Hüseyin Bey selamlar
Bu havyanın bobin sarılması şöyle. Siz yazı yazınca elime mercek alıp telin sarıldığı plastik karkasa iyice baktım.
Sade bir bakışla tek bir plastik karkas gibi gözüküyor. Oysa plastik iki parça. Kapalı kutu değil. Plastiğin bir tarafına bobin sarılı diğer tarafında kalınca yarım turluk ısıtma kolu, ve ortada demir göbek.
Demir göbekli trafoları tanırım ve önceki yıllarda bazılarını sökmüşlüğüm var. Onların plakaları parça parça idi. Resimdeki trafoda göbek demiri tek bir parça gibi gözüküyor.. Uzun bir sac levha
Bobin kapalı plastik karkasa nasıl sarılmış ve bir arkada bir de demir sap olduğu halde?. Olayın toroidlerle hiçbir alakası yok. Toroid olayı var ise bobinde değil de 28 turluk sac levha sarımında olabilir. Sarım boşluğu hayli geniş. Olay şöyle.
1--göbek demiri levhası
2--Plastik bobin karkası 2 parça. Tek parça değil. Bir parçasına bobin sarılmış. Karkasın bir tarafı açık, kapalı değil. İstersen elinle sar
3--Demir sapın içinden geçtiği ikinci plastik.
Önce bir tarafı açık karkasa bobin rahatlıkla makineyle sarılıyor. Sonra ikinci plastik birincinin üzerine geçiriliyor. Geçme yuvaları gözle görülüyor. Artık plastik tek bir parça haline geçmiş oluyor. Sac levha 28 tur olarak bobin boşluğuna sarılıyor. (Toroid olayı)Bu tekniğe sahip olmayanlar sac levhaları dilimliyerek tek tek sarıyorlar.
4--Demir sap ikinci plastiğin yuvasından geçiriliyor. Tek ucun geçmesi yeterli oluyor
Bu tip bir havya kullanımında havyanın ısınıp yanma olayı yok gibi oluyor. Havyayı kullanımda unutup gidenlerden dönüşte havyam bozulmadı diyenleri duydum.(tavsiye edilmez)
Ancak havya ucu takılmamış durumda durumun farklı olduğunu voltaj verilmemesi gerektiğini yeni görmüş bulunuyorum.
husnu66tr@yahoo.com