Gönderen Konu: İlk HF istasyonum için önerilerinize ihtiyacım var - HF dünyasına adım atmak  (Okunma sayısı 356 defa)

Çevrimdışı TA8AIR

Merhabalar,

Amatör telsizciliğin bana kalırsa en zevkli kısmı olan HF dünyasına adım atmak üzereyim. Gerek burada gerekse amatör büyüklerimizin kendi tecrübelerini aktardığı bireysel web sayfalarında okuyabildiğim kadar yazı-deneyim okumaya çalıştım. Yine de, bu konuda rehber niteliğinde açık bir yazı bulamadığım için aklımda, gerek yönteme gerekse cihazlara dair bir takım soru işaretleri var. Öncelikle teçhizata dair sorularımı, sonra da izlenmesi gereken yönteme dair sorularımı sormak istiyorum.

A- TEÇHİZAT

1- HF Alıcı-Verici cihaz: Bu konuda biraz aceleci davranarak ikinci el olarak uygun fiyatlı bulduğum Icom IC-7200 model cihazı aldım. Yabancı kaynaklardan okuduğum kadarıyla basit kullanımlı, giriş seviyesi için uygun bir cihaz olarak biliniyor.

2- Güç kaynağı: Her ne kadar buradaki tecrübelere göre SMPS pek tercih edilmemesi gerekse de, gerek fiyat gerek boyut ve ağırlık olarak biraz daha tercih edebileceğim bir güç kaynağı çeşidi olarak görüyorum. İkinci el ve sıfır bir çok ürün alternatifi var. Elbette şerit led vs sürmek için kullanılan ucuz filtresiz SMPS tercih edilmesi olası bile değil. QJE marka 30A akım verebilen ve telsiz cihazları için üretildiğini söyleyen güç kaynakları var. 100$ civarı fiyatıyla beni cezbediyor, lakin sizlerin de aşağı yukarı bu bütçede kalmak kaydıyla önerilerinizi almak isterim. Bahsettiğim ürünün linki: https://www.universal-radio.com/catalog/hamps/5851.html

3- Tuner ve Anten sistemi: Aslında bu kısmı biraz da izlenmesi gereken yöntem başlığı altında tartışmak gerekiyor diye düşünüyorum. HF dünyasına yeni adım atmış bir operatör sizce tüm bandlarda faal olmalı mı? Yoksa kolay bandlarda ve belli başlı modülasyonlarda (SSB gibi) bir süre tecrübe kazandıktan sonra mı diğer band ve modlarda çalışma yapmak için kendini hazırlamalı?
Açıkçası bütçe konusu da düşünüldüğü zaman, anten tuner almadan çalışma yapılabilir mi sorusu en çok kafamı kurcalayan soru. LDG marka IT-100 model indoor anteni nasıl bilirsiniz? İnverted V tarzı anten yaptığımda yeterli olur mu? Random Wire vs. kullanacak olsam elbette outdoor tuner kullanmak çok daha makul olacak biliyorum ama yine bütçe konusuna takılıyorum. 600TL (150$) civarı sıfır-ikinci el önerileriniz neler olur?

B- YÖNTEM

Öncelikle ilk etapta, HF çalışmayı öğrenmek için tek band mı seçmeli, yoksa tüm bandlarda (tüm bandlarda olmasa da birçok bandı kapsayacak şekilde) çalışmak için mi hazırlık yapılmalı? Bu sorunun cevabına göre hazırlayacağım anten sistemine karar verme imkanım olacak. Bu noktada, çok fazla tecrübe gerektirmeyen görece kolay hazırlanabilecek antenler seçmem gerektiğini düşünüyorum, bu konuda fikriniz nedir?
Eğer ilk etapta tek bandda çalışmaya başlamak uygun derseniz, bu sizce hangi band olmalı? Kaç watt çıkış gücü ile çalışmaya başlanmalı? Ve ayrıca, tek bandda SSB ile mi yoksa farklı bir mod ile mi çalışmalı? Tüm bunların cevabına göre, anten tuner kullanmadan 1,5:1 SWR üzerine çıkmadan tek bandda çalışan tune bir anten hazırlayabilmek mümkün olur mu?

