Gönderen Konu: Seskartı ile APRS?  (Okunma sayısı 529 defa)

Çevrimdışı TA1AVI

TA Callbook kaydı

Veli İhsan Serin
    İSTANBUL
  • Etkinlikçi
  • OM/YL
  • *
  • iyiye karşı iyi, kötüye karşı adaletli ol.
Seskartı ile APRS?
« : 27 Ekim 2008, 18:06:28 »
Merhabalar,

öğrendiğim kadarıyla, AGWPE programı kullanılarak, seskartı ile APRS çalışılabiliyormuş. interface olarak echolink'te sağlıklı şekilde çalışan, el yapımı basit bir interface var, bunu kullanabilirmiyim? verim alınabilirmi?
de TA1AVI, name is VELİ İHSAN SERİN, QTH:KN41MB, 73 de TA1AVI SK
-----------------------------------------------------------------
Eski Çağrı İşareti: TB8CIA, TB1CI

Çevrimdışı TA2M

Ynt: Seskartı ile APRS?
« Yanıtla #1 : 27 Ekim 2008, 20:14:49 »
Veli bey merhaba,

AGWPE ile birlikte UI-VIEW32 yazılımı kullanarak ses kartı ile APRS yada Packet (1200 Bd - 300 Bd) çalışabilirsiniz.

Ben zaman zaman kullanıyorum , hiç bir sorun olmuyor.. Tek önemli nokta , ses giriş ve çıkış seviyelerinin düzgün ayarlanmış olması.

Arabirim olarak Echolink için hazırlanmış arabirimi kullanabilirsiniz.

AGWPE - COM1 - 1200 Bd hazırlanmış program için tıklayınız

Sorun yaşarsanız , mesaj yazdığınızda yada MSN'e eklerseniz yardımcı olmaya çalışırım.
« Son Düzenleme: 27 Ekim 2008, 20:50:25 Gönderen: TA2EY »
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA1AVI

TA Callbook kaydı

Veli İhsan Serin
    İSTANBUL
  • Etkinlikçi
  • OM/YL
  • *
« Yanıtla #2 : 27 Ekim 2008, 21:44:13 »
Mustafa Bey çok teşekkürler, hemen test edeceğim, takıldığım nokta olursa sizi tekrar rahatsız ederim.

Çevrimdışı TA1AVI

TA Callbook kaydı

Veli İhsan Serin
    İSTANBUL
  • Etkinlikçi
  • OM/YL
  • *
« Yanıtla #3 : 29 Ekim 2008, 03:45:28 »
Mustafa Bey,
tekrar merhabalar, gönderdiğiniz programı IBM Thinkpad Pentium MMX bir laptop'a kurdum, seri port ayarınıda kendime göre düzenledim. ui-view32 programınıda kurarak internete bağlanmadan test etmeye başladım, 144.800Mhz de cevreden gelen beacon ları duyabiliyorum, göndermede yapabiliyordum ama ilk gün çok fazla gürültü vardı, birde validation number i girmeyi unutmuşum bir türlü sonuç alamadım.

bugun yaptığım denemede ilk olarak YM1IST yi duydum ama bir türlü gönderme yapamadım, benim gönderdiğim beacon sanki duyduklarımdan kısa gibi geldi, yaptığım araştırmada, işlemci yetersiz gelirse böyle bir sorun olabileceğini okudum. AGWPE yi IBM laptopta çalışır halde bıraktım ve başka bir laptopa UI-VIEW32 yi kurdum, host modeu AGWPE seçip, host ip sinide IBM laptopun IP sini girdim ve çalıştırdım, bu laptop daha performanslı olduğu için igate ayarlarınıda yaptım ve APRS server a bağlandım. TA1E-9 u duydu ve rapor etti ama iki tane digipeater a çokta uzak olmamama rağmen bir türlü gönderme yapamadım. Çok daha uzağımdaki YM1BKC yi çok iyi duyuyorum.

konum bilgilerimi gönderememim sebebi vx-1r ile sadece 1w çıkış yapmamdanmıdır, yoksa başka sebep olabilirmi? sağlıklı gönderme yaptığımı test etme şansım varmı?

