Gönderen Konu: 1.2GHz 38400 Baud Data Aktarımı  (Okunma sayısı 161 defa)

Çevrimdışı TA1MD

1.2GHz 38400 Baud Data Aktarımı
« : 05 Temmuz 2018, 04:17:33 »
1.2GHz amatör bandında 38400 yada daha yüksek hızlarda data aktarmak istiyorum.
2m bandında bu hızlara çıkılınca yüksek bir band genişliği kaplayacağından kullanamıyorum. 70cm bandında da aynı şekilde, ek olarak sistemi kuracağım yerde uhf röle olduğundan bastırmasından korkuyorum. 2.4GHz de ise yeterli menzili alamayacağımı düşünüyorum. İstediğim menzil aşağı yukarı 120-150 km kadar. Bu yüzden 1.2GHz bandına takılıp kaldım. Bu bandda çalışacak rf modül bulamadım. CRC, FEC filan sorun değil ama, Modülasyon-demodülasyon, whitening vb işlemleri de kendim yapmak istemiyorum. Bu yüzden hazır rf entegrelerinden birini kullanmam gerekli.

İlk aklıma gelen NRF24L01+ entegresi oldu, 2.4GHz bandında en düşük hızı bile 250kbps gibi çok yüksek bi hız. Ancak bunu 1240–1300 MHz aralığına çekmek için yaklaşık 1.2GHz lik bir LO gerekli. Bu da benim iletişim frekansıma çok yakın olacağı için hassasiyet kaybı yaratır mı çekincesi doğdu. Ek olarak bu frekanslarda çok daha fazla para, zaman, dikkat, emek harcamak gerektiği için tereddüt ediyorum.

Şuanki planım elimdeki SI4463 modülün çıkışını 300MHz'lik bir lokal osilatörle karıştırıp yükselterek bunu sağlamak. Aynı şekilde almada da bir lna ardından aynı osilatörü karıştırarak downconversion yapmayı düşünüyorum. Bu konuda herhangi bir çalışması olan veya tavsiye verebilecek birileri varsa okumaktan memnun olurum.

73

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: 1.2GHz 38400 Baud Data Aktarımı
« Yanıtla #1 : 05 Temmuz 2018, 10:04:01 »
Merhaba,
2.4 ve 1.2 ghz arasinda mesafe olarak cok ciddi bir fark olacagini dusunmuyorum.
Zira 120 kmde free space loss 5db farkediyor.
https://www.pasternack.com/t-calculator-fspl.aspx  adresinden gerekli hesaplamayi yapabilirsiniz.
Cİhazinizin duyma hassasiyeti ve antenlerinizin kazanci ile LOS ta bu hizi veya daha fazlasini korumaniz mumkun.

Tabii Bir ucak vs degilse haberlestiginiz cihaz o mesafelere kara uzerinde cikmaniz biraz zor olacaktir.
zira cok yuksek iki tepe arasinda LOS'u korumaniz mumkun..

Ayrica 1.2 ghz bandi amator band malumunuz. 2.4 lisanssiz band.
Teknik olarak ne calistiracaginizi bilmedigimden cok yorum yapamiyorum ama,
amator olmayan bir cihazin datasi icin 1.2 ghz i kullanmaniz ne derece yanlissa amator bir cihaz datasi icin 2.4 u kullanmaniz da oyledir. Buna dikkat ettiginizi dusunuyorum.

73

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #2 : 05 Temmuz 2018, 10:08:51 »
Bir hatirlatma daha
NRF24L01+  1 mw lik cikisa sahip
Bizim 0.1W ile yaptigimiz bazi denemelerde bile, kazancli guzel antenler kullanmamıza ragmen 20km 'nin uzeri sorun yaratmaya basliyordu.
cikisa bir PA eklemeden o mesafelere cikmak cok zor.

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #3 : 05 Temmuz 2018, 17:10:03 »
Oğuzhan Bey,  cevabınız için teşekkür ederim.
Rölelerimizi internet altyapısına yedek olarak rf üzerinden de linklemek istiyoruz. Hem 3G den yeterli stabiliteyi alamadık hem de internet kesintisine karşı yedekleme olsun istiyorum.
1.2GHz'i 2.4GHz'e tercih etme sebebim hem amatör band olması hem de free space losstan çok, yağmurlu karlı havalardan daha az etkileneceğini tahmin etmem. Malum frekans yükseldikçe havadaki nem bile önemli olmaya başlıyor. Tabi elimde herhangi bir 1.2GHz cihaz olmadığından bu banda dair herhangi bir tecrübem yok, sadece tahmin. Bir de 2.4GHz deki kirlilik bu bandda yoktur diye tahmin ediyorum. LOS u sağlayabileceğimi düşünüyorum, en kötü yaklaşık bir kazançlı anten yönünü deneme yanılma yoluyla yakalayabileceğimi düşünüyorum. Çıkışa PA tabi ki gerekecek ancak gücüne henüz karar veremedim.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #4 : 05 Temmuz 2018, 19:15:15 »
Amator roleler ise tabii ki 1.2 daha uygun olacaktır.
https://www.youtube.com/watch?v=wgqtEu5PfAw adresinde daha alt bandlarda da calisabilen bir cihazla testler mevcut.

2.4 te yönlü anten ile çalışınca gürültüden o kadar çok etkilenmeyebilirsiniz.
Ayrıca özellikle anten konusunda cok daha fazla urune erişme sansiniz olacaktır.

Her birinin kendi arti eksisi mevcut.
Kolay gelsin