Tüm bu hususların dışında HF dünyasına adım atmaya çalışan bana ve benim gibi yeni amatör telsizcilere gerek teçhizat gerek yöntem açısından neler önerirsiniz? Sizlerin buraya aktaracağınız değerli tecrübelerinizin ileride benim gibi yeni başlayacak birçok kişiye de rehberlik edeceği kanısındayım. Şimdiden çok teşekkürler...

Saygılarımla.

TA8AIR
Yunus Emre AYDOĞAN
« Son Düzenleme: 23 Nisan 2018, 19:33:00 Gönderen: TA8AIR »

Çevrimdışı TA5FA

A
1- Cihazınız hayırlı olsun iyi günlerde kullanınız HF için ICOM dünyası bir başkadır

2- Yurt içinden temin edebileceğiniz  SAMLEX 13.8V-30A  önerebilirim. Ama daima bir kenarda Trafolu bir Güç kaynağınız olmasını öneririm.

3- Yurt içinden temin edebileceğiniz  AT130 öneririm ikinci elini gayet kolay bulabilirsiniz . Longwire, Loop , Dipol  v.s tune yeteneğine sahiptir.

B
Yeriniz var ise çok band başlamanız avantajınıza olacaktır. Yukarıdaki önerdiğim Anten tuner ile birkaç bandı kolayca kapsayabilen antene sahip olabilirsiniz. Yok tek band çalışırım derseniz Dipol ve ya vertikal deltaloop antenleri kendiniz yapabilirsiniz. Ölçüleri için hesaplama yöntemlerine kolayca ulaşabilirsiniz genel kurulum sonrası bandınız ve kurulum lokasyonuna göre ince ayarlara geçersiniz. http://www.csgnetwork.com/antennaedcalc.html  aslında hesap makinasını alıp kendinizde hesaplayabilirsiniz

20m bandı ve 40m bandı size gündüz ve akşam QSO yapmayı sağlayacak dır. (Propagasyonun dip yaptığı şu günler içindir)
Mode olarak SSB ile başlayıp DIGITAL(PSK-RTTY-FT8 v.b) devam edersiniz.

Bu hobinin pahalı bir hobi olduğunu hepimizin bildiği üzeredir ancak Cihazınızın karşı ucunda örn. Brezilya yada daha önce adını bile duymaya ihtiyacınız olmadığı bir ada ile QSO yapma olanağı paha biçilmez bir zevktir. 

73... Başarılar  kolay gelsin.
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA1ED

   
   YUNUS EMRE Bey merhaba,
 
  kısaca;
  TECHİZAT: ICOM 7200  Başlangıç seviyesi için yeterde artar bile,bu haliyle CW ve SSB modlarda aktif olabilirsiniz,(CW biliyor ve manipleniz var ise) daha sonrasında bu cihaza uygun interface devresi kullanarak digital modlarda da aktif olabilirsiniz.

 GÜÇ KAYNAĞI: ICOM 7200 max çıkış gücünde  22A akım harcaması var, CW ve SSB modlarında sorun olmaz,(söz konusu ettiğiniz modelde sürekli alınabilecek akım 20A anlık 30A gözüküyor) ancak dıgıtal modlarda türüne göre bazı qsolar 3-5 dakika kadar TX yapmak gerektirir.işte o zaman yeterli gelmeyebilir. böyle bir durumda çıkış gücünüzü bir miktar düşürerek bu güç kaynağı ile de kullanabilirsiniz.

