Gönderen Konu: Kısa dalga Radyo Yapımı hakkında yardım  (Okunma sayısı 424 defa)

Çevrimdışı TB5X_SK

Kısa dalga Radyo Yapımı hakkında yardım
« : 05 Eylül 2017, 21:48:50 »
Selamlar arkadaşlar.

Ben bir konuda fikirlerinize danışmak istiyorum.

Kısa dalgadaki radyo istasyonlarını dinlemek için bir radyo yapmak istiyorum. LCD ekranlı ve DDS li olabilir.
Örneğin 5.960 KHz deki Türkiyenin sesi radyosunu QRP ile dinliyorum ama muayyenleri yeniden ayarlamak gerekiyor.

Elimdeki Normal Philips kısa dalga radyodan daha iyi dinliyor ama başka bandlara geçemiyor doğal olarak. Yeniden ayar gerekiyor.

Tüm kısa dalgayı dinleyebileceğim güzel bir projesi olan, veya elinde dokümanı, fikri olan var ise, yardımcı olursa sevinirim.

Teşekkürler

73
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA7BB

Ynt: Kısa dalga Radyo Yapımı hakkında yardım
« Yanıtla #1 : 05 Eylül 2017, 22:58:38 »
merhaba.
böyle bir şema var.
vaktiyle bir amatör arkadaşın sitesinden almıştım.
işini görürse devamı var
73

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #2 : 05 Eylül 2017, 23:37:09 »
Ömer Bey teşekkürler inceliyorum..
TB5X

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #3 : 06 Eylül 2017, 00:01:00 »
Sanırım 300khz-30mhz alıcı
■Süperhetorodin  en iyisi
Lakin, Tüm kısadalga  bandı için ayrı ayrı bobin takımı ve bunlara komütatör (anahtar diyot ile de bobinleri  seçebilirsin.Çoğu ham dds ler,  sadece ham band larda bunu otomatik yapıyor) takımı  gerek.
 8 bobin takımı iyi ise de,  6 takım da olur.Yalnız  Sıkı ve hassas ayar lazım.
Ama ben olsam;
DDS in geniş spectrumlu ve harmoniksiz ise.
■Direkt conversiyon alıcı.
Ver dds in çıkışını mikser (na612 ) e. Anten Girişe bir geniş band tank. O kadar basit.
Çıkışa bir dsp speaker  bulursan  mükemmel olur.
Bobin az ve ayar derdi yok.
Ama  genlik modülasyonlu yayın dinlenmez. DSB ve SSB.
Başarılar.
« Son Düzenleme: 06 Eylül 2017, 00:03:18 Gönderen: TA5AE »

Çevrimdışı TA7AP

« Yanıtla #4 : 06 Eylül 2017, 00:36:37 »
Mehmet hocam sony ıcf 7600g  süper bir dinleme. Tavsiye ederim.

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #5 : 06 Eylül 2017, 01:23:46 »
Mehmet bey bant komutatörü olmayan alıcı. DDS vfo ayrıntıları mevcut. Tüplüsü de var.
« Son Düzenleme: 06 Eylül 2017, 01:28:00 Gönderen: TA1EH »

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #6 : 06 Eylül 2017, 13:45:56 »
Yüksel bey.
Bobin takımsız olması ilgimi çekti.Blok şeması olsa iyi olurdu.Çalışma sistemini tam  çözümleyemedim. Tüm sw bandını 48mhz ye  yükselttik ondan sonraki bpf ve vfo frekans değerleri vs...Bu yapının  eksik kısımları  var sanırım.

Detaylar yada sistemi anlayıp açıklayan olursa sevinirim. 73.

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #7 : 06 Eylül 2017, 17:55:37 »
TA7AP Bayram Bey;

Bilgi için teşekkürler ben radyoyu kendim yapmak istiyorum.

TA1EH Yüksel Bey;

Bu projenin baskı devresi mevcutmu?
Siz yapmışsınız sanırım fotoda görülüyor. Çalışması nasıl?
Önerirseniz mdivili@hotmail.com mail adresime dokumanlarını yollayabilir misiniz?

73
TB5X

Çevrimdışı TA1LC

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #9 : 06 Eylül 2017, 23:33:47 »
Şimdi baktım baskı devre 172 de.  Ve daha basit olanı: http://cqham.ru/swl_receiver.htm
« Son Düzenleme: 06 Eylül 2017, 23:35:58 Gönderen: TA1EH »

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #10 : 07 Eylül 2017, 10:40:44 »
Mehmet Hocam,

Kristal, filtre, bobin gibi malzemelerin temini yönünden iki devreyi tavsiye edeceğim.

TA7BB Ömer beyin şemasını verdiği devreyi tavsiye ederim. İlk ara frekans 10,7 MHz. olduğu için kısa dalga içerisinde hayal frekanslar çok olur.

Biraz daha sade olsun derseniz Yüksel beyin http://cqham.ru/swl_receiver.htm adresindeki önerisi uygundur. Sade olanın ilk ara frekansı yukarıda olduğu için kısa dalga içerisindeki hayal frekanslarından büyük oranda kurtulursunuz. İyi çalışmalar dilerim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A
« Son Düzenleme: 07 Eylül 2017, 10:45:51 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #11 : 07 Eylül 2017, 11:17:03 »
Mehmet bey,
geçen sene bende heveslendim ve piyasada mevcut bir entegre var ondan aldım ancak henüz uygulayamadım.
TDA1072A. AM receiver.
İncelerseniz belki uygun görürsüniz. Basitlik ve verimlilik önemli biliyorsunuz.
Ayrıca elinizde test yapacağınız FORTY'ler mevcut. FORTY lerde alıcıda 2.NE602 deki osilatörün frekansını LSB için 1.5khz aşağı ayarlıyoruz.
Ancak bize AM gerekiyor. AM için bu BFO frekansının IF frekansı ile aynı olması gerekiyor, yani 1.5khz az veya çok değil, IF frekansı ile birebir aynı olması gerekir. O zaman AM yayınları net alacaksınız. Ancak bant geçişleri için farklı muayyenler gerekiyor. Her bant 2Mhz olarak çalışabiliyor. 73
« Son Düzenleme: 07 Eylül 2017, 11:20:15 Gönderen: TA3IHD »

Çevrimdışı TA3CM

« Yanıtla #12 : 07 Eylül 2017, 13:04:01 »
Mehmet hocam
Regen olarak düşünürseniz basit ama verimli bir devre olduğu görülen aşağıdaki çalışma yapılabilir.

https://aa7ee.wordpress.com/tag/the-sproutie-mk-ii/

https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=D1l1j-qLrXU

73

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #13 : 07 Eylül 2017, 18:23:26 »
Çıft süperheterodin devre yapıp, ilk arafrekansı 45Mhz veya daha yüksek seçin. Girişe 30mhz lowpass koyarsanız,  hayal frekans rahatsızlığı olmaz. Ama bu kez de çapraz modülasyon, mixer katının aşıri  yüklenmesi ve benzeri sorunlarla karşılaşacaksınız. Bu nedenle girişte yüksek seviyeli bir diyot mikser kullamanız gerekecek.
İlk ara frekansınızın 45Mhz olduğunu varsayarsak, vfo frekansınız 45-75 Mhz çalışması gerekecek. Bu aralıkta dds ler çalışsa bile, bol harmonik, spurs vs üretir. Bu nedenle SI5351 gibi birßey düşunun.
Tüm modülasyon türlerinizi dinleyeceğinizi varsayıyorum. Bu nedenle CW için 800Hz, ssb ićin 2300Hz, AM/FM için 10khz seçilebilir xtall filtreler hazırlamanız gerekecek.
CW-LSB-USB ićin BFO yapılmalı, si5351 kullanırsanız bu işi onunla halledebilirsiniz.üstüne de moda göre bfo frekansı otomatik olarak ayarlatabilirsiniz.
Devam edeceğim.

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #14 : 07 Eylül 2017, 19:50:18 »
FM ile AM modülasyonu için 10 khz lik aynı if filtresini kullanabilirsiniz. İkinci arafrekans için 10.7 MHz uygun olur. Fm ve AM için 455 KHz üçüncü if olarak kullanılabilinir.
FM ve CW ićin otomotik kazanç kontrolu gereksizdir.Ama AM ve SSB için kullamanız gerekir. AM de AGC için zarfın doğrulması gerektiģinden zarf eğrisi dedektörü zaten yapılmalı. Fm ićin ayrı bir demodülatör kullamak gerekir.
BFO AM ve FM konumunda kapatılmalı.
Yüksel beyin ve Ömer beyin devreleri güzel. İnternette özellikle Rus amatörlerin çok iyi alıcı devrelerı var.  CQHAM.ru sitesini ziyaret etmenizi öneririm.
Eğer giriş kısmına geniş bir frekans spektrumu ulaşıyorsa, ilk mixer olarak SA602 veya benzeri entegre devreler kullanan tasarımlaran uzak durmanızı öneririm.

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #15 : 07 Eylül 2017, 20:01:53 »
Yorum ve yardımlar için teşekkürler arkadaşlar.

Yüksel Bey;

Gönderi 172 deki dosyayı download demedim ben.
Site rusça ve anladığım kadarıyla download için  üyelik istiyor.

Üye olmaya çalışınca da Ben robot değilim türünden bildiğimiz basit sorulardan soruyor.
Google translate ile soruyu çevirsem dahi düzenli bir çeviri olmadığından cevabı bulmak mümkün olmuyor.
O bölümü aşamadım bir türlü.

Diğer tüm önerilen devreleri de inceliyorum hala..

Teşekkürler tekrardan..

73

TB5X

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #16 : 07 Eylül 2017, 22:51:39 »
Proxy veya vpn kullanıyorsanız kapatıp öyle deneyin, üyelik istemeden indirilebiliyor.

Çevrimdışı TA7BB

« Yanıtla #17 : 07 Eylül 2017, 23:12:17 »
yaptıgım alıcının bir videosu
https://www.youtube.com/watch?v=37wVTK9XlLs

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #18 : 07 Eylül 2017, 23:21:50 »
  Tekrar kontrol ettim final _rx_588.rar açılıyor (kart çizimi). SL6 da. Belki veya sizin sistemde eksik program var(rar). Siteye üyelik söz konusu degil. Diger linklerde de açılmayan dosyalar yok hex dosyalar mevcut yanlız bir yerde .de sitesine yönlendirme var o da program kaynaklarının ham halde oldugu bir site -orada fayadalanacagımız birşey yok. Bir ses(audio) kaydı da açılmıyor kaldırılmış olabilir. Kartlar kimi yerde SL5 kimi yerde SL6 uyumsuzlık olabiiyor dikat etmek lazım. Kimileri PDF formatında. Şuan için ihtiyacım olmadıgı için kapsamlı araştırma yapmadım biraz çalışsam birşeyler ortaya cıkar. Dedigim gibi hex dosyalar gizli degil kullanabilinir durumda.

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #19 : 08 Eylül 2017, 09:19:54 »
Frekans sentezleyicisi iyi görünüyor, PLL temelli olduğu için gürültüsü düşük, referans osilatörü olarak ta dds kullanıldığı için, frekans adım aralığı küçük olacaktır.
Bu sentezleyici başka cihazlarda da çok rahat kullanılabilir. Modern HF telsizlerin çoğunda da epeydir böyle hibrit yapı kullanılıyor.