Gönderen Konu: anten ayırıcı hk  (Okunma sayısı 836 defa)

Çevrimdışı TA1CAN

anten ayırıcı hk
« : 09 Nisan 2021, 17:39:46 »
slm 1 adet dualbant antene 2 adet cihazı bağlamak istiyorum,bir kaç yerde mandallı sistem gördüm. uhf yada cb yazıyordu.fakat bunların kullanma şekli tek bir telsizi 2 yada 3 antene bağlama şeklindedir.mandalı hangisine çevirirseniz o anteni kullanıyorsunuz. yani bu cihazlardan alsam tam ters işlem yapılırmı.

Çevrimdışı TA2SUA

Ynt: anten ayırıcı hk
« Yanıtla #1 : 09 Nisan 2021, 20:45:49 »
Eğer kullanacağınız cihazlardan biri uhf biri vhf ise ihtiyacınız olan aparatın adı “diplexer”.

Linkteki bir triplexer. Yani bu işi 3 ayrı bant için yapıyor. Hf vhf ve uhf. Metin bey yurtdışı fiyatından bile uyguna satıyor. Ben iki adet aldım uydu işinde kullanmak için. Bu cihazın vhf ve uhf uçlarını cihazlara “mix” ucunu ise antene bağlayarak amacınızı gerçekleştirebilirsiniz.

https://www.telektronik.com/urun/diamond-mx-2000-triplexer

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #2 : 10 Nisan 2021, 12:00:58 »
Can Bey,

Suat beyin de dediği gibi size anten seçici switch değil, Diplexer lazım..  Eğer elinizden geliyorsa kolayca şöyle bir sey yapabilirsiniz.. Ben kendim yapmıştım yıllardır kullanıyorum. Ortak uç dual antene bağlı. Diğer uçlar ise UHF ve VHF telsizime bağlı. Tek anteni iki telsizle tek bir anten kablosu üzerinden kullanıyorum.

Öyle ki aynı anda UHF den dinleme yaparken VHF den 25 watt gönderme yapsam dahi diğer telsiz alışta etkilenmiyor..

Arama motorlarına " uhf vhf diplexer" diye yazdığınızda çeşitli şema ve uygulamalara ulaşabilirsiniz..

Kolay gelsin 73..
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #3 : 10 Nisan 2021, 12:52:45 »
Her iki arkadaşımın yanıtına da katılıyorum. Eğer UHF ve VHF iki ayrı telsiz tek bir dual bant antenle kullanılacaksa, en iyi çözüm bir ayırıcı (diplexer) kullanmak.

Ben izninizle Can beyin diğer sorusuna yanıt vermek istiyorum: Anten seçici anahtarlar tersine de kullanılabilir. Yani birden çok cihazı anahtarla seçerek tek bir antene bağlamak için de kullanılabilir.

Ben de sizin bu sorunuzu yıllar önce forumda HF bantları için sormuştum. Benim korkum, anahtar üzerinden geçen kaçak akımların pasif durumda olan cihazın alıcı kısmını yakabilmesi durumu idi.

Değerli amatör arkadaşlarım "olabilir" dediler. Yeni nesil cihazlarda anahtarlama kısmında pin diyotlar kullanılıyor ve istenmeyen yerlere gidebilecek aşırı yüksek gerilimler bu diyotlar tarafından kesiliyor.

Bu bilgiden cesaret alarak, vaktiyle tek balkon antenimi bir anten switch üzerinden anahtarlama yaparak iki ayrı HF cihazda kullanabilmiştim. Ama koşullar şöyle idi:

1-Her iki cihaz da çok eski değildi (Yaesu FT-950 ve Icom IC-7200)
2-Anten switch'im profesyonel ve kaliteli bir üründü.
3-Topraklamam sağlamdı. Apartman toprak hattını kullanıyordum ama toprak hattı yeni ve kaliteliydi. apartmanda sıfırdan yeniden yapılan bakır çubuklu bir toprak hattı idi.
4-HF bantlarda sıkıntı yaşamadım. VHF ve UHF ye ilgim yok, anahtarı bu bantlarda hiç denemedim. Switchlerin davranışları bu bantlarda daha farklı olabilir.

