Gönderen Konu: 2m Bandı tehlikede mi?  (Okunma sayısı 933 defa)

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: 2m Bandı tehlikede mi?
« Yanıtla #20 : 30 Ağustos 2019, 15:28:08 »
Merhaba,
katildigim gorusmelerin kisa bir ozetini geceyim.
Yapilan gorusme, ITU 2023 toplantısı için ön hazırlık toplantılarının 9.su olarak yapildi.
Bunun pesinden, onumuzdeki ay Mısır'da bir toplantıyla hazırlık sureci sona erecek.

Ben bu görüşmelere önceden de belirttiğim gibi, TRAC'ın IARU'ya tavsiyesi üzerine IARU 1. bölge Gözlemci sıfatıyla katıldım.
Toplantıya birkaç ülke mazeret ile katılmazken, neredeyse tüm avrupa ülkeleri ve Rusya, azerbaycan,mısır, çin gibi ülkeler katılmıştı.

katılan ekipler her ülkenin frekans regülatörleriydi. Yani bizdeki BTK'nın karşılığı olan kurumlar.
Bunun haricinde, GSMR, Eutelsat, EBU, ITU gibi bazı ozel/tuzel kurumlar da katılmıştı.

IARU'nun bir oy hakkı bulunmuyor ama, itirazlari ya da fikirleri olduğu noktalarda ülkelere bu yorumları verebiliyor. Konuşma hakkına sahip. Tabii ki bu da etkili oluyor.
Ayrıca , gerek aralarda gerek draft toplantılarında ekipler ile birebir gorusme fikirlerini alma şansı da bulunuyor.
Bu toplantılar tahmininiz üzere sadece amator band ile ilgili değil. Benim katıldığım toplantıların çoğu, GHz bandlar ve uydu haberleşmesi, Yeni GPS sistemlerinin frekansları, 5G teknolojisi frekans tahsisleri gibi konular üzerine oldu.

Gözlemlediğim kadarıyla, en fazla soz alan duzeltme ve yorum yapan ülkeler Fransa ve Rusya. Her konuda soz alıyorlar.. ıtiraz ediyorlar, yorum yapiyorlar..
Almanya ve İngiltere ise az ve öz konuşmakta.
BTK açılış ve kapanış konuşması haricinde soz almadı , oylamalarda da genelde çekimser kaldı.
Azerbaycan ise rusya ne oy kullanırsa hemen peşinden aynı oyu kullandı, biraz komik bir görüntüydü açıkçası.

Görüşmelerin sonunda, alınan bir çok kararın ardından , bizi ilgilendiren kısımlardan, 144 MHz ile ilgil teklifin reddine, 23 cm bandında ise, frekans incelemesine devam edilip daha sonra konu ile ilgil olarka karar verilmesi kabul edildi.
23 cm meselesi ise şu şekilde,
Yeni Galilleo gps uydusu yer haberleşme ve hassas olcum (10-15 cm hassasiyet) için 1260-1300 MHz bandını kullanıyor. Bu bandda birinci öncelikliler.
Amatörler ise ikinci öncelikli.
Anlaşılan yıllar önce testler sırasında , tam da galilleo test merkezi yakınındaki bir amator bu frekanstan ATV yayını yaptığı için, bir süre uydudan veri alamamışlar.
Bunun üzerine de amatörleri buradan uzaklaştırmak için Fransızlar yememiş içmemiş teklif hazırlamış.
Bir defaya mahsus bir hata bile nelere mal oluyor anlaşılması için yazıyorum bunları.
Aman ne olacak mantığıyla hareket etmemek, bize verilen hakların nelere neden olabileceğini anlamak için.

Konuya donecek olursak, Almanya, kısa sürede mudahele edip bu amator yayını kapattırmış. Ancak, tasarı geldi.
Günün sonunda alınan karar, amatorlerin bu frekanstan uzaklaştırılmaması, ancak , ilave bazı regulasyonlar (beilki daha dusuk guc, belki ATV gibi genis band yayınların engellenmesi gibi) calisilmasi icin bir sonraki toplantıya ertelenmesi oldu.

Bu arada IARU yetkilileri, benim istersem kendi ekiplerinde de yer almamı, Spectrum Expert olarak calismalarina surekli katılmamı teklif etti. İşten vakit bulabilirsem isterim dedim. Bakalım neler olacak.

Sevgiler.

Çevrimdışı TA2BU

« Yanıtla #21 : 30 Ağustos 2019, 18:12:53 »
Teşekkürler Oğuzhan bey.

Engin TA2BU

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #22 : 30 Ağustos 2019, 22:12:34 »
İlgin için teşekkürler.

Osman
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA3BH

« Yanıtla #23 : 31 Ağustos 2019, 09:57:13 »
Oğuzhan bey,
Bilgilendirme için teşekkürler,  IARU teklifi için de ("Spectrum Expert " ) tebrikler.
73!

Çevrimdışı TA3LKU

« Yanıtla #24 : 04 Eylül 2019, 23:22:40 »
Güncel habere göre 2m bandı kurtulmuş durumda.
https://youtu.be/YDbsFlpBakE
73 DE TA3LKU
Op: Kaan Hürkan
Loc: LM29aw
TRAC Iğdır Temsilciliği - YM9KIG

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #25 : 05 Eylül 2019, 01:52:59 »
Cümlemize geçmiş olsun.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #26 : 05 Eylül 2019, 09:15:22 »
Güncel habere göre 2m bandı kurtulmuş durumda.
https://youtu.be/YDbsFlpBakE
Guncel haberi amerikali bir youtuber'dan once bizzat toplanti alanindan bildirdim hocam ;) Teklifi yapan fransiz komitenin gozlerinin icine baka baka
Taze taze sicak sicak. Youtuber arkadasinki biraz bayat olmus

Çevrimdışı TA3LKU

« Yanıtla #27 : 05 Eylül 2019, 11:21:46 »
=) Harika. Ben o mesajı kaçırmışım.
Selamlar
73 DE TA3LKU
Op: Kaan Hürkan
Loc: LM29aw
TRAC Iğdır Temsilciliği - YM9KIG