Gönderen Konu: RadioRef Dergisi  (Okunma sayısı 269 defa)

Çevrimdışı TA2NC

RadioRef Dergisi
« : 07 Aralık 2017, 09:11:52 »
Gecen ay Fransiz bir amatorden mail aldim.
moonbounce mail grubuna EME contest ile ilgili  attigim bir maili cok begenmisler ve bunu fransizcaya cevirip kendi cikardiklari dergide yayinlamak icin benden izin istediler.

Ekte ilgili pdf dosyasini gorebilirsiniz.
Yazinin cevirisini bir ara burada paylasacagim.

TA isaretini bir sekilde temsil edebilmekten mutluyum.

73

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: RadioRef Dergisi
« Yanıtla #1 : 07 Aralık 2017, 10:13:18 »
Tam bire bir olmasa da yazının çevirisi aşağı yukarı şu şekilde:

Size de denemeniz için ,ilham vermesi için:  TA2NC'nin  Deneyimleri

Oguzhan KAYHAN TA2NC, TA1D/3 nin yaz donemi haric   EME dalında aktif olan tek istasyon.

Oguz Ankara'nın 20 km dışında büyük şehir gürültüsünün daha az olan bir bölgesinde yaşıyor.
Bize anlattığı AY'dan haberleşmeye giden süreç, diğer yazılarımızda bahsettiğimiz "EME'ye cesaret et" ruhuna tamamen uyan bir süreç.
İşte onun hikayesi;   
Yazarın izni alınarak F6BEG tarafından fransızcaya çevrilmiştir.

1997 yılından beri Radyo Amatörüyüm. Bu yıla kadar bu hobinin HF tarafıyla ilgiliydim.
Herşey anten yapma merakım ile başladı. Bazı anten modelleri denemeye başladım. Özellikle LFA Plus 2 antenler üzerine eğilip bir tane kendime yaptım.
Yalnız birşey vardı. ELimde FM bir el cihazı hariç VHF cihaz yoktu.
Bu yüzden TS-480 HF cihazımla kullanmak üzere 30 dolarlık bir UT5JCW Transverter alarak işe başladım.

Daha sonra  bulduğum 150W'lık bir PA yı da bu sete bağladım. Böylece bir ip yardımı ile çevirebildiğim bir setim olmuştu.

2017 yılının başında 1500 km'ye varan mesafelerde Meteor Scater ile VHF qso'ları yapmaya başlamıştım.
Ama bu yeterli miydi?
Hayır. Kendime BLF188  ile bir PA yapıp yeterli bir güce kavuşmuştum.

1 Haziran 2017 de I2FAK superstation ile sabrı sayesinde  ilk EME QSO'mu yaptım. Anten rotator'Um olmadığı için her 10 dakikada bir çatıya koşup anteni ay'ın batış yönüne doğru çevirerek bu QSOyu tamamladım.  İşte o gün EME hastalığına kapılmıştım.

Takip eden 2 ay içinde hem ikinci antenimi yaptım hem setup'ıma TA2NAS 'in doğumgünü hediyesi olan 18 dB lik bir LNA ekledim, hem de azimuth ve elevation rotorlarımı ekledim.
Bir sonraki ay da istasyonumu daha iyi hale getirmek için ikinci el bir FT847'yi istasyonuma ekledim.

Doğruyu söylemek gerekirse EME yarışmasının ilk günü contest olduğundan haberim yoktu. İkinci günü bunu farkedip çalışmaya başladım.

EME yarışmasının ikinci ayağında ilk gün birçok qso yaptım ancak ikinci gün power divider'ıma giren yağmur suyu yüzünden yarışmaya katılamadım.  Gecenin bir yarısı çatıya çıkıp biraz uğraştıysam da malesef olmadı ve yaışmayı sadece dinlemekle yetindim.
İlk EME yarışma tecrübemde,  yarışmanın iki gününden efektif olarak faydalanamasam da, 43 QSO yaptım.  Duyduğum en güçlü istasyon HB9Q'yu yaklaşık -9 db civarı "speaker copy" olarak  duydum.  En fazla konuştuğum ülkeler:  9 Amerika istasyonu, 6 isveç istasyonu ve 4 rus istasyonu oldu.
Contest sırasında W7GJ ile Montana eyaletini de QSO listeme ekleyebildim. Sabrı için teşekkür ederim.

