Gönderen Konu: Ben Tasarladım Oldu: 40m-80m iki Bant SSB Telsiz Projem  (Okunma sayısı 386 defa)

Çevrimdışı TA3ALS

40m-80m Çift Bant SSB QRP Projesi

Mobil kullanıma uygun, VFO devresi hariç tek kart üzerinde bulunan, basit ve kolay bulunan malzemelerle tasarlayıp yaptığım basit bir QRP projesidir. Çok kullanılan 40 metre bandı ile beraber 80 metre bantını da amaçladım. Kolay bulunan malzemeler ile tasarlanmış olup, yapım maliyeti düşüktür. VFO ve BFO için bir  adet SI5351A çipi kullanılmıştır. İşlemci PIC18F4520 dir. Anten Ayarı ve takip için güç ve SWR ölçeri de vardır.

Tüm bilgi, belge ve dosyaları aşağıdaki web adresinde yayınladım:

https://www.qsl.net/ta3als/index.html

https://www.qsl.net/ta3als/mini.html
« Son Düzenleme: 10 Mart 2026, 11:45:25 Gönderen: TA3ALS »

Çevrimdışı TA3ALS

Ynt: Ben Tasarladım Oldu: 40m-80m iki Bant SSB Telsiz Projem
« Yanıtla #1 : 10 Mart 2026, 12:00:58 »
Şema ve fotolar:

Çevrimdışı TA3ALS

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #3 : 12 Mart 2026, 09:02:17 »
Ali Şahin bey,

Elinize sağlık. Epey bir uğraşmışsınız. PCB nin GND tarafında GND olmayan her deliği tek tek havşalamak kolay değil. Ben yapsam kesin bir kaç tanesini fazladan havşalardım. Videosunu da izledim. Encoder olarak HDD motor kullanılmış. İlk defa gördüğüm bir fikir. Çok hoşuma gitti.

Sizin sayfanızdaki yazınızda 20a da 80 metreden 80 metreyi tercih etmişsiniz. 20 metrede DX için QRP cihazların şansının biraz daha fazla olduğunu düşünmekteyim. İnşallah bir dahaki sefere olur diye düşünüyorum.

Piyasada hala Nokia 5110 ekranının bulunmasına da hayret ettim.

Tekrar elinize sağlık, sağlıcakla kalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #4 : 12 Mart 2026, 10:26:17 »
Teşekkür ederim Bilal bey. 20m için BPF ve LPF filtre elemanlarını değiştirmek gerekir. Basit  değişiklikler olduğu için çok sorun çıkarmaz. Ben uzunca bir süredir PCB leri bu şekilde bir yüzü GND olarak tasarlıyorum. GND olacakları işaretleyip, geri kalanı şarjlı matkapla havşalıyorum. Biraz zaman alıyor evet, ama devre daha stabil oluyor. Aslında zamanında bir iki kart çıkartmıştım serigrafiyle. Ekipmanı atmasaydım, şimdi çok işe yarayabilirdi.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #5 : 12 Mart 2026, 11:31:04 »
Ali Şahin bey,

Bilgiler için teşekkür ederim. Demek ki 20 metre opsiyon oluyor. HI

Sitenizde baskılı devreyi Sprint Layout dosyası olarak paylaşmışsınız. Acaba Gerber dosyası olarak paylaşma imkanınız var mıdır?

İyi çalışmalar dilerim. Sağlıcakla kalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #6 : 12 Mart 2026, 13:04:02 »
Bir bakayım. Muhtemelen export edilebiliyordur.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #7 : 12 Mart 2026, 13:27:46 »
Ali Şahin Bey,

Zahmet olacak. Gerber yanında, drill dosyasını da export ederseniz takım olmuş olur. Ben sabah baktığımda şöyle bir sayfa ile karşılaştım. Zannederim faydalı olur.

https://www.pcbway.com/blog/help_center/How_to_generate_Gerber_from_Sprint_Layout_6_0.html

Elinize sağlık, 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #8 : 12 Mart 2026, 19:15:40 »
Ali Şahin bey elinize sağlık tasarımınızı cesurca amatör camiaya paylaşmışsınız tebrik ederim.
Topluca pcb yaptıran olursa ( kart üzerinde TA3ALS yazmak şartıyla)  ben bir adet talip olurum. Bencede 20-40 m güzel bir proje olur.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8A

Onur amca,

Sizin de içinizden aynı şeyler geçmiş demek ki. Ben de kart temin etmeyi bir araştırayım diye Gerber dosyasını sormuştum. Kısmet. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3ALS

Bilal amca,
Dışarda kart bastırmayla ilgili hiç deneyimim olmadı. Muhtemelen çizdiğim PCB çift yüz olacağı için düzeltme yapılması gerekecek.(Çizdiğim atlama yolları  da çizime dönüştürülecek.) Delik içi geçişler kontrol edilecek. Bunu tecrübeli birinin yapması lazım. Ben yaparsam muhtemelen hatalı bir PCB çıkabilir.

Çevrimdışı TA8A

Ali Şahin bey,

Yaklaşık bir fiyat bulabilmek açısından bana mevcut durumun Gerber ve Drill dosyasını gönderebilirseniz şimdilik yeterlidir. Nihai durumda bu değişiklik bilen biri tarafından yapılabilir. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3ALS

Akşam deneyeyim

Çevrimdışı TA3EN

Merhaba Ali Şahin Bey,
         Bu çalışmanızdan telefon ile görüşmelerimizden bir miktar bilgim vardı. Şu an için de zaman bulup ayrıntılı inceleyemedim. Ama yakın zamanda ayrıntılı inceleyeceğim. Sizin projelerinizin başarılı olduğunu hepimiz biliyoruz. Şimdi projeyi ete kemiğe bürünmüş halde bitirip biz amatörlere sunmuşsunuz. Videodan da çalışması hakkında bilgilenmiş olduk.
         Kolay gelsin.    73...

Çevrimdışı TA2GC

süper olmuş, havyanıza sağlık..

Çevrimdışı TA8AT

Bilal amca eskisi gibi  ortak projeler yapmayı özledik. Bu tür projeler yapan ve paylaşan sayımız git gide azaldı. Birde kendi tasarımına güvenerek ortaya koyan bir kaç amatörden birisi Ali Şahin hocamdan çok şeyler öğrendik.
Bir Türk radyo amatörünün kendi tasarımı qrp yi yapmaktan mutlu olurum. Eskisi gibi derneklerde yapılan ortak elektronik projeler kalmasada en azından forumlardan o paylaşım ve bilgi alışverişini canlı tutmalıyız.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA2BS

Çok güzel olmuş,  eline emeğine sağlık.