 ANTEN SİSTEMİ ve ANTEN TUNER: Esas çözümlenmesi gereken problem yumağı burada;
 bence ,HF dünyasına yeni adım atmış bir amatör mümkün olan tüm bandlarda aktif olmalı, CW,SSB veya DIGITAL mod  ayırmadan.
nedeni: propagasyon şartları;  yeriniz dar diye  sadece 14-28 mhz arası bir anten kurdunuz, bu bandlar kışın ölü olduğu için kışın gece qso yapmanız DX çalışmanız sürpriz açılmalara kalır.işin içine uzun kış geceleri ve TA içinde yakın istasyonların ile yapacağınız qsoları da katarsanız  7ve 3.5 mhz Antenleri de mutlaka olmalı,hatta  anten kurma şartlarınız elverirse  1.8 mhz anteni bile olmalı.
NASIL YAPACAĞIZ:
 cihazınız isterse 2018 model,en son versiyon olsun anteniniz kadar duyarsınız ve duyulursunuz. öncelikle  nasıl bir anten alacağınıza ve ne kadar harcama yapacağınıza karar vermeden önce  anten kurmak için ne kadar yeriniz var, ne kadar mesafeye,ne kadar yükseğe anten kurabilirsiniz?.bunu belirleyip anten seçimine gitmenizi öneririm. hatta imkan ve yer varsa her band için ayrı anten olmalı .genelde TA da çokça yapılan bir uygulama; iyi bir cihaz alınır, birde otomatik anten tuner(veya manuel) çatıya  2x10M.inverted v dıpol yapılır,tuner vasıtasıyla bütün bandlarda en düşük swr oranıyla aktif olmaya çalışılır. yanlış mı? hayır ama yeterli değil.bu şartlar altında  bu kombinasyonu en verimli kullanacağınız frekans 7mhz bandıdır. diğer bandlarda tuner vasıtasıyla  cihazı kandırdığınız için her şey normal gibi gözükse de tam bir  verimli kullanma şekli değildir.şartlar bu kadarına müsaade ediyorsa , bir yerden başlamanız gerekiyor,başlayın. yaptığınız görüşmeler,mesafeler arttıkça anten sisteminin yeterli olamadığını anlayacak ve yeni arayışlara gireceksiniz.o zaman gelince yine konuşuruz.

 YÖNTEM:bu hobiye ne kadar ve günün hangi saatinde vakit ayıracaksınız? zaman probleminiz varsa,ister gece olsun,ister gündüz olsun
cihazın başına oturduğunuzda değişik frekansları gezip qsolar yapabilmelisiniz. buda iyi bir cihaz ve yüksek watt kullanmanın dışında etkili bir anten sistemi gerektirir.Radyo amatörlüğüne ilk başladığımda büyüklerimden aldığım tavsiye şu oldu;
''eğer bir ev yapacaksan temelden başla ve temeli sağlam yap, ama konu  radyo amatörlüğü ise cihazını kumadan önce çatıda (bahçede) antenlerini kur. çatıdan başla'' bunun için hazır antenlerde almak zorunda değiliz,biraz araştırma,biraz çaba ve uygun malzeme  kullanarak her türlü anteni de  yapabilirsiniz, selam ve saygılarımla.

        TA1ED
  METİN KORKMAZ
      TEKİRDAĞ



 
TA1ED
  METİN KORKMAZ -TEKİRDAĞ

Çevrimdışı TA2FE

Yunus Bey Selamlar,

Öncelikle aramıza hoş geldiniz diyelim .

HF dünyası hakikaten bu işin en zevkli taraflarından biridir.
Ben arkadaşlarımın söylediklerine aynen katılıyorum . Yalnız  Tehcizat bölümünde 3 cü madde  olarak yazmış olduğunuz anten ve anten tuner kısmı aslında her amatörün öncelik vermesi gereken bölümdür. Büyüklerimizden öğrendiğimiz üzere amatörlük üstten başlar dolayısı ile önce anten sarmalının halledilmesi bu ise doğru yatırım yapmanıza ve sonuçlarını doğru almanıza sebep olacaktır.
Anten için değişik seçenekler olmasına karşı önerim önce yeriniz konusunda bizleri foto ve cizim ile bilgilendirir iseniz hem imal edilecek anten ile hemde satın alıncak anten il ilgili detayları konuşabiliriz. Ama en büyük maddi kısım bence antene ayrılmalı.
Cihaz konusunda ICOM tek geçebileceğim bir konu.
Tekrar aramıza hoş geldiniz en kısa zamanda havada duyuşabilmek üzere ;

Selamlar
Emin
TA2FE
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA8A

Yunus Bey,

Adresiniz üniversite görünüyor. Üniversitenizde ICOM setten oluşan bir Amatör Telsiz İstasyonu ekipmanlarınız var. Zannederim Kültür Müdürlüğü bünyesinde idi. Daha önceki Amatör Telsizcilik Grubu kullanıyordu. Araştırmanızı öneririm. İyi çalışmalar dilerim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2VW



