Lütfü bey, smpslerde kullanılan filtre toroidleri de demir tozu çekirdekli olduğu için bunların da geçirgenlikleri düşük olduğundan kullanılmamalı. Endüktansı T50-2 ye sarılmış gibi düşük çıkacaktır.
Bu devrede kullanılması gereken toroidin özelliği ne olmalı?
1-Bu frekans bandına uygun olmalı. En düşük frekansta da, en yüksek frekansta da üzerinde herhangi bir güç harcamadan trafo çekirdeği gibi randımanlı çalışabilmeli.
2-Yeteri kadar yüksek geçirgenliği olmalı ki, sarım sayısı artırılmak zorunda kalınmasın.
3-Üzerine sardığımız sarımın belirli bir endüktansa, dolayısıyla da belirli bir empedansa sahip olması gerekir. Sarımların aynı oranda olması yeterli değildir. Şöyle anlatayım, elimizde bir trafo var, voltajı 220/12. Sarım oranları da, 880/48 olsun. Siz bunu söküp de 220 sarım primere, 12 sarım sekondere sararsam da aynı verimi alırım derseniz, bu olmaz. Tasarımcısı bu endüktansı en uygun 300 mikrohenri olarak tespit etmiş.
4-Üzerinde güç aktarımı olmayacak, toroidin küçük olması fazlaca bir anlam ifade etmiyor.
5-Toroid bu devrede faz açısını ayarlayabilmek için kullanılmış.
Kısaca elinizde FT50-43, FT37-43, tasarruflu lamba toroidi, 28B0375-400 gibi tüm HF aralığını kapsayan yüksek geçirgenlikli ferrit malzeme varsa, bu endüktans ve sarım oranlarına bağlı kalmak kaydıyla aynen kullanabilirsiniz. Çok kritik değil yani.
28B0375-400 bir ara bluemavi'de bolca vardı ve bunlar tasarruflu ampul toroidine ve 43 materyale oldukça benziyorlar.