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #4 : 29 Ekim 2008, 19:10:10 »
Veli bey merhaba,

Öncelikle UI-VIEW32 programını ve AGWPE programını sorunsuz çalıştırabildiğiniz bir bilgisayarda işlemci yetersizliği gibi bir sorun olabileceğini zannetmiyorum. Ben Pentium 166MMX makinada sistemi sorunsuz çalıştırabiliyorum. Belki ses kartı ile ilgili bir sorun olabilir. Bunu kontrol etmenin en kolay yolu , 144.800'den duyduğunuz Digilerin sesi ile Beacon gönderdiğinde sizin PC'den çıkan sesi kulağınızla mukayese etmeniz yeterlidir. Aynı ses tonunu duyabiliyorsanız sorun yoktur.

UI-VIEW32 programıyla YM1IST , YM1BKC gibi istasyonları duyup ekranınızda görüyor olmanız da ses kartınızla ilgili bir uyumsuzluk olmadığının bir diğer göstergesidir.

Sizin gönderdiğiniz bilgilerin Aktarıcılara ulaşamamasının nedenleri:

1. PC'nin Ses Çıkış volume ayarı düşük yada yüksek olduğundan dolayı cihazınızda çok düşük yada çok yüksek deviasyon oluşturuyor olmanız,

2.Cihazınızın çıkış gücünün düşüklüğü nedeniyle Aktarıcılara gönderdiğiniz sinyalin yetersiz kalması (Gördüğüm kadarıyla cihaza çatı anteni bağlı değil)

3.Resimlerden gördüğüm kadarıyla ses kartı ile cihaz arasındaki bağlantı krokodilli kablolar ile yapılmış, bu şekilde yaptığınız bağlantı cihazın mikrofon girişine data bilgisi ile birlikte çevredeki elektriki parazitleri de taşıyacağından modülasyon bozulacaktır. Cihaz ile PC arasındaki bağlantı blendajlı mikrofon kablosu ile yapılmalıdır.

Şu an için söyleyebileceklerim bundan ibaret. Aşağıya , Ses kartı ile çalışan programlarla birlikte kullandığım (Echolink , AGWPE , MixW vb.) arabirim şemasını ekliyorum. Belki sizin arabirim ile mukayese etme imkanınız olur.
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #5 : 29 Ekim 2008, 23:06:22 »
Bir yerlerde TXDELAY gibi bir ayar var ise bunu artırmayı bir deneyin. 73 Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #6 : 29 Ekim 2008, 23:17:07 »
TXDELAY konusunda , AGWPE'de port oluşturulduğunda default değer olarak 20ms değeri atanıyor. Bu değerle sorunsuz iletişim kuruluyor. Ancak yinede Bilal abinin önerisi doğrultusunda bu değeri , 30-40ms gibi değerlere değiştirip sonucu deneyebilirsiniz.
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA1AVI

TA Callbook kaydı

Veli İhsan Serin
    İSTANBUL
  • Etkinlikçi
  • OM/YL
  • *
« Yanıtla #7 : 30 Ekim 2008, 12:41:22 »
tekrar merhabalar,
pc ses çıkış ayarlarını echolink test servisinde ayarlıyorum, çıkan ses tonunuda dinledim sorun yok gibi, Bilal Beyin önerdiği txdelay ile oynadım, ayrıca interface i icom da kullandığım için vx-1r e krokodillerle bağlamıştım ama, onlarıda değiştirdim. uhf kare tip konnektor ve bakır kablo ile 50cm lik bir anten yaptım pencerenin önüne koydum, bunları yapınca dinleme kalitem arttı ama yine beni duyan digi olmadı.

tacallbook tan baktım aynı mevkide hem uhf hemde vhf repeater var, ikisinide açamıyorum, demeki antenim yetersiz geliyor, çatıya iyi bi anten yapmak lazım :) sizide uğraştırdım, ilk denemem gereken buydu heralde.
yardımlarınız için çpk teşekkürler.