    TA Callbook kaydı

    Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • *****
  • İleti: 1451
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
hayırlı olsun, cihazınız kuracağınız sistem,
artık bundan sonrası propagasyonun insafına kalmış,
dilerse kapanır dilerse açılır,

bence önemli olan şu,tesisatınız sağlıklı herhangi bir problem yok olsa bile 
ya çevre, en önemli sorun bu, yakın çevrenizden yada uzak yerlerden
alacağınız enterferans en önemli konu bu hesaba katılmalı eğer varsa enterferans
cihazınızı yada anteninizi etkiliyorsa istasyonları duyamıyorsanız
işte o zaman hf çıktığınıza pişman olabilirsiniz
öyle bir enterferans ki durmak bilmez, makinalı tüfenk gibi
frekansı bloke eder kör sağır topal olur sistem ancak kuvvetli sinyalleri duyabilirsiniz
ne yazıkki hf böyle bir şey aslında köylere gitmek gerek belki oralarda böyle
kirlilik yoktur. altaki yada üsteki komşunun kullandığı pek çok smps ler vs cihazlar
ta gelir seni bulur zor iş hf işletmek. kolay gelsin.

Çevrimdışı TA8AIR

Sayın TA5FA Mehmet Bey, yanıtınız için çok teşekkür ederim. Tuner ve güç kaynağı tavsiyenizi detaylıca araştıracağım. Gemi sökümünden alınmış AT-130'lar satılıyor, bu cihazlar ne kadar sağlam ve sağlıklı çalışacaktır? 500-600 TL bandında satılan AT-130 tercih edilebilir mi sizce? Tuner alırsam eğer 41,5 metre uzunluğunda tel ile long wire (random wire) denilen anteni kurabilirim.

-->Bu arada, bir çok kaynakta random wire antenler için, 9:1 UNUN kullanılmasının uygun olacağı yazılmış, empedans uyumlamak maksatlı. Tamam da, tuner dediğimiz cihaz da aynı işi yapmıyor mu? onun da maksadı empedansı uydurmak değil mi? Bu konuda fikirler nelerdir merak ediyorum.

Sayın TA1ED Metin Bey, yanıtınız için çok teşekkürler. Güç kaynağı konusunda dikkat etmem gereken bir noktayı daha bana gösterdiniz. Anlık ve sürekli akım değerlerine dikkat edeceğim seçim yaparken. Icom IC-7200 ile ilgili bahsettiğiniz interface gerekliliği konusunda emin misiniz? Bildiğim kadarıyla bu cihaz dijital modları çalışabilmek için bir USB çıkışına sahip. Bu konuyu araştıracağım.
Anten ve tuner sistemi konusundaki tavsiyeleriniz oldukça değerli benim için. Çok fazla yer sıkıntım olmayacak ilk istasyonu kuracağım konumumda. Fakat çok yükseğe çıkamam, bununla ilgili aşağıdaki yanıtlara da cevaben alt satırlarda bahsedeceğim. İstasyonumu kurduktan sonraki 3-4 aylık süreçte günde 3-4 saatimi hatta belki daha fazlasını bu iş için ayırabilirim. Saygılar.

Sayın TA2FE Emin Bey, yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim. Öncelikle hoşbulduk demek istiyorum. İlk istasyonumu kuracağım konumum aslında yaz aylarını geçirdiğimiz köyümüzdeki evim olacak. Etrafı boş, geniş bahçesi olan tek katlı, eğimli arazide konumlanmış ve düz bir damı olan ev. Maalesef uygun bir fotoğraf bulamadım ve çizim yapmam betimlememden daha berbat olacağı için ancak betimleme yapabiliyorum. Konumum bu özellikleriyle müsait olacak, fakat yatay düzlemde yer sıkıntım olmasa da dikey olarak direk, kule kurarak yükselebilme imkanım çok fazla olamayacak maalesef, en fazla 3 metre. Burada tek korkum, evin arka tarafından tam dam hizasından şebeke elektriği iletim hattı geçmekte. Bu bana problem çıkartmaz umarım. Bir korkum da, manzara olarak güzel görünen fakat söz konusu HF olunca beni düşündüren bir durum var. Evin rakımından biraz daha yüksekte, kuş uçuşu 8-10 km uzaklıkta Gökçedağ Rüzgar Santrali var, gün içinde 60 kadar devasa rüzgar gülü ile bakışmamız mümkün oluyor. Umarım enterferansla karşı karşıya kalmam. Tekrar teşekkürler.

