Gönderen Konu: HF Jammer olabilirmi?  (Okunma sayısı 1571 defa)

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: HF Jammer olabilirmi?
« Yanıtla #80 : 02 Kasım 2017, 20:06:12 »
Heyecanla bekliyoruz

Çevrimdışı TA2LLS

« Yanıtla #81 : 03 Kasım 2017, 08:33:36 »
Evet sinyal de düşme oluyor fakat Gain den açınca tekrar sinyali yükseliyor.
Bu şekilde kullanıyorum ve iyi iş görüyor. Ayrıca daha sonra dışarıya uzattığım yalancı antenin boyunu 1 metre kadar daha uzattım.
Bu şekilde daha da güzel çalışmaya başladı.
TA2LLS

Seyit Tekirdağ
seyitttekirdag@gmail.com
0532 464 55 50
QTH KN40RT GEBZE/KOCAELİ

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #82 : 03 Kasım 2017, 10:08:48 »
Bu cihaz yanlış kullanılırsa çok verimli olmayacaktır.
Qrm çoğunlukla bina içi kaynaklıdır. Rg58 kablonun ucuna 2 metrelik  bir anten takarak qrm nin en yoğun olduģü noktayı tespit etmek gerek. İkinci anten buraya konulmalı.  İkinci antenin konumu çok önemli. İkinci anteni Qrm yi maximum, yararlı sinyali ise en az alacak şekilde konumlandırmak gerek.Yoksa yararlı sinyal de zayıflatılır.
« Son Düzenleme: 03 Kasım 2017, 10:10:02 Gönderen: TA3ALS »

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #83 : 03 Kasım 2017, 11:10:49 »
ALi bey'İn dedigine katiliyorum.
ikinci anten asıl sinyali en az duyacak sekilde koyulmali.
Ama qrm'i alabilmeli.

Calisma mantigi bu cunku.
İkinci antenden duydugu sinyali faz farki ile ilk sinyalin uzerine bindirip birbirlerini sonumlemesini sagliyor.
Asil sinyali de duyarsa onu da sonumler.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #84 : 03 Kasım 2017, 11:12:26 »
Kıymetli arkadaşlar,

Maalesef bina dışı anten ile çok denedim ve randıman alamadım. Şu anda yaklaşık 7-8 metre kabloyu toplu olarak bina içerisinde yere bıraktım. Ucunu da cihaza bağladım. Hem evde, hem de işyerimde ancak bu şekilde randıman alabildim. İyi çalışmalar dilerim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #85 : 03 Kasım 2017, 11:18:43 »
QRM genelde local bir unsur olduğundan dolayı kanaatimce;
          Kullanılacak olan toroidin, tasarruflu ampul veya smps toroidi olması gerektiğini ve ayrıca 1m antenin yeterli olacağını düşünmekteyim.
        Zaten buradaki amaç,   istenmeyen rf tayfını elimine etmek.
         Başarılar.  73.
« Son Düzenleme: 03 Kasım 2017, 11:20:21 Gönderen: TA5AE »

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #86 : 03 Kasım 2017, 13:26:12 »
Lütfü bey, smpslerde kullanılan filtre toroidleri de demir tozu çekirdekli olduğu için bunların da geçirgenlikleri düşük olduğundan kullanılmamalı. Endüktansı  T50-2 ye sarılmış gibi düşük çıkacaktır.

Bu devrede kullanılması gereken toroidin özelliği ne olmalı?

1-Bu frekans bandına uygun olmalı. En düşük frekansta da, en yüksek frekansta da üzerinde herhangi bir güç harcamadan trafo çekirdeği gibi randımanlı çalışabilmeli.
2-Yeteri kadar yüksek geçirgenliği olmalı ki, sarım sayısı artırılmak zorunda kalınmasın.
3-Üzerine sardığımız sarımın belirli bir endüktansa, dolayısıyla da belirli bir empedansa sahip olması gerekir. Sarımların aynı oranda olması yeterli değildir. Şöyle anlatayım, elimizde bir trafo var, voltajı  220/12. Sarım oranları da, 880/48 olsun. Siz bunu söküp de 220 sarım primere, 12 sarım sekondere sararsam da aynı verimi alırım derseniz, bu olmaz. Tasarımcısı bu endüktansı en uygun 300 mikrohenri olarak tespit etmiş.
4-Üzerinde güç aktarımı olmayacak, toroidin küçük olması fazlaca bir anlam ifade etmiyor.
5-Toroid bu devrede faz açısını ayarlayabilmek için kullanılmış.

Kısaca elinizde FT50-43, FT37-43, tasarruflu lamba toroidi, 28B0375-400 gibi tüm HF aralığını kapsayan yüksek geçirgenlikli ferrit malzeme varsa, bu endüktans ve sarım oranlarına bağlı kalmak kaydıyla aynen kullanabilirsiniz. Çok kritik değil yani.

28B0375-400 bir ara bluemavi'de bolca vardı ve bunlar tasarruflu ampul toroidine ve 43 materyale oldukça benziyorlar.

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #87 : 03 Kasım 2017, 18:21:29 »
Şimdi bu QRM eliminatörün çalışma prensibi şöyle:

QRM antenine gelen parazitin aynısı ana antene de gelmeli ki birbirini nötürleştirsin.

Temel prensip şu: Her  iki antene gelen sinyal, bunların birtanesi ters çevrildiği için birbirini iptal eder.

Yani eğer sizin Çatı anteninize gelen uzak istasyon sinyali QRM eliminatör antenine de gelirse birbirini iptal edeceğinden istasyonu sağır duymanıza sebeb olacaktır.

Aynı şekilde Gelen parazitin hem çatı antenine hemde iç antene gelmesi gerekiyor ki birbirini yok edebilsin. Yani yerel gürültünün her iki antene de ulaşması gerekiyor.

Küçük anteni nereye koyarsanız oradaki gürültü eğer dış antene de geliyorsa o zaman kesecektir.

Biraz karışık gibi oldu anlatırken ama umarım anlatabilmişimdir..

73
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com