Sayın TA5FA Mehmet Bey, yanıtınız için çok teşekkür ederim. Tuner ve güç kaynağı tavsiyenizi detaylıca araştıracağım. Gemi sökümünden alınmış AT-130'lar satılıyor, bu cihazlar ne kadar sağlam ve sağlıklı çalışacaktır? 500-600 TL bandında satılan AT-130 tercih edilebilir mi sizce? Tuner alırsam eğer 41,5 metre uzunluğunda tel ile long wire (random wire) denilen anteni kurabilirim.
-->Bu arada, bir çok kaynakta random wire antenler için, 9:1 UNUN kullanılmasının uygun olacağı yazılmış, empedans uyumlamak maksatlı. Tamam da, tuner dediğimiz cihaz da aynı işi yapmıyor mu? onun da maksadı empedansı uydurmak değil mi? Bu konuda fikirler nelerdir merak ediyorum.
Sayın TA1ED Metin Bey, yanıtınız için çok teşekkürler. Güç kaynağı konusunda dikkat etmem gereken bir noktayı daha bana gösterdiniz. Anlık ve sürekli akım değerlerine dikkat edeceğim seçim yaparken. Icom IC-7200 ile ilgili bahsettiğiniz interface gerekliliği konusunda emin misiniz? Bildiğim kadarıyla bu cihaz dijital modları çalışabilmek için bir USB çıkışına sahip. Bu konuyu araştıracağım.
Anten ve tuner sistemi konusundaki tavsiyeleriniz oldukça değerli benim için. Çok fazla yer sıkıntım olmayacak ilk istasyonu kuracağım konumumda. Fakat çok yükseğe çıkamam, bununla ilgili aşağıdaki yanıtlara da cevaben alt satırlarda bahsedeceğim. İstasyonumu kurduktan sonraki 3-4 aylık süreçte günde 3-4 saatimi hatta belki daha fazlasını bu iş için ayırabilirim. Saygılar.
Sayın TA2FE Emin Bey, yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim. Öncelikle hoşbulduk demek istiyorum. İlk istasyonumu kuracağım konumum aslında yaz aylarını geçirdiğimiz köyümüzdeki evim olacak. Etrafı boş, geniş bahçesi olan tek katlı, eğimli arazide konumlanmış ve düz bir damı olan ev. Maalesef uygun bir fotoğraf bulamadım ve çizim yapmam betimlememden daha berbat olacağı için ancak betimleme yapabiliyorum. Konumum bu özellikleriyle müsait olacak, fakat yatay düzlemde yer sıkıntım olmasa da dikey olarak direk, kule kurarak yükselebilme imkanım çok fazla olamayacak maalesef, en fazla 3 metre. Burada tek korkum, evin arka tarafından tam dam hizasından şebeke elektriği iletim hattı geçmekte. Bu bana problem çıkartmaz umarım. Bir korkum da, manzara olarak güzel görünen fakat söz konusu HF olunca beni düşündüren bir durum var. Evin rakımından biraz daha yüksekte, kuş uçuşu 8-10 km uzaklıkta Gökçedağ Rüzgar Santrali var, gün içinde 60 kadar devasa rüzgar gülü ile bakışmamız mümkün oluyor. Umarım enterferansla karşı karşıya kalmam. Tekrar teşekkürler.
Sayın TA8A Bilal Bey, cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Adresim maalesef eski, 2 yıl önce mezun oldum ve o günden bu yana bir türlü sabit kalamadığım için adresimi güncellemedim. Gaziantep Üniversitesi bünyesindeki Amatör Telsizcilik Topluluğu'nun kurmuş olduğu istasyon hakkında bilgim vardı. Fakat iki yıl önce, belgemi henüz almışken, bir hevesle sizin dediğiniz gibi düşünerek kültür müdürlüğüne gittim. Maalesef eski gruptan kimse kalmamış, çalışmaları yürüten kimse yoktu. Kültür müdürlüğü ile görüştükten sonra topluluğu birkaç kişi daha bularak aktif hale getirmeye çalıştık. Fakat istasyonun bulunduğu odada bir sürprizle karşılaştık, çatıda antenler, odada bir miktar heliax, bir Icom Outdoor Tuner, bir Icom güç kaynağı, Icom IC-7000 kutusu ve kitapçığı mevcuttu fakat cihazın kendisi yoktu. Sayın TA8AYM Hilal Hanım ile bir süre araştırdık, müdürlükle görüştük fakat cihazın kendisi ve akıbeti hakkında hiçbir bilgiye ulaşamadık. Gaziantep Üniversitesi Amatör Telsizcilik Topluluğu'nun son durumu bu haldeydi. Mezun olduktan sonrası ile ilgili ise hiçbir bilgim yok maalesef.
Sayın TA2VW Hayati Bey, iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Henüz cihaz ve sistemleri kuramamış olan bana, bir de propagasyon şartlarından behsederek ne kadar zorlu, yorucu ama bir o kadar da keyifli bir yola adım attığımı bir kez daha hatırlattınız. Yukarıda da bahsettiğim gibi, istasyonumu kuracağım konum kalabalık olmayan bir köy olacak. Umarım sizin hayalinizdeki gibi elektromanyetik açıdan temiz olur. Bahsettiğim gibi beni korkutan iki unsur var, birincisi eve ve haliyle anten hattına oldukça yakın olacak olan elektrik iletim hattı, ikincisi ise fır fır dönen rüzgar gülleri. Umarım bu açılardan problem olmaz, olmayacaktır. Bu konuda sizlerin değerli tecrübelerini dinlemeyi çok isterim.
Tüm yanıtlar, cevaplar, öneriler ve iyi dileklerini için çok çok teşekkür ederim. Bahsi geçen konularda da tecrübelerinizi aktarabilirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla.
TA8AIR
Yunus Emre AYDOĞAN