Gönderen Konu: Taşınabilir İstasyon  (Okunma sayısı 165 defa)

Çevrimdışı TB3NHM

Taşınabilir İstasyon
« : 12 Mart 2026, 08:04:00 »
Bu da bir ben yaptım, daha doğrusu gördüm, özendim, yaptım projesi. Ayrıntıları ve yapım sürecini de ekleyeceğim en kısa sürede.

Özellikle QRP çalıştığım ve dijital modlarda daha fazla havaya çıktığımdan portatif ve hemen kurup kullanabileceğim birşeyler yapma hevesi ile giriştim bu işe. Sürecin başından sonuna destek olan TA3Q Türker Abi'me de buradan teşekkürlerimi ileteyim. :)

Güzel bir çanta bularak başladık işe. Evdeki sabit ICOM telsizi ve aracımdaki sabit telsizi buraya dahil ettim. Bir USDX QRP cihazım vardı ancak onun yerine ICOM'da karar kıldık.

ICOM ic706 MK2'de kafa ayırma aparatı piyasada yok gibi birşey artık. Fahiş fiyatlara bulmak mümkün olsa da aramalarım sırasında DL5MAN çağrı işaretli amatörün bu tarz bir şey yaptığını görüp onunla temas kurdum ve tedariği o sırada Almanya'da olan bir arkadaşımız vasıtası ile sağladık. Halihazırda talebe göre yapıp gönderiyor. (€60)

Güç girişleri arkadan muz soketler ile yapıldı. En sağa küçük bir voltaj/amper göstergesi ekledim. Çantaya uygun anten girişlerini açtıktan sonra telsizleri çanta içinde oynamasını engellemek için sağdan ve soldan mevcut aparat deliklerinden sabitledim. Çanta içinde 3 adet 18650 pil ve bunu dışarıdan besleyen bir güneş paneli var. Bunu bir powerbank mantığı ile oraya koydum ve bir tip-c usb ile FT8 çözümleme için kullandığım tableti besliyor.

Üst katmanda şimdilik bir plastik seperatör var. Onu da bir karbon görünümlü bir kaplama ile kapladım. Signalink de dik konumda en üste koymayı planlıyorum. Daha sonrasında aynı boyutta bir metal bir levha kestirip ona aktaracağım ve son halini alacak inşallah. Kablolama konusunda biraz daha çalışmam gerek, tam anlamıyla bitmedi açıkcası. Havalandırma için bir fan ve cihazlardan alacağım toprak bağlantılar için de bir soket koyacağım.

Geçtiğimiz hafta TA3Q ile ilk kez sahada deneme fırsatımız oldu. Çanta gibi portatif bir anten olan JPC-12 ile Manisa Mesir Tabiat parkındaki POTA noktasında 21 istasyon ile QSO'muzu yaptık.

Bu da böyle bir çalışma oldu.

Deneyimli abilerimizden varsa görüş ve öneriler, dinlemekten memnun olurum.

Sağlıcakla kalın.

TB3NHM, 73!
« Son Düzenleme: 12 Mart 2026, 09:38:11 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TB3NHM

Ynt: Taşınabilir İstasyon
« Yanıtla #1 : 12 Mart 2026, 10:42:37 »
7 Mart tarihli sahadaki ilk denememiz;

« Son Düzenleme: 12 Mart 2026, 11:34:01 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA3Q

TA Callbook kaydı

Türker Ali Başlayıcı
    MANİSA
  • OM/YL
  • Amatörlük ruhu yaşatanlar daim olsun
« Yanıtla #2 : 12 Mart 2026, 16:05:36 »
Hüseyin kardeşim,

İsterim ki kısa zamanda B sınıf sınıfından A sınıfına geçersin. Tüm amatöre tahsis edilen bantlarda da görüşmelerin olur. Bu arada Hüseyin kardeşimin oğlu daha 6 yaşında olsa gerek yiyen Merih şimdiden CW çözmüş, geleceğin amatörleri çoğalıyor ne mutlu bizlere, 73
TA3Q
TÜRKER ALİ BAŞLAYICI

QTH locator:KM38
ESKİ ÇAĞRI İŞARETİM TA8EF

Çevrimdışı TA1CX

« Yanıtla #3 : 12 Mart 2026, 22:52:08 »
Çok güzel bir çalışma olmuş elinize sağlık. Naçizane tavsiyemdir İCOM MK2G nin ekranını fazla güneşe maruz bırakmayın. Kararma yapabiliyor.

Çevrimdışı TB3NHM

« Yanıtla #4 : 13 Mart 2026, 08:14:58 »
Hüseyin kardeşim,

İsterim ki kısa zamanda B sınıf sınıfından A sınıfına geçersin. Tüm amatöre tahsis edilen bantlarda da görüşmelerin olur. Bu arada Hüseyin kardeşimin oğlu daha 6 yaşında olsa gerek yiyen Merih şimdiden CW çözmüş, geleceğin amatörleri çoğalıyor ne mutlu bizlere, 73

Çocuklar ne görürse onu yapıyor. Şimdikiler özellikle bir şeyleri kavrama konusunda da zehir gibiler maşallah. Normal alfabeyi öğrenmeden CQ geçiyordu manipleden. 😊

Çok güzel bir çalışma olmuş elinize sağlık. Naçizane tavsiyemdir İCOM MK2G nin ekranını fazla güneşe maruz bırakmayın. Kararma yapabiliyor.

Teşekkürler, aklımda tutacağım. 👍
« Son Düzenleme: 13 Mart 2026, 08:15:32 Gönderen: TB3NHM »