Yaptığım gözlemlere göre , yarışma sırasında aynı anda kullandığım MSHV ve WSJT9.7 yazılımlarında MSHV yazılımın çok daha iyi çalıştığını tesbit ettim. Bu yazılımı yazan LZ2HV ye de teşekkür ederim.

Dİğer gözlemim de, aynı tarihlere denk gelen Avrupa VHF CW yarışması, Ankarada bile benim için QRM yaratıyordu. Bu yzden yarışma takviminin daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bildiğim kadarıyla bu yarışmaya bu sene katılan tek TA istasyonuyum ve etrafımdaki amatörlerin de bu aktiviteye katılması için elimden geleni yapmaya çalışıyorum.
Özellikle TA1D ve LZ1BB ya benimle paylaştıkları MS ve EME tecrübeleri için teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #2 : 07 Aralık 2017, 10:46:23 »
Tebrik ederiz bilinen inden farklı bir boyutu Radyo amatörlüğünün farklı kulvarı(TA'da bilinen inden) ve Fransızlara da yazdırıp(dergilerine) okuttuysanız süper ötesi elinize sağlık. Yine şu çılgın Türkler dediklerini duyuyor gibiyim. :):):)

Tebrikler başarılar...
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA7N

« Yanıtla #3 : 07 Aralık 2017, 13:07:49 »
Tebriker Oğuzhan,başarılar...

73's TA7N/2

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #4 : 07 Aralık 2017, 14:50:47 »
Tebrik ederim,73.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #5 : 07 Aralık 2017, 17:53:59 »
Tebrik ederim sizi. Gerçekten özendirici...
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA4CS

« Yanıtla #6 : 07 Aralık 2017, 20:21:04 »
Tebrik ederim başarılar...73
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA2LLS

« Yanıtla #7 : 08 Aralık 2017, 12:05:46 »
Oğuzhan bey tebrik ederim. Başka arkadaşlara da ilham olur inşallah.
TA2LLS

Seyit Tekirdağ
seyitttekirdag@gmail.com
0532 464 55 50
QTH KN40RT GEBZE/KOCAELİ

Çevrimdışı TA2BS

« Yanıtla #8 : 08 Aralık 2017, 12:28:59 »
Oguzhan Bey Tebrikler. TA için gurur verici.

73

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #9 : 08 Aralık 2017, 12:45:54 »
Dergideki yazi serisi  , fransadaki radyo amatorlerini  her ay baska bir basari hikayesi yayinlayarak EME calismalari icin tesvik etmek amacli cikiyor.

Okuyucularina o kadar da zor degil, deneyin mesaji vermeye calisiyorlar.
Ki  hergun 5-6 farklı EME operatoru goruyorum calisirken. Adamlara bu oran az geliyor.

Yaziyi burada paylasma amacim da, baska konularda ufak ufak EME , meteor, Aircraft Scatter  vs gibi konulara deginmem de benzer sebeplerden.

Oranlara bakacak olursaniz Turkiyedeki amatorlerin cok buyuk bir cogunlugu VHF/UHF kullaniyor. Ama sadece Role'de ya da "500" de konusmak icin.

HF zaten farklı bir kulvar. Yeri olan varsa antenini gerip calisiyor.   VHFte de evet yagi ve benzeri yonlu anten yapanlar var. Ama hedefleri sadece komsu ildeki rolelere girebilmek..
Oysa ki bu dunya sandiklarindan daha buyuk.  Evlerindeki 50W lik bir cihaz ile ve yaklasik 100-150 tl ye mal edebilecekleri bir anten ile Meteor ya da VHF-DX calismasi yapabilirler ama bunun sadece farkinda degiller.  Malesef etrafta bu konularda tecrubeli cok fazla amator de olmadigindan, Derneklerde bunlarla ilgili workshoplar verilmiyor. (En azindan kimse benden boyle bir calisma istemedi bu gune kadar)

Bunlari yaziyorum cunku belki birileri daha merak eder dur bende deneyeyim der sayiyi yukseltebiliriz diye dusunuyorum.

Bunlari yaziyorum cunku TA5FA'nin yazmaktan bikmadan Contest, LOTW vs gibi konularda insanlarin ruhuna islemesi ve bir hareket yakalamasi, bana bu yontemin burada da  ise yarayacagina dair umut veriyor.

Asagidaki resimdeki kareler benim VHF te yaptigim QSOlari gosteriyor. Umit ediyorum ki, Anadolu'da da bu karelerden bol miktarda yakalayabilirim bir gun.

İlginize teşekkür ederim.