Kartın üzerindeki pinleri şemaya göre cihaza bağladım ve ilk denememde program yüklendi. Bir çok kez yükledim ve hiç problem oluşmadı.
Hariçten besleme kullanmadım.
Programlayıcının üzerinde pin isimleri var.
Bunları şemada programlayıcı portunda belirtilen pinlere olduğu gibi bağladım.
Tx->Rx , Rx->Tx çapraz bağlantısı yapmadım.
Programlayıcının driverinin önceden yüklenmesi gerekiyor.
Sait Beyin verdiği programı kullandım.
Sentezleyici ile ilgili değerlendirmeme gelince(ver.4);
Bu alet DDS gibi değil, programlama verisini gönderdim, şak diye sinyali verdi diyemiyorsunuz.
Biraz uğraşmak gerekiyor.Bazı sorunlar çıkabiliyor.
15 MHz den daha yüksek kristaller genelde sorunlu çıkıyor. Öyle kolayca titreşmiyorlar. Eski tip kristallerde harmonik kristali olduğundan, rezonans devresiz çalıştırınca kendi temel frekansında titreşmeye eğilimliler. Yani 27 MHz kristal aslında 9MHz de titreşiyor olabilir, Osilaskopla kontrol edilmeli. Birçok kristal denemek gerekebiliyor. En iyisi ve garantilisi de, TCXO kullanmak. Bulunamazsa 25-27 MHz hazır osilatör de kullanılabilir.
İki adet yaptım , biri sorunsuz çalıştı. Diğerinde her türlü önlemi almama rağmen kristal ile çalışmadı. Harici osilator kullandım. VFO güzel kitlenmesine rağmen, BFO stabil değildi. Si 5351 den kaynaklandığını düşündüm. BFO ile VFO pinlerini yez değiştirttim. Garip bir şekilde BFO daki sorun devam etti. Sonrasında bir şekilde ARM ı yaktım ve kenara bıraktım.
Kişisel Değerlendirmelerim;
1- Ekran çok küçük.
2-Hem BFO, Hem de VFO yu barındırıyor. BFo frekanslarını ayarlamak kolay. Benim devremin BFO su var. Onu kullanacağım derseniz BFO yu kapatıyorsunuz.
3-Tek kristal filtre kullanma esasına göre tasarlanmış. BFO frekansı mode seçiminde otomatik kayıyor.
4-Çıkışlar kare dalga. Çıkışların akımı programdan ayarlanabiliyor. Diyot mikserleri direkt sürebilecek kadar güçlü.
5-Üniversal tasarlanmış, bir çok kullanım amacına hizmet edebilir.
6-Atlas 210 telsizini bilenler bilirler. Basit bir yapısı vardır, iki mikser ve arasında if katı ile kristal filtre kullanır. Alıcı durumunda ilk miksere vfo, ikinci mixere BFO bağlıdır. TX durmunda ise fetlerden yapılmış bir anahtar yardımı ile ilk mixere BFO, İkinci Mixere VFO bağlanır. Bu sentezleyicide kaydedilen bir ayarla PTT durumunda BFO ve VFO çıkışları yer değiştirilerek bu tür telsizlerde de, doğrudan kullanılacak şekilde yapılmış.
bu tip projelere bir örnek;
7-Alışkın olmadığım için Step tuşu bana çok kullanışlı gelmedi. Max 1KHz step var. Icomlara benzer bir yapı amaçlanmış. Belki de daha kullanışlıdır. Ama dinamik enkoder diye bir ayar var. Onu açarsanız hızlı çevirdiğinizde sanki step artmış gibi oluyor.
8- Enkoder ile ilgili ayar çok fazla. Reserv, enkoder bölücü, falan var.Özetle her çeşit enkoder kullanmak mumkün, ama tasarımcı sanki optik enkoder düşünmüş. Örneğin toplu farelerden çok basit bir şekilde imal edilebilir ve bozulma riski yok.
9-S-metreyi istediğiniz gibi set edebilirsiniz.
10- Burda sayamadığım epeyce özelliği var. Karıştırma türü (+BFO, -BFO, +-BFO, FR) seçilebilir. Ekran Ofseti seçilebilir. Doğrudan dönüşüm alıcıları için frekans multiplier kullanmak gibi.
11- Çalıştırmak daha zor ve nazlı, DDS gibi basitçe değil.
Özetle tasarımcı iyi iş çıkarmış.