Gönderen Konu: İstanbul - İzmir Yolu Üzerinde Sağlıklı Kullanabileceğim Röle Frekansları  (Okunma sayısı 317 defa)

Çevrimdışı TA2VKN

Merhaba

Bir ayağım izmirde. istanbul  izmir arasında sağlıklı kullanabileceğim röle frekansları konusunda yardım istiyorum.

listede çok var ama hepsini yüklemek istemiyorum o yüzden röleleri sağlıklı kullanmak için kullananların tecrübelerine ihtiyacım var. Güzergahtaki şehirlerin en iyi röleleri hangileri

Teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA3IW

Değerli TA2VKN (Volkan) bu güne  kadar kimse cevap yazmadı soru ve cevap niteliğinde cevaplamaya çalışayım “en iyi çalışan röle” konusunda çok fazla bilgili olduğunuzu düşünüyorum,biraz bilgi verirseniz çok çok  faydanız olur, “genis kapsama alanı olan roleleri “en iyi çalışan röleler”  olarak yaşları ilerlemiş saçları ağırmış Uludağın zirvesine kar fırtına  demeden eksi 20-30 derecelede sirtlarinda 30-50kg  yük tasimaktan 3-5 saaten  yol  yürümekten, Istanbul,Yalova,Bursa,Balikesir,Manisa  bolgeleri için de çok faydan olur,  Izmirin kavurucu sıcağında artı 35-45 derecelerde,şidetli rüzgar ve yağışlardan dolayı   röle  kurmaktan  amatör telsizcileri  kurtarmış olursunuz.Erzurum Palandöken dağın 3000m de eksi 30derecede Bayburtun 2600m Aydın tepesinde eksi 20 derecede Kazdağın 1760m zirvesinde eksi 20 derece de röle kurma çalışmalarına defalarca katılmıştım  hiç bir zaman ne benim ne de katılan arkadaşların "en iyi" çalışan röle kurmak aklımıza gelmemişti.Sayenizde  Istanbul Izmir arasında “en iyi çalışan” röle kurma ve kullanma konusunda bildiklerinizi yazarsanız  bizler de öğrenmiş oluruz "en iyi" röle de QSO yapmanın  tadını çıkarmış oluruz 73’s  de TA3iW

•   

Çevrimdışı TA2VKN

Cevat Bey,

Aslında sizin de tahmin ettiğiniz gibi 10 günlük, amatör telsizci olmaya çalışan birisiyim ve yine çok iyi anladığınız gibi hiç bilgim yok. Bu garip gereksiz dokundurmalarınıza anlam veremedim. Hepimiz yaşını başını almış insanlarız. Yanlış terim veya yanlış bilgi kullanıyorsam "çok fazla bilgili olduğunuzu düşünüyorum" alaycı üslubunuz ve bilgi değeri olamayan garip anlamsız alaycı yazınız yerine doğrusunu kullanmayı öğretmeye çalışınız lütfen.  Yoksa cevap vermeyiniz.  Bu şekilde alaycı cevaplar kimsenin haddine değil...

« Son Düzenleme: 10 Haziran 2022, 02:00:03 Gönderen: TA2VKN »

Çevrimdışı TA3AWB

Merhaba

Bir ayağım izmirde. istanbul  izmir arasında sağlıklı kullanabileceğim röle frekansları konusunda yardım istiyorum.

listede çok var ama hepsini yüklemek istemiyorum o yüzden röleleri sağlıklı kullanmak için kullananların tecrübelerine ihtiyacım var. Güzergahtaki şehirlerin en iyi röleleri hangileri

Teşekkür ederim.

Volkan Bey size tavsiyem güzergahınız üzerinde yer alan aktif tüm röleleri yüklemeniz ne olcağı hiç belli olmaz bazen en kötü olan röle ile daha iyi iletişim sağlayabilirsiniz.

Çevrimdışı TA2VKN

Haklısınız .
Aynen dediğiniz gibi yaptım. Teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA2NC

Volkan bey madem yeni bir amator biraz da teknik olarak bilgilendirelim.

Volkan bey, madem yeni amatör oldunuz öncelikle bu hobinin aslinda ne oldğunu ne olmadığını anlatmak isterim.
Aslında bu hobi, bazı akadaşların yaptığı gibi sadece telsizle konuşma hobisi değil. Amaç sadece telsiz ile konuşmak ise (ki orada da temel rf bilgisi iyi olacaktır) CB/Halk Bandı ya da PMR telsizler tercih edileiblir.
Amatör radyo hobisi RF teknolojileri üzerine araştırma geliştirme yapmak , RF teknolojlisinde yeni denemelerde bulunmak, verici alıcı, propagasyon yöntemleri anten bileşenleri gibi konularda "uzman" olmak ile ilgili bir hobidir.
E peki adı amatör ama siz uzman diyorsunuz derseniz eğer, buradaki amatör kelimesinin anlamı bu işi "para karşılığı yapmayan" anlamındadır. Yani işin uzmanı, adeta gurusu olup bu işten para kazanmıyorsanız amatörsünüz diyebiliriz.

