Gönderen Konu: Yan yana durmak zorunda olan telsiz ve bilgisayar cihazlarında oluşan sorunlar  (Okunma sayısı 431 defa)

Çevrimdışı TA3J

Yan yana durmak zorunda olan telsiz ve bilgisayar cihazlarında; telsiz görüşmeleri sırasında desktop bilgisayar ekranın etkilenmemesi (ekranda çizgilerin olmaması) ve/veya desktop bilgisayarı açıldığında telsiz cihazında bir gürültünün oluşmaması için yapılması gerekenler konusunda radyo amatörü arkadaşlarımın görüşlerini paylaşmasını rica ediyorum. Teşekkürler. 73, Berkin - TA3J

Çevrimdışı TA3EN

       Berkin Bey Merhabalar, nasıl sınız?
       Uzun zaman önce HF den görüşüyorduk. Artık görüşemiyoruz. Umarım bundan sonra qso'larımız olur.  Baktım arkadaşlarımızdan  cevap yazan olmamış. Bir kaç cümle  belki faydası olur diye yazayım dedim. Konu daha önceleri de bu platformda işlenmişti. Ama olsun.
       Berkin bey, bu zamanda artık hf ye qrm yapacak çok sebep var. Evlerimizde led lambaların haddi hesabı yok. Telefon şarj cihazları, pc güç kaynakları, tv lerin güç kaynakları her şey  ama her şey switchingmood olduğu için parazit yapacak çok şey var. Hf de qrm alıyorsanız, ben sizin yerinizde olsam; önce araç aküsü bağlar ve evdeki şalteri indirir, qrm in hala olup olmadığına bakardım. Sonra diğer basaklara geçerdim. Denemelerinizi yapın. Sonucu paylaşın. Olurda aramak isterseniz Tlf:0 505 8274246 Belki yardımımız olur.
       Kolay gelsin.         www.ta3en.com                 73...

Çevrimdışı TA2CR

Hüseyin hocam yine kitabın ortasından konuşuyorsun bize bir şey bırakmadın 73 emeğinize sağlık

Çevrimdışı TA5FA

Berkin Bey iki yönde Enterferans dan bahsetmişsiniz;
Telsiz den >> PC yönüne   ve   PC den >>> Telsiz yönüne.

Malesef herkesin çözümü herkese göre farklı oluyor. Zira Kullanılan güç , PC , PC power supply, Telsiz Power suply v.s.

Hobimizin pahalı yanı sadece masamıza koyduğumuz Telsiz ekipmanlarıyla kalmıyor. Bu tür QRM sorunları içinde pamuk elller cebe gitmesi gerekiyor.(Zira Genelde çözüm olarak toroid lere sarılıyoruz onlarda artık paramıza göre dehşet pahalı oldu)

https://www.youtube.com/watch?v=Y354atncDfY

Telsiz den PC ye girişim için Çok çeşitli kaynaklar var  Ben bu video açıklamasında da bahsedildiği  FT240-43 toroidinden kullandım yararını gördüm . Hatta Çok dandik bir anten e  1KW bastığım CQWW 80m çalışmamda FT240-43 ü buzlu suya bastırmam çok çok ilginç ti bunuda burada yazmıştım :))) (Ancak şunu söyleyeyim her ortama ve QRM kaynağına göre değişmektedir problem)

PC den >> Telsize olan gürültüyü ise önce farklı PC ler ile test etmelisiniz  Genelde PC lerin power suply larının sıkıntılı oluşundan kaynaklandığı oluyor . Deneme yanılma adım adım test ile bir noktada bulacağınıza inanıyorum.

Zor iştir, Sabır ister Kolaylıklar diliyorum. Ama Şehir ortamında Gürültünün sıfıra inmesini beklememek en iyimser yaklaşımdır. Bu hobi dağ başında bir kulube istiyor malesef.

73
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA2NC

Selamlar,
Bilgisayar-telsiz arası bir interface kullanıyorsanız (USB ya da seri) bunların izolatorleri var.
Usb isolator ya da serial isolator diye aratırsanız bulaiblirsiniz.
Bunun yanında dijital modlar için bir ses interface'i kullanıyorsanız (hazır yapılan rigexpert gibi cihazlarda ihtiyac yok) mutlaka optocoupler ve 600:600 audio transformer iceren devreler kullanın ki bilgisayar ile telsiz arasında bir ground loop oluşup gürültü yapmasın.

Bu saydıklarım genelde pcden telsize olan gürültüyü keser.
Notebook kullanıyorsanız eger adaptorunun kaliteli birşey olması önemli. Evdeki eski bir notebook mesela adaptoru calistirdigim an s9 gürültü yapiyor telsize bagli olsun olmasın.

Telsizden bilgisayara gelecek gürültünün engelleme yöntemleri ise, RFI i engellemekten geçiyor.
Birincisi iyi tune olmuş bir anten..

İkincisi antende muhakkak 1:1 choke balun olması.. Özellikle alt bandlar (40/80/160m) oldukça fazla RFİ oluşturuyor.
Anten ve telsiz sisteminizin evin toprağına değil muhakkak bir RF topraklamaya bağlı olması.
RG Grounding nasil yapilir diye flex güzel bir doküman oluşturmuş okumanızı tavsiye ederim.
https://helpdesk.flexradio.com/hc/en-us/articles/204779159-Grounding-Systems-in-the-Ham-Shack-Paradigms-Facts-and-Fallacies

Bir de yukarıda da yazılmış, telsiz besleme tarafında toroid ve hem telsiz hem pc beslemenizde RFI filtreleme
(https://tr.aliexpress.com/item/1005001456207752.html) yapmanız şiddetle tavsiye olunur.



Çevrimdışı TA3J

Merhaba,

Soruma yanıt verip değerli bilgilerini paylaşan Sevgili Radyo Amatörü arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Hepsi farklı açılardan yaklaşarak çözüm önerilerinde bulunmuşlar. Kendileri sorunumun giderilmesinin yanı sıra, radyo amatörlüğü ufkumun genişlemesine katkıda bulundular. Sanırım yaşamakta olduğum teknik sorunum değerli bilgileriyle ortadan kalkacak. Ayrıca arkadaşlarımın bu bilgileri başucu notlarım arasında arşivimde yer alacak.

Sağ olun, var olun.

73,

Berkin - TA3J

Çevrimdışı TA2CJ

  Merhabalar..
Kullandığınız hemen hemen her signal kablo giriş ve çıkışlarında RFI ve EMI  Etkisine karşı ferrit core kullanmak zorundasınız,aksi taktirde kablolar üzerinde istenmeyen korsan sinyaller oluşması kaçınılmazdır. Bunun için hazır kelepçe boru şeklinde ;RFI çekirdekler temin edip kablo giriş ve çıkışlarında konnektör yada soket gerilerine ilave etmekte fayda vardır.
Topraklama konusu,arkadaşımız tarafından güzelce açıklanmış zaten.
Esen kalın.