Çevrimdışı TA2AEC

« Yanıtla #8 : 31 Ekim 2008, 18:21:04 »
Aynı sorun bende de var. Daha evvel sorunsuz kullandığım digiye aynı telsiz ve antenle bir türlü data aktaramıyorum. Tek fark bilgisayarda oldu. Daha önce onboard olmayan bir seskartına sahip bilgisayarda çalışmıştım. Yine de sorunun ses kartından kaynaklandığını düşünüyorum. Daha önce kullandığım ses kartının aynısını haftasonu takıp deneyeceğim. Gelişmeleri buradan bildiririm. Umarım sorunu çözeriz. Zira rf üzerinden çalışmak daha çok haz veriyor.

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #9 : 31 Ekim 2008, 20:39:56 »
Merhaba Erdem ,

Daha önce ulaştığın digi'nin (Muhtemelen YM2IMT yada YM2BOL) havada dinlediği trafik yeni kurulan digiler ve kullanıcılar vasıtasıyla (YM2ESK - YM3BUR) oldukça arttı. Bu nedenle yüksek seviyelerdeki yüksek güçlü ve antenleri birbirini gören digilerin trafiği arasına girmekte sorun yaşıyor olabilirsin. Bunun tek çözüm yolu olarak kazançlı bir anten ve birazcık güç gerekiyor gibi görünüyor. Yada yoğun kullanıcı olan şehirlerde şehir merkezine 1 adet RELAY aktarıcı kurmak bir başka çözüm yolu olabilir.
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA2AEC

« Yanıtla #10 : 01 Kasım 2008, 18:08:22 »
Anlıyorum, teşekkür ederim. Altını çizdiğiniz noktalarıda göz önünde tutarak bir çalışma yapacağım.

Çevrimdışı TA1AVI

TA Callbook kaydı

Veli İhsan Serin
    İSTANBUL
  • Etkinlikçi
  • OM/YL
  • *
« Yanıtla #11 : 02 Kasım 2008, 01:03:30 »
Erdem Bey,
siz seskartına dikkat çekince test etmeye karar verdim, 2 tane bilgisayardada agwpe ve ui-view zaten kurulu idi, tb8cia ve tb8cia-1 olarak birinin ses çıkışını diğerinin mikrofonuna sterio ara kabloyla baglayıp sesi mumkun oldugu kadar kısık olarak test ettim, gercektende bilgisayarlardan birinin yaptıgı gondermeleri digeri okuyamadı. bu sayede hangi bilgisayarın seskartının sorunsuz oldugunu tespit etmiş oldum sanırım.

ayrıca gönderdigim ve duydugum digilerin seslerini kaydettim;
duyduğum digilerin ses kaydı; http://rapidshare.com/files/159757072/TB8CIA-APRS-RX.wav.html
benim gönderdiğim ses kaydı; http://rapidshare.com/files/159758123/TB8CIA-APRS-TX.wav.html

benim gönderimin ilk kısmında ses farkı var, buna rağmen ara kabloyla yaptıgım testte her gönderimi kayıpsız okudu diğer pc.

Çevrimdışı TA2AEC

« Yanıtla #12 : 02 Kasım 2008, 17:29:41 »
İhsan bey,
İyi bir fikir olmuş, bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Mustafa beyin de bahsettiği gibi digilerin çoğalması ve araya girememe gibi bir durumun olabileceğinide göz önünde tutmak lazım. Bu haftasonu fırsat olmadı ama ilk boşlukta bütün izlenimleri göz önünde tutarak test edeceğim. Bu arada daha evvel kullandığım ve bağlantıda sorun yaşamadığım ses kartı da Creative Vibra 128 2000 li yılların ses kartlarından.

