidrojeni sünger gibi emiyor ve katı depolamış gibi oluyorsun. Doldurma sırasında tanklar çok ısınıyor.

Daha sonra tanklardan hidrojeni çıkarmak çok sorun değil. Belli bir süre valve açtığınızda gaz olarak direk çıkıyor bir müddet sonra tankları çok sağuduğundan biraz ısıtmak gerekebiliyor. Yakıt pilinin istediği sabit bir debiyi elde etmek amacımız olduğu için.

Metal-hybride tankların bir ömrü var, Yani içindeki Al, Li gibi metallerin örneğin 50000 defa dolup boşalma süresi gibi.

Kullanmış olduğumuz tankların resimi aşağıdadır.

Ümit ediyorumki çok karıştırmadan anlatmışımdır..

Saygılarımla

Çevrimdışı TA3FB

Ynt: Fuel Cell ile ilgili enteresan bir site
« Yanıtla #5 : 10 Ocak 2009, 11:45:38 »
Serhat bey
Bilgi için teşekkür ediyorum. Anlattıklarınız kafamda biraz şekillendi. Şimdilik biraz maliyetli ve zahmetli gözüküyor. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum
73
Barış
Barış Tuncel
P.K 18, 17100 Çanakkale

Çevrimdışı TA9J

Ynt: Fuel Cell ile ilgili enteresan bir site
« Yanıtla #6 : 10 Ocak 2009, 14:13:49 »
Serhat Bey

Verdiğniz çok önemli bilgiler için teşekkür ediyorum.   Hidrojenin depolama sorununu biliyordum.  Arabada kullanmaya kalksak bir araba kadar tank gerekebilir. Fakat sizin bahsettiğiniz yöntem çok elverişli. Ama sizde bahsettiniz, tankın bir ömrü var. Sanıyorum sizin bahsettiğiniz arabada Hidrojen doğrudan motorda yakılmıyor, yakıt hücresinde önce elektrik enerjisine dönüştürüp ondan sonra elektrikle arabayı hareket ettiriyorsunuz.  Yakıt pili hidrojen geldiği sürece bitmeyecektir. Daha da önemlisi karbondioksit yerine su buharı atacaktır.

Bir amatör olarak böyle başarılı işlere imza attığınız için kutluyorum.

Ben yakıt pillerindeki membranlar(sadece hidrojen iyonu geçişine izin veren ve elektron geçişini durduran polimer malzeme) ile ilgileniyorum. Bu malzemenin farklı versiyonlarını laboratuvarda sentezleyip hazır sökülebilen yakıt pilinde deneyeceğim. Bu arada meydana gelen değişiklikleri ölçeceğim. Hazırladığım membran malzememin pilin verimine etkisinin olup olmayacağını araştıracağım.  Halen literatür toplama aşamasındayım.
Bir yakıt pilinin verimi ve performansının nasıl belirlenebileceği konusunda yardıma ihtiyacım olacaktır.





« Son Düzenleme: 10 Ocak 2009, 22:58:57 Gönderen: TA9J »

Çevrimdışı TA1O

Ynt: Fuel Cell ile ilgili enteresan bir site
« Yanıtla #7 : 10 Ocak 2009, 21:39:00 »


Sayın İsmail hocam;

Öncelikle çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Dediğiniz çok doğru biz aracımızda 1.2 kw gücünde fuel cell kullandık ve elektrik motoruyla aracımızı sürdük. Ve eksozdan sadece saf su çıkıyor. İçilebilir düzeyde bende pek çok kez içtim sadece tadı yok. :)

Membrane konusu gerçekten bu işin en önemli konusudur. Diğer konular tefarruattır. Onların verimini arrtırdığımız sürece günlük kullanımında fuel celleri daha çok görebileceğiz. Tabi fiyatlarıda ucuzlayacaktır.

Biz Ballard marka 1,2 kw gücündeki fuel celli 41 000 TL ye aldık...

Saygılarımla...