Artık o apartmanda oturmuyorum. Gökyüzü erişimi olan bir yerdeyim. Antenim akortlu bir kısa anten. Bu nedenle switch kullanmıyorum. Tüm pasif devre elemanları sinyal kaybına sebep olur, antenden gelecek/gidecek olan sinyalin tek bir çubuğunu bile kaybetmek istemiyorum. 73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #4 : 11 Nisan 2021, 23:10:12 »
            Merhaba Arkadaşlar,
            Fabrikasyon bir anten diplexer elime hiç geçmedi. İki cihaza antenleri seçme yaparken swich; bir anteni seçtiğinizde diğer cihaza bağlı olan antenin canlı ucunu kullanılan komitatör topraklamalıdır. Bu durum rx konumundaki cihaza rf girişini engelleyecektir. Dolayısıyla daha güvenli olacaktır.
            Sözünü ettiğim sistemi ardunio yazılımıyla rölelere de yaptırılabilir. Eli ardunio tutan arkadaşlara güzel proje fikri olur.
            Herkese kolay gelsin.           73...

Çevrimdışı TA8RM

« Yanıtla #5 : 12 Nisan 2021, 13:09:38 »
Merhaba,

Hüseyin Hoca' mın dediği gibi, benzer bir kablosuz anten switch projesini arduino nano ile yapmıştım. Bu projenin amacı tek transmisyon hattıyla (çatıya birden fazla anten kablosu çekme imkanı olmayanlar için) birçok anteni kullanmaktı ancak bu proje cihazları tek bir anten ile kullanmak için de kullanılabilir.

Kablosuz data transceiver için HC-12 modülünü kullandım. Transceiver çok stabil çalışıyor.

73, Onur, TA8RM

Çevrimdışı TA1CAN

« Yanıtla #6 : 15 Nisan 2021, 08:59:52 »
elinize bilginize sağlık çok teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA4ACZ

« Yanıtla #7 : 15 Nisan 2021, 11:00:35 »
Onur bey elinize sağlık.Bana da böyle bir şey lazım.Çatıya anten için 35 metre kablo çektirdim vinç filan tutarak.Şuan sadece tek bir anten var ve yeterli olmuyor.Bu cihazdan nasıl edinebiliriz.Yardımcı olabilir misiniz?Birde kablosuz kontrol ediliyor bunun mesafesi ne kadar acaba?

Çevrimdışı TA8RM

« Yanıtla #8 : 16 Nisan 2021, 11:28:35 »
Onur bey elinize sağlık.Bana da böyle bir şey lazım.Çatıya anten için 35 metre kablo çektirdim vinç filan tutarak.Şuan sadece tek bir anten var ve yeterli olmuyor.Bu cihazdan nasıl edinebiliriz.Yardımcı olabilir misiniz?Birde kablosuz kontrol ediliyor bunun mesafesi ne kadar acaba?

Mustafa Bey,

Cihaz hazır satılan bir cihaz değil. Tamamen prototip amaçlı yaptığım bir cihaz. Röleler ve rölelerin konnektörlerle olan bağlantılarında empedans uyumu ile ilgili hiçbir özel çalışma yapılmamıştır. Yüksek frekanslarda bağlantılar için kullanılan kabloların uzunluklarından dolayı sıkıntılar (Anteni tunersız kullanamamak, kayıplar, rölelerin RF' e karşı tepkileri, vb.) çıkabilir.

Piyasada benzer ihtiyacı karşılayan daha profesyonel cihazlar satılmaktadır. "Anten Anahtarı" veya "Wireless Antenna Switch" diye arayabilirsiniz.

HC-12 (kablosuz transceiver modülü) nin mesafe testi için şunu denedim:

- Saniyede bir defa bir test mesajı göndermesi için arduinoya test kodu yazdım.
- HC-12 yi bağlayıp anten bağlantısına kazançsız bir mobil anten bağladım.
- Bu konfigürasyonu yüksekçe (90m) bir yapının tepesine koydum.
- Başka bir HC-12 yi araç antenine bağlayıp android bir cihazda gelen test metnini izledim.

Sonuç olarak;

7-8 km lik bir yarıçaplık alanda rahatlıkla kesintisiz sinyal aldım.
Bu şartlarda mevzuat gereği ISM bandının (433.9 Mhz) bu şekilde kullanılması uygun olmayacağından kazançlı antenlerle kullanımı doğru olmayacaktır.

