Gönderen Konu: Ucuz yollu CW Öğrenme Aracı  (Okunma sayısı 144 defa)

Çevrimdışı TB3NHM

Ucuz yollu CW Öğrenme Aracı
« : 12 Mart 2026, 09:49:25 »
Mors öğrenme konusunda birşeyler yapma çabasıyla ortaya çıkan bir proje. CW Pokemon diye bir cihaz var piyasada bilen bilir. Maliyeti itibariyle fiyatını bana göre haketmeyen bir ürün olması nedeniyle "bunu yaparız ya" deyip giriştik bu işe. Yapılmışı, benzeri belki vardır, çok da araştırmadım. Çalışmanın maliyeti bugün itibariyle 1500₺'yi bulmamaktadır. Bu nedenle tam bir fiyat performans ürünüdür :)

Malzeme Listesi;
Raspberry Pico2W
2.8 inç SPI - ILI9341 Ekran
5V Pasif Buzzer
WPM ayarı için Rotary Enkoder
±20 adet jumper kablo
Orta Boy Breadboard (daha sonra pertinaksa alınabilir)
1'er adet Kırmızı ve Yeşil Led
Ledler için 2 adet 1/4 W 1K Direnç
Maniple girişi için 3.5mm Stereo dişi Jack (eldeki donanıma göre değişebilir)

Hem görsel hem de işitsel tepki için buzzer ve ledleri kullandım. Ledlerde akım koruması için birer adet direnç bağlı. Aynı şekilde ekran ışığı için de takılabilir -ben takmadım-
Yazılım Arduino ile hazırlandı. Öyle çok yazılım bilgim de yok bu arada. Temel düzeyde bilgi ve yapay zeka desteği ile doğru soruları sorunca oldukça doğru dönüşler alıyorsunuz.
Yazılım 50wpm ile sınırlandırılmıştır. 50wpm gönderim yapan amatör de bu tarz birşeyi zaten kullanmaz :) Cihazın decode kısmında zorlanma olmaması adına sınır.

Maniple için iambic bir keyer vardı elimde ve buna göre ayarlandı. Basmalı bir maniple için de akuple edilebilir kod.

Uygulama 4 moda sahip;
İlk mod serbest çalışma. Maniple bağlı cihazda istediğiniz WPM'i ayarlayıp serbest şekilde çalışabiliyorsunuz.
İkinci mod hafıza geliştirme çalışması; Rastgele döngüler şeklinde tüm harfler hem görsel hem de hafıza betiklerini içerecek şekilde ekrana gelir ve doğru gönderim sonrası diğer harfe atlar.
Üçüncü mod Q kodları çalışması; tüm Q kodları karışık bir şekilde ekrana gelir ve dönüş bekler
Dördüncü mod QSO simülatörü; Çağrı gelir ve yanıt bekler, doğru yanıt sonrası QSO devam eder. CQ ile başlar, rapor ile kapatır.

Üzerinde çalışılabilir ve daha kompakt bir hale getirilebilir. Ben 3D baskı aldığım bir kutu içine koydum ve bu şekilde kullanıyorum. Kaynak kodları ve bağlantı şemasını da derledikten sonra GitHub'a ekleyeceğim. Denemek, yapmak isteyen tüm amatörler istedikleri gibi kod üzerinde değişiklik yapabilir. Bunu da paylaşacağım.

Dipnot; Projeyi daha sonra 1.3 inç I2C OLED - SSD1106 ekrana uyumlu hale getirip daha portatif bir haline getirdik. Halihazırda TA3Q'de bir adet bulunmaktadır :)

Cihazdaki bir iki çalışma moduna ait proje başlarında çektiğim kısa bir videoyu da anlaşılması adına ekliyorum;

https://www.youtube.com/embed/8FBBUK3M7mI?rel=0
« Son Düzenleme: 12 Mart 2026, 11:25:13 Gönderen: TA8A »