Gönderen Konu: Tabanca havya yanık mı?  (Okunma sayısı 288 defa)

Çevrimdışı TB6BHK

Tabanca havya yanık mı?
« : 14 Ağustos 2024, 17:19:44 »
Değerli arkadaşlar.
Kullanım ömrünü doldurmuş bir tabanca havya ne işe yarar diye düşündüm, kabını kırıp attım resmini gördüğünüz hale geldi. Maksadım bu aracı pil punta makinesi yapabilmekti.  Isıtıcı uç takılı değilken, devamlı volt verdiğimde 56 ohm olan 220 volt primer bobininin ısındığını gördüm. Benim bildiğim yük bağlı değilken trafo ısınmamalı idi.
(Tabii bu biraz değişik bir trafo?) Görünüşte bobin yanmamış gibi. Yanık kokusu da yok. Ciddi bir verim kaybı seziyorum, aklıma gizli bir bobin iç kısa devresi varmış gibi geliyor. Tecrübeli arkadaşları dinlemek isterdim.

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Tabanca havya yanık mı?
« Yanıtla #1 : 14 Ağustos 2024, 22:52:27 »
 Değerli arkadaşlar
Anladığım kadarıyla havya ucu takılı değilken araca voltaj verilmeyecek. Araca kısa ısınma ucu takıp iyice sıkıştırdım. volt verince bu defa kocaman havya kolları ısındı, yani ısı trafodan metal kollara yansıdı. Bir fizik oyunu var gibi. selamlar

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #2 : 14 Ağustos 2024, 23:10:36 »
         Hüsnü Bey merhabalar,
         Aynı tabanca havyadan ben de kullanmaktayım. Mükemmel sağlamlıkta bir üretim. Çok gaddar kullanmama rağmen çok şükür bozulmadı. Önce karkasa bobin sarılmış sonra üzerine saç sarılıp puntolanmış olabilir. Ya da şimdi toroide bobin sarma makinaları var. Acaba boyle bir makina ile mi sarıldı demeden de kendimi alamıyorum.. Bu yüzden bobin bir gün yanarsa nasıl tekrar bobin sararım onu düşünüyorum. Bobin olay kolay yanmaz. Kaliteli yapılmış. Bir de bilinçli kullanmak lazım. Bu konuda bilgisi olan varsa burada paylaşırsa sevinirim.
         Hüsnü Bey, elektrik verdim, ısındı diyorsunuz. Bu normal. Bu havyaya verilecek ortalama zaman saniye cinsinden üzerindeki etikette yazılı. Bu süreyi aşmayın. Uçların yeterince ısınmadığı durumlarda taktığınız ucun veya telin havyaya sıkıştırıldığı yerin temiz olmayışından kaynaklanabiliyor. Başıma geldi. taktığım ucun sıkıştırılan yerlerini falçata ile kazıyınca hızlı ısındı ve çok iyi çalıştı.
         Herkese kolaylıklar dilerim.    www.ta3en.com

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #3 : 15 Ağustos 2024, 06:21:26 »
Hüseyin Bey   selamlar
Bu havyanın bobin sarılması şöyle.  Siz yazı yazınca elime mercek alıp telin sarıldığı plastik karkasa iyice baktım.
Sade bir bakışla tek bir plastik karkas gibi gözüküyor. Oysa plastik iki parça. Kapalı kutu değil. Plastiğin bir tarafına bobin sarılı diğer tarafında kalınca yarım turluk ısıtma kolu, ve ortada demir göbek.
Demir göbekli trafoları tanırım ve önceki yıllarda bazılarını sökmüşlüğüm var. Onların plakaları parça parça idi. Resimdeki trafoda göbek demiri tek bir parça gibi gözüküyor.. Uzun bir sac levha
Bobin kapalı plastik karkasa nasıl sarılmış ve bir arkada bir de demir sap olduğu halde?. Olayın toroidlerle hiçbir alakası yok. Toroid olayı var ise bobinde değil de 28 turluk sac levha sarımında olabilir. Sarım boşluğu hayli geniş. Olay şöyle.
1--göbek demiri levhası
2--Plastik bobin karkası  2 parça. Tek parça değil. Bir parçasına bobin sarılmış. Karkasın bir tarafı açık, kapalı değil. İstersen elinle sar
3--Demir sapın içinden geçtiği ikinci plastik.

Önce bir tarafı açık karkasa bobin rahatlıkla makineyle sarılıyor. Sonra ikinci plastik birincinin üzerine geçiriliyor. Geçme yuvaları gözle görülüyor. Artık plastik tek bir parça haline geçmiş oluyor. Sac levha 28 tur olarak bobin boşluğuna sarılıyor. (Toroid olayı)Bu tekniğe sahip olmayanlar sac levhaları dilimliyerek tek tek sarıyorlar.
4--Demir sap ikinci plastiğin yuvasından geçiriliyor. Tek ucun geçmesi yeterli oluyor

Bu tip bir havya kullanımında havyanın ısınıp yanma olayı yok gibi oluyor. Havyayı kullanımda unutup gidenlerden dönüşte havyam bozulmadı diyenleri duydum.(tavsiye edilmez)
Ancak havya ucu takılmamış durumda durumun  farklı olduğunu voltaj verilmemesi gerektiğini yeni görmüş bulunuyorum.   

husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #4 : 15 Ağustos 2024, 12:54:24 »
Değerli arkadaşlar
Burada yukarıda anlatmak istediklerimizi gösteren bir foto bulunuyor.
--En yukarıda sekonder bobin yani ısıtıcı ayaklar,
--Ayakların birine geçmiş ikinci plastik parça, karkas üst tabanı
--Primer böbin ve karkas
--Primer bobinin üst tavanına toroit tipi sarılmış sac nüve-demir  gövde
husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #5 : 17 Ağustos 2024, 22:50:30 »
  Kullanma süresi bilgisi...

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #6 : 18 Ağustos 2024, 03:35:41 »
Maşallah dikkatlisiniz Hüseyin Bey
sek kelimesi geçiyor, saniye anlamında olması gerek?, hangi dildir bilmiyorum.
Tabii mandal basım süresi sadece bobin ısınması ile ilgili değil, tetiğin dokunma temas uçları da önemli, onlar da  amperden dolayı ısıya maruz kalıyorlar. 75 watlık havyaların tetik ömrü daha fazla oluyor.
--Bu arada acizane Sac levhanın nasıl sarılacağı  hakkında bir işaret buldum gibi. Demir nüvenin iç kısmında 1 veya 1.5cm  uzunluğunda tam ortada nüveye dik istikamette derin  bir kesik gördüm. Sanırım darbe ile açılan bu kesiğin sarım işlerini kolaylaştırmada bir rolü olmalı.
 Hüsnü Köktürk        husnu66tr@yahoo.com