Fakat HC-12 ye bağlayacağınız, ISM bandı için, yüksek katlı bir binada alt katlarda değilseniz, 7 cm lik bir tel bile anten olarak işinizi fazlasıyla görecektir. Eğer sinyal gönderme/almada sorun yaşarsanız pencerenin kenarına çıkaracağınız yine el yapımı bir tel anten iş görecektir.

Böyle bir cihazı kendiniz yapmak ister de takıldığınız konularda bana yazarsanız bildiğim kadar yardımcı olabilirim.

73! Onur, TA8RM

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #9 : 16 Nisan 2021, 13:27:03 »
Kıymetli Arkadaşlar,

Kontrol kablosu gerektirmeyen 4 yollu uzaktan anten anahtarının profesyonel modelini bir süre kullandım. Kendi kullandığımın marka ve modelini hatırlamıyorum fakat benzer yöntemi kullanan iki şemayı aşağıda paylaşıyorum. Benim kullandığım 600 MHz. e kadar çalışıyordu. Onun da şemasını araştırıyorum. Büyük ihtimal kullandığı röleler seçilirken ve bağlantılar yapılırken yüksek frekansa dikkat edilmiştir.

Sağlıcakla kalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #10 : 16 Nisan 2021, 13:45:44 »
Kıymetli Arkadaşlar,

Çift kontaklı RF röle bulmak sorun olabilir. Ameritron RCS-4 modelinde ikisinin bobini paralel olmak üzere üç röle kullanmışlar. Şeması aşağıdadır. 73

Bilal Ekmekci, TA8A
« Son Düzenleme: 16 Nisan 2021, 14:13:12 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #11 : 16 Nisan 2021, 14:07:46 »
Ameritron RCS-4 parça listesi

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #12 : 16 Nisan 2021, 15:23:44 »
Benim kullandığım switch Alman malı SSB Electronik ACS-204 modelidir. 1000 Watt 600 MHz. Aşağıda dokümanları paylaşıyorum. Bir fikir verir diye düşünüyorum. Sağlıcakla kalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A
« Son Düzenleme: 16 Nisan 2021, 15:29:49 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA4ACZ

« Yanıtla #13 : 16 Nisan 2021, 22:51:00 »
Onur bey ve Bilal Bey çok teşekkürler.Pandemi biterse bu yaz antepe geldiğimde sizlerle görüşmek isterim.Şimdilik bir kablo daha çekmeye karar verdim çatıya.İlerleyen zamanlarda tekrardan bu konuyla ilgileneceğim.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #14 : 17 Nisan 2021, 15:15:25 »
Mustafa Bey,

Ziyaretinizden memnunluk duyarım. Sağlıcakla kalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA4ACZ

« Yanıtla #15 : 03 Mayıs 2022, 16:34:56 »
Herkese selamlar. Cuma akşamdan beri Antepteyim.Pazar sabah yola çıkacağım. Antep teki amatörler le müsait olanlarla görüşmek isterim.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #16 : 04 Mayıs 2022, 12:29:02 »
Mustafa bey,

ceylanmustafa@gmail.com adresinize eposta gönderdim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA4ACZ

« Yanıtla #17 : 05 Mayıs 2022, 20:54:26 »
Bilal beye bugünkü misafirperverliği için çok teşekkür ederim. Benim için çok güzel bir gün oldu.

Çevrimdışı TA1CUN

« Yanıtla #18 : 27 Ekim 2022, 17:33:52 »
slm 1 adet dualbant antene 2 adet cihazı bağlamak istiyorum,bir kaç yerde mandallı sistem gördüm. uhf yada cb yazıyordu.fakat bunların kullanma şekli tek bir telsizi 2 yada 3 antene bağlama şeklindedir.mandalı hangisine çevirirseniz o anteni kullanıyorsunuz. yani bu cihazlardan alsam tam ters işlem yapılırmı.

bahsedildiği gibi diplexer ile dualband antene iki cihaz bağlayabildiğiniz gibi, iki monoband anteni de tek bir dualband cihaza da bağlayabilirsiniz, ben mx-72h kullanıyorum.
« Son Düzenleme: 27 Ekim 2022, 17:34:53 Gönderen: TA1CUN »