73

Çevrimdışı TA2E

« Yanıtla #13 : 08 Kasım 2008, 09:53:27 »
merhaba,
bende aprs ilgilenmeye başladım önce UI-VIEW32 yi kurdum kodları da bir ağabeyim alıverdi ama nereye yazacağımı not almamışım.Ayrıca mümkünse detaylı bir  şekilde kurulumu anlatan olursa çok sevinirim.
Bende bölgemi test etmiş olurum.
TA2AAB
Çağrı işareti olmayan ve bitlik'te resmi olmayanlara cevap vermeyeceğim.
TA2E

Çevrimdışı TA1AVI

TA Callbook kaydı

Veli İhsan Serin
    İSTANBUL
  • Etkinlikçi
  • OM/YL
  • *
« Yanıtla #14 : 08 Kasım 2008, 12:24:53 »
merhabalar,

öncelikle bu linkten yararlanabilirsiniz, detaylı bir şekilde kurulumu anlatıyor takıldığınız nokta olursa yardımcı olurum; http://www.qsl.net/ta1dx/aprs/aprs.htm

ilk olarak sadece internet üzerinden aprs ye bağlı kalacağınızı farzediyorum.
0) http://www.apritch.myby.co.uk/uiv32_uiview32.php?lang=english bu linkten kayıt yaptırabilirsiniz.
1) http://aprs.fi/ adresinden kordinatlarınızı tespit edin.
2) ui-view32 programında SETUP/STATION SETUP a girin ve, çağrı işaretinizi ve kordinatları girin.
3) ui-view32 programında SETUP/APRS SERVER SETUP a girin ve burada VALIDATION NUMBER i girmeyi unutmayın. (validation number yoksa 0 da yer alan linke girin)
4) ui-view32 programında ACTION/CONNECT TO APRS SERVER deyin daha sonra gelen uyarıya YES deyin.
5) http://aprs.fi/ linkinde çağrı işaretinizi görmeniz gerekiyor.

internet üzerinden bağlantıda kısaca yapmanız gerekenleri anlatmaya çalıştım.
« Son Düzenleme: 08 Kasım 2008, 15:40:05 Gönderen: TB8CIA »

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #15 : 08 Kasım 2008, 15:34:53 »
merhaba,
bende aprs ilgilenmeye başladım önce UI-VIEW32 yi kurdum kodları da bir ağabeyim alıverdi ama nereye yazacağımı not almamışım.Ayrıca mümkünse detaylı bir  şekilde kurulumu anlatan olursa çok sevinirim.
Bende bölgemi test etmiş olurum.
TA2AAB

Hasan bey merhaba,

UI-VIEW programının kurulumu hakkında detaylı bilgi veren ve TA2CDL (Anıl)' nin  hazırlamış olduğu powerpoint sunusunu buradan indirip bilgi alabilirsiniz.
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA7MKS

« Yanıtla #16 : 08 Aralık 2008, 23:20:58 »
mrblar
google dan yada başka bir haritadan geçerli bir longtitute ve latitue numaraları alınablir?
73

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #17 : 08 Aralık 2008, 23:25:03 »
http://aprs.fi/

Bu adresten harita üzerinde kendi adresinizi bulursanız sol üst köşede de koordinat ve locator bilgilerini görebilirsiniz.
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA2MIX

« Yanıtla #18 : 23 Aralık 2008, 14:26:17 »
Her ses kartının çıkışı ve giriş empedansları farklı oluyor bende daha önce APRS çalışmıştım.özellikle kartın çıkışında yüksek frekansları filtrelemekte fayda var paralel 1nf kullanmanızı tavsiye ederim.bende sesleri ayarlamakta sorun yaşamıştım

Çevrimdışı TA1FR

« Yanıtla #19 : 24 Aralık 2008, 16:41:00 »
Arkadaşlar merhaba,
http://www.antrak.org.tr/gazete/012006/ta2t.html
yukarıdaki  linkte  Tahir  Bey'in  çok  güzel anlatımı  ile  APRS  kurulumu  geniş bir şekilde ele alınmış...en ince noktasına kadar her türlü
kutucuğun detayı var...  faydalı olacağını umarım...
73 !   TA1FR   Leonardo