1.2GHz amatör bandında 38400 yada daha yüksek hızlarda data aktarmak istiyorum.
2m bandında bu hızlara çıkılınca yüksek bir band genişliği kaplayacağından kullanamıyorum. 70cm bandında da aynı şekilde, ek olarak sistemi kuracağım yerde uhf röle olduğundan bastırmasından korkuyorum. 2.4GHz de ise yeterli menzili alamayacağımı düşünüyorum. İstediğim menzil aşağı yukarı 120-150 km kadar. Bu yüzden 1.2GHz bandına takılıp kaldım. Bu bandda çalışacak rf modül bulamadım. CRC, FEC filan sorun değil ama, Modülasyon-demodülasyon, whitening vb işlemleri de kendim yapmak istemiyorum. Bu yüzden hazır rf entegrelerinden birini kullanmam gerekli.
İlk aklıma gelen NRF24L01+ entegresi oldu, 2.4GHz bandında en düşük hızı bile 250kbps gibi çok yüksek bi hız. Ancak bunu 1240–1300 MHz aralığına çekmek için yaklaşık 1.2GHz lik bir LO gerekli. Bu da benim iletişim frekansıma çok yakın olacağı için hassasiyet kaybı yaratır mı çekincesi doğdu. Ek olarak bu frekanslarda çok daha fazla para, zaman, dikkat, emek harcamak gerektiği için tereddüt ediyorum.
Şuanki planım elimdeki SI4463 modülün çıkışını 300MHz'lik bir lokal osilatörle karıştırıp yükselterek bunu sağlamak. Aynı şekilde almada da bir lna ardından aynı osilatörü karıştırarak downconversion yapmayı düşünüyorum. Bu konuda herhangi bir çalışması olan veya tavsiye verebilecek birileri varsa okumaktan memnun olurum.
73