Konu doğrudan Alibaba ile ilgili olmasa da, madem posta iletimindeki problemlere değinilmiş, gecikmeler kadar, postacıya yapılan can sıkıcı, hatta can yakıcı ödemelere ne diyorsunuz?
PTT’nin yurtdışı paketlerden aldığı “Gümrüğe Sunma Ücreti”, posta zincirindeki “Free Shipping” tahhüdününü zedelemiyor mu sizce de?
Bildiğiniz üzere, bu ekstra ücret PTT Anonim Şirketi tarafından tahsil ediliyor ve “vergi” kapsamında Ticaret Bakanlığı tarafından tahsil edilen bir meblağ değil… (
https://www.ptt.gov.tr/Dokumanlar/ozel_hizmet_ucretleri02_01_2018.pdf ).
Açıklaması şu, PTT A.Ş., yurtdışından gelen “şüpheli” gördüğü paketleri, gümrüğe sevk ediyor; pakete gümrük vergileri doğsun ya da doğmasın, PTT A.Ş. bu işinden kendi hesabına gelir elde ediyor..
Posta şirketlerinin birlikte çalışma prensibini çok bilmiyorum, ancak posta ücreti ödemesi çıkış tarafında yapıldığında, alıcısına ayrıca bir ücret alınmadan ulaştırılması gerektiğini anlıyorum; “free shipping” zaten bu anlama gelmiyor mu?
Bu işi biraz şuna benzemiyor mu?
Bir otobüs firması sahibi, nakliye taahhüdü ile (ve yol ücretini peşinen tahsil ederek) aldığı yolcularını, karakol önüne çekiyor, “İçeride şüpheli tipler var, bir kontrol edin” diye ihbar ediyor.
Daha sonra yolcuların tamamına dönerek, hepsinden bir “karakola sevk” ücreti talep ediyor; ödemeyen yolcu, menziline gidemeyip otobüsten indiriliyor…
Deli Dumrul hikayesi gibi...
Posta ücreti gönderici tarafında ödenen kargolar için, PTT A.Ş.’in ayrıca bir hizmet ücreti tahakkuk ettirmesini, ahlaksızca ve hukuksuzca bulan bir ben miyim acaba?