Sayın TA8A Bilal Bey, cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Adresim maalesef eski, 2 yıl önce mezun oldum ve o günden bu yana bir türlü sabit kalamadığım için adresimi güncellemedim. Gaziantep Üniversitesi bünyesindeki Amatör Telsizcilik Topluluğu'nun kurmuş olduğu istasyon hakkında bilgim vardı. Fakat iki yıl önce, belgemi henüz almışken, bir hevesle sizin dediğiniz gibi düşünerek kültür müdürlüğüne gittim. Maalesef eski gruptan kimse kalmamış, çalışmaları yürüten kimse yoktu. Kültür müdürlüğü ile görüştükten sonra topluluğu birkaç kişi daha bularak aktif hale getirmeye çalıştık. Fakat istasyonun bulunduğu odada bir sürprizle karşılaştık, çatıda antenler, odada bir miktar heliax, bir Icom Outdoor Tuner, bir Icom güç kaynağı, Icom IC-7000 kutusu ve kitapçığı mevcuttu fakat cihazın kendisi yoktu. Sayın TA8AYM Hilal Hanım ile bir süre araştırdık, müdürlükle görüştük fakat cihazın kendisi ve akıbeti hakkında hiçbir bilgiye ulaşamadık. Gaziantep Üniversitesi Amatör Telsizcilik Topluluğu'nun son durumu bu haldeydi. Mezun olduktan sonrası ile ilgili ise hiçbir bilgim yok maalesef.


Sayın TA2VW Hayati Bey, iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Henüz cihaz ve sistemleri kuramamış olan bana, bir de propagasyon şartlarından behsederek ne kadar zorlu, yorucu ama bir o kadar da keyifli bir yola adım attığımı bir kez daha hatırlattınız. Yukarıda da bahsettiğim gibi, istasyonumu kuracağım konum kalabalık olmayan bir köy olacak. Umarım sizin hayalinizdeki gibi elektromanyetik açıdan temiz olur. Bahsettiğim gibi beni korkutan iki unsur var, birincisi eve ve haliyle anten hattına oldukça yakın olacak olan elektrik iletim hattı, ikincisi ise fır fır dönen rüzgar gülleri. Umarım bu açılardan problem olmaz, olmayacaktır. Bu konuda sizlerin değerli tecrübelerini dinlemeyi çok isterim.

Tüm yanıtlar, cevaplar, öneriler ve iyi dileklerini için çok çok teşekkür ederim. Bahsi geçen konularda da tecrübelerinizi aktarabilirseniz çok sevinirim.

Saygılarımla.

TA8AIR
Yunus Emre AYDOĞAN

Çevrimdışı TA1ED



  YUNUS EMRE Bey tekrar merhaba,
 
doğrudur,normal bir printer kablosu ile bilgisayara bağlantı yaptığınızda digital modlarda çalışmak için başka bir bağlantıya gerek kalmıyormuş, cihazın arka paneline ilk baktığımda görmemişim.

    TA1ED
METİN KORKMAZ
  TEKİRDAĞ
   
TA1ED
  METİN KORKMAZ -TEKİRDAĞ

Çevrimdışı TA1JA

Yunus Emre Bey Merhaba,

USB olması çok avantajlı, arabirim, kablo vs. uğraşmanız gerekmiyor. Remote portundan kontrol edip, usb portundan audio in/out yapabilirsiniz.

Tuner sorunuza cevap olarak bir-iki şey yazmak isterim.
outdoor tuner alacaksanız yani tuneri antenin dibinde kullanacaksanız, 9:1 unun'a gerek yok.
Dediğiniz gibi, tuner, cihazla anten arasındaki empedansı ayarlamakla görevli. Longwire anten empedansı yaklaşık 450ohm. Cihazınız ve kullanacağınız kablo 50ohm. Yani tuneri kablonun sonunda, antene bağlayacağınız noktada kullanmanız gerekiyor ki 50ohm cihaz-kablo empedansını 450ohm'a uygunlaştırsın. 9:1 unun kullanıp, dahili tuner veya indoor tuner kullanmak da teorik olarak mümkün olsa da, unun, anten, hat, çevre şartları vs. etkenlerden dolayı hiç bir zaman uçtan uca 50ohm empedansı tuturamayacağınızdan, verim düşecek hatta cihazınıza zarar verebilecek
enterferanslar oluşacaktır.

