Gönderen Konu: SSB mikrofon preamp  (Okunma sayısı 587 defa)

Çevrimdışı TA0LKJ

SSB mikrofon preamp
« : 28 Kasım 2016, 00:24:55 »
Ssb de band genişliğini aşmayacak özellikle bu band genişliğinde maximum kazanca sahip mikrofon preanfisi şeması gerekmektedir
Konuyla ilgili bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşların paylaşımlarını rica ediyorum
İnternette bu konuda çok bilgi kirliliği mevcut
pek çok amatör ciddi ciddi stüdyo cihazlarını kullanıyor ssb gibi band genişliği oldukça dar bir yayında kanaatimce daha pratik bir mikrofon kazanç ünitesi ile (pratikte)çok farklı olmayacak neticeler alınabilir
Bir forum sitesinde Heil hc-5 ve daha sonra ondan daha başarılı farklı band genişliğinde çalışan ssb de daha başarılı Hc-4 modelinden bahsedilmiş
Grafik olarak oldukça başarılı görünmesine karşın bu mikrofon kapsülünü bulmak kolay olmayacak zira ebaydan alışveriş kapatıldı
90 lı yıllarda almış olduğum bir arrl handbook ta tl081 ile yapılmış 600 ohm dinamik mikrofon kapsülleri için tasarlanmış bir devre yapmıştım ama netice itibarıyla çok uzun zaman geçti ve bu konuda bir gelişme olmuştur düşüncesi ile konuyu iyi bilenlerden veya takip edenlerden yardım istiyorum

Tb3dhj
73

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: SSB mikrofon preamp
« Yanıtla #1 : 30 Kasım 2016, 09:18:32 »
Yaptığımız qrp lerde  lm741, 071, 072 v.b. gibi preamfiler, hatta tek transistörlü preamfiler, 600ohm dinamik mik. veya elektret mikrofonlar ile gayet başarılı sonuçlar veriyor. Çok hassasiyet gerekmiyor. Yalnız çıkışa bağlanacak trimpot ile distorsiyonu önlüyoruz.

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #2 : 30 Kasım 2016, 14:56:16 »
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,34130.msg111568.html#msg111568
Hakan abi forumda bu başlık adı altında daha önce arkadaşlar önerilerini ve düşüncelerini paylaşmışlardı.
Bir inceleyin belki yardımcı olacaktır.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA0LKJ

« Yanıtla #3 : 30 Kasım 2016, 15:48:04 »
Cevaplar için teşekkür ederim
Sabah Metin (TA1ED) ile telefon görüşmem oldu bu konu ile alakalı daha önce konu açıldığını bakmamı söyledi
Sanırım bu SSM2166 mikrofon kompresör tam aradığım şey zaten denenmiş kabul görmüş bir devreyi kullanmak daha boşa zaman kaybındansa mantıklı geliyor
Bu sebeple bu bilgi portalını bizlere sunanların emeği için ayrıca
Teşekkürler

73

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #4 : 01 Aralık 2016, 14:46:26 »
Hocam bir çok preanfi denedim...

QRP de bundan iyisini görmedim..

Denenmiştir öneririm..

TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #5 : 02 Aralık 2016, 22:10:04 »
        Arkadaşlar merhabalar,
        Ben TA3ALS Ali Şahin Bey'in  tavsiyesi üzerine yeni yaptığım Pardus dds projemde BA3308 'li devreyi uyguladım.
Sonuç temiz ses. Her amatör arkadaşım modülasyonumu beğendi. Ben de tavsiye ederim.
          73...

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #6 : 03 Aralık 2016, 20:19:12 »
Divili Bey

Şemada +B ucunda voltaj  rakamını göremiyorum.   Genelde 12--13 volt kullanılır ama kaç volt olduğunu gene de bir sorayım dedim.

73.            Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #7 : 04 Aralık 2016, 14:09:45 »
Hüsnü Bey:

Yazmayı unutmuşum doğrudur 12v ile beslenir.

Şemada olmayan ancak PCB de olan besleme kısmında 78L12 ile yapılmış bir bölüm var.

Bu şekilde parazit vs beslemeden kaynaklanan istenmeyen gürültüleri de bastırmak için konuldu.

Ben yaptığım QRP lerde bunu kullanıyorum oldukça iyi raporlar alıyorum.

Hüseyin hocam;

Sizinle yaptığımız QSO larda sizin modülasyon da çok güzel.. Bahsettiğiniz devrenin şeması PCB si vs var ise paylaşırsanız sevinirim..

73

TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #8 : 04 Aralık 2016, 20:37:17 »
        Mehmet Hocam Merhabalar,
        Devre şemasının el ile çizilen şemasını yayınlıyorum. Devre ile ilgili bir iki  husus var onu belirteyim.
&-Devre tx voltajıyla değil sürekli 13.8v ile beslenmesi gerekiyor. Stabil çalışması için.
&-RX yazan yere cihazın dinlemdeyken (+) ucu bağlanacak.
&-Ben mayktaki kapasitif mikrofonun ucunu (tx - rx)swicthten geçirmedim. Direkt bağlı.
&-BC 547 nin görevi cihaz rx konumundayken mikrofon preanfinin ses çıkışını şaseleyerek kesmek göre-
vini yapıyor. TX yapılınca rx voltajı kesildiğinden preanfi çıkışı kısa devreden kurtuluyor ve sesin balans mo-
dulatöre geçmesini sağlıyor.
&- Sprint layot kumadığım için çimini yayınlayamıyorum. Çizimi yok maalesef.
       Yapacak arkadaşlara başarılar dilerim.                 73...

Çevrimdışı TA0LKJ

« Yanıtla #9 : 06 Aralık 2016, 20:48:48 »
Paylaşımlar için herkese çok teşekkür ederim
Her iki devre için sormak istediğim ortak bir soru var mikrofonlar bildiğimiz dinamik 600 ohm kapsülmüdür?
73

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #10 : 07 Aralık 2016, 19:13:19 »
elektret mikrofon kullanılmakta.

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #11 : 10 Aralık 2016, 11:07:39 »
Hüseyin Hocam, Kazanç ayar direnç değerinde bir yanlışlık olmuş doğru değer 100 ohm olmalı. Bu şekilde kazancı çok düşük olur.
SSB için optimize edilmiş düzeltilmiş şemayı tekrar ekliyorum. Devrenin orjinali TA5AGC tarafından NFM modülasyonu için tasarlanmış olup bu forumda aşağıdaki adreste mevcuttur.
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,29398.0.html