Gönderen Konu: Nuvistor Nukleer patlamaya dayanikli lamba :D  (Okunma sayısı 266 defa)

Çevrimdışı TA2NC

Nuvistor Nukleer patlamaya dayanikli lamba :D
« : 05 Mart 2019, 20:56:38 »
Haberiniz var mi diyim..
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/other/RCA/RCA_Nuvistor_Tubes.pdf  adresinde 1960 yılında testleri yapilmis olan bir lamba brosuru mevcut.
En dikkat ceken ozelligi, nukleer saldiri sonrasi bile emp den etkilenmemesiymis :d

Çevrimdışı TA2GC

Ynt: Nuvistor Nukleer patlamaya dayanikli lamba :D
« Yanıtla #1 : 05 Mart 2019, 23:05:58 »
iki adet 6CW4 nuvistörüm var,TA2N Nursun abi vermişti öyle durdular zira soket yoktu oynayamamıştım.yıllar sonra elime onarım için Boonton bir test cihazı geçti cihaz 32bit mikroişlemcili yüksek teknolojiye uyumlu hazırlanmıştı,cihaz BITE donanımlıydı (Built In Test Equipment) self test'i geçiyordu o zaman  odaklanmam gereken yerin ölçüm probu olduğuna karar verdim,ve zor bir aşamadan sonra hatayı buldum ,probun dibinden bir kablo kopmuştu,cihaz istenilen düzeyde çalışmıştı,probu kalibre edebilmek için probun ucunu cihazdaki bir test noktasına bir dakika falan tutmak gerekiyordu,bu arada probun hayli ısındığını gördüm fakat düzgün çalışıyordu,merak kediyi öldürürmüş,sabırla probun gömleğini titizlikle açtım bakır folyoya sarılmış bir 6CW4 nuvistör gördüm,99 yıllara ait Discrete yarıiletkenleri tavan yaptığı bir dönemde ,neredeyse benim doğduğum yılda yapılmış bir lambaya ihtiyaç olmuştu,sonradan EMP videoları izleyince anlayabildim..

Not nuvistörün soketi yoktu,transistör bacağı gibi uzun teller çıkıyordu ve PCB'ye lehimli idi..

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #2 : 06 Mart 2019, 00:36:20 »
 6Э12H-В. Komple ambalajında hepsini al yalvarmıştı satıcı 20 adeti 10 dolar. Ama şu cimrilik nerden geldi sadece 3 adet aldım bulunsun diye. Arada bul şimdi.

Çevrimdışı TB2NDY

« Yanıtla #3 : 06 Mart 2019, 14:12:25 »
Selamlar,

1986 yılında Çernobil nükleer santrali patladığında Avrupa buradaki enkazın üzerinin süratle kapatılması için yarı iletken teknolojilerle donatılmış bir sürü kule vinç göndermişti ancak hiç biri çalışmadı sahada yine Rus'lar kendi lambalı teknolojilerini devreye sokmuşlardı.

Elgin SAYINALP
TB2NDY

Çevrimdışı TA7IBK

« Yanıtla #4 : 06 Mart 2019, 18:22:30 »
Katkı olsun diye eklıyorum. Rusların meşhur casus uydu serisi olan COZMOZ uydu serirsinin tamamında mikro lamba kullanılmıştır. Hatta meşhur MIG-26 Foxbat uçağının radarında da bu lambalar kullanılmıştır. Alexander Cemokin  Cernobil patladığında bu lambaları kullanan otomatik robotları sahaya sürmüştü. Ben bunu anlatan bir belgesel izlemiştim.
Saygılarımla
TA7IBK

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #5 : 07 Mart 2019, 17:49:23 »
Lambaları severim. Birkaç foto da ben paylaşayım madem konu açılmış. Gözlerimiz bayram etsin :)

TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA5SO

« Yanıtla #6 : 08 Mart 2019, 07:35:11 »
selamlar benimde elimde bu lambalar var lambaların yanında sinama filmini oynatan ışık veren makınanın yanındaydı geçmişti bir eskiciden almıştım yıllardır öyle durur