Yazdıklarınızdan anladığım, yeriniz müsait. 40m için yapacağınız bir delta veya quad loop, ya da dipol, tunersiz de işinizi görecektir. (4:1 veya 1:1 balun kullanarak) Quad loop dipole göre daha verimli olacaktır.


73 de TA1MRT

Çevrimdışı TA8AIR

Sayın TA1ED Metin Bey, yanıt için çok teşekkür ederim, tekrar araştırdığımda ben de herhangi bir interface devresi v.s. gerekmediğini gördüm. Aşağıda Sayın TA1MRT de durumu doğrulamaktadır.

Sayın TA1MRT Murat Bey, bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Çok net cevabını bulamadığım anlayamadığım önemli bir sorumu cevaplamışınız. Anten önerileriniz için de ayrıca teşekkür ederim.

Anten konusunda durum biraz şöyle açıkçası, ilk istasyonumu kuracağım konum oldukça müsait fakat kısa süreli olarak o konumda ikamet etmekteyim. Henüz gelecekle ilgili planlarım tam anlamıyla netleşmemiş olsa da muhtemelen yerim çok müsait olmayacaktır. Bu sebeplerle biraz da geleceği düşünerek yatırım yapmak istiyorum. Ayrıca ilk etapta tuner için çok fazla masraf etmek istemiyorum. Bugün ( http://www.telsizciler.org/index.php/topic,38432.0.html ) şu linkteki ilanı gördüm. Bu antenlerden her bir band için birer tane alıp ilk konumumda çatıya yüksek bir yere monte etsem, tunersiz bir şekilde anten komütatörü ile kullansam, ileride yer sıkıntım olduğunda da benzer şekilde kullansam verim alır mıyım? Tuner + long wire anten kurulumuna göre ne kaybederim - ne kazanırım? Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.


Saygılarımla.

TA8AIR
Yunus Emre AYDOĞAN

Çevrimdışı TA1JA

Pratikte anten tecrübem çok yok.
Bu mobil kullanım için tasarlanmış bir anten. Çatıda kullanmanız için radyal yapmanız gerekecek. Bir de, bir kaç bant için istediğinizi düşünürsek maliyeti yüksek ve verimi düşük olacaktır.

Benim fikrimi sorarsanız, yapabiliyorsanız çatıya, 10m-10m dipol gerip, tuner kullanmadan, 7/14MHz'de çalışmaya başlayabilirsiniz. Çatı mümkün değilse, balkondan bahçeye, ters V yapabilirsiniz. Bunlar için tunere gerek yok. Bir swrmetre temin edebiliyorsanız daha kolay olur tabi ama olmuyorsa, cihazın swrmetresi ile anten boyunu ayarlayabilirsiniz.
Her ikisi de, kısaltılmış vertikal antenden çok daha verimli olacaktır. (yatay dipol antenin yönlü ve kalkış açısının düşük olması, DX görüşmeler içinde avantaj olacaktır)

Dipol veya interted V kullanacaksanız, 1:1 Balun kullanmanız gerekir. Yapımı ile ilgili nette bolca bilgi bulabilirsiniz.

73




Çevrimdışı TA1LC

   Yunus Emre bey özel mesaj ile açıkladım durumu.  Eger yeriniz var ise sayın TA1MRT dedigi gibi 2x10 yapın en iyisi.  Yok ise linkteki modelden her bant için ikişer adet alıp dipol veya ''V'' şeklinde yerleştirin balun takın sarkma yapmaz, tek olunca sarkma muhtemel (zamanında cok ugraştım) ama elinizin altında (yakınınızda) olsun anten çünki alt hf bantlarda özellikle bölge dar her 100 khz frekans degişimlerinde ayar çubuklarınla oynamak gerekecek swr 1 den 10 kadar degişebiliyor. Sözde dar bant oldugundan dipole göre daha az gürültü varmış. Kolay gelsin.
« Son Düzenleme: 25 Nisan 2018, 23:43:00 Gönderen: TA1EH »