Gönderen Konu: QRP hakkında merak ettiklerim  (Okunma sayısı 207 defa)

Çevrimdışı TA3LOS

QRP hakkında merak ettiklerim
« : 08 Mart 2017, 08:30:47 »
Herkese merhaba...
Son dönemde QRP CW haberleşmesine kafa yormaktayım. Bu konudaki bazı açıklığa kavuşturmasıyım olaylar var...
CW'yi hem sevmem, hem de düşük maliyetli olacağına inanmamdan ötürü cazip buluyorum. Amazon, EBay gibi sitelerde bu tip transceiverler 10-20$ arasında;
1. Bu cins CW HF telsizlerden/kitlerden hangisini/hangilerini önerirsiniz? Pixie, RockMite, Tiny vs. birçok model var. Yoksa ucuz etin yahnisi hesabı mı olur? 20 m bandında bir kit edinmeyi düşünüyorum.
2. Bu tip bir cihaz için öncelikle Bean; yoksa tam boy dipol anten önerildiğini (DXZone) gördüm. El yapımı portatif bir tam boy anten için işyerimde yeterli yerim var. Sizce tam boy bir anten yapsak bu tip bir kitle iş görür mü?
3. Manipleler gerçekten müthiş pahalı! Yurtdışından getirtmek ise gümrüğe takılacak belli. Bu tip bir manipleden ihtiyaç fazlası elinde olan veya yapım projesi önerebilecek bir arkadaşım/ağabeyim var mı?
Cevaplarınızı bekliyorum. Teşekkürler

TA3LOS - Onur

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: QRP hakkında merak ettiklerim
« Yanıtla #1 : 08 Mart 2017, 09:12:52 »
Merhaba,
qrp kitler hakkinda cok bilgim olmasa da, madem gucunuz dusuk, anteniniz iyi olmali mottosunu benimsemeniz gerekmekte.
Beam turu bir anten hem duymanizi hem duyulmanizi iyilestirir. Cİkis gucunuzdeki kaybi anteninizin kazanci ile kompanse etmelisiniz.

Tabii bi basit bir dipol ile de qso yapmaniz mumkun olacaktir ancak mesafe sartlar vs sizin aleyhinize isleyecektir.

Gecen sene yaptigim bir amerika qsosunda o sirada pileup oldugundan farketmemistim ama, 90 kusur yasinda bir amca ile gorusmusum 5W ileydi saniyorum..Pileup arasindan yarip gelip benimle gorusmustu..  Amcadaki anten curtain
soyle gostereyim

https://en.wikipedia.org/wiki/Curtain_array

Sanirim bu antenin onemini gosterecektir.

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #2 : 08 Mart 2017, 10:00:10 »
Bunlardan en basit olanı pixie'dir. Eğer bu konuda tecrübeniz yoksa iyi bir başlangıç yapmak açısından çok iyidir. Ancak diğerlerine göre daha zayıf bir devredir. Devre montajı konusunda tecrübeniz var ise, daha gelişmiş bir devre yapabilirsiniz.
Superheterodyn dediğimiz devreler oldukça güçlüdür ama yapıları karmaşık ve montajları daha zordur.

Oğuzhan beyin yazdıklarına katılıyorum. Anten sadece QRP için değil, QRO için de çok önemlidir ve uzak mesafelerle haberleşebilmek açısından kıyaslarsak, çıkış gücüne nazaran çok daha etkili bir bileşendir. Örnek: Kötü bir anten ve 100 watt ile haberleşemediğiniz bir istasyon ile, iyi bir anten kullanarak 5 watt ile haberleşmeniz mümkün olabilmektedir.

Normal antenler dışında bir de "kazancı yüksek antenler" vardır, internetten bu yönde araştırma yaparsanız kolayca ulaşırsınız. Normal dipol standart bir antendir, ancak yagi beam, delta loop, quad loop gibi antenler ise bize ekstradan sinyal kazancı sağlayan ve dipole göre daha kuvvetli diyebileceğimiz antenlerdir. Tabii her anten türünün ayrı avantajları ve dezavantajları vardır, bu durumlar göz önüne alınıp bir tanesi seçilir ve kurulur.

Kolay gelsin, 73.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3LOS

« Yanıtla #3 : 08 Mart 2017, 10:23:55 »
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Araştırmalarımı bu yöne kaydıracağım. Anten hususuna kitten daha fazla önem vermem gerektiğini düşünüyorum/anladım.
Çok basit olacak şekilde montaj tecrübem var. Pixie benim için iyi bir başlangıç olacaktır. Yürümeden koşmak istemesem de biliyorsunuz insan bir an önce olsun istiyor :)
Aklıma takılan olursa müsaadelerinizle buraya yazarım. Teşekkürler.

TA3LOS

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #4 : 08 Mart 2017, 11:22:01 »
Aynen Onur bey,
Kotu cihaz yoktur, kotu anten vardir.

Çevrimdışı TA0G

« Yanıtla #5 : 08 Mart 2017, 13:11:35 »
Arkadaslar,

SSB-QRP 5 Watt monoband bir cihaz üzerinde calisiyoruz iki arkadas. Bu ay sonunda size müjdeyi verecegiz. Aslinda mevcut bir QRP nin (Forty yada Efe degil:) modifiye edilmiş hali:)

Biraz sabir

73

Çevrimdışı TA3LOS

« Yanıtla #6 : 08 Mart 2017, 15:00:08 »
Hakan Bey hayırlı haberlerinizi bekliyoruz o halde :)

73!

Çevrimdışı TA4AWS

« Yanıtla #7 : 08 Mart 2017, 16:09:37 »
QRP Konusunu efe qrp'nin mucidi TA3OM ile de görüşebilirsiniz. Bana uğramak nasip olmamıştı ama işyeri bornovada idi.
eski TB4DSE

Çevrimdışı TA3LOS

« Yanıtla #8 : 08 Mart 2017, 16:23:44 »
Fikriniz için teşekkürler! Aklımdakileri gerçekleştirmeye henüz uzağım, çünkü gerek ekipmanların temini, gerek montaj aşaması uzun sürecek. Bu süreçte kendisiyle iletişime geçebilirsem amatörlüğüm adına faydalı olacaktır. Öncelikle kendisiyle online olarak bir iletişime geçmenin uygun olacağını düşünüyorum. İyiki buraya yazdım, bir süre zorunlu ara vermemden sonra resmen ufkum genişliyor :)

TA3LOS 73!