Gelelim sizin sorunuza,

RF yapısı gereği bazı matematiksel formüller ile modellenebilse de, çevre koşullardan fazlasıyla etkilenebilmektedir.
Örneğin oldukça yükseşe kurduğunuz bir röle, çok uzaklardan alınabilir ama yanlış anten seçiminden dolayı hemen dibinde efektif olmayabilir.
Havadaki tropo vb gibi propagasyon etkilerinden kaynaklı olarak bir gün önce hic duymadığınız bir röleyi lokal rölelerinizden daha iyi duyabilirsiniz.
Ya da yolda giderken direkt olarak görüş alanınızda olmayan bir röleyi etraftaki bir dağ/tepeden yansımadan dolayı gayet güzel duyma imkanınız olabilir.
Yani bir kesinlik yoktur. Bu yüzden de şu röle iyi bu röle kötüdür gibi bir tabirde bulunmak ta zordur.

Bazı röleler uzak mesafe haberleşmesi için yükseğe yapılır demiştir. Bunların genelde VHF röleler olması tercih edilir, ama şehir merkezlerine gelindiğinde, daha kısa menzilli nispeten şehir merkezine yakın tepelere konumlandırılmış UHF röleler kullanılması da sıklıkta karşılaşılan ve tavsiye edilen bir yöntemdir.

Şahsen telsizime yol güzergahındaki rölelerin bilgilerini yüklemek yerine, tüm röle frekanslarında telsizimi taramada bırakarak yolculuk etmeyi tercih ediyorum. Bazen hiç beklenmedik uzaklıktaki bir röle ile sohbet etmenin zevkini sürüyorum.

73

Çevrimdışı TA1CH

Selam  yıllar önce değerli abim Ta7p ile bir seyahat etme  şansım olmuş ve kendisinden armatörlük hakkında çok faydalı bilgiler öğrenmiştim. Bunların arasında  eğer bir bölgede röle frekanslarını bilmiyorsan mutlaka 145500 de birilerini bulursun demiş ve bana ışık olmuştu  73 .

Çevrimdışı TA3Q

TA Callbook kaydı

Türker Ali Başlayıcı
    MANİSA
  • OM/YL
  • Amatörlük ruhu yaşatanlar daim olsun
 Sayın Volkan bey ;(TA2VKN )

Öncelikle hayırlı olsun, gruba hoş geldiniz, yardım talebiniz üzere görüşmek istediğiniz band olarak VHF, UHF....vs.... mi şeklinde bir band  belirtmemişsiniz. Anladığım kadarı ile diğer vs... bandlar hakkında sorunuz olmamıştır. Role frekanslar üzerinden çağrı yaptığınız da roleyi meşgul etmemek diğer amatör arkadaşlarında haberleşmesini engellememek açısından akabinde simplex kanallarda görüşmenin uygun olması uygun olacaktır. TA3IW Cevat beyin de sizlere demek istediği bence yanlış anlaşılan burada bir emek sarf edildiği zaman ayrıldığı, bunun bir hobi olduğu ve amatörlerin birbirlerine yardım ettiği güdüsü vardır. Amaç kimseyi küçük görmek değil yıllarını vermiş bir büyüğümüz hiç küçümsenemeyecek işlerde beraberce işlerde bulunduğunu ifade etmiş. Bir katkı sağlamış. Kaldı ki sizlere diğer arkadaşlarımızda yardımcı olmak için isteğiniz üzere bilgi vermeye çalışıyorlar. Elinizde cihaz ile QSO yaptığınızda cevap alamadığınız zamanlar olabilir, küsmeyin gücenmeyin. Sizin  seyahat zamanınızda çağrı yaptığınızda cihaz başında diğer amatör arkadaşlarım olmayabilirler.
Diğer sorunuz ise çalışan roleler bazen bakım gerektirir, örneğin Manisa 145.600 mHz 77 tone rolemiz bakımda ( Rolemiz kavitesi ve akümüz )  çalındı. Şu an pasif durumda, yenilerini alıncaya kadar ve hizmet aktif edilinceye kadar diğer band olan  UHF band rolemiz Dijital olarak aktif 439.175 mHz  ayrıca 439.300 mHz diğer rolemizle bağlantılı şeklinde dahası Salihli ilçemizde aynı 439.175 mHz dijital olanı ile beraber çalışmakta. Bu rolelerimiz şu an aktif olarak bölgeye hizmet vermektedir.
73
TA3Q
TÜRKER ALİ BAŞLAYICI

QTH locator:KM38
ESKİ ÇAĞRI İŞARETİM TA8EF

Çevrimdışı TA3E

Merhaba.

İzmir merkez Çatalkaya mevkii 439.200 88.5 Ton  -7,600 merkez çağrı ana frekanstır.
Akhisar girişi - Manisa merkez - Sabuncubeli çıkışından itibaren kullanılabilir.

İzmir merkez Çatalkaya Mevkii 439.337,5 88.5 Ton -7,600 Sohbet ve uzun konuşmalar için kullanılan frekanstır.

DMR Dijital şehir içi Y.Yurt 439.175 CC1 Slot 2 28635 internet cıkışlı  - Slot 1  TG9

DMR Dijital Çatalkaya Mevki 439.2875,5 CC1 Slot 2 28635 internet cıkışlı  - Slot 1  TG9

İzmir Bergama İlçesi 439.425 88,5 Ton -7, 600 İzmir 439.200 e linkli

73 TA3E

Alirıza ÖZSARAN - TA3E (TA3EL) - 555 025 16 77 
Küçük şahsiyetler; kişilerle uğraşır.
Vasat şahsiyetler; olaylarla uğraşır.
Büyük şahsiyetler; Fikirlerle uğraşır.

Çevrimdışı TA2VKN

Merhabalar

Paylaştığınız bilgiler için çok teşekkür ederim.

Harf harf okudum ve uygulayacağım.

73