Ana Sayfa > Eksantrik Çalışmalar ***

FT8 hakkında soru ve cevaplar...

<< < (4/5) > >>

TA3Q:
Kimse yazmadan tekrar ben;

Değerli TA1PB Murat bey;
telefon görüşmesi ile bilgilendirdi. Akşam cihaz başına tekrar geçip durum hakkında buradan yazacağım ( Bilgisayar ses kartı acaba olmadan mikrofon ve cihaz sesi ile olur mu? ) el cevap sanırım olur fakat dışarıya ses verir ve hanımla papaz oluruz.
Değerli TA3IW Cevat bey;
Abey Ocak 20 si dört gözle beklemedeyim, ses kartı çözümü dışarıdan SLİNK ( Reklam oldu mu ) USB olanını sipariş verdik kısmet ona bakacağız oldu oldu. Olmadı cihazımız hala limoni
kalın sağlıcakla

TA8A:
Türker amca,

PTT method CAT OLMAMASI lazım diye düşünüyorum. PTT method seçenekleri içerisinde RTS veya CTS var ise onları bir seçmek lazım. Sağlıcakla kalınız.

Bilal Ekmekci, TA8A

TA3Q:
Bilal emmim;

PTT method kısmında CAT var aynı bölüm de aynı zamanda VOX , DTR ,  RTS mevcut ancak burda da bir alta geçtiğimizde yine PORT belirtilenlerden seçmek gerekiyor ilerleyemedim, ancak telefon görüşmelerinden anladığım ve kullanlardan öğrendiğim laptop içindeki ses kartı yerine harici USB ( Kalite önemli " şase bağlantıları fark ediyormuş") bu nedenle ELECTRAF kullanıcı amatör arkadaştan aldığım bilgi nedeni ile harici USB ses kartı kullanmam yönünde, bu arada (TA5FA nın yazılarından öğrendiğim " yılmak yok devam" balkoncu yazılarından) yılmak yok öğreneceğim daha çok işler var.
Teşekkürler .
Sürç-i lisan ettiysek affola
Yiğenin Türker

TA5FA:
Merhaba, bir TA5FA adı geçti gibi gibi,,,,

817 kullanmadım ancak port ve PTT işleriyle epeyce haşır-neşir oldum du.

Aşağıdaki resimlerde sadece setup noktaları işaretlidir (kutucuklar 817 için doldurulmalıdır)

Rig: 817
Serial Port: USB/RS232 cat kablonuz PC nizde hangi Port numarasına oto yada manual atandıysa onu yazınız ( PC aygıt yöneticinizden)
Baud Rate: 817 cihazınızın setuo menüsünde baud ne ayarlı ise  PC port hızını da aynı eşleştirmeli siniz (817 de hangi menüdedir maualinde yazılıdır)
Data Bits: 817 için data başlangıç   8 (bu seçenekleri de haberleşme protokolündeki ne ise o seçilmeli)
Stop Bits: bitiş   2 (bu seçenekleri de haberleşme protokolündeki ne ise o seçilmeli) bazı kullanıcılar 1 seçmiş

Şayet CAT ile  PTT yaptırmak istiyorsanız ki  bu cihazda bu yetenek varmıdır bilemiyorum.
PTT method  bölümünde CAT seçeneğini işaretler iseniz   CAT kontrol tarafındaki port dan alır komutu """yani hemen altındaki port işlevini yitirir seçim yapamazsınız.""

CAT kablonuz ayrı ve PTT kablonuz ayrı ise ki bazı cihazlar  CAT(CIV)  ile PTT seçeneğini yaptırmıyor (Örnek ICOM 718)
CAT tarafında ilgili USB/RS232 portunu ,,,,,,  PTT içinde ayrı ilgili USB/RS232 portunu seçmeli  RTS ilemi yoksa DTR ilemi  PTT yaptıracağınızı işaretlemilisiniz " Bu işaretlemede esas olan ilgili USB/RS232 portunun çıkışı hangi bacak vasıtasıyla fiziki olarak TRX'e bağlıdır genellikle RTS ucu ya bir transistör yada optocoupler ile tetiklenerek TRX 'e bağlantı yapılır" 

VOX 'u zaten biliyorsunuz port ayarına gerek dahi yok şayet cihazınız data girişinden(TRX'in arkasındaki DIN soket  AUIDIO giriş ve çıkış)  VOX ile tetikleme yaptırıyorsa . (Yine bazı cihazlar cihazın data girişinden VOX özelliği ile PTT yaptırmıyor)

*****Tüm bunların yanında biliyorsunuz TRX'in  menü ayarları önemlidir her cihaza ve modeline göre değişken menüsünde CAT-DATA-BOUND-PTT seçenekleri açılmalı işlevsel hale getirilmeli ki siz zaten bazı kaynaklardan gerekli doneleri almışsınız.

Kolay gelsin.

TA5FA:
Gelelim PC Ses kartı ve Audio bağlantı olayına ;
Elbette Ses kartınızın iyiliği hiç umulmadık noktada +1 kazanç sağlayacaktır.  Ancak Digimode kullanıcılarının %90'ı  Bilgisayarında ne varsa onu kullanıyor şayet ben diği çalışırken PC de de başka ses ile ilgili işlem yapacağım derseniz USB ses kartı ilave eder onun üzerinden ilerlersiniz.

Her istasyon setup 'ındaki durum bir başkasının istasyonunda tıpkısının aynısı setup olsa dahi Enterferans şartları aynı olmayabiliyor. Örneğin PC<>TRX arasındaki kablonun geçiş güzergahı kıvrımı v.s etkenler sizi veya bir başkasını setubunuz aynı olsa dahi farklı etkilere maruz bırakıyor.

Ben yıllarca TS480sat ile  PC arasında Audio bağlantılarını direkt yaptım yani izolasyon 600:600 1:1 trafocuklarını kullanmadım çalışmadı mı çalıştı elbette ancak kaçırdığım ne vardı bana bariz etki yapmadığımdan farkına varamadım yada göremedim-yaşamadım.  Ancak tüm profesyonel rig arabirimlerinin içeriğinde mutlaka izolasyon trafoları ve optocoupler izole tetikleyiciler olmazsa olmaz ekipmanlardır.

Direkt bağlasanızda çalışmaz diye bir durum yok yeterki  PC/TRX volum ve mic düzeylerini kararınca ayarlayın Ancakkk naçizane önerim araya 1:1 trafocuklardan koyulması hususundadır.

Kalın sağlıcakla..

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git