Gönderen Konu: HF Sabit Anten Tavsiyesi  (Okunma sayısı 584 defa)

Çevrimdışı TA2JC

HF Sabit Anten Tavsiyesi
« : 31 Ağustos 2021, 10:27:55 »
Merhabalar,

Bulunduğum kat itibari ve kiracı olmamdan dolayı çatıya anten koyamıyordum. Fakat yeni bir yere taşındığımdan dolayı çatıya anten koyabileceğim. 6 katlı binanın 4. katında olacağım. Sanırım 15m-20m uzunluğunda düşük kayıplı kablo ile çatıya antenimi koyabileceğim. Size sormak istediğim bana önerebileceğiniz bir Multiband anten var mı?

Ağırlıklı kullanacağım 20m ve 40m olacak fakat 80m de kullanabilirsem süper olur. Yagi ve Hexbeam anten gibi büyük boyutlu antenler kullanamayacağım. Fakat vertical veya başka bir anten olabilir. Bana tavsiye edebileceğiniz çok iyi performanslı bir anten var mıdır?

Cihaz olarak Icom 7300 cihazım var ve 100w olarak kullanmak istiyorum.

Teşekkür ederim.

TA2IGS
Semih Güvener
73's

Çevrimdışı TA2FE

Ynt: HF Sabit Anten Tavsiyesi
« Yanıtla #1 : 31 Ağustos 2021, 14:51:22 »
Semih Bey Selamlar,

Malesef bu düşündüğünüz şeyler tüm amatör arkadaşların problemi aslında. Malesef hem performans hem de küçük dediğiniz anda böyle bir
seçenek kalmıyor. Çünkü anten boyutu performansı ile alakalı bir bağlaç.
Sadece kurabileceğiniz yere olabilecek antenler arasından seçin yapmak zorundasınız.
Bu aynı zamanda size ek maliyet olarak ta yansımakta.
Bu yönde 2 adet yol önünüze çıkıyor
1 - Antenimi kendim yaparım ve yerime göre çalışabilirim (ki bu performans konusunda sizi sıkıca bağlar )
2-  Bulabildiğim en küçük ve boyutuna göre en performanslı anteni satın alırım. ( Maliyeti artırır seçenek)

Tabii sadece bu iş anten ile de bitmiyor bulunduğunuz mevkii anten seçeneklerinizi hem belirler hem de performansınızı direk etkiler :)

Evet kısa mesaj ile anlatmak istediğim yumurta mı tavuktan çıkar Tavuk mu yumurtadan çıkar ikilemini getiriryor. Evet yumurtadan çıkan civciv büyüyerek tavuk olacak. Bunu da ihmal etmeyelim .
Yani bir değil bir den çok anten ihtiyacınız olacaktır. Bu soruya tek bir cevap bulmak mümkün değil. Hatta göz ardı ettiğiniz bir parametre de güç olmalıdır.
Evet Malesef konuşacak ve analatacak çok konu var ve yazmaya yerimiz yetmiyor.
Başlangıç için anten kuracak olduğunuz yerin fotosu veya çizimini koyarsanız yine size önerilerde bulunmamız mümkün olacaktır.
Mesajlarınızı bekleriz elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırız.
Saygılarımızla

Emin

TA2FE
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #2 : 01 Eylül 2021, 09:38:09 »
Semih Bey,

Emin Beyin söylediklerinden yola çıkarak kendi anteninizi yapmak isterseniz bir çok arkadaşın kullandığı loop anteni tavsiye edebilirim. Ana sayfada sağ üstteki arama kısmına "loop anten" yazıp aratırsanız arkadaşların bu konudaki mesajlarına ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2JC

« Yanıtla #3 : 02 Eylül 2021, 14:42:52 »
Merhabalar,
Cevaplariniz icin cok tesekkur ederim. Kendi antenimi yapmaktansa hazir bir anten almak istiyorum. Suanda catida olan yer yuzunden vertical bir anten almak bana daha mantikli gelmektedir. Multiband olarak tavsiye edebileceginiz bir vertical anten var mi? Suanlik fiyatin onemi yok performansli olmasi onemli.

Tesekkurler

Çevrimdışı TA1LC

« Son Düzenleme: 02 Eylül 2021, 22:30:47 Gönderen: TA1LC »

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #5 : 03 Eylül 2021, 16:04:51 »
Semih bey merhabalar,

Tuner varsa , ucuz ve iş gören bir şey olsun derseniz olta kamışından yapabilirsiniz. Ben benimkinden çok memnundum, Avusturalya'dan güney Amerika' kadar bir sürü yer ile konuşmuştum. Sorunuz olursa yardımcı olmaya çalışırım.

http://www.telsizciler.org/index.php/topic,6751.0.html
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA2JC

« Yanıtla #6 : 04 Eylül 2021, 09:23:57 »
Osman Bey,

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Kendim yapmaktan çok bu sefer alma taraftarıyım. Sanırım Diamond CP6 anten alacağım. Hem boy olarak hem de amatörler tarafından tercih edilmesinden dolayı ilgimi çekmeye başladı.

Çevrimdışı TA2SUA

« Yanıtla #7 : 04 Eylül 2021, 21:53:36 »
Semih Bey, eham sitesindeki değerlendirmelere göz atmanızı öneririm. Cp6 yı sevende var ama memnun kalmayan da epey var.

Çevrimdışı TA2JC

« Yanıtla #8 : 06 Eylül 2021, 11:11:00 »
Suat Bey

Evet ordan da okudum kimi inanilmaz memnun, kirilsin yine alirim diyor. Kimi Allah korusun asla almam diyor. Ben de acikcasi ne yapacagim bilemedim. Cok uzun olmayip fakat performansli bir vertical ne bulabilirim bilemiyorum acikcasi

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #9 : 06 Eylül 2021, 12:27:45 »
Semih bey Selamlar,

Arkadaşlarımız gerekli şeyleri söylemişler. Ama bu problem sadece antenin problemi değildir. Antenlerin çalışması için lokasyon da çok çok önemlidir.
MLA antenleri bu konuda tavsiye edebilirim . Ben yapmak yerine biraz pahalı ama bu işte performansı denenmiş bir MLA anten aldım . Bu anteni seçmemdeki sebeplerden biride continius 400watt a dayanabilmesi idi. Hatta 21-30 MHZ arası 1 Kw güç uygulayabilmek mümkün. ANten 7-30 MHZ arası çalışıyor. tüm band içinde kullanabilmek mümkün. Ve çatıda bir çanak antenden daha az görüntüsü olam bir anten.
İtalyan yapımı Babby Loop antenni diye aratıp bulabilirsiniz. Hatta ben anteni çok istiyordum benden önce sahip olan İzmirden DR Salih arkadaşımız ile görüşüp kesin kararımı vermiştim . Şimdi bir başka arkadaşımıza anlattım o da aldı. En kısa zamanda gidip ona anteni kuracağım. Kuruluş çok basit. Bizimkisi beraber sohbet edip çay içmek olacak.
Daha detay isterseniz yardımcı olmaya çalışırım .

Selamlar
Emin

TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA2JC

« Yanıtla #10 : 08 Eylül 2021, 09:15:22 »
Emin Bey

Ürün performans olarak nasil acaba? Tune etmeyi nasil yapiyorsuniz? Ayrica urunu Türkiye'den mi satinaldiniz acaba?

Tesekkurler
« Son Düzenleme: 08 Eylül 2021, 09:25:05 Gönderen: TA2IGS »

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #11 : 08 Eylül 2021, 09:29:37 »
Bunun için birden fazla yöntem var.
Bazı hazır MLA antenlerin üzerinde kendi kontrol devreleri var ve frekans değiştikçe otomatik tune ediyor.
Malum bunlar biraz tuzlu.

İkinci yöntem oradaki kapasitörü bir motora (tercihen step) bağlamak ve uzaktan kendiniz kontrol ederek tune etmek.

Üçüncü yöntem ise daha güzel.
İnternette bir çok arduino bazlı MLA tuner uygulaması var.
https://github.com/cinosh07/VA2SAJ-Magnetic-Loop-Controller  adresindeki gibi.

Böyle bir şey yapılabilir.

Çevrimdışı TA4ACZ

« Yanıtla #12 : 08 Eylül 2021, 11:28:12 »
Benim çatı ve şartlarda uygun değildi.Ama güneydoğu kuzeybatı yönlerine bakan 16,2 metre bir tel ve ucuna 1/9 balunla 35 metre anten kablosuyla 1. kattaki daireme indirdim.Yaesu ft 897d telsizimle hafta sonu all asian contestte 8 bin km uzaktaki Japonlarla qso yapabildim.Yapması da zor değil.Eğer çatınızın boyu 16 metreye uygunsa bir deneyin derim.

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #13 : 08 Eylül 2021, 12:12:17 »
Emin Bey

Ürün performans olarak nasil acaba? Tune etmeyi nasil yapiyorsuniz? Ayrica urunu Türkiye'den mi satinaldiniz acaba?

Tesekkurler

Salih bey Selamlar,

Evet ürünü Türkiyeden aldım . Bu ürünü buradan alma sebebim yolcu beraberinde gelecek bir malzeme değil . Dolayısı ile yurt dışından yanımda getirmek mümkün olmazdı.
https://www.telektronik.com/urun/ciro-mazzoni-baby-loop-hf-anten

Ben Metin arkadaşımızdan rica ettim getirdi . Kendi tune özelliği var . Hatta ben ICOM 7610 Cihazım için bir ara birim devresi aldım ve ben hnagi frekansa giedersem gideyim anten otomatik olarak o frekansa tune oluyor . Ama klavyeside mevcut bu işlemi istediğiniz frekansı girerek el ile yappmakta mümkün.
Performansına gelince beni istasyonumda bulunan FD 4 rotary dipol  160 m için inverted V ve Çatımdaki ECO 4 band 3 eleman yagi ile deneme fırsatım oldu. Rotary dipol ile arsında gerçekten az bir fark gözlemledim . Yagi ile arasındaki fark ta yaginin çok çok üstün bir performansı olduğunu söylemem mümkün değil. 160 m  Antenini bu katagoriye katmadım ; çünkü yön değiştirme imkanı olmadığı için o anteni test etmek yanlış bir yorumlama olacaktı.
Bunlar bir önceki istasyonumda vardı . Şu an ev değişikliği sebebi ile yanlızca Baby-loop anteni mevcut ve ben çok memnunum. Hatta bir vakit ayarlar ve istasyonumu ziyaret eder iseniz en azından size uzunca anlatma ve anteni görme şansınız olabilir.
Benim farkettiğim bir nokta baby-loop antende bazı zamanlar istasyonu duymama rağmen ben çağırdığımda beni duymadı ??? rotary Dipol anten ile çağırdığımda ise duydu. Bu çok nadir oldu ama sadece bukadar onun dışında eğer maddi durumumu ayarlar isem bu antenin kardeşi olan Midi-loop ta almayı düşünüyorum . o antenin çalışma frekansları farklı olan da bu 3,5 Mhz den 14 mhz ye kadar çalışmakta . Tabiki güç kullanımıda öbür anten ile aynı benzerlikte.
Sormak istediğiniz sorulara umarım yanıt verebilmişimdir.
saygılarımla

Emin

TA2FE
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA2JC

« Yanıtla #14 : 08 Eylül 2021, 15:54:56 »
Emin Bey;

Fazlasi ile acikladiniz cok tesekkur ederim. Baya iyi gozukuyor.  Bir gun gelip gelip gormek cok isterim.
Cok tesekkur ederim.

Çevrimdışı TA2JC

« Yanıtla #15 : 08 Eylül 2021, 16:01:49 »
Mustafa Bey;
Cok haklisiniz aslinda. Elimde efhw antten var onu catiya koyup baslayabilirim idareten. Akabinde baby loop dusunebilirim.

Benim çatı ve şartlarda uygun değildi.Ama güneydoğu kuzeybatı yönlerine bakan 16,2 metre bir tel ve ucuna 1/9 balunla 35 metre anten kablosuyla 1. kattaki daireme indirdim.Yaesu ft 897d telsizimle hafta sonu all asian contestte 8 bin km uzaktaki Japonlarla qso yapabildim.Yapması da zor değil.Eğer çatınızın boyu 16 metreye uygunsa bir deneyin derim.

Çevrimdışı TA2JA