Gönderen Konu: Fan dipol anten  (Okunma sayısı 154 defa)

Çevrimdışı TA5TM

Fan dipol anten
« : 19 Aralık 2017, 07:47:59 »
       Arkadaşlar müstakil evimin çatısında şu anda 3 tane anten kullanıyorum,antenlerin özellikleri şu şekilde.
a-Windom anten:Tamboy 41 metre civarı besleme noktası zemin topraktan yaklaşık 10 metre yükseklikte ve inverted vee şeklinde gerilmiş 80-10 metre arası çalışıyor ilk zamanlar swr si çok iyiydi zamanla anlamsız bir şekilde bozuldu sadece 2 bantta tunersiz kullanabiliyorum diğer bantlar tunersiz olmuyor.
b-80 metre mono bant:3600 ile 3900 arasında tunersiz swr 1:1 ile 1:6 arasında,bu antende aynı şekilde yerden 10 metre yükseklikte ve inverted vee
c-Delta loop anten:Tam boy 40 metre bandına göre 6mm bakır telden yapılmış 40-10 metre arasında warc bandlar hariç swr 1:1 ile 1:3 arasında 45 derece açıyla gerilmiş,besleme noktası üçgenin sağ alt köşesinden yapılmak suretiyle vertical hale getirilmiş bir anten.

Tüm bu antenlerime ilave olarak yapmayı düşündüğüm 20-17-15-10 metre bantlarını ihtiva eden fan dipol anten hakkında düşüncem netleşmediği için konuyu ,siz değerli ustalarıma sormaya karar verdim.Sizce bu anteni yapmalımıyım bana herhangi bir getirisi olurmu? Bu anteni yapmaktan ziyade swr ayarı gözümü korkutuyor.Aslında bahsettiğim 3 antenimle bütün bantlarda durum fena sayılmaz ama fan dipoldeki her bir anten kolu bağımsız olarak hareket adeceği için mono bant anten gibi verimli olabilirmi diye düşündüm.Bilmiyorum belkide propagasyonun dip yaptığı şu dönemlerde bu tür antenlerle ölüyü diriltme hayali kuruyorum.

Bu konudaki değerli görüşlerinizi bekliyorum.Kıymetli zamanlarını ayırıp yorum yazacak tüm arkadaşlarıma peşine çok teşekkür ederim.73

Çevrimdışı TA3LKU

Ynt: Fan dipol anten
« Yanıtla #1 : 19 Aralık 2017, 08:34:38 »
Merhaba Adnan Bey,
Ben Çanakkale'den Kaan (TA3LKU). Hali hazırda çatımda 20 derece açı ile inverted V şeklinde yerleştirilmiş ve 40/20/17/15m'lerde çalışan bir Fan Dipole antenim var. 40m'den başlayarak her bant için ayrı ayrı hesaplama sonrası kesim yaptım. Antenleri birbirlerine bağlamadan önce yine 40m'den başlayarak hepsini analizö ile akort ettim. Hepsini birbirine bağladığımda tabi ki empedans 50ohm'uun dışına çıktı ve bunu da bir tuner yardımı ile her bant değiştirdiğimde tolere ettim. Çalışmasından memnununm. Ama tabi ki kazançlı bir antenin yerini tutmaz. Neticesinde bir dipole temelli. Kazancı sıfır tutabilmek önemli.
SSB olarak Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta/Batı Asya dışına çıkamadım. Ama FT8'de Güney Amerika, Güney Afrika, Avustralya ve Japonya ile QSO yaptım.
Kolay gelsin.
73 DE TA3LKU
Op: Kaan Hürkan
Loc: LM29aw
TRAC Iğdır Temsilciliği - YM9KIG

Çevrimdışı TA5TM

« Yanıtla #2 : 19 Aralık 2017, 10:46:05 »
Sevgili arkadaşım cevabınız için çok teşekkür ediyorum,fan dipol anteni başarıyla yapıp kullanmana sevindim.Analiz cihazıyla ölçüm yapıp boy ayarı yapmak elbette çok büyük kolaylık,benim analiz cihazı maalesef ne yaptıysam doğru sonuç vermiyor,muhtemelen arızalı ama yapacak birşey yok.Dediğiniz gibi aslında en iyisi yagi ve benzeri kazançlı bir anten kullanmak ama  yagi dikecek yer yok,mecburen bu tür antenlerle işimizi görmeye çalışıyoruz.Bahsettiğiniz lokasyanlarla mevcut antenimle rahat görüşebiliyorum zaten,fakat dediğim gibi propagasyonun dip yapmasından kaynaklanıyor aslında bütün çabamız,belki de işe yaramayacak ama umut dünyası işte.

Çevrimdışı TA3LKU

« Yanıtla #3 : 19 Aralık 2017, 10:49:41 »
Haklısınız, en dip seviyedeyiz. Belki bir 10 yıl sonra bütün bu yaptığımız antenler inanılmaz yüksek performansta çalışacak. Ama şimdilik bunlarla idare ediyoruz. Yagi dikmek için yerim var ama masraflı ve çok uğraştıracak. Bu yüzden hiç girişmedim.
Selamlar, 73.
73 DE TA3LKU
Op: Kaan Hürkan
Loc: LM29aw
TRAC Iğdır Temsilciliği - YM9KIG