Gönderen Konu: TX-Inhibit  (Okunma sayısı 160 defa)

Çevrimdışı TA2NC

TX-Inhibit
« : 12 Temmuz 2017, 16:27:26 »
Merhaba,
PA kullanımında hot-switch olayinin onune gecilmesi icin ALC fonksiyonu uyulanması okudugum cogu yerde tavsiye edilmis.
ALC ile ayni zamanda IMD olusumlari engellendigi gibi bunun TX-Inhibit fonksiyonu olmayan telsizlerde sequencer'in tam islemini bitirip roleleri cekmesinden sonra RF uretilmesi amaciyla kullanılması gibi bir durum soz konusu.

Ozellikle QRP calisabilmek icin ALC fonksiyonunun genel kullanımı şu şekilde.

Bir 9V pil'in + ucunu cihazinizin şasisine bagliyorsunuz..
- ucunu ise bir potansiyometre uzerinden cihazinizin ALC soketine bagliyorsunuz. Potansiyometre ile cihaziniizn cikis gucunu istediginiz gibi kontrol edeibliyorsunuz. Ornegin min 5W olan cikisinizi boylece mw mertebesine indireibliyorsunuz.
Merak ettigim şu
Çıkışı tamamen bloke etmek için kaçV uygulamak gerek.
Birkaç yerde ALC'nin 0-4.5V arasi oldugunu okudum ama emin olamadim.
Yani -4.5 ya da daha yüksek (negatif oldugundan dusuk diyelim) voltaj uygulandiginda tamamen bloke edebilir miyim?

Boylece PA kullanımında şu şekilde bir uygulama yapabilirim diye düşünüyorum.
RX modunda ALC -4.5 varsayalım.
External PTT yapıldığında sequencer
Once LNA voltajını keser,
2. olarak  çıkış rölesini çeker,
3. olarak PA katının voltajını verir
4. olarak Giriş rölesini çeker
5. aşamada ise ALC voltajını 0 a çekerek cihazın RF üretmesine izin verir.

PTT bıakıldığında ise önce ALC yi yükseltip RF i keser ve tüm sıra geri döner.
Ne düşünüyorsunuz?

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: TX-Inhibit
« Yanıtla #1 : 12 Temmuz 2017, 16:47:01 »
Ekleme yapayim
ALC voltajı TS-480 için 7V muş

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #2 : 13 Temmuz 2017, 15:41:05 »
Oğuzhan Bey,

ALC voltajı cihaza göre fark göstermektedir. TS-480 in kitabından 7 Volt olduğunu bulmuşsunuz. ALC voltajları genelde eksidir. Bu voltajın TS-480 için -7V. olduğunu tahmin ediyorum. Siz bu girişe -7V. verdiğinizde cihazınızın çıkışı minimuma düşer. Fakat bu minimum seviye nedir her cihaza göre değişir.

ALC girişi PA dan gelen ALC kontrolü içindir. Eğer voltajlar uygun ise başka birşey yapmanız gerekmez. Birbirine bağlarsınız yeter. Eğer uygun değilse uydurmak gerekir. Amacı PA nın aşırı çıkış yapmasını önlemektir. Her cihaz ve PA için ayrıca ALC kalibrasyonu tavsiye edilir. Bu kalibrasyon tavsiyelerine uymak gerekir. Eğer uygun kalibrasyonu yapmaz iseniz ALC hattını bağlamanızın önemi kalmaz.

Sağlıcakla kalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #3 : 13 Temmuz 2017, 17:25:53 »
Merhaba Bilal bey
evet dogrudur -7V.
Ustte yazdigim gibi benim amacim PA'nın aşırı sürülmesinden ziyade, çıkışını switch-over tamamlanana kadar komple kesmek.
Akşam bir Polarity inverter yapip (555 isimi gorecek sanirim)  bir de potansiyometre ilavesi yapip kendi cihazima gore kalibrasyonunu yapmayi planliyorum.
Bakalim nasil olacak.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #4 : 13 Temmuz 2017, 17:44:05 »
Oğuzhan Bey,

Kazasız belasız denemeler dilerim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A