Gönderen Konu: Kopmuş havya ucu tamiri  (Okunma sayısı 224 defa)

Çevrimdışı TB6BHK

Kopmuş havya ucu tamiri
« : 02 Ağustos 2024, 19:40:42 »
Değerli arkadaşlar
lehim işleri için tabanca havya kullanıyorum. Pratik oluyor, çabuk devreye giriyor. Ancak bakır uç, uç kısmından aşınıp eriyor. Sık sık havya ucu değiştirmek hem vakit alıcı hem bakır israfı oluyor. Bakır tel alınca pahalı, kopan telleri satışımız ise komik rakamlar olabiliyor.
Aşınmış delinmiş havya ucunu bakır kaynak yaparak tekrar kazanmak istiyorum. Kopmuş iki ucu ne şekilde birleştirebilirim, kaynatabilirim?

Çevrimdışı TA3HEB

Ynt: Kopmuş havya ucu tamiri
« Yanıtla #1 : 02 Ağustos 2024, 19:56:04 »
 Hüsnü bey merhaba.
 Ben tabanca havya çok kullanmıyorum. Kullanmak gerektiğinde ucu eskimişse ve elimde yoksa 2.5 mm2 tek damar bakır teli aynı uzunlukta kesip takarak kullanıyorum. Hem pratik hemde ücretsiz.
Ve bunu Weller gibi hayva için yapıyorum. Firma duymasın ürünümüze işkence ediyorsun diye dava açar herhalde.

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #2 : 02 Ağustos 2024, 22:45:47 »
Emre Bey    ilginizden memnun oldum.
Tabanca havya deyince marka ne olursa olsun hepsine bakır uç takılıyor. Sanırım minyatür smd ürünler çıkalı nokta lehimlemeye fazlaca uygun olmayan kalın uçlu lehimleme araçları azaldı. Belki de kullanıcı azaldı. Lise çağlarımda 650 wat lık tabanca havyalar olduğunu bilirim.

Tabanca havyaların uçlarınının gövdeye teması genelde iki türlü. Birisi vida ile  sıkıştırılan diğeri ön taraftan ingiliz anahtarı ile somun tipi bir parça ile sıkıştırma. Bu sonuncuda uçların sonunu kıvırmak gerekiyor. Kullanıcıların bu işi yaparken orijinal uçların birisini kırdığını gördüm. 
 Bakır tel fiyatlarına gelince karşıma en çok hurda alıcıları geliyor. Bunlar çoğunlukla sadece aiış fiyatı gösteriyorlar. Şu ada kilosu 300 tl --internet bilgisi--taze tel satıış ise 2000tl ye kadar uzanıyor. Pek de bedava değil gibi.

Çağımızda 2mm lik bakır teli  kaynatabilmek kolay gibi gözükse de bu işin sahsımıza kadar inebilmesi de kolay olacak mı?  öğrenmeye çalışıyorum

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #3 : 02 Ağustos 2024, 22:50:18 »
          Emre Bey merhabalar,
          ben de Weller Standart 100w 1987 de aldım. Eskitemedim. Hala orijinal ucu duruyor. Ben de sizin gibi 2,5 luk bakır telden uc yaparak kullanıyorum. Emre bey, aslında Weller e işkence etmiyoruz. Çünkü kendi orijinal ucu 2,5 luk telden daha kalın. Dolayısıyla biz Weller'in dayanıklılığına yardım etmiş oluyoruz. Ve şunu da rahatlıkla söyleyebilirim ısınma süresini de kısaltmış oluyoruz. Böylece daha pratik hale getirmiş oluyoruz.
          Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Çevrimdışı TA2JA

« Yanıtla #4 : 15 Ekim 2024, 17:12:14 »
HÜSEYİN BEY EN DOĞRUSUNU